Autobusi - razno (2)

Autor Portos, Prosinac 17, 2012, 08:24:27

MAN truck bus

Da to sam primjetio al je dobro jer na Citaru u nema tog prekidača :) al na Lion's Cityma vidim da na 216/276 vozač usred kočenja iskopča retarder na primjer cijelu trasu odvozi i koči sa Retarderom i od jednom ga iskopča! A zašto služe kazaljke u Lion's Cityima na kojima su brojevi 0,6,12 i ikona kočnice sa I i još sa II?
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Ivan

Citat: 421  u Srpanj 17, 2016, 20:10:00
Pa 230 baš i nije neka brdovita linija...
Što se tiče retardera > u posljednje vrijeme primjećujem da dosta kolega ISKAPČA retarder putem prekidača na komadnoj tabli jer cmizdre da  bus123 previše cuka prilikom kočenja. Svakako da radi toga trpe kočnice ali i oni koji preuzimaju  bus123 nakon njih jer ne znaju u kakvom su kočnice stanju ( pregrijane ) pa lakše može doći do nesreće ako treba naglo zakočiti.
Dobro da si na svoju konstataciju  "Očito za ZET najnebitniji dio opreme za autobuse koje se šalje u brdo.", sam i odgovorio:" I tak, nedjeljna vožnjica propadne i postane živciranje..."
A tek nama... good_boy  kava
Strašno, pa je li taj trend stvarno toliko proširen odjednom? Ja sam mislio da je do održavanja... Pa takve treba novčano kažnjavati (a povremeno se i barem posvađati s njima). Nemoguće je koliko ZET-ove strukture s vrha nemaju nikakvu kontrolu nad svime što se događa. Što njemu ima "cukati" ili ne? Pa nije to igračka koju prilagodiš kako ti se sviđa, treba ovo biti u pravilima službe i kontrolirano, isto kao i stajanje na stanici ili korištenje Atrona, nema tu što vozač izmišljati, isto ni kao u kojoj se brzini vozi na otvorenoj cesti (neki isto imaju fiksne ideje s tim da mu je lakše vozit u 2. pa gas do daske da ne mora on razmišljat koliko brzo ide, bez obzira što se događa s motorom).

Uglavnom, retarder seisključuje samo u posebnim prilikama s obzirom na vremenske uvjete, sve ostalo je riskiranje velikih problema i nedopustivo. I ogavno da takvo neznanje i neodgovornost prema imovini prolazi bez apsolutno ikakvog nadzora. Retarder mora biti upaljen, bus kojem ne radi vratiti se u garažu. I gotovo.

Ovu temu treba pojačano provoditi kroz firmu i širiti svijest da tako ne može dalje, jer vidim da su kočnice na novijim MAN-ovima s vremenom osjetno sve slabije i škripave i bez ovoga (a netko ga je vjerojatno i dizajnirao da isključen retarder znači povratak u garažu i da se ne oslanja na diskove), zašto još riskirati dodatno sa sve slabijim kočnicama? Još po ovim vrućinama... Strašno, jednostavno strašno.

thumbs No da, i duboko suosjećam s odgovornim, obrazovanim i profesionalnim dijelom kadra u ZET-u koji se suočava s ovakvim "posebnostima" i zbog nečije gluposti razvaljenom i nesigurnom opremom za rad svaki dan. Šteta da u ovoj zabiti češće oni drugi vladaju. 

421

Škripanje kočnica na  bus123 je znak da su disk pločice pretvrde u odnosu na diskove i/ili nisu kompatibilne s njima.
Ta kombinacija poslovično loše koči.
Uzrok je ubrzano trošenje diskova umjesto pločica koje bi trebale biti potrošni materijal. I pregrijavanje diskova koji se mogu toplinski izobličiti što se prepoznaje plavičastom bojom na njima.
Citat: MAN truck bus  u Srpanj 17, 2016, 21:08:17
A zašto služe kazaljke u Lion's Cityima na kojima su brojevi 0,6,12 i ikona kočnice sa I i još sa II?
glavauzid
Kontrola I i II kočionog kruga s pritiskom u njima > 0, 6, 12 Bar-a. Radni pritisak na Cityju i Citaru je 10 Bar, Citelisu 12 Bar-a. kava
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

marin

Prošli tjedan sam išao sa Cityjem na 132 liniji svaki dan i svaki dan isti vozač i uvijek vozi s isključenim retarderom. Točno čuješ kako pločice stružu pri kraju kočenja. Stvarno bi im davao kazne. Takav vozač nije siguran jer i po ravno osjetno teže staje.
Btw, na liniji poput 135 tako kratke "izgubi" se jedan MAN koji može odvest cijelu službu jer je dizel, dok negdje vozi plinaš gdje će možda jedva izdržat. Moj prijedlog bi bio da baš na toj liniji 135 stalno vozi solo Citelis. Na 123 sigurno neće izdržat, a na nekim drugim linijama, kad je klima pogotovo, moraju ga mijenjati pred kraj dana (npr. 126).

man323

Zašto ZET jednostavno ne iskopča tipku za gašenje retardera? Druga mogućnost je deaktivacija, tj. dekodiranje te iste funkcije putem MAN-ove dijagnostičke opreme.
Povećan broj potrošenih pločica mora davati nekakve naznake, da nešto nije onako, kako bi trebalo biti.

MAN truck bus

Bilo bi najbolje da uvedu civilne kontrole pa da se obuku kao običan putnik i da ide i gleda jel isključen ili ne ako je isključen zapiše broj busa i preko poruke u centralu šalje da taj i taj ima blokiran retarder i onda zovu servisnu službu da li je imala danas kakve poteškoče sa autobusom tim ako ne vozač se kažnjava skidanjem sa plaće. Jer šta ako isključe prekidač pa dođe servisna i bus ima poteškoče al prave znači crvena lampica onda se ne može isključit. Zato su meni najbolji vozači koji voze bus kako su ga primili u garaži a bek retarder i ostale stvari slisključuje servis pod dolasku.
"kartu imamo?"

822DoDo

zasto onda ima mogucnost iskljucivanja ako se nikada ne smije iskljuciti...ja bi ga osobno isto uvijek iskljucio...i vecina vozaca iskljucuje
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

NP-549

MOLIM  ?   Tko normalan ikada isključuje retarder ?  Stvarno moraju bit ektremni uvjeti !

Tko ste vi ovdje, vi balavci raspravljate o iskapčanju retaredera a još vam šmrklji vise iz nosa.   Neznate ni princip rada, ni ništa o tome ali vi ste u stanju napisati

Citat: 822DoDo  u Srpanj 18, 2016, 18:20:55
i...ja bi ga osobno isto uvijek iskljucio...i vecina vozaca iskljucuje

Koji su to debili koji ga isključuju  !!! ???

MAN truck bus

Po nazivu pola ZETa. :)
"kartu imamo?"

Plavac

Citat: NP-549  u Srpanj 18, 2016, 18:40:13
MOLIM  ?   Tko normalan ikada isključuje retarder ?  Stvarno moraju bit ektremni uvjeti !

Tko ste vi ovdje, vi balavci raspravljate o iskapčanju retaredera a još vam šmrklji vise iz nosa.   Neznate ni princip rada, ni ništa o tome ali vi ste u stanju napisati

Koji su to debili koji ga isključuju  !!! ???
Fora mi je ovo " vi balavci" a napišeš "ektremno"umjesto "ekstremno". >hammer< rofl
Moj Zagreb je lep i ostal BU.

Shole

Slažem se s tobom u potpunosti da je najvažnije u ovoj cijeloj raspravi to što je čovjek ispustio slovo

421

Citat: Plavac  u Srpanj 18, 2016, 19:40:04
Fora mi je ovo " vi balavci" a napišeš "ektremno"umjesto "ekstremno". >hammer< rofl
Retaredera namjesto  retardera nisi primjetio?
Tamo ispustio, tu dodao> stanje neodlučeno.
"Slažem se s tobom u potpunosti da je najvažnije u ovoj cijeloj raspravi to što je čovjek ispustio / dodao slovo " thumbs
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

NP-549

Dobro sam to još i sastavio koliko su mi tlačinu digli ovi mulci.  Ni neznaju šta je retarder, ali oni bi to iskopčali.   Ne kužim mentalni sklop čovjeka koji ga ide iskapčat na autobusu novijih generacija koji ima 500 ili 600 tisuća prijeđenih km.  Ako je trap OK,  i pločice solidne kvalitete da ne trese prednji kraj, ti autobusi  (Lion's City,  Citelis, Citaro) se voze praktički isto kao i kad su bili novi. Ako nije sve top, svejedno su i dalje to dobri autobusi.  Ja u životu nisam pritisnuo taj gumbić, a navozio sam se svakakvih krama. 

Kad su već tako pametni, vjerovatno onda znaju i gdje je power button na Citaru, i gdje se iskapčaju kočnice (sve osim ručne) na Citelisu (to će Marin znat sigurno).

421

:)evil Ima power button i na Cityju  :)evil
I, gdje si ti bio ´91?

Plavac

Citat: NP-549  u Srpanj 18, 2016, 21:19:11
Dobro sam to još i sastavio koliko su mi tlačinu digli ovi mulci.  Ni neznaju šta je retarder, ali oni bi to iskopčali.   Ne kužim mentalni sklop čovjeka koji ga ide iskapčat na autobusu novijih generacija koji ima 500 ili 600 tisuća prijeđenih km.  Ako je trap OK,  i pločice solidne kvalitete da ne trese prednji kraj, ti autobusi  (Lion's City,  Citelis, Citaro) se voze praktički isto kao i kad su bili novi. Ako nije sve top, svejedno su i dalje to dobri autobusi.  Ja u životu nisam pritisnuo taj gumbić, a navozio sam se svakakvih krama. 

Kad su već tako pametni, vjerovatno onda znaju i gdje je power button na Citaru, i gdje se iskapčaju kočnice (sve osim ručne) na Citelisu (to će Marin znat sigurno).
Čitam svako malo prepiru se svi svima je sve drugačije nekima je 2+2=4 a nekima 5
Moj Zagreb je lep i ostal BU.