Nabavka 214 novih autobusa

Autor Tomek, Lipanj 11, 2008, 18:47:16

Shole

Pošaljite nama u Rijeku 20-ak komada.  Samo neznam kojih.  Solo nam ne treba, a ti vaši Citari od 300 KS bi krepali odmah po riječkim uzbrdicama, a za plinaše da ne govorim.

Tomek

Za grad koji u 2010. nema nijedan niskopodni solo autobus(osim ako katni u to ne računamo) ne možeš reći da solo ne treba  ;)

Tomek

I, da, nikako se ne slažem da bi se djela novih trebalo rješiti. Postoji više razloga, prvi je što su trenutno gradske četvrti dale zahtjeva za cca 20-ak linija.
Drugo i važnije je da bi se vozni park normalno održavao na 300 autobusa bi trebalo biti minimalno 60 ako ne i više autobusa. Kad se prodaju ovi koji stoje u Dubravi za prodaju, zatim razvaljeni NG-i272 i dio O405GN2 to će taman doći na svoje.
Isto tako autobusi u stanju u kakvom su stanju svi ZET-ovi autobusi stariji od 2000. u jednoj Njemačkoj sigurno ne bi vozili, jer naše (ne)održavanje svih ovih godina se ne može ni približno usporediti sa europskim održavanjem.

Ivan

Citat: Tomek  u Lipanj 17, 2009, 18:40:34
I, da, nikako se ne slažem da bi se djela novih trebalo rješiti. Postoji više razloga, prvi je što su trenutno gradske četvrti dale zahtjeva za cca 20-ak linija.
Drugo i važnije je da bi se vozni park normalno održavao na 300 autobusa bi trebalo biti minimalno 60 ako ne i više autobusa. Kad se prodaju ovi koji stoje u Dubravi za prodaju, zatim razvaljeni NG-i272 i dio O405GN2 to će taman doći na svoje.
Ja jesam za to da za dva ili tri busa na cesti bude još jedan u garaži zbog održavanja, ali izgleda da su sada stvari ipak malo pretjerane.... Kuda sa 30 trenutno goričkih komada koji bi trebali i po jednom i po drugom planu postati višak? Ja bih radije njih u promet nego u prodaju, a neka ih onda za 2-3 godine počnu zamjenjivati buduće nabavke, do onda bih se u ovo vrijeme recesije stvarno radije riješio 30 novih nego njih. Dobro, ako bude novih linija i novih voznih redova koji će trebati toliko autobusa onda sve 5, ali ne bih na to računao uz ovako sporo zapošljavanje novih vozača, možda jedino ako se Gorica zatvara... OK, znam, nije mi ideja o prodaji previše pametna, i meni su super (koliko god postajali dosadni) novi Lion's Cityji koji mi se čine najvećim viškom, ali nije bilo ni pametno toliko ih odmah sad kupiti kad se ne uspijevaju ni uvesti nove linije, ni sagraditi punionica... Moglo je 30-ak komada iz ove nabavke definitivno pričekati početak ili sredinu sljedeće godine.

tamlover

Nema smisla vraćati kad se već uzelo tolko autobusa. Ali je sramotno i besmisleno da novi autobusi u obje garaže stoje dok voze O305G, tu se slažem s onima koji su to istaknuli.

Mislim da uz nove linije treba hitno preispitati vozne redove i uskladiti ih s potrebama korisnika i novim uvjetima voznog parka.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Shole

Citat: Tomek  u Lipanj 17, 2009, 18:33:37
Za grad koji u 2010. nema nijedan niskopodni solo autobus(osim ako katni u to ne računamo) ne možeš reći da solo ne treba  ;)

Kad je 2005. bila katastrofalno koncipirana nabavka 28 buseva. Kupljeno je 22 solo i 6 zglobnih a praktički sve linije u gradu drže zglobni.  I sad imamo 4 godine stare Conecte koji imaju oko 250 000 km, i svaki dan barem 2,3 stoje.  I šta bi s njima ako bi uzeli još 10 niskopodnih !?  Onda bi svi conecti bili pričuva što je suludo, a u prigrad ih se isto nema smisla prebacivat kad tamo ima 30 MAN-ova starih između 1 i 4 godine.

štefek

Citat: Shole  u Lipanj 17, 2009, 15:19:16
Pošaljite nama u Rijeku 20-ak komada.  Samo neznam kojih.  Solo nam ne treba, a ti vaši Citari od 300 KS bi krepali odmah po riječkim uzbrdicama, a za plinaše da ne govorim.
šta je 300ks premalo za riječke uzbrdice, ja u to nevjerujem.

Shole

Zglobni Citaro prve serije sa 300KS i bez klime jedva ide od Piramide prema Trsatu i Vežici.  I sad mu još dodaj klimu pa da vidiš kolone iza njega.  Ovi novi su stvarno pogođeni.  Svugdje ide ko lud bez obzira na uspon i da li je klima ukopčana.

konkordsky

Citat: Ivan  u Lipanj 17, 2009, 11:32:36
Ah, mi koji znamo kakvo je stanje i koliko je čega potrebno imali smo još davno pojam da je ova nabavka daleko pretjerana. Nedostatak punionice je kretenizam svoje vrste koji radi još nejasniju situaciju na ulicama, nevjerojatno je da dinosauri O 305 G još moraju voziti, a O 405 N su višak... Ne znam, uostalom, što ne šalju onda zasad solo viškove na linije poput 206, 217, 218, 234 i sl. ili zašto ne parkiraju još solo Citelisa (iako većina ionako stoji) a aktiviraju više zglobnih, bilo bi više vrijeme da O 305 G nestanu. No nekima očito ovo ima smisla, tako da stvari ostaju kako jesu...

A zapad postaje stvarno žalosno monoton sa samim Citarima i novim Lion's Cityjima, ima dana kada prođem dva puta u danu kraj Črnomerca i ne vidim ništa drugo osim njih... Sada ispada da je i serija 2003. više rezerva nego u upotrebi, to vjerojatno čeka i istok kad (ili, uz sposobnost nadležnih, bolje rečeno ako ::|) se napravi punionica. Potpuno besmisleno.

Ja bih predložio ZET-u da od ove nabavke jednostavno vrati (proda) negdje 10 zglobnjaka, 30-40 solo i 5 minija dok su još novi i cijeli kad su očito nepotrebni, pogotovo ako se bliži neko rješenje za Goricu koje vjerojatno ne uključuje postojeći ZET-ov vozni park, jer tamo je 30-ak autobusa starih 10 godina koji još mogu dosta dati ako se vrate u ZG, neće valjda njih prodavati za neku siću od par desetaka tisuća eura i otplaćivati svih ovih 214 novih za koje sad treba platiti po 650-900 tisuća... Recesija je i ovaj trošak je žalosno nepotreban, ja bih stvarno uveo bar malo rezova.

Kad nije bilo buseva žalili smo kad će doći nešto novo sad opet niste zadovoljni kad imamo,pa što više želimo ljudi? :'(
Gdje nam je mjera?
Što kažete na novu liniju 264 i 265 koja je u planu ako se dogovori Dugo Selo i Zagreb?!
Naime prijedlog je da se uvede linija Sesvetski Kraljevec-Dugo Selo-Gračec gdje bi to bila druga zona nešto kao u VG!
Mislite li da će uspjeti naći dogovor na zadovoljstvo ondašnjih putnika koji s nestrpljenjem očekuju povratak ZET-a?!
NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

conecto

Dobro si rekao: "Gdje je mjera?"
Nitko se ovdje ne žali na nove buseve već nedostatak MJERE!
Da ih je kupljeno upola manje bilo bi dovoljno, a opet bi brojka novih buseva bila velika, a starosni prosjek povoljan. Ovo već spada u uobičajenu megalomaniju aktualne gradske vlasti.
I ne zaboravi, ovi busevi nisu kupljeni, već tek treba početi plaćati za njih. A vremena su takva kakva jesu, tko zna koliko dugo će se to moći redovito plaćati, pa tko zna, možda dio buseva ode i prije roka. Uz ovih 214 buseva, treba plaćati i za dobar dio ranije nabavljenih od 2005., pa još 140 tramvaja, pa flotu VW-ovih vozila...

A linija 264 prema već spremnim voznim redovima koje je netko ovdje objavio na forumu ide iz Dupca (ako bude išla pošto su tamo pobijedili HDZ i društvo)... 
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

štefek

i HDZ se ulizivao građanima dugog sela da će vratit ZET, znaju oni što građani žele i kako dobiti glasove nadam se da će se držati obečanja i da če raditi za građane koji silno žele da im se vrati zet nakon što ih je čazmatrans razočarao.
vidite kako politika radi u dugom selu sve stranke obečavaju zet i na tome kupe glasove dok u velikoj gorici hdz obečava privatni i bolji prijevoz i večina građana im vjeruje ( osim penzionera koji se voze besplatno) pa ako to naprave onda će se i pokajati kao i dugoselci kada ima je došao "bolji prevoz" tj. čazmatrans

igor 409

S obzirom na trenutni višak buseva moglo bi se iz APD O 405 N2 prebaciti u APVG i 5 Citara G iz APP u APD pa srediti NL '99 (za koje se nadam da ih neće uskoro otpisivati) i pogotovo O 405 GN2 kod kojih je na većini hrđa dosta vidljiva a mogli bi svi (ne samo zadnjih 10) još jako dobro poslužiti kad Citelisi nebudu spremni za vožnju.

štefek

prebatit će se u pavg gb. 420-424 i onda je sa pavg-o završeno imat će super vozni park za duže vrijeme  :o

man750

Isporuka Mercedesa iz ovog kontigenta davno je zavrsena, neki dan je stigao i zadnji, 74. Man, a jesi li stigli svi Iveco?
133 u ZAGREBU
22 u DUBROVNIKU
Jedan u MakarskojMAN750 Autobus ispred svog vremena
- S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N -

Ivan

Citat: man750  u Srpanj 04, 2009, 08:14:33
Isporuka Mercedesa iz ovog kontigenta davno je zavrsena, neki dan je stigao i zadnji, 74. Man, a jesi li stigli svi Iveco?
Urbyji su davno svi stigli, 20 solo Citelisa je tu, zglobnjaci su prema zadnjim informacijama bili na 23 od 40, ali ne bih se čudio da ih je malo više.

Inače, već sam napisao, koliko znam, nije se radilo o natjecanju tko će prvi isporučiti i o tome da netko kasni, nego su ugovori potpisivani jedan po jedan, po prilično logičnom slijedu kad su diesel zglobnjaci svojevremeno bili daleko najpotrebniji dok se priča sa plinom tek sad rješava.