Autobusi - razno (2)

Autor Portos, Prosinac 17, 2012, 08:24:27

smogovci.bbb2

Neznam da li sam pogodio pravu temu ali me zanima kao netko tko je sa tehnikom na "Vi", iz koj(eg)ih razloga se kupuju autobusi u ZET-u da se vrata otvaraju unutar putničkog prostora a ne ona prema van kao na niskopodnim tramvajima?!
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

citaro

Dobro pitanje (iako ne znam kakve veze ima s tehnikom, busevi s takvim vratima se mogu naruciti), bilo bi korisno buduci da su busevi cesto pretrpani, pa je svaki cm bitan.

Shole

Mislim da bi tad i sa senzorima bilo manje problema

221

Sve je stvar naručitelja. I Lionsi i Citari se mogu naručiti s klizećim vratima. Pretpostavljam da se to ne naručuje zbog činjenice da onda nema više pomoćnih držača, koji nekim ljudima pomažu pri ulazu u vozilo.
To je npr. bio i jedan od prigovora putnika na TMK 2200, odnosno da se nemaš gdje primiti kod ulaza u tramvaj.

smogovci.bbb2

Ja sam mislio da se ta vrata ne uzimaju jer su skuplja varijanta, zahtjevnija su za održavanje i jer se sporije otvaraju/zatvaraju. A ovo sa rukohvatima, pa mogu se postaviti unutar vozila, ne moraju biti postavljeni na vratima. Zbog gužvi unutar vozila meni su ta klizna vrata praktičnija.

Shole

Da, al imaju ona i onu zaobljenu cijev koja zauzima skoro 1 stajaće mjesto

C2

Postoje dvije verzije takvih vrata. Dakle ona s cijevima koja zauzimaju mnogo mjesta i nosačima koji izbacuju van vrata (kao na turističkim busevima), takva vrata su sporija. Druga verzija je kao na Zet-ovim tramvajima TMK 2200 gdje nosači vrata zauzimaju mjesta kao na verziji sa standardnim vratima i otvaraju se jednakom brzinom kao standardna.

Shole

Nisam vidio na autobusima te kao na tramvaju.  MAN Lions City u Novalji ima troja široka vrata na van i sva imaju zaobljenu cijev, odnosno po dvije

C2

Editao sam post i stavio video.

Shole

Da da, vidim.  Ima ovaj klizni dio, dok one sa cijevi su fiksne, zato je zaobljena da napravi "krug" oko stupa. 

smogovci.bbb2

Gbr. 201 cijeli je u reklami za Müller, vozio danas na lin 268. Na 109 danas vozili svi tipovi zglobova iz APP (između ostalih i Citelis gbr. 791, Citaro gbr. 192). Vozio je i gbr. 162 (mislim da je netko ljetos pitao za njega ako se dobro sjećam).

smogovci.bbb2

Izgleda da je g. br.157 ipak cijeli prelakiran. Ako ga netko danas možda vidi, vozi na lin.109 hi

leonardo123

Danas je na 227 gbr.474.

Dosta mi je više diskriminacije linije 203, zato što uvijek ima Citare. Ja na 227 ne vidim jedno veće uzvišenje, za razliku od 203 koja četvrtinu rute vozi tamo gdje i 226 (od škole do Krematorija). Nije mi jasno zašto su onda na 227,226,228 MAN-ovi, a na 203 ne mogu bit. Zašto staviti MANove na linije na kojima su ceste "rupa na rupi"? Zar nije bolje očuvati "nove" nego stare? Na 203 ima otprilike 7-8 polazaka na kojima je autobus uvijek popunjen do kraja, a i jedan v.r vozi do Vinca koji je otprilike 10 stanica od Svetica...Nije mi samo jasno zašto se ne stavi MAN bar na taj v.r do Vinca, iovako je 226 opterećeniji pa da se bar dio prenese na 203 (škola,umirovljenici). Nova je cesta (2.god već novi asfalt) i MAN bi bio odličan na njoj zbog: 1. glatka i udobna vožnja, 2. getriba od MAN-a je napravljena za takav tip ceste ( ravnica sa blagim usponom i strmijim uzvišenim brjegovima), 3. kratkoća linije...bilo bi odlično uskladiti v.r 106 i 203 da ljudi ne moraju trčat ko blesavi da bi stigli na autobus. To je moje mišljenje, u nadi da će stvari otići na bolje!

Ivan

A pa slično pitanje se može postaviti za još dosta linija ali ne vidim da treba baš stalno pisati o tome, recimo 128 koja treba najjače autobuse s obzirom na teren, a ljeti i klimatizirane jer se bolesni ljudi moraju ugurati unutra, a dobiva stalno najstarije što APP ima, srećom barem ne visokopodne jer to bi se još manje dalo podnijet, ali bilo je i toga prije nekoliko godina...

Nije baš najravnomjernije ali Citaro nije niti krivi autobus za 203... Meni je malo pretjerano baš tako navaljivati da mora voziti Lion's City na 203, za one koji se sjećaju recimo situacije po cijelom gradu prije 15 godina a na nekim linijama još do prije 6-7 godina, ovo je jako malo osjetna "diskriminacija", kad se sjetim da na nekim linijama bez ikakvog razloga novi autobusi nisu smjeli zalutati niti slučajno a na nekima su morali biti stalno, ZET to s trenutnim voznim parkom puno manje radi razlike jer nije više niti toliko različit vozni park, daleko je manja razlika između Citara 2004. i Lion's Cityja 2009. i većina putnika ni ne skuži da koji je stariji bus (osim ako je baš neki razvaljeniji primjerak Citara).

Ta razlika je ništa prema odnosu recimo 2000. između trulog SL 200 koji je jedini smio recimo na 128 i svemirskog NL 263 koji se morao redovito razvaljivati na 119 koja je imala danas teško zamislivu kaldrmu na zadnjem dijelu Samoborske, a recimo još 2008. na pola dubravskih linija su morali ići samo O305G dok su druge dobivale samo niskopodne...

Dreamwalker

Ja mislim da nije diskriminiranje jer se zna na koje tri linije gotovo uvijek idu autobusi koji su tek stigli u ZET. Ako me pamćenje ne vara, 2003. kad su došli Citari 650 - 663, prve linije na kojima su vozili su bile 201, 202 i 203. Kad su stigli Citelisi, opet su vozili te tri linije. Kad sam se htio voziti u novom, znam da sam uvijek gađao 203. S obzirom na osjetljivost Citara I i na to gdje su zadnjih 12 godina vozili, mislim da bi bilo dobro da se koji malo prištedi jer tko zna kad će doć novi busevi koji bi ih mogli zamijeniti. Prije 2024. se ne nadam tome.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421