Linije - razno 2013.

Autor Westin, Siječanj 09, 2013, 07:59:20

Ivan

Kad smo već kod linija koje zalaze u općine u kojima ZET nema koncesiju, zna li netko zaustavlja li se 276 opet/više u Hruščici koja usput ali je definitivno u općina Rugvica, i kako je regulirano zaustavljanje 164 i 165 u Rakovom Potoku koji spada u Grad Samobor?

Jedno drugo pitanje oko 276, je li bilo inicijative da se linija produži još dva-tri kilometra do drugog dijela Dumovca ili do Kraljevca? Bilo koje raskrižje ne može biti gore nego sadašnje "okretište", tamo nema neke gužve na cesti koja bi oduzela puno vremena, a dijelovi sela su i po 2 km daleko i od 276 i od 269 iako su blizu željezničkog kolodvora, ali sad je ZET-HŽ tarifa bezveze... Možda bi se mogao okretati na željezničkom kolodvoru Sesvetski Kraljevec da se ne okreće opet na nekom uskom raskrižju, a i da bude spojen na vlak? Do okretišta S. Kraljevec za 269 vjerojatno ipak bolje ne jer bi se načekao na željezničkom prijelazu i potrošio dosta vremena na Dugoselskoj.

Ivan

Još jedna tarifna zavrzlama, zašto ZET još uvijek dopušta 1. zonu za pojedinačne karte do Donjeg Stupnika i kroz cijeli Mičevec, a za pokaze ne vrijedi ZG? Nema smisla da se doslovno uzima tarifni sustav kakav je bio ranih 90-ih dok se općine nisu odvojile, Mičevec i D. Stupnik su sasvim dovoljno daleko da budu u 2. zoni i da se granica pomakne na Lučko i Jakuševec.

Evo jedan primjer, ako se uzme da recimo od 1250 ljudi koliko živi u Mičevcu samo 125 njih ošteti ZET za 100 kn dok petljaju s pojedinačnim kartama umjesto da kupe VG pokaz, mjesečna šteta je preko 10000 kn i razlika bi bila dovoljna praktički da se zaposli još jednog vozača, i mogla bi se lakše uvesti dodatna česta linija Zapruđe-Mičevec svaki dan ili bi barem negdje drugdje cijela jedna pretrpana linija poput 209 ili 310 mogla odahnuti da može dobiti jedan dodatni dvokratni bus... Netko na takve detalje jednostavno treba paziti ako će ZET ikad bit funkcionalna firma.

822DoDo

i tako stojim ja na stanici Klin i cekam 210 (koji kasni 7min) i vidim u smjeru borongaja idu dva 269 jedan za drugim...prvi, naravno, krcat, a drugi poluprazan
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

Ivan

Još jedna stvar, možda je već bilo na forumu, kako to da ZET ne vozi Klinča Sela - Repišće - Novo Selo Okićko (Samoborček-Autoturist lin.261) kad je sve to pod općinom Klinča Sela? Ako je općina Klinča išla uzeti jeftinijeg prijevoznika (tj. skupljeg za putnike) osim za glavnu liniju, kako to da Kupinec koji isto nije u centru općine ima ZET 169 (mislim da je najduža linija APP), koja je zapravo osim nedjeljom solidna linija s obzirom koliko je Kupinec daleko i nema puno stanovnika? Čudno. Zna li netko možda kako lokalno stanovništvo oko Okića reagira na to?

Kao što vidite, puno pitanja o prigradskim linijama u zadnje vrijeme ;D, polako radim na završavanju mreže prigradskih linija pa ćete možda i to vidjeti jednog dana a možda jednom i ne samo ZET nego i ostale u Zagrebačkoj županiji, iako ništa od toga vjerojatno ne prebrzo. :)

Ivan

Kad još malo gledam općinu Klinča, pod općinom je i Goli Vrh koji ima samo Samoborček-Autoturist za Jasku, Beter ima SA 267, a dosta velika Zdenčina na većem dijelu ima samo SA 262 Klinča - Pisarovina, ima i HŽ ali stanica Zdenčina praktički je bliže Klinča Selu nego velikom dijelu Zdenčine...

Na kraju mi nije jasno po kojem principu općina dijeli, praktički diskriminira ako ne postoji neka ZET/S-A tarifa za koju ne znam, tako velik dio svoje populacije. Možda takav scenarij predviđaju za Veliku Goricu oni koji vide Autoturist samo na dijelu linija.

Shole

pitanje je da li JLS uopće sufinancira SA,  i ako da po kojoj onda tarifi. Sve ono što vozi ZET se sufinancira po općepoznatoj tarifi,  ove ostale (SA)  ili manje ili nikako. Odatle razlika u cijeni pokaza. ZET bi možda i uletio na još neku liniju, ali nesmije ili zbog županijski dozvola,  ili zbog ugovora pojedinog prijevoznika sa JLS

Ivan

Pa da, ali baš me zanima kako se sufinanciraju te linije i zašto baš te linije idu S-A dok postoji recimo ne samo ZET 165 nego i ZET 169.

Inače, općina Klinča ima jedan od najvećih prireza u ZŽ.

Jako zanimljiva tablica Porezne uprave... Zanimljivo je vidjeti da si ZET ne mogu / ne žele priuštiti ni neke druge općine koje su blizu ostalim ZET-ovim linijama a s velikim prirezom poput Brdovca koji mrcvari Meštrovića, a može Luka i Stupnik s prirezom samo 5 odnosno 6 posto... Zanimljivo bi bilo znati i kuda onda taj novac ide koje općine poput Bistre i Stubnika izdvajaju za svoje relativno dobre linije.

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.porezna-uprava.hr%2Fbi%2FDocuments%2FStope%2520prireza%25202012.xls&ei=-t6QUsKCNuWG4ASnoIHYBw&usg=AFQjCNG5aAyN-vIGTUpAJrXSgXPoP0ys1Q&bvm=bv.56988011,d.bGE&cad=rja

Ivan

Kad još malo razmišljam o Brdovcu, baš je zanimljiv slučaj, velik je prirez, tu je jedan od najvećih i najuspješnijih industrijskih kompleksa u Hrvatskoj i šire, Pliva Savski Marof, a tu je još i Kvasac i druge stvari, tako da se sigurno ima novaca, s druge strane javni prijevoz je nikakav osim HŽ, idu li njima veliki novci? Ako ne onda ili Meštrović dobiva crkavicu od subvencija ili novci idu kud ne bi trebali ili padaju u neke druge rupe bez dna, na što općina s tako velikom industrijom, tako malo infrastrukture i kulturnih i ostalih zbivanja, a tako velikim prirezom može to potrošiti? Kad bolje razmislim, zapravo je pomalo nevjerojatno.

Shole

kod nas je subvencija za svih ista,  uvijek se plaća po kilometru s tim da se ukupna svota onda umanjuje za broj prodanih karata na toj liniji. Ako je 1 km deset kuna,  a napravi se 20 polazaka na liniji od 40 km to je onda 8000 dnevno MINUS prodane karte.

Johnny7

Zanima me zna li netko zašto je linija 118 posljednjih tjedana u kaosu?

Barem 7 puta u zadnja tri tjedna sam doživio da se jedan vozni red potpuno preskoči pa između dvije vožnje prođe 20 25 minuta.

Također se deševa da dva autobusa kreću s istog terminala u razmaku od minute ili dvije, pa jedan bude prepun, drugi potpuno prazan.

I što me najviše izbacilo iz takta, zadnji autobusi u voznom redu, dakle oni iza 23 h često kreću nekoliko minuta prije voznog reda pa možete ostati bez prijevoza i ako ste došli na vrijeme na terminal.

o konstantnoj divljačkoj vožnji na ovoj liniji neću govoriti jer sam već postavljao pitanja na koja nije bilo odgovora.

dominik,

Citat: Johnny7  u Studeni 25, 2013, 23:20:09
Zanima me zna li netko zašto je linija 118 posljednjih tjedana u kaosu?

Barem 7 puta u zadnja tri tjedna sam doživio da se jedan vozni red potpuno preskoči pa između dvije vožnje prođe 20 25 minuta.

Također se deševa da dva autobusa kreću s istog terminala u razmaku od minute ili dvije, pa jedan bude prepun, drugi potpuno prazan.

I što me najviše izbacilo iz takta, zadnji autobusi u voznom redu, dakle oni iza 23 h često kreću nekoliko minuta prije voznog reda pa možete ostati bez prijevoza i ako ste došli na vrijeme na terminal.

o konstantnoj divljačkoj vožnji na ovoj liniji neću govoriti jer sam već postavljao pitanja na koja nije bilo odgovora.
Primjetio sam to, hvataju se vozni redovi pa je tako, dozivio sam isto ovaj tjedan.
Ako neki krenu ranije zapisi g.b. busa i polazak te posalji ZET-u, tako ja to rjesavam.

Tomek

Moguće da je 118 u kaosu i zbog nestašice autobusa, naime jučer viđeno 10-15 Citelisa kod zastupnika na parkingu, pitanje koliko ih je još u halama.

dominik,

Citat: Tomek  u Studeni 26, 2013, 18:19:04
Moguće da je 118 u kaosu i zbog nestašice autobusa, naime jučer viđeno 10-15 Citelisa kod zastupnika na parkingu, pitanje koliko ih je još u halama.
Koliko sam ja primjetio ima ih dovoljno i to nije problem, nego jednostavno zapnu u guzvi.

Ivan

Ne bih rekao da postoji ikakva nestašica, preko 40 Citelisa uredno izlazi na linije radnim danom, postotak je jednak kao kod ostalih, a čak i da su svi u kvaru APP sad ima dovoljne rezerve. Danas na 118 uredno 6 autobusa, od toga 5 Citelis.

Ivan

Zna li netko kako su stajališta u bistranskom kraju dobila imena koja su u Atronu? Na karti linija s Črnomerca su još dijelom pristojna imena, ali na primjer za stanice Podgorska i Vinogradska s karte Atron umjesto toga kaže "Pri Škaliću" i "Kod Cohe" ??? Meni to zvuči totalno lokalno, kao da su imena smišljana nekad davno da zbune poreznike Franje Tahija a ne da se netko tko ne pozna kraj ima ikakve šanse da se snađe, jer nema karte koja takvo nešto prikazuje.

Mislim da se to sve može nazvati po ulicama s kojima se glavne križaju i po kućnim brojevima, ili gdje ima može biti crkva, škola i slično, ali takvi teški lokalizmi koji se vjerojatno i mijenjaju svakih par godina su prezbunjujući. Kako je oko Velike Gorice sve više-manje uredno imenovano a područja slično izgledaju, tamo čak i da nema ulica u selu nego samo kućni brojevi (a oko Bistre sva imaju više ulica) sve stanice su podijeljene s recimo Kozjača I II III, dok je ovdje takav kaos da se na primjer možda i najveće mjesto Jablanovec niti bilo koji njegov službeni dio ne prepoznaje osim "Stubička I odvojak" na samom početku mjesta.

Još jedan problem, stajalište u Jarku prema Bistri se zove Stubička 16, to je sigurno krivo, možda je nekad Stubička išla i ovdje pa nastavila pa je ostalo neko staro ime, i sad je poslije kroz Ivanec sve do Donje Bistre Stubička glavna cesta, ali Jarek (Podsusedski) je dio ne samo Grada Zagreba nego i samog naselja Zagreb u kojem Stubička ulica već postoji na Trešnjevci i ne mogu postojat dvije iste ulice u jednom naselju. Kod stanice je raskrižje ulica Jarek Donji (glavna) i Jarek Gornji, može se uzet jedna od te dvije ako mora ostat jednosmjerna, ali može uostalom biti i ista stanica kao i Jarek na 172 i bistranskim prema nazad, nije daleko a uostalom treba bit jasnije jer stanica je bitna i kao prijelaz zone.

Uglavnom, netko sposoban je trebao izaći na teren i posložit taj nered jer ovo ne sliči ničemu.