Irisbus Citelis CNG (2)

Autor Spiker, Listopad 06, 2011, 22:55:01

Urbino LE

Hmh, ne poznam ja te zakone baš najbolje. One oznake za ograničenje na stražnjem kraju busa, govore li što ili ne? Konkretno, na splitskim Crosswayima LE, a bome imaju stajaća mjesta, stoji 85km/h. Sa druge strane Split nije grad gdje je ograničenje na gradskim prometnicama 50km/h, grad je valjda tražio da bude to 60km/h.

NP-549

SVI busevi koji su registranni u toj određenoj skupini (neznam sad točno kako se kategoriziraju ti M1, M2, M3)  ako imaju stajaća mjesta smiju voziti najbrže 50, bez obzira gdje vozi (centar grada, obilaznica, magistrala...).  NESMIJE BRŽE OD 50.   Oni koji imaju samo sjedeća mjesta oni smiju voziti do 80 km/h  (po zakonu RH),  dok neki imaju naljepnicu 100, ali to je posebno plaćeno samo za Njemačku.   Na izvarednim vožnjama (prijevoz djece, izleti...)  bus koji inače nesmije brže od 50 jer ima stajaća mjesta, može voziti do 80, ali naravno broj putnika nesmije bit veći od broja sjedećih mjesta

MAN19464

Da grad Split poveća na 200 km/h autobus sa stajaćim mjestima
nesmije preko 50km/h i takva oznaka mora biti na autobusima. Tako kaže zakon, a grad to nemože mjenjati.

svicar

Citat: MAN19464  u Studeni 21, 2013, 11:46:57
Da grad Split poveća na 200 km/h autobus sa stajaćim mjestima
nesmije preko 50km/h i takva oznaka mora biti na autobusima. Tako kaže zakon, a grad to nemože mjenjati.
Sto je u HR strogo, mi mozemo pun gas( 88 km/h) iako je unutra 150 ljudi, cak idemo i na AC

Ivan

Hm, da, treba mijenjati i dopunjavati zakone jer to drugdje nije praksa, nema smisla da prigradske linije poput 172, 273, 325 voze tako sporo na otvorenim cestama na kojima se smije i treba vozit 80, produžuju vrijeme vožnje i smetaju ostalim vozilima dok na takvim cestama ni ne ugrožavaju putnike većom brzinom (a uostalom praktički nigdje u HR se vozači niti ne drže zakonskih 50 jer bi frustrirali putnike i kasnili, koliko znam obično imaju barem interno dopuštenje da voze 60).

NP-549

Ako voziš preko 50 (ali ne preko ograničenja za sva vozila na određenoj prometnici)  kod nas to onda voziš na vlastitu odgovornost.  Nitko te neće u firmi kazniti, ali te neće ni braniti i štititi ako ti murija uzme listić i naplati kaznu.   Također, ako ne želiš voziti preko 50 i zbog toga kasniš na liniji, isto ti nitko ne prigovara, osim naravno putnika.

tramvajac 92

Autobusi sa stajanjem = 50 km/h
Zglobni bez stajanja i prijevoz djece = 80 km/h (ZOSPC čl 55)

NP-549

BTW,  na 780 izvađen motor

MAN19464

Citat: NP-549  u Studeni 21, 2013, 12:53:53
Ako voziš preko 50 (ali ne preko ograničenja za sva vozila na određenoj prometnici)  kod nas to onda voziš na vlastitu odgovornost.  Nitko te neće u firmi kazniti, ali te neće ni braniti i štititi ako ti murija uzme listić i naplati kaznu.   Također, ako ne želiš voziti preko 50 i zbog toga kasniš na liniji, isto ti nitko ne prigovara, osim naravno putnika.
Kako koja firma u ZET-u ako predješ 60 i to ti se često dogadja ideš na razgovor kod šefa i moraš
potpisat pisanu opomenu koja ti odlazi u dosje, kašnjenje nije opravdanje za brzu vožnju.
Da na liniji 325 stvara se velika kolona i poslje nitko nepušta bus iz ugibališta da mu nekilavi do sljedeće stanice, a često pretiču uleču u škare jel polude na sporu vožnju busa, pa dolazi do opasne situacije.

NP-549

Da, to je greška kod otvorenih cesta tipa obilaznice, magistrale i sličnih.  Veću opasnost stvaraš na cesti ako voziš 50 jer onda ostalih vozači idu izvodit vratolomije da te obiđu,  nego što bi bilo opasno putnike vozit 70.  Tu prazninu bi taman popunili prigradski autobusi, ali njih zakon ne poznaje.  Mi imamo valda samo trovrati Lion's City ili Setru 417 HDH.

Urbino LE

Kakva je praksa u EU gleda tih zakona? Ja što sam gledao kod zakona u cestovnom prometu je općenito naspram EU kod nas represija i neka prva koja su kod njih normalna i za koje je bilo inicijative nisu dobro primljeni od strane vlasti, tipa skuter do 125ccm 4T sa B kategorijom i slično.

Ivan

Koliko sam shvatio njemački zakon, za autobuse je ograničenje 100 km/h osim ako ima putnika za koje nema dovoljno sjedala i moraju stajati, onda 60 km/h, a i tramvaji na 1000 mm pruzi (kakva je i kod nas) smiju voziti 80, dok kod nas vrijedi 50 kao i za bus.

U Francuskoj bus sa putnicima koji stoje može vozit 70 km/h, vozio sam se u pariškom Citaru s aerodroma i imao sam dojam da je na nekim dijelovima vozio i brže a bio je prilično pun. :)

Dakle hrvatski zakoni su jadni i neadekvatni, kao i obično.

MAN19464

Mislim da ovaj naš zakon vrijedi još od 1971.

marin

Ne znam točno dali su sada svi Citelisi blokirani na 70, ali kad su došli jedan vozač mi je reko da ga je 90 vozio u garažu, a svi u kojima sam se ja vozio išli su 70 tako da ne znam sad. Općenito se ovdje, kolko vidim, nerijetko prelazi 60km/h što je već previše.

NP-549

Logično bi bilo da se na gradskim linijama vozi do 50,  dok bi županijske (prigrad) trebale imat dopuštenje da voze koliko je određeno promentim znakom, ali ne više od 80.