Irisbus Citelis CNG (2)

Autor Spiker, Listopad 06, 2011, 22:55:01

Ivan

To u Podsusedu vozači rade sa svim autobusima s kojima mogu i znao sam da će raditi i s Citelisima na kojima se lako može, i iskreno mi se gadi koliko je praksa zaobilaženja sigurnosnih sklopova koji odnose pola sekunde vremena a mogu spasiti život postala standardna...

Pisao sam na ovom forumu ne znam koliko puta, ali ništa se neće promijeniti dok ne krenu kontrole i kazne.

marin

Do sad s kojim god se Citelisom vozio, a vozio sam ih se sa dosta, možda u jednom nije SECU bio stisnut. Nije samo da se dobiva na vremenu, već i kad je gužva moraju stalno stiskat tu tipku radi ljudi koji se neće pomaknut sa senzora. Što se tiče starta, ima Citelisa koji su stvarno super podešeni, dok su neki još užasno tromi. Recimo 745 je katastrofa, na ravnom se jedva 60 zaleti. Dok je 791 najbolje podešen. Taj ide možda čak i bolje od Citara.

Dreamwalker

S razlogom je najbolje podešen Marine. Taj bus ide na probe u druge gradove i naravno da im je najbitnije da se bus pokaže u najboljem svjetlu. Nego, zna li itko kolika je razlika u trošku/km između dizelaša i plinaša u slučaju kad su plinaši podešeni da idu dobro???
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

hrvoje.skoc

GT-R

Evo malo iskustava iz prve ruke o Citelisu 12m(naravno sve smo već čuli, ali nije loše čuti još malo novih iskustava):
+ je visoko vozačevo sjedalo, zvučna najava kada netko stisne stop, veliko crveno STOP svijetlo kod središnjeg retrovizora.
Kočnica jako dobra. Ide dobro. Dobro grije.

Kao minus je što lupka, malo zastarjeli dizajn iznutra, previše tipki na vozačevoj kontrolnoj ploči.

I najveći problem što se tiče samog ZET-a, previše različitih autobusa. U APP-u su tri marke, s tim da još svaka marka ima par modela.
Svaki dan voziti drugi bus nije jednostavno.

I kao zaključak: "dobri su svi busevi, samo imamo jako loše ceste i ljude (misli se na putnike)."

Portos

Citat: GT-R  u Studeni 07, 2013, 11:27:10
I najveći problem što se tiče samog ZET-a, previše različitih autobusa. U APP-u su tri marke, s tim da još svaka marka ima par modela.
Svaki dan voziti drugi bus nije jednostavno.
Djelomice točno. APP ima četiri marke: MAN, MB, Iveco i Marbus
Samo MAN-ova ima nekoliko modela, MB je samo Citaro G, Iveco su isti osim što je jedan solo drugi zglobni, Marbus je jedan jedini.
A tvoja "prva ruka" očito nije jedna od onih koje voze uvijek istu službu i isti autobus. Mada što se buseva tiče: princip je isti sve su ostalo nijanse :-)

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Majstor

Samo mi sudite pošteno !

Ivan

Kako je tek tramvajcima kad imaju ĐĐ, ČKD i Končar koji imaju potpuno različito upravljanje i sve ostale sustave. :P
Vozače se može vezati za jedan tip autobusa ako se prometnici potrude, a mislim da nije to baš jako puno proizvođača niti modela za firmu veličine ZET-a niti za pojedine pogone od dvjestotinjak vozila, i kod nas i vani imaju i puno manje firme jednako ili više.

conecto

Citat: hrvoje.skoc  u Studeni 07, 2013, 11:06:55
http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/u-pogon-ide-punionica-plina-za-zet-ove-autobuse-901484

Večernji kasni cca mjesec dana ili punionica još nije službeno otvorena?

A tek onaj dolje nebulozni komentar koji djeluje vrlo stručno, a zapravo u njemu nema nijedne istinite rečenice. Dokaz kako na internetu baš svatko može kao istinu iznositi svakakve gluposti, još sve to na tako "ozbiljnom" portalu. To ovdje na forumu nema šanse da bi prošlo ili stajalo pola dana, ali tamo te nebuloze čita daleko više ljudi.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: Ivan  u Studeni 06, 2013, 23:13:51
To u Podsusedu vozači rade sa svim autobusima s kojima mogu i znao sam da će raditi i s Citelisima na kojima se lako može, i iskreno mi se gadi koliko je praksa zaobilaženja sigurnosnih sklopova koji odnose pola sekunde vremena a mogu spasiti život postala standardna...

Pisao sam na ovom forumu ne znam koliko puta, ali ništa se neće promijeniti dok ne krenu kontrole i kazne.

Nitko vozače nije ni pitao kad su se nabavljali autobusi, a "secu" se koristi iz istog razloga zašto Citaro stoji po nekoliko minuta na stanici dok se ne zatvore 3. ili 4. vrata.
Senzori i raznorazne pjevalice nisu za područja gdje putnici iz tko zna kojeg razloga moraju redovito stajati baš na vratima tokom vožnje bez obzira što u istom trenutku niti ulaze niti izlaze.
Senzori na vratima Citelisa jednostavno preširoko "love" za takve uvjete. Sigurnost pod "secu"nije narušena jer je bus zablokiran staničnom kočnicom dok vrata nisu zatvorena, a osim blokiranja senzora zaobilazi onu nebulozu da svaki put prije otvaranja vrata se mora potegnuti posebno stanična kočnica, dok pod "secu" ona radi automatski kao na svakom normalnom autobusu.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tramvajac 92

Da se je pitalo bilo koga nebi se gledalo samo da su busevi pofarbani izvana u plavo.
Da se je pitalo, svi bi busevi bili naručeni sa ležećim ili uspravnim motorom a ne kao sad da su samo MANovi sa ležećim motorom.
Da se je pitalo, pazilo bi se na detalje tipa ugradnja automata za karte tvornički kod vozača
Da se je pitalo, svi autobusi bi bili opremljeni VDO tablom
Da se je pitalo, nebi kod Citelisa Atron stršao iz prostora iznad vozača i smanjivao ionako suženo vidno polje.
i tako dalje..

Urbino LE

Citat: tramvajac 92  u Studeni 11, 2013, 09:46:41
Da se je pitalo, svi bi busevi bili naručeni sa ležećim ili uspravnim motorom a ne kao sad da su samo MANovi sa ležećim motorom.

E tako ne možeš staviti natječaj jer bio diskriminirajući što nije po slovu Zakona. Jednostavno neki proizvođači ne nude horizontalni motor, neko gotovo da ne nude vertikalni motor. Po EU to nebi išlo. Sve ostalo bi dalo riješiti kroz natječaj jer svi manje-više nude VDO kao opciju i slično.

svicar

Citat: conecto  u Studeni 11, 2013, 08:58:35
Citat: Ivan  u Studeni 06, 2013, 23:13:51

Nitko vozače nije ni pitao kad su se nabavljali autobusi, a "secu" se koristi iz istog razloga zašto Citaro stoji po nekoliko minuta na stanici dok se ne zatvore 3. ili 4. vrata.
Senzori i raznorazne pjevalice nisu za područja gdje putnici iz tko zna kojeg razloga moraju redovito stajati baš na vratima tokom vožnje bez obzira što u istom trenutku niti ulaze niti izlaze.
Senzori na vratima Citelisa jednostavno preširoko "love" za takve uvjete. Sigurnost pod "secu"nije narušena jer je bus zablokiran staničnom kočnicom dok vrata nisu zatvorena, a osim blokiranja senzora zaobilazi onu nebulozu da svaki put prije otvaranja vrata se mora potegnuti posebno stanična kočnica, dok pod "secu" ona radi automatski kao na svakom normalnom autobusu.

Kod Citelisa nema frke, nemora se nista  protiv zakona raditi, samo pritisnes dugme za zatvaranje i drzis, vrata ce se zatvoriti i ako netko zakloni senzor, ako zelis da se brze vrata zatvaraju uradi sledece, kada putnici krenu vani odma stisnes da zatvoras em ces tako pozuriti putnike da brze ulaze a pocece zatvarati cim senzor bude slobodan.,

Majstor

I MBenz je lezeci motor / tramvajac /
Samo mi sudite pošteno !

Ivan

U Francuskoj puno Irisbusa ima ležeće motore, ne znam je li dostupno s plinskim motorom ali inače uopće nije rijetkost za dizelaše.