Irisbus Citelis

Autor shef, Svibanj 20, 2013, 08:19:11

Shole

Za  Citelise je zadužen  Benussi i naši dečki nesmiju prčkat po njima iako bi vjerovatno expresno riješili probleme, bilo da se radi o rukohvatima, stropnim panelima ili bilo čem trećem.....

I nemojte SU220 prostorno uspoređivat sa Citelisom jer nije pošteno.  Nitko nikada nije usporedio SG220 i Citaro,  iako stari MAN bez problema krca 200 ljudi u svojih 16,5 metara,  dok Citaro ima problema za nakrcat svojih 160 u 18 metara.   Pametnome dovoljno

Boki651

Tu je ključ i u dizajnu i rasporedu sjedala i slično. Dok su stari MAN i "noviji" MAN (SG240) minimalistički uređeni, u Citarima se pazilo na dosta detalja, ali opet ne ide mi u glavu da je Citelis već sada toliko raskliman, u 807 lupa zadnji lijevi kotač na rupama, tj. vjerojatno nije kotač nego jastuk. Bus je jako krut i pravo je čudo da se već više toga nije otkvačilo, ispalo, palo, raspalo. O problemu s neposlušnim vratima da i ne govorim. Samo jučer vozač je 15 puta lupio po pucu od srednjih vrata da bi se ona smirila i prestala se otvarati. I za divno čudo poslije toga nikakvih problema.
Istovremeno jedan Citaro 2. generacije kao lađa na rupama, a stariji je od Citelisa, gotovo da ništa ne lupa. Iako možda taj bus nije dobar za usporedbu što se većih kvarova tiče.
Po meni najudobniji bus koji je prelazio preko zvučnih traka i ležećih bez da ih se skoro osjetilo, bio je Sanos, gradska verzija s harmonika vratima.

MB Citaro

Danas se vozim u Citelisu i pratim malo putnike, dođu u prostor kod zadnjih kotača, pogledaju prema gore i vide da nema rukohvata, jednostavno ostanu u tom prostoru kod kotača ili se vrate do srednjih vrata i tamo se zadržavaju, a i meni se osobno bus ne sviđa, draže mi je kad mi na stanicu dođe bilo šta samo da nije Citelis

Urbino LE

Imate li primjere Citara ili Lion's City koji na tom mjestu imaju rukohvate? Ja ovdje u Splitu ne znam za bus koji ih ima između 2. i 3. vrata ako je solo, bilo da se radi o 15m NL313 ili sada novima 12m NL323. Pričam naravno o horizontalno postavljenim rukohvatima.

Boki651

Vozim se busevima svaki dan, skoro svaki dan bar jednom u Citelisu i tek danas sam primjetio još jedan njegov nedostatak, a to je zvono. Konkretno, bez obzira koje dugme pritisnuli za zvoniti, kad vozač otvori prednja vrata, ugasi mu se oznaka STOP iznad glave. Danas je bila situacija da je čovjek zvonio na zadnjim vratima, vozač je otvorio prednja, ugasila se oznaka i nije otvarao zadnja. A dok su mu otvorena prednja zvono nije u funkciji, tako da je čovjek jedino vikom uspio postići da mu se otvore vrata, na što je vozač samo promrljao :"Čemu ti služi zvono?"
Očito ni on sam ne zna na koji su način gospoda iz Iveca osmislili sustav zvona jer da zna ne bi tako komentirao.

U mercedesima se zna, koja vrata zvone piše lijepo i transparentno, u Conectima na ploči, a u Citarima na tipkama koje svijetle. Zašto su biseri iz Iveca morali uvesti neki samo njima dobar sustav, čime je bus u seriji nedostataka o kojima smo pričali dobio još jedan?

mivano

I Turčin SL222 ima taj problem.

Shole

Da,  ko što je kolega napisao, kod turčina i EL-ova je isti problem.  Pozvonit možeš samo jedanput (to je dobra stvar),  al ako šofer nije otvorio sva vrata, za vrijeme "akcije otvorena vrata" nemože se uopće više zvoniti.  Vozači su glupi ako ulaze u rasprave i svađe vezano za to.  Mahneš rukom i kažeš SORRY,  i nitko ti neće zamjerit, mada realno gledajuć ti uopće nisi bio obavješten o namjeri TOG izlaska.

Boki651

Ajde u EL-ovima i Turčinima još i nekako, jer imaju dvoje vrata, ali Citelis ima troje i pogotovo u gradu vozač nekad ne može znati da li netko stvarno ima potrebu izlaska ili samo stoji na vratima, a lampica mu se ugasi čim otvori prednja.
Teži se inovacijama, a zabrlja se stvar totalno. Kao da se nije moglo izvesti da svaka vrata imaju svoju signalizaciju na instrument ploči ili nekako. A kao fol "high tech" bus, kamere i ostale tehnološke inovacije.

Boki651

U 809 prilikom početne promjene brzina osjetna trzanja, a kad vozač digne oketaje iz motora nešto šumi. Što je gas jači, šum je intenzivniji.

Shole

loše zatvorena portela pa zvuk dolazi u salon

Boki651

Primjetio sam da Citelisi manje lupaju unutra kad se brže voze. Isto tako ni godinu dana od puštanja u promet neki vozači ih ne znaju voziti osim u D, što rezultira konstantnim promjenama na jačim usponima iz više u nižu brzinu, a onda opet u višu pa u nižu i tako ukrug dok se uspon ne savlada. 

Shole

Citat: Boki651  u Svibanj 16, 2014, 16:17:48
......Isto tako ni godinu dana od puštanja u promet neki vozači ih ne znaju voziti osim u D, što rezultira konstantnim promjenama ....... 

To je ostavština stare vlasti u firmi kad su  glavni prometnici bili bog i batina u gradskom prometu.  S obzirom da (naravno)  nemaju pojma o toj tehničkoj novotariji zvanoj automatski mjenjač,  naredba je bila da se uvijek MORA voziti u "D" jer će se pokvariti mjenjači,  a još veća debilana je bila da ručica retardera mora uvijek biti povučena do kraja tako da se aktivira usporivač čim pustiš gas.  O rolanju,  odnosno vožnji  inercijom nikom ništa.  Bolje da stalno dodajemo gas i kočimo nego da se spustimo slobodno npr od Krnjeva do Mlake ako nema nikog po stanicama

marin

Ti to ozbiljno da ručica retardera mora biti povučena do kraja? To misliš samo na spustu ?

Shole

mislim da ti ipak nisi kompetentna osoba za priču o retarderu

marin

Odgovori pa ćeš vidjet, to što sam se ja krivo predstavio na ovom forumu ne znači da nemam pojma. Jbg