Irisbus Citelis

Autor shef, Svibanj 20, 2013, 08:19:11

Urbino LE

Pa ne lupa uopće puno, Conecto nije za usporedbu jer je sredjepodni bus ali meni je vaš Conecto ispuštao neugodnije zvukove naročito na prvoj osovini ali ona je mana svih Mercedes gradskih buseva pa tako i Citara. Sa druge strane zglobovi su udobniji od solaša a tu je Citaro zglob katastrofalan naspram Citelisa koji je solo, a iz iskustva po Splitu mogu reći da je Citaro solo još neudobniji.

Za temperaturu krajem prošloga tjedna ne znam koja je bila ali sam se vozi između 11 i 15 kada je i najtoplije i meni nije bilo problema sa grijanjem motora nego više sa auspuhom koji je ispod nogu.

Ne znam možda vi jednostavno niste navikli na Irisbus kako vam je Mercedes zadnjih 10 godina bio skoro monopolist na gradskim linijama što se novih buseva tiče ali svi imaju nekih mana. Recimo MAN-ovima, barem ovima u Splitu, strašno zvecka kabina na rupama ali na to nitko više ni ne obraća pozornost, Mercedesima se čuje prednja osovina recimo i to sam i kod vaših primjetio. Ja jednostavno nemam dojam da će se Citelisi raspasti nego imaju svoj karakterističan zvuk, sličan imaju splitski Irisbus Crossway LE i sa njima je recimo sve OK.

A možda ja samo imam drugačiji ukus od vas... U svakom slučaju svugdje se ponavlja isto, ima određene grupa ljudi koja njemačku kvalitetu predstavlja kao etalon.

Boki651

Ma uopće nije bitno otkuda su, to bi rekao i za Mercedese i Manove, da ne valjaju.
Kažem, trebaš se malo više voziti za neki realniji sud, nisam mu ni ja nalazio mane ni prvih 7 dana, ali kako vrijeme prolazi tako mane dolaze do izražaja. ja sam svaki dan najmanje 2 puta u Citelisu, a nekad čak i 4 ili više. Dakako, bus nema samo loše strane, ima i dobrih, npr. iznenadio me kako dobro vuče po riječkim uzbrdicama, ali o tome sam već pisao.

Urbino LE

Ali onda nemaš bus bez mana, za mene su to sitnice na koje navikneš, isto kao što neki naviknu na mane nekih drugih buseva. Ovo za zvuk klapanja je očito karakteristika Irisbusa i rekao sam kako neki drugi imaju problema. Za zagrijavanje ne bih više, prihvatljivo je, da je bolje nebi bilo loše i nadam se da su to sredili sa novim modelom. Uostalom meni smeta i zagrijavanje recimo jednog Conecta no tu je 'klasičnije' postavljen motor i to znam da su mogli bolje riješiti. Uvijek je kod niskopodnjaka problem to zagrijavanje ako imaju vertikalno smješten motor baš me zanima kakvi su tu Solarisi koji će vjerojatno stići napokon negdje u Hrvatsku za izravniju komparaciju.

I ja sam zadivljen kako ide po brdu mada nema ispucavanja sa stanica kao kod nekih snažnijih dizelaša.

Spiker

Šta o svemu kažu prometnici i tehničko osoblje?
Koji je postotak kvarova?
Koliko često ide na Kastav, na popravke?
Kako se to riješava?

NP-549

U biti nekakvih kvarova i nije bilo.  Na par njih su zezala srednja vrata, neće da se zatvore pa nemožeš krenut, ali problem je bio samo u brzini onog krila koje bi se trebalo prvo zatvorit. Presporo je i onda guma sjedne naopako, senzor je preosjetljiv i onda stalno vraća i otvara ih.  Na 810 je jednom prilikom počeo trokirat motor. Išli smo na probnu vožnju, stvar je dijagnosticirana i odmah riješena putem elektronike. Šteta da se odmah kao novi nisu zadužili (bit će riješeno kad se osposobi novi program izrade službe, najkasnije 01.09.) jer bi se vozači sami brinuli o većini toga pa bi bilo puno manje klapanja plastike i otpadanja vijaka.  Sve u svemu, unatoč puno njurganja i kenjanja, bus ima 10 puta manje dječnjih bolesti nego npr. Conecto kad je došao

Boki651

Kad smo kod klapanja, maloprije u 801 netipična lupa, onako tupog prizvuka kao kad netko s lošim ritmom lupa po padelama.

tramvajac 92

Nemre to sam tak. Conecto nije niskopodni bus, pa se ne mogu direktno usporediti po udobnosti. Zapravo problem je kaj ga se nema u RI uporedit direktno s bilo čim.

ikar

Citat: tramvajac 92  u Srpanj 25, 2013, 13:19:47
Zapravo problem je kaj ga se nema u RI uporedit direktno s bilo čim.

Ima - s Lion's Classicima ;)

tramvajac 92

Conecta i Classica može, al ja mislim na Citelisa.  :)

221

Citat: Boki651  u Srpanj 25, 2013, 09:20:10
Kad smo kod klapanja, maloprije u 801 netipična lupa, onako tupog prizvuka kao kad netko s lošim ritmom lupa po padelama.

Jeli to klapanje od nečeg iznutra ili ovjes/kotači?

Boki651

Ne bih ti znao reći, čulo se odozdola, kod srednjih vrata. Možda su i sama vrata.

221

Zanimalo me to, jer u ZG-u zadnja osovina zna ispustiti dosta jak zvuk (kao da nešto tresne) kada se npr. prelazi preko kockastih ležećih ili preko veće rupe.

Boki651

Danas u 801 nikakve buke osim standardne škripe interijera. Se to čita forum ili se radi o čistoj slučajnosti? ;)

NP-549

Baš nekoga briga šta nas par budala ovdje pišemo

Boki651

A i mislio sam da je tako, ali sam se nadao da je ipak drukčije.