Autobusi - razno (2)

Autor Portos, Prosinac 17, 2012, 08:24:27

smogovci.bbb2

A koji je razlog da stavljaju nove?! Meni osobno smeta kad plave felge montiraju na bilo koji bus ali ne u kompletu već ono kak im zapadne felga na montažu. Kupili su plave felge na MB Citaro-ima gb 531-541 i MAN-ovima NG 313 gb 156-166. A trebali bi prelakirati sve u srebreno. No to je ZET.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

822DoDo

E te plave felge su bile prelijepe dok su bile nove i dok je sve bilo u kompletu kak treba biti, puno ljepse nego srebrne. Razloga uvijek ima, samo je pitanje jesu li ti razlozi valjani
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

smogovci.bbb2

Al ja ne kužim taj ZET. Jedna nabava bili su zglobni MAN busevi sa crnim ratkapama. Slijedeća bez ratkapa. Nakon toga nabava sa plavim ratkapama. Onda sa plavim felgama pa sa srebrenim. Koma. Mislim da su plave ratkape ostale samo na jednom ili dva solo Citara. Sve druge su netragom nestale :)evil

822DoDo

Mislim da od Citara ratkapu ima jos samo 675...prednju lijevu
Jedan Regio (iz APD) ima dvije Mercedesove ratkape a dvije MAN-ove a drugi ima sve cetiri Mercedesove...e to mi je glupost...ratkape ko ratkape su lijepe u boji busa kad bi mogle opstat...ako ne, onda mi je lijepo rjesenje felga u boji busa (iako isto ne moze opstat, barem ne u ZET-u)
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

smogovci.bbb2

Imali su plave felge i Lion's-i sa dvojim vratima (gb 75-87) isto kupljeni 2006 kao i zglobni Citaro-i sa trojim vratima. Zanimljivo, prilikom te nabave autobusa bila su uvjeravanja da je broj vrata optimalan da bi slijedeću nabavu zglobni Citaro-i došli sa čet. vrata a Lion's-i solo sa trojim. I naravno, srebrenim umjesto plavim felgama. Toliko o dosljednosti u ZET-u >hammer<

tramvajac 92

Je, optimalan je broj vrata, ali ne za sve linije. Da kupujemo buseve po tipu linija onda da.

C2

Po mojem mišljenju ako je ulaz isključivo na prva vrata da zglobnim je autobusima dovoljno da imaju troja vrata, a solo dvoja. Za zglobnjake s četiri vrata (ili više), ili solaše s troja vrata trebao bi se primjenjivati ulaz za sva vrata jer veći broj vrata je za bolju protočnost putnika u oba smjera odnosno bržu izmjenu putnika, ali to je ZET.  ::|  Tako sam vidio da rade pojedini Njemački prijevoznici. Ponekad mi se čini da su treća vrata na solašima ili četvrta na zglobnima samo dekoracija jer se ne koriste.

smogovci.bbb2

Ja mislim da se tu na našu žalost i štetu prilikom kupnje autobusa gleda samo provizija ugovaratelju posla a ne potrebe za tipom busa po linijama:)evil

421

Citat: smogovci.bbb2  u Kolovoz 16, 2015, 17:07:16
A koji je razlog da stavljaju nove?!
Jednostavan, felge su podložne oštećenjima, pa se više isplati zamijeniti ih nego popravljati.Osim toga UVIJEK na prednji kraj dolazi nova guma s felgom koja ima najmanje utega tj najbolje je uravnotežena  (da ne trese u vožnji).
Citat: smogovci.bbb2  u Kolovoz 16, 2015, 17:07:16
Meni osobno smeta kad plave felge montiraju na bilo koji bus ali ne u kompletu već ono kak im zapadne felga na montažu.
Od 179 buseva u APD 94 je solo, 76 je zglobnih. Sezonska zamjena (ljeto/ zima i zima/ljeto ) iziskuje promjenu 564/ 760 guma koje negdje treba skladištiti.Kad bi postojala mogućnost skladištenja po osovinama (prednja, srednja, pogonska) tad bi se moglo izabrati i boju, dotad - "kak im zapadne felga na montažu".Nažalost!
Citat: tramvajac 92  u Kolovoz 17, 2015, 09:00:10
Je, optimalan je broj vrata, ali ne za sve linije. Da kupujemo buseve po tipu linija onda da.
Zbog održavanja je gotovo nemoguće izvršiti nabavu buseva po  tipu linija.Zato se pribjeglo univerzalnom odabiru: solo-3 vrata, zglob-4 vrata zbog brže izmjene putnika. Da možemo promijeniti putnike ili njihove navike, tad bi imalo smisla nabavljati ih po tipu linija.ALI
Konfiguracija putnika se također mijenja. Prije 20 tak godina je linija 221 vrvila  putnicima srednjih  godina i školarcima, a sad je gerijatrijska linija.
Trovrati zglob je najveća greška u nabavi, jer nije  bila prilagođena ondašnjem , a kamoli ovdašnjem vremenu. Iz iskustva s terena i linija 220,221,268 u 3vratoj verziji predugo se čeka izlaz na jedina vrata u zglobu dok to kod 4vrate verzije ide daleko brže.
No zato je 3vrati rođen za linije koje su manje opterećene poput 217,218,219...
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

Citat: 421  u Kolovoz 17, 2015, 11:38:45
Zbog održavanja je gotovo nemoguće izvršiti nabavu buseva po  tipu linija.Zato se pribjeglo univerzalnom odabiru: solo-3 vrata, zglob-4 vrata zbog brže izmjene putnika. Da možemo promijeniti putnike ili njihove navike, tad bi imalo smisla nabavljati ih po tipu linija.ALI
Konfiguracija putnika se također mijenja. Prije 20 tak godina je linija 221 vrvila  putnicima srednjih  godina i školarcima, a sad je gerijatrijska linija.
Trovrati zglob je najveća greška u nabavi, jer nije  bila prilagođena ondašnjem , a kamoli ovdašnjem vremenu. Iz iskustva s terena i linija 220,221,268 u 3vratoj verziji predugo se čeka izlaz na jedina vrata u zglobu dok to kod 4vrate verzije ide daleko brže.
No zato je 3vrati rođen za linije koje su manje opterećene poput 217,218,219...

Teško ćemo putnike promjeniti, ali smatram da nije greška u nabavi, nego u linijama na koje su ti autobusi poslani. 220, 221, 268 su puni od jutra do mraka i tu bi možda i 5. vrata nekad dobro došla, ali i sam kažeš da je to dobar bus za 219, kad smo već na kolodvoru.

smogovci.bbb2

Trovratni zglob rijetko stavljaju na 219 iz razloga što ZET gleda cijelu trasu od GLK do SLB a tamo su gužve (MSU, NSB, Lisinski). Kako nije kriva nabava?! Ako su 2006 godine počeli kupovati buseve sa plavim felgama onda su tako trebali i nastaviti. Evo baš danas na lin 166 vozi gb 313. Prednji srebreni, stražnji plavi kotači. 

smogovci.bbb2

221

Citat: 421  u Kolovoz 17, 2015, 11:38:45
Prije 20 tak godina je linija 221 vrvila  putnicima srednjih  godina i školarcima, a sad je gerijatrijska linija.
Ma kakva gerijatrija? Možda u prvih par redova sjedala iza vozača.  :)evil  Nekad mi idu na živce silne količine učenika koje se njom voze.

Više je postala linija za Avenue Mall, jer stoji na najpristupačnijem peronu GLK-a, te mogu žaliti za nekim vremenima prije nego što se on izgradio. To je bila prava kvartovska linija, koja na svom putu nije imala praktički ništa osim Građevinske škole i povremeno Velesajma. I nije bilo stalne stanice kod Bundeka, niti tamošnjeg semafora/križanja. Vozači su imali ravnu šnitu od cca 2 km (od HRT-a do današnjeg Malla) i puno puta sam svedočio njihovim utrkama i međusobnim prestizanjima, pogotovo ljeti.

421

Žitelji mamutice su ostarjeli, DZ Siget i crkva su top destinacije za njih. Do 7 sati malobrojni radnici, Između 7 i 8 sati školarci ,pa gerijatrija do 16 sati.
Travno -GK ( pod idealnim uvjetima i tvojim navodima) 5-7 minuta! I to sa SGjcima. kava
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

C2

Gbr 755 prokišnjava iza prostora za kolica. Cijelo sjedalo do prozora je imalo lokvu vode. Nije direktno već se nakupi negdje gore i kad  bus123 koći sva voda iscuri kroz rupićaste obloge.  >hammer<