ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

Ivan

Ja ne znam čemu veselje ili što je već ovo. Meni zaista nije jasno što sad s probom, ispada da radi probe treba kupiti čim je probano? A niste ih niti probali, dragi moji, pa barem to pričekajte. Volvo je već bio, bio je i Kinglong pa nije kupljen.

Ovo kad si napisao "napokon" nisu "najjeftinije opcije", lupio si i ostao živ (i kao da je forum od jučer jer tko nije znao prije u par godina čitanja je trebao shvatiti), jer ZET ne kupuje najjeftinije na tržištu, da si pratio što stvarno piše shvatio bi da je kupnja Citelisa, inače kao i svih ostalih u zadnjih 20 godina, nije imala veze s tim što je najjeftinije nego s tim što je namješteno (a i da Citelis nije samo ono što je ZET uzeo nego je za te novce trebao biti i bolji, no nema smisla da više ponavljam) i da je pošiljka bila oko 2-3 puta preplaćena, baš kao i Mercedes i MAN.

marin

Nije ni Mercedes ono što je ZET uzeo, nego je ono što ima Zadar, pa što sad hoćemo plakati? Ja samo navodim ono što je pisalo po forumu da se novci povlače iz fonda i da je banka dala odobrenje jedino za Citelise (ovo nisu moje riječi da se razumijemo).

Shole

Kao što ima razlike u osobnim autima, tako ima razlike i u autobusima istog modela ali ovisno za koje je tržište namjenjen.   Citaro za Beč ili za Muenchen se nemože uspoređivat s onim za Zagreb ili Rijeku.  Isto ko što nemožeš usporedit  Opel Corsu za hrvatsko i njemačko tržište.  Po zvuku zatvaranja vrata čuješ da je to drugi auto, a kamoli neke ozbiljnije stvari

flip

http://www.jutarnji.hr/bandic-pred-izbore-odlucio-razveseliti-sugradane--uskoro-ce-pojeftiniti-zet-ove-karte-i-parking-u-gradu--/1443044/

Citat:ZAGREB - Gradonačelnik Milan Bandić jutros je za vrijeme aktualnog sata u Gradskoj skupštini najavio kako će u Zagrebu uskoro pojeftiniti vožnja ZET-om i parkiranje u gradu.

- U nekoliko narednih dana smanjit ćemo cijenu parkiranja i vožnju javnim gradskim prijevozom – rekao je Bandić.

Osim prijevoza i parkiranja, u Zagrebu bi prema Bandićevim ranijim najavama trebao pojeftiniti i i odvoz smeća, i to od 1. studenog.

SDP-ovog zastupnika Dominika Etlingera zanimalo je kako je gradonačelnik zaključio da će stanari u zgradama proizvoditi smeća za kante od 50 litara, a oni u obiteljskim kućama za 120 litara te boji li se mogućih tužbi građana. Odgovarajući na njegovo pitanje, Bandić je najavio kako Čistoća ima nalog do konca studenog napraviti analizu i zamijeniti obračun po kvadraturi u obračun po volumenu.

- U kućama će odvoz smeća plaćati manje za 32 posto, a u kućama 44 posto . Za tužbe se ne bojte – odgovorio je Bandić.

Prve niže račune građani bi trebali dobiti u prosincu.

STIB

Evo i koliko i za koga će pojeftiniti prijevoz:
Citat:Usluge ZET-a povoljnije će od 1. studenoga biti za učenike srednjih škola, sve redovite studente, nezaposlene osobe i umirovljenike, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.
Upravo tim, socijalno najosjetljivijim skupinama, cijena prijevoza niža je za oko 17 posto na mjesečnoj razini pa će mjesečni kupon, umjesto 120, plaćati 100 kuna.
Znatno povoljnija bit će i godišnja karta za spomenute kategorije putnika koja će, umjesto dosadašnjih 1.200, koštati 960 kuna pa će se na taj način učenici, studenti, nezaposleni i umirovljenici neograničeno uslugama ZET-a na području grada Zagreba koristiti za svega 2 kune i 60 lipa dnevno.
http://www.zet.hr/default.aspx?id=5809
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

plavi ZET-ov bus volim

Citat:KONTROLORI ZET-a NOSIT ĆE ORUŽJE?! 'Situacija nikad nije bila gora, napadi su sve brutalniji, s policijom radimo na programu zaštite'

U početku bi kontrolore pratili zaštitari, a kasnije bi oni sami položili zaštitarski ispit

ZET-ovi kontrolori od iduće godine mogli bi imati dozvolu za nošenje oružja! Prijedlog je to Udruge sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a koji će do kraja godine uputiti Holdingu na razmatranje.

Na sastanku će prisustvovati i predstavnici policije, a Sindikat će predložiti dvije mogućnosti u cilju bolje zaštite radnika - prva je kontrola karata uz pratnju licenciranih zaštitara ili policajca u civilu, a druga je polaganje za zaštitarski ispit samih ZET-ovih kontrolora. Time bi se stalo na kraj putnicima koji ne žele pokazati osobne dokumente jer osoba sa zaštitarskim ispitom ima pravo legitimacije. Zakon o privatnoj zaštiti navodi da zaštitari imaju pravo nositi i koristiti propisane vrste kratkog vatrenog oružja kada vrše neposrednu zaštitu osoba, što će stupiti na snagu ako im Holding odobri prvi prijedlog. Kada bi prošao prijedlog o tome da kontrolori mogu položiti zaštitarski ispit, morali bi dobiti odobrenje policijske uprave s kojom već raspravljaju o mogućim radikalnim promjenama.

- Zajedno s policijom radimo na cjelovitom programu zaštite koji ćemo predstaviti na skorašnjem sastanku - otkriva predsjednik Udruge sindikata Ante Jelić.

Iskustva iz inozemstva
Situacija, kaže Jelić, nikada nije bila gora. Na ideju o naoružanim zaštitarima Sindikat je došao nakon dva fizička napada na kontrolorke u istom danu, od kojih je jednu teže ozlijedila ženska putnica.

- Krajnje je vrijeme da Holding zaštiti svoje radnike jer je, osim samih djelatnika, ugrožena i tvrtka. Naime, napadi su sve brutalniji i kontrolori nakon njih ostaju na bolovanju i po nekoliko godina - tvrdi Jelić.

Napominje da su kontrolori uz neprestanu pratnju naoružanih zaštitara svakodnevica u Bosni i Hercegovini te Srbiji, ali zaštitari s dugom cijevi nisu ništa neuobičajeno niti u Londonu. Kako će na prizor kontrolora s pištoljima reagirati putnici, Jelića ne brine.

- Javnim gradskim prijevozom, prema procjenama, dnevno se služi gotovo milijun ljudi. Problem nije u putnicima, problem je u onih jedan posto huligana - kaže Jelić.

Vandala je 1 posto
Objašnjava da na milijun putnika jedan posto ispadne zabrinjavajuće velik broj ljudi koji su spremni čak i fizički napasti kontrolora. Društvenim mrežama šire se upozorenja i izvaci iz zakona koji dokazuju da putnici nisu obvezni pokazati osobne isprave kontrolorima, a isto tako oni ih nemaju pravo zadržati do dolaska policije. Kad bi ijedan od prijedloga Sindikata prošao, tome bi se stalo na kraj.

- Svaki tim na terenu imao bi osobu zaduženu za legitimiranje osoba koje se zateknu u vožnji bez ispravne putne karte. Isto tako, zaštitari bi mogli upotrijebiti čak i fizičku silu kako bi zadržali osobu ako bi ona pokušala pobjeći - kaže Jelić.

Podrška političara
Prijedlog Sindikata je, tvrdi Jelić, naišao na odobravanje, i to iz lijevih i desnih političkih stranaka, pa se Jelić nada da će od iduće godine kontrolori imati znatno veće ovlasti.

- Naposljetku, da nema zaštite u bankama ljudi bi stalno krali. Ista stvar je i s javnim gradskim prijevozom - zaključuje Jelić.

Iz Holdinga navode da su upoznati s problemima koji prate rad kontrolora karata.

- Sukladno tome, u dogovoru s našim socijalnim partnerima iznaći ćemo najbolje rješenje kako bi se takve pojave otklonile - kažu iz Holdinga.

Izvor: http://www.jutarnji.hr/kontrolori-zet-a-zahtijevaju-dozvolu-za-nosenje-oruzja/1461854/

Molim cijenjene članove foruma autobusi.org i njegove posjetitelje da NE KRADU fotografije. Pod krađom mislim na njihovo (pred)stavljanje na druge internetske stranice (s ili bez prethodne modifikacije) kao vlastite i/ili bez navođenja izvora ili autora.

Ivan

Navedeni gospodin iz sindikata je znao blebnuti sve i svašta pred novinarima što se odmah radi spektakla prevodilo kao "ZET traži" što bi obrazovan novinar koji traži činjenice trebao znati razlučiti, jer u biti i ja mogu osnovati sindikat da ni ne radim u ZET-u, a to baš nikako ne znači da sam uprava firme. Ne znam kako ga više nije sram i zašto ga drugi sindikalisti ne znaju obuzdati jer ne znam više kako opisati konstantno takve gluposti, smanjuje ugled i sebi i radnicima firme koje predstavlja.
Pretjerano i glupo, jer priča o vatrenom oružju kojim se ovaj posao jednostavno ne obavlja i ako je povećana sigurnost nema smisla jer postoje druga sredstva. Ovo su očito mediji napuhali čak i više nego uobičajeno, no ovaj lik je znao uznemiriti javnost svakakvim najavama koje, naravno, ZET nije prihvatio no novinari to ili ne znaju ili žele jak naslov. ZET bi ih tužio da je ozbiljniji.
::|

Uglavnom, očito je da ZET ne pruža dobru opremu i obuku svom osoblju u bilo kojem sektoru (i dobri vozači su uostalom samo oni koji se sami potrude a razna neuka i "posebna" ponašanja se ne pokušavaju ispraviti), pa tako ni kontrolorima.
Podržavam zaštitarski ispit i korištenje određenih sredstava jer zaista ne znam zašto ne bi imali zaštitarski trening i certifikate, nije jednostavno pametno poslati na takav posao nekoga bez ikakve prave pripreme na nasilje drugih, ali i radi kvalitetnijeg obuzdavanja vlastitog ponašanja što je veliki dio moderne obuke (jer kao i mnogi ostali zetovci znaju biti krajnje neprofesionalni). Ne znam zašto i ranije nisu nosili ne-smrtonosna sredstva kao suzavac ili električni šoker jer za to ne treba dozvola ni dopuštenje, makar bi to moglo ozlijediti i nedužne putnike (koji bi tražili odštetu itd.), ali uz ispravan trening nesreće bi se smanjile na minimum. No vatreno oružje nema nikakvog smisla jer nije ni korisno u ovakvim situacijama osim ako netko drugi primjenjuje smrtonosnu silu, što se jednostavno dosad nije dogodilo i nema veze s mozgom.

C2

Ovo je stvarno jadno da ne može biti jadnije, očito je da ZET s takvim izjavama ide u propast. SRAMOTA! Žao mi je osoblja koje to mora trpjeti.

421

Čudim se starim forumašima da nasjedaju na provokativne naslove koji dižu tiražu, a plod su iskonstruiranog mišljenja.
Ovaj naslov je  prenapuhan ...Koliko vidim sindikat nigdje u svom priopćenju ne spominje oružje,već samo da bi ZET-ovci mogli položiti za zaštitare...I onda je novinar,iz činjenice da zaštitari smiju nositi oružje,izvukao zaključak da bi i oni bili naoružani... nošenje oružja zavisi o radnom mjestu i 90% zaštitara ne nosi oružje,i zakonom je dosta strogo propisano u kojim situacijama se nosi..U ovom slučaju bi to,teoretski,moglo proći jedino ako bi kontrolor službeno bio ,doslovce,vozačev tjelesni čuvar (jer to je neposredna zaštita osoba),a uz taj posao ide i puno paprenija satnica od klasične zaštitarske..Uglavnom,ovaj dio s oružjem je jaaaako prenapuhan u ovoj vijesti.
Dakle, vijesti o napadu na kontrolorku nigdje nisam pročitao! Zato ova inicijativa ima smisla, no ne odlučuje Sindikat već daje svoje prijedloge poslodavcu  i to ne prvi puta. Ali ništa se ne događa nabolje za prometaše. Što je predložio čelnik Sindikata? Zaštitu kontrolora na radnom mjestu od strane licenciranih i educiranih zaštitara ili policije u civilu, te kao drugu opciju da se kontrolori educiraju i postanu zaštitari sa svim ovlastima koje oni imaju. To je gotovo nemoguće, jer velika većina kontrolora je u godinama, velika većina su invalidi rada koji su dobili "nemoralnu ponudu" od strane poslodavca da prihvate posao kontrolora ili odu na burzu. Teško da bi velika većina uopće prošla liječnički pregled, a  dozvolu za nošenje oružja teško da bi dobili. Stoga ta teorija pada u vodu. Prvi put je gradonačelnik ostao zatečen prijedlogom, ali ispada kao da se ništa nije dogodilo, a sve će riješiti institucije pravne države i komunalno redarstvo. Moš si mislit! Zaštitari i policija koštaju, tako da i ta opcija pada u vodu. Ionako Policija ne izlazi na svaku dojavu, a u PUZ nedostaje ljudi, jer kad bi radili svoj posao kako treba, tad bi ova inicijativa bila nepotrebna. Ovako, kad dođu na dojavu, upišu u Lipa Mill blokić broj 5 podatke uz napomenu da je šteta manja od 1000 kn i da će pasti kod suca ako se počne s procesom na sudu.
@C2
Ovo nije izjava ZET-a, već jednog od sindikata u ZET-u, i ne izražava  stav svih zaposlenika.

Čudno je da putnici sa uredno kupljenim kartama nemaju problema sa kontrolorima!!???
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

smogovci.bbb2

Danas na liniji 221 vozi g. br.506. Nije to neobično nego da pohvalim vozačicu koja ga vozi, Kleopatra (zbog frizure). Inače je ona svaki dan na liniji 221, druga služba. I žena vozi bez trzanja ili naglog kočenja perfeto
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Dreamwalker

Ta žena je inače bila instruktor vožnje za B kategoriju u nekoliko zagrebačkih autoškola.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

t4

Za razliku od nedavno kad je na 220 muški vozio tako da drži 3 sekunde gas pa pusti pa gas pa pusti... i tako cijelim putem, zanašanje u vožnji naprijed - natrag, cukanje, šaltanje... bus vrati u treću, on par sekundi po gasu, bus u četvrtu i tako... a o kočenju da ne govorim.

conecto

Citat: t4  u Prosinac 12, 2015, 01:12:54
Za razliku od nedavno kad je na 220 muški vozio tako da drži 3 sekunde gas pa pusti pa gas pa pusti... i tako cijelim putem, zanašanje u vožnji naprijed - natrag, cukanje, šaltanje... bus vrati u treću, on par sekundi po gasu, bus u četvrtu i tako... a o kočenju da ne govorim.
Koji je to točno dan muški vozio 220? Inače su tamo ženski vozači...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Anders

Citat:Prema Odluci Vlade Republike Hrvatske, na svim prodajnim mjestima ZET-a, kao i na kioscima ugovornih partnera, od četvrtka, 31. prosinca, započelo je punjenje kupona za 2016. godinu za redovite učenike srednjih škola koji ostvaruju pravo na subvenciju putem sufinanciranog međumjesnog prijevoza.

Učenici trebaju doći sa svojom pretplatnom kartom na prodajna mjesta ZET-a ili na kioske ugovornih partnera kako bi preuzeli valjani sufinancirani kupon.

http://zet.hr/default.aspx?id=5867

Ajde, napokon je nekome došlo iz pozadine u glavu da učenici pokaze produljuju prije prvoga i da svima koji imaju subvenciju, a žele se voziti od 1.1. do odluke Vlade, pogotovo onima koji žive na istoku grada, može biti mrsko ići do Ljubljanice i nazad. Jedino mi nije jasno zašto Vlada izdaje odluku za kalendarsku, a ne školsku godinu.
27302

Dreamwalker

Citat:obustavljene dvije:

142 (Vrapčanska aleja - Jačkovina - Vrapčanska aleja)
150 (Garaža Tuškanac - Gornji grad - Trg bana Jelačića),

a skraćeno voze autobusi linija:

162 (Savski most - Ašpergeri - Kupinec) do Puta za Ašpergere
224 (Dubec - Novoselec) do starog okretišta

Ne obitavam u ovim dijelovima grada, pa ne znam i zanima me koji je točno problem da ove linije ne voze (ili su skračene) i to nakon što već 24 sata ne pada snijeg? Loše gume, uske ulice u kojima ralica ne može proć (kako onda voze autobusi onuda  ???)? Za 150 pretpostavljam da je do podloge u Radićevoj. Kaj se tiče zimske službe, ove godine nisu zakazali.

"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421