Nabavka 214 novih autobusa

Autor Tomek, Lipanj 11, 2008, 18:47:16

mate

Ivan

Citat: Tomek  u Lipanj 17, 2008, 15:52:47
Iz ZETovih novina koje su mi danas konačno stigle:

-još jedan kombi za invalide je poklonjen, ovaj put Ustanovi za rehabilitaciju hendikepiranih osoba -- znači još jedan manje

-kupiti će se točno 209 novih autobusa
-operativni leasing na 96 mjeseci(osam godina)
Kupiti će se:

--10 mini autobusa na pogon dieselom, isporuka do listopada ove godine, od toga dva će biti školska minija(pretpostavljam da je greška da se radi o midijima)
--60 autobusa na pogon stlačenim zemnim plinom od toga 20 solo i 40 zglobnih(niskopodnih) - isporuka do ožujka 2009.
--65 zglobnih niskopodnih autobusa na pogon dieselom - isporuka do kraja ove godine
--74 solo niskopodna autobusa - isporuka do ožujka 2009.

Kad sva vozila stignu ZET će imati najmlađi vozni park u Hrvatskoj, trenutno je četvrtina vozila starija od 18 godina..
OK, ovo sa 65 komada zglobnih kužim, oni su potrebni podhitno da zamijene starudiju na umoru.

Midiji, OK, za nove planirane linije, super...

Ovih 60 plinaša isto kužim, oni dođu kao šlag na tortu, modernizacija i proširenje voznog parka, jer inače bi se sa ovih 75 i dalje bilo na rubu sa izlazom... Iako mislim da bi 20+20 bilo dovoljno...

Ali kome, kako i zašto će služiti ovih 74 solo, ja stvarno ne mogu shvatiti... 30-ak autobusa treba Gorici, ali što sa ovih 40 viška? Pa oba su pogona puna novih solo autobusa...

Uglavnom, 40-100 autobusa je sigurno viška i mislim da bi bilo bolje da dođu tek negdje 5-10 godina kasnije... Dobro, recimo da ih je "samo" 40 solo + 20 zglobnih viška, to je vjerojatno cca. 15 milijuna € iliti preko 100 mil. kn uzaludno potrošenih... Divota.

...
Onda se barem nadam da će SL 283 i Conecti otići u Goricu kad će biti toliko novih niskopodnjaka, mislim da bi bilo umobolno po goričkim prigradskim cestama razvaljivati isključivo niskopodnjake... :o
Pa makar bili i stari TAZovi i Eurobusi, to bi bilo nasilje nad putnicima...

boro

Sve če to raja (čitaj porezni obveznici) platit (nažalost).

mate

Da,nazalost sve ce to putnici ZET-a osjetit...uskoro slijedi jos jedno poskupljenje...

Ivan

Citat: mate  u Lipanj 18, 2008, 13:49:20
Da,nazalost sve ce to putnici ZET-a osjetit...uskoro slijedi jos jedno poskupljenje...
Ma ne mora biti poskupljenje, jer se ona direktno sa novim nabavkama obično nisu događala, poskupljenja idu sa inflacijom i poskupljenjem energenata. Više će patiti prezaduženi proračun, koji uz to više i ne raste kao zadnjih godina... Bilo kako bilo, lijepo ćemo platit nesposobnost i nekontroliranost (i da ne kažem što još, je li) Bandićeve politike...

mate

Pa ako vam je dosta njegove politike,sljedece godine su izbori... 8)
A,svaki grad ima problema s prezaduzenoscu...

Ivan

Citat: mate  u Lipanj 18, 2008, 14:43:07
Pa ako vam je dosta njegove politike,sljedece godine su izbori... 8)
A do onda se smije raditi svakakva sr..., je li? Pa da, to je zapravo jednom prilikom Bandić i poručio građanima početkom sadašnjeg mandata...

Citat: mate  u Lipanj 18, 2008, 14:43:07
A,svaki grad ima problema s prezaduzenoscu...
... pa se treba još malo (tj. puno) zadužiti, i riješiti se autobusa kojih se ni puno bogatiji gradovi ne srame... Ne kužim smisao poruke.

mate

Pa,Ivane u politici je to nazalolst tako...svako hoce vlast...pod bilo kojim uvijetima...

I,kod nas je u Brodu zamalo pala vlast,radi gradskog autobusnog prijevoza,jer nekome Terzic u svemu tome bas i nije odgovarao...ali covjek se uspio izboriti i radi posao bez problema 8),a i ljudi su zadovoljni...nema nekih zamjerki...

Pa,ako se ne varam nece ZET nabavljat samo buseve,nego i tramvaje,jel tako?Vjerojatno jos nije vrijeme za nabavku tolikog broja buseva,posto je vozni park u dobrom stanju...
Najbolje bi bilo,da se raspisao referendum,pa da se vidi sto gradani misle o tome...
pozdrav

konkordsky

pozdrav svima!
www.javno.com/hr/zagreb/clanak.php?id=156523

Ne vjerujem ja njima ništa više.
Kad dođu autobusi u garaže i budu označeni tek tada možemo reći imamo nove buseve!
Ovako se može pričati godinama kao što pričaju.

NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

konkordsky

Citat: Tomek  u Lipanj 11, 2008, 18:47:16
U novom broju ZET-ova lista je na naslovnoj strani ovo objavljeno. Autobusi bi trebali stiči do ožujka 2009.
Ajmo ekipa, pišite ovdje želje, predviđanja, koji će autobusi u rashod itd...

Moje se želje znaju,tko me pita?!
Želim 10 midija,110 zglobnih(50MAN,60MB) i 90 solo(40MAN,50MB) vozila.
Kako stvari stoje opet nisu zaokružili 10,20 već nešto između.

Što se tiče rashoda znamo dobro šta ostaje,ostalo je rashod.
Definitivno ostaju sva vozila mlađa od 1994godine,drugo je za smeće.
možda netko ponudi cijeli popis tih vozila koja će ostati, mlađe od 1994god.
NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

FitzTN

A i opet, ti autobusi su na stlačeni prirodni plin - CNG, to nije onaj šta ljudi ugrađuju u aute i jako je jeftin - LPG. CNG je cijenom tu negdje, ali je znatno nedostupniji od LPG-a kojeg sad ima posvuda. Valjda ce ZET sklopit neki OK ugovor za nabavku toga...

boro

Ako se ne varam punionica sa CNG je samo jedna u cijeloj HR , u Zagrebu.

NP-549

A zašto autobusi ne voze na LPG?

Ivan

Citat: NP-549  u Lipanj 21, 2008, 16:13:10
A zašto autobusi ne voze na LPG?
Pa voze, ima autobusa i na LPG.

Samo, valjda imaju razloga da su baš CNG odabrali... Prema najavama i po dosadašnjim testovima plinaša, izgleda da Gradska plinara može bez problema opskrbljivati ZET prirodnim plinom, tako da ne vidim problem...