Nabavka 214 novih autobusa

Autor Tomek, Lipanj 11, 2008, 18:47:16

obelix

nebi vjerovao ! j.... mi se odakle kreću .

imam posla sa njima ko sa vrećom buha !

ovaj tjedan stiže još 20 -ak primjeraka !!!

koji ti je ljepši od ova dva sa slike ? 

Ivan

Citat: obelix  u Ožujak 09, 2009, 22:00:06
imam posla sa njima ko sa vrećom buha !

ovaj tjedan stiže još 20 -ak primjeraka !!!

koji ti je ljepši od ova dva sa slike ? 
Ha, ha, teško pitanje :D, ali dat ću ipak blagu prednost lijevome...

Vidim da je druga slika iz Jankomira, ali otkud je prva? :-[

obelix

TAHOGRAF SERVIS  sveta nedelja

Tomek

Izgledom su mi tu negdje, ali lijevi je puno bolji bus, pogotovo za naše ceste. Barem se tako dosad pokazao, vidjet ćemo što će biti s novim serijama.

obelix

ovakvoga MAN-a sam provozao prije nekoliko dana od sv.nedelje do jankomira i nije me baš nićime fascinirao , skače po grabama i ronda jače nek mercedes a ni neide niš puno bolje , razlika na praznim busevima je jako mala iako je mecan puno teži jer je zglobnjak .

šišipa

obelix, imas li možda koju slikicu gdjese zajedno nalaze i riječki i zagrebački Citaro? :)

Tomek

Trebaš usporediti solo MAN-a sa solo Mercedesom i zglobnog Merca sa zglobnim MAN-om. Mercedes ima neka bolja rješenja poput retrovizore i sl., ali u gradskom prometu nakon dvije godine Mercedes se poluraspada dok MAN i dalje drži. A ovo da jednako idu ne dolazi u obzir jer ovi solo MAN-ovi sa 310ks su toliko jaki da kad je početkom 2007. prva serija takvih Lion's Cityja krenula u promet dečki su se na semaforima s autima naganjali, a ljudi su unutra padali. Za zglobni Citaro sa 300ks se to nikako ne može reći i on je poznat kao trom autobus koji je lađa na cesti(to ne mislim negativno, on plovi sve dok mu se ne raspadne ovjes nakon nekoliko godina).

obelix

nemam ali bum ih slikal , nije u pitanju .
ima jedan riječki koji stoji sa razbijenim staklom ,
sjebali ga euroline kaskaderi na parkingu...

maky

Ako smijem iznijeti svoju klasifikaciju ova 2 modela pošto ih mi imamo oba u Splitu.
Uglavnom, kratko i jednostavno - MAN je sportaš, Mercedes je krstarica. Usporedimo to recimo sa automobilskom industrijom MAN = BMW, Mercedes = Citroen.

MAN je tvrđi od Mercedesa, više lupa i skače na rupama jer mu je tvrđi ovjes i manji je hod amortizera. No zato bolje drži u krivinama od Mečke, manje se naginje, a MAN-ovih 310KS je nešto najljepše što neki autobus može imati. Ljepše je jedino MAN-ovih 350KS i više  :)
Stvarno, ono što MAN-ovi mogu raditi sa svojim motorom od 310KS stvarno ostavlja bez daha i nijedan Citaro sa 300KS se ne može mjerit s tim. Iako, moram priznat, imamo solo Citare u Splitu sa istim motorom od 300KS i bome su prave male zvijeri. Vuku junački i idu  sportski odlično  8)
Šta se tiče Citara, on je udobniji od Lion`s Cityja, manje nabija, a i unutrašnjost im je manje rastresena i škriputava nego u Lionsa. Dok MAN nabija preko rupa, Citaro više pliva i ostavlja dojam prave lađe. A da ne govorim kako lijepo ide preko ležećih policajaca... Uglavnom, neravnine upija savršeno, rekao bi čovjek da ga je Francuz radio.
No to ima i svoju cijenu, u zavojima se nešto više naginje, a kad je pun ljudi pod punim opterećenjem preko rupa počme nabijati, jer legne u pod, dok npr. MAN tek tada lijepo plovi preko neravnina i užitak se vozit u njemu kad  je pritisnut pod jakim opterećenjem jer je po meni ovjes tek onda optimalne tvrdoće.

Vidjet ćemo koji su na koncu kvalitetniji.
Dajem glas MAN-u i za dizajn.
Ovo sam napisao ne kao MAN-ovac i veliki ljubitelj Lion`s Cityja, nego skroz objektivno.

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Ivan

Hm, dobro, ne bih baš bio tako jednostrano za jedne ili druge oko ovjesa i rupa, moj dojam je malo drugačiji... Moram priznati da mi se zadnji MAN-ovi (ovi u prometu, ne znam za najnovije ali pretpostavljam da su isti što se toga tiče; možda ima veze što su im sada osovine ZF-ove?) ipak čine tvrđi nego raniji, iako su općenito relativno uravnoteženi i opet ne pretjerano grubi; ali kod Citara je priča drugačija, zadnje osovine na zadnjim Citarima su sada savršene i u niskopodnjacima mislim da dosad nisam osjetio tako dobre amortizere, ali prednje dvije i dalje pošteno razbijaju. :-\ Pogotovo, kako kažeš, ako je pun...

Motori mi se čine i na jednima i na drugima prilično impresivni, iako ipak malo više volim MAN-ov zvuk i vožnju, ali i Mercedesovi su priličan užitak, pogotovo ovi od 2006. nadalje sa malo glasnijim (a čini mi se i jačim) turbom.  :D

Opet, to je samo moj dojam. :)

maky

Citat: Ivan  u Ožujak 09, 2009, 23:28:31
Motori mi se čine i na jednima i na drugima prilično impresivni, iako ipak malo više volim MAN-ov zvuk i vožnju, ali i Mercedesovi su priličan užitak, pogotovo ovi od 2006. nadalje sa malo glasnijim (a čini mi se i jačim) turbom.  :D
Zaboravio sam se osvrnuti na ovaj aspekt...

MAN-ovi motori mi imaju ljepši zvuk i baš onako lijepo i milo predu, kao lavići. Dok mi ovi Mercedesovi u Citarima imaju nekako grub zvuk, pogotovo na određenoj frekvenciji u leru kad počmu krčati i hroptati kao stari umirovljenici sa  teškom prehladom i plućima punim sekreta.

Premda, izvana moram MAN-ovima prigovoriti na pretjerano jakom zvuku hidroventilatora pri kretanju. Koji put mi se učini da kraj mene prolazi usisavač  ;D

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

obelix

Citat: šišipa  u Ožujak 09, 2009, 22:16:07
obelix, imas li možda koju slikicu gdjese zajedno nalaze i riječki i zagrebački Citaro? :)

samo za tvoje oči

Thommo

Znači one priče da Rijeka dobiva opet 1. generaciju Actrosa su bile patka?

Tomek

Naravno, to je bilo moguće jedino da su kupili rabljene jer već prošla nabavka su bila neka vozila s lagera koja su stajala oko godinu dana koliko su se bili prestali proizvoditi Citari I.

t4

Vidim da se Mercedesi kote diljem grada :-) Da, koji je bolji, ne bih znao. Uglavnom kad netko spomene MANovo vozilo, odma je prva pomisao tvrdi amortizeri. Vozio sam se i u jednom i u drugom. Ono što se da zaključiti je da novi MB O Citaro G nije nikaj mekši od recimo MAN NG 313. Sada Merđe voze na 109ki i svaka grba se osjeti, bus se strese i sva plastika odzvoni. Merđe koje voze na 220 (oni sa troja vrata) su skoro u raspadu, neki dan sam išao u jednom i tak pili kad vozi da se do naprijed čuje.
Druga stvar, ne znam zašto se toliko forsa sa busevima koji imaju senzore na 3 i 4 vratima. Nije to za Zagreb a kamoli za liniju tipa 109. Linija je krcata i čekati na stanici 5 minuta da se ljudi pomaknu metar od vrata i da se vrata zatvore je onak... so 90's. I na kraju će ti senzori krepat i vrata se neće ni zatvarat kaxpada.
Vidio sam danas napokon i solo MANove sa gb 300 i kusur.