ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

MAN19464

Dreamwalker je upravu 100% to je jedino rješenje, da se uvede kultura plaćanja karte, vozači to sami nemogu bez obzira koliki pritisak bio od uprave koji šalju špijune (koji inače niš nerade a primaju plaće) da se skrivaju i kontroliraju vozače jel primaju putnike na prednja vrata, ako uoče nepravilnost pišu prijave vozaču.
Dreamwalker je izneo najbolje rješenje za ovu situaciju.

igor 409

Citat: Ivan  u Siječanj 22, 2014, 21:56:03
Ako se još jednom spomene nešto osobno oko mene, tražit ću opomenu od moderatorskog tima.

Ovdje smo da razmijenimo mišljenja, a ne da onima s druge strane dokažemo da ništa ne znaju i ne bi trebali ništa reći.

Odsad razgovaramo argumentima i traženjem grešaka u tuđoj izjavi, a neprestano osobno obraćanje i kad uopće nije potrebno je postalo bezobrazno i konstantno i očito provociranje, već par puta sam molio da prestane (mislim da nije bilo nejasno što sam napisao), a sad ću tražiti službeno od moderatora da sankcioniraju takvo ponašanje. Poneko osobno obraćanje bi bilo u redu, no ovo prelazi granice pristojnosti i neprestano ide prema provokaciji.

Nekako mi se čini da i 421 može očekivati brisanje postova od strane neutralnih administratora i moderatora kao što se meni dogodilo na željezničkom forumu jer sam se drznuo sveznajućem i najpametnijem pokazati da je bubnuo glupost.

Ivan

Dobro, neka mi netko kaže što od navedenog je bila glupost i da je neprovedivo, i radi čega bi me trebalo prokazati i tumačiti mi da sam debil frazama tipa "jedino ti to možeš"
uglavnom, moji argumenti su bili:

- naplata samo na prvim vratima na nekim linijama je preštetna za protok prometa, i možda je potrebno naći drugo rješenje
- mogu postojati (barem) dvije kategorije autobusnih linija koje se mogu različito označiti i na kojima se provodi različita naplata, takve stvari postoje u gradovima u blizini, a ne samo na jako "uređenom" zapadu
- vozači ne vide validatore i treba postojati bolji način da vozač pregleda kartu na linijama koje voze kroz više od jedne zone ili prometnog područja
- kondukteri su vrlo zastarjela opcija koju više u autobusima gotovo nitko ne koristi, pretpostavljam da s razlogom
- putnici mogu naučiti nove stvari, recimo vrlo masovni primjer je otvaranja vrata na tramvajima, gotovo da više nema problema, i zato se pitam zašto pretpostaviti da su putnici toliki idioti

argumenti u ranijoj raspravi su bili:
- javni prijevoz u Zagrebu NIJE DOBAR automatski čim je vozni park mlad jer se cijeli sustav samo usporava dok ne postoje radovi na poboljšanju infrastrukture, a povišenje cijena jer se vozimo u voznom parku koji je bespotrebno previše pomlađen (rashodom autobusa starih i po 8 godina) nije nešto na čemu treba temeljiti cijeli koncept razvoja prijevoza niti naplate
- cijene karata su previsoke za standard zemalja s kojima smo otprilike na razini što se tiče financija, a čak i prema njima imamo infrastrukturu koja stagnira, a i oni sad imaju sve mlađi vozni park, dakle kod nas se ništa značajno ne kreće prema naprijed, troškovi su veliki, učinak slab i zbog toga cijeli grad kao cjelina ispašta dok se ništa ne kreće naprijed

Slobodno onda pišite kontraargumente na ovo, ili nađite nešto iz mojih postova oko čega se želite sporiti, ali ne na način "budi ti direktor jer si najpametniji" ili "mentalitet je kriv za sve, nije ovo Njemačka i nemoj mi više to pisati" nego argumentima koji su potkrijepljeni na činjenicama ili primjerima.

Što se tiče željezničkog foruma, tamo su i moji postovi brisani kad je rasprava otišla u offtopic ili kud već, i nisam imao nikakvog direktnog utjecaja na moderatore i bivao sam i ja opomenut. Neka mi tko god i kako god hoće pokazuje da sam "bubnuo glupost", ali ne provociranjem na osobnoj razini u svakom drugom postu, ponekad čak i kad rasprava nema veze sa mnom kako je 421 često radio.

Dreamwalker

Kondukteri jesu zastarjeli, ali ako su učinkoviti, zašto ih ne uvesti??? Samo zato jer su zastarjeli??? Ma daj, molim te. Ajmo se malo vratiti u prošlost pa da vidimo neke stvari:

- negdje sam našao podatak da su kondukteri postojali u tramvajima do čini mi se 1994.
- od 1994. do 2005. ZETovi vozači imaju autoritet i karta se uredno štanca, pokaz se pokazuje vozaču ili u suprotnom vozač ne pušta u bus.
- 2005. počinju kemijanja s pokazima, besplatnim prijevozima
- 2009. velika nabavka od 214 autobusa i u tijeku je isporuka 142 nova tramvaja (2005. - 2010.)
- 2009. - 2014. ZET gubi kontrolu nad putnicima i grca u problemima sa švercanjem

Zašto ne uvesti konduktere i iskoristiti radnu snagu koju imaju na lageru, tj. u potpunosti iskoristiti novac koji izdvajaju za plaće ljudima koji ne rade ništa i možda još nešto i zaraditi??? Ne može se na vozača sve svaliti. Vozač mora prvenstveno paziti na promet i mislim da vožnja sa 12m/18m vozilom u špici i nije opuštajuća, tj. vrlo je stresna. Nabijati vozačima dodatni stres dok je x ljudi bez posla, a dobiva plaću i to jer je nešto zastarjelo i ne koristi se vani??? Ma da. Uostalom, dvoje ljudi ima veći autoritet nego samo jedna osoba.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Ivan

Postojali su do 94. u ĐĐ tramvajima ali tad ih više nitko nije doživljavao ozbiljno, koliko se sjećam puštali su na sva vrata a noviji ČKD-Tatra tramvaji nikad nisu ni imali konduktera a u prometu su tada bili već dugo.
Mislim da je nered nastao s uvođenjem autobusa 2003. koji su imali još stari automat iza vozača tako da je poništavanje karata postalo apsurdno jer vozač nije mogao ništa vidjeti. Ranije su mnogi na slabije punim linijama puštali samo na prva vrata, neki i na opterećenijima, uglavnom ljudi su znali da treba ići naprijed i pokazati kartu ako se otvore samo prva vrata, iako bi većina vozača pustila i one koji nemaju kartu, no znao se red otprilike. Ja sam kao debil još par godina poslije mahao pokazom kad skoro više niti jednog vozača nije bilo briga, pogotovo je uvođenjem Atrona nastao potpuni raspad, no jednostavno mi se to činilo pristojno jer sam bio navikao da je to pristojan ulaz, kasnije sam prestao jer mi se činilo da sam jedini koji to radi pa mi je bilo neugodno jer su već i pogledi vozača bili tipa "kajgod" dok su se praktički svi švercali.

A što se tiče novih konduktera, kad bi se i uvodili nisu potrebni na većini autobusa, sigurno nisu potrebni više u busu nego u tramvaju, a čak ni njih nema među sadašnjim viškom radne snage dovoljno za svaki tramvaj + barem pola autobusa, kamo li za sve, i bilo bi potrebno bi zaposliti još ljudi umjesto samo da se ove viška baci u kontrolu pa bi firma imala još više zaposlenih (i sad je prevelika u usporedbi s firmama u gradovima slične veličine), a poslije toga bi bila stvorena nova radna mjesta koja bi trajno trošila novce umjesto da se beskorisnima da otkaz a naplata prepusti vozačima gdje mogu sami naplaćivati, a na velikoj većini linija mogu. Tamo gdje ispada prestresno za vozača i štetno za promet, kako rekoh, ne znam zašto ne preurediti neke linije poput 268, bolje to napraviti prije nego kasnije (jer ionako se razmišlja o linijama za Veliko Polje i slično), i zašto ne uvesti pravila i oznake da neke linije spadaju pod istu kontrolu koja je u tramvajima i koja cirkulira sličnim rutama, recimo na 109, 220 i 221 koje tramvaji stalno presijecaju ili idu paralelno s busom.

U krajnjoj liniji preživjet ću 5-6 minuta duža putovanja na 109 a ostale linije vjerojatno neće imati značajna produženja, samo žao mi je da se na cijeli autobusni podsustav gleda tako pojednostavljeno i siguran sam da se može smisliti relativno jednostavna i velikoj većini putnika razumljiva dodatna ("tramvajska") pravila za preopterećene linije, što nije teško izvedivo kad već postoji velika služba kontrole. U cijeloj toj priči kondukteri mi se čine daleko preskupi da bi bili ozbiljno uzeti u obzir.

tramvajac 92

Činjenice: imamo različite linije prema opterećenju (sa primjerima):
vrlo veliko opterećenje: 109, 268
veliko opterećenje: 115, 118, 220, 228
srednje opterećenje: 114, 119, 219, 231
malo opterećenje: 105, 214
vrlo malo opterećenje: 142, 204.

Na linijama koje imaju srednje opterećenje ili manje se slobodno može puštat samo na 1. vrata. Linije sa većim opterećenjem bi trebale imati kontrolu od strane kontrolora (a ako je izvedivo bez diranja u vozno vrijeme van špice ulaz na 1. vrata).

MAN19464

A šta vrijedi puštat na prva vrata, ako neko neče platit vožać mu nemože ništa, a još mu njegovi u centru nedaju da odustane od vožnje zbog takvog putnika.
Nedavno na savi 3 busa ugasili vozači, zbog takvih putnika, onda naredba vozi dalje budite flexibilni.
Jel to pravedno?

NP-549

Da, nekada se računalo 0,15 m2 po osobi.  Neznam kako je sad. 

Riječki Citaro (4 vrata) je registriran na 140 i nešto sitno putnika. 

Dreamwalker

Citat: MAN19464  u Siječanj 23, 2014, 13:58:11
A šta vrijedi puštat na prva vrata, ako neko neče platit vožać mu nemože ništa, a još mu njegovi u centru nedaju da odustane od vožnje zbog takvog putnika.
Nedavno na savi 3 busa ugasili vozači, zbog takvih putnika, onda naredba vozi dalje budite flexibilni.
Jel to pravedno?

Evo još jednog argumenta za konduktera. Vozač ne može ništa jer između ostalih ispaštaju utnici s urednom voznom kartom. Ovako kondukter može izbaciti čovjeka iz busa, vozač neće imati dodatni stres i neće biti neugodnosti gdje bi se službena osoba ZET-a mogla naći između dvije vatre, tj. centra i putnika.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

421

Citat: tramvajac 92  u Siječanj 23, 2014, 11:08:10
Činjenice: imamo različite linije prema opterećenju (sa primjerima):
vrlo veliko opterećenje: 109, 268
veliko opterećenje: 115, 118, 220, 228
srednje opterećenje: 114, 119, 219, 231
malo opterećenje: 105, 214
vrlo malo opterećenje: 142, 204.
Na linijama koje imaju srednje opterećenje ili manje se slobodno može puštat samo na 1. vrata. Linije sa većim opterećenjem bi trebale imati kontrolu od strane kontrolora (a ako je izvedivo bez diranja u vozno vrijeme van špice ulaz na 1. vrata).
Molim obrazloži pojam opterećenje:
-radi vremena vožnje
-radi broja i ponašanja putnika
-radi prometa
-radi uvjeta na kolniku
-sve zajedno?
Ili još nešto?
Svojevremeno je kolega predložio koeficijente za pojedine linije (kao što si i Ti naveo) prema kojima bi zbog npr vožnje zglobnog  bus123 na liniji 109, na uskoj Selskoj, s (pre)kratkim voznim vremenom, te prebukiranim  bus123 bio bolje plaćen nego netko na npr. liniji za Botinec.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

Citat: Dreamwalker  u Siječanj 23, 2014, 14:09:01
Ovako kondukter može izbaciti čovjeka iz busa, vozač neće imati dodatni stres i neće biti neugodnosti gdje bi se službena osoba ZET-a mogla naći između dvije vatre, tj. centra i putnika.
Što ako je kondukter ženskog roda? Stresa može biti puno više, jer na vratima ne postoji roentgen pa ljudi u  bus123 mogu unositi štošta šiljastoga ili kakvu cijev s ratišta, ili vole "Kinder jaja", ili vole nešto što čini BUM nakon poziva telefonom, a ostalo je u "zaboravljenoj" vrečici ispod stolice u putničkom prostoru.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

citaro

Da, što ako... Onda najbolje da svi ostanu doma i nikad ne izađu, jer što ako vani naletim na nekog luđaka koji me može ubiti...

Barem danas nije problem osvrnuti se malo i pokupiti neke dobre ideje izvana ako već nismo u stanju sami smisliti nešto... Zašto konduktere ili kontrolore ne bi pratili zaštitari? U Švicarskoj primjerice postoji 'Bahnpolizei', koja često prati kontrole karata u vlakovima. Ivan je spomenuo primjere iz Njemačke i Francuske. Uz malo volje i informiranja, definitivno ima prostora za poboljšanje. Ali prije svega treba korigirati cijene, tako da budu u skladu sa hrvatskim standardom i plaćama, a ne s europskima, a usluga miljama daleko od europske.

marin

Pa 268 i 109 imaju najviše putnika po autobusu usprkos tomu što u špici idu svakih ne znam jako malo (7-8 minuta?). A i vidim da sve više i više vozača kontrolira karte, danas sam bio na jednoj liniji i vozač je kontrolirao karte i u pola kruga ostavio 4-5 ljudi. Na 126 priča ovaj da u petak na 126 u pol 8 kad ima puno ljudi na svim linijama, da je na 126 vozač dopeljo prazan bus (dvoje ljudi  ;D) i tako neke stvari još mi se sviđaju. Ali ja samo čekam.... Kad tad... pogotovo za linije koje već kasne i dok se karte nisu kontrolirale. Dok sam živ ovako nikad nije bilo napeto u ZET-u. (S tim da znam kako je prije bilo rigorozne kontrole). A da, vozač kaj je prošli tjedan vozio 136, otvorio samo prva vrata, putnika vani bilo za pun bus i veli piše on nalog, a ono 10 ljudi ušlo u bus, pogleda u retrovizor pun bus. Pogled dolje, otvorili izvana 2. i 3. vrata. Razbili su vani na oboma vrata ono staklo i ušli. I drugi krug ista stvar, opet 2. i 3. sami otvorili. Otišo se žalit šefu u kućicu i reko da neće vozit. A on mu je rekao da nek odveze sad, ali ako mu jos jednom to naprave da neka kaže da je neki majmun to stisnuo i da je bus u kvaru tj. da mu vrata ne rade i riješena stvar. Pošteno? I više nego pošteno  mad057

A i danas sam se trgo od smijeha dođe ženska na prva vrata i kaže može samo jedna stanica? A kaže vozač a nemam vam ja tih stanica hahaha.. ;D

MAN19464

gospodin Tomislav Jurić ukida zakon o sigurnosti u prometu na cestama i vozačima autobusa zabranjuje tj. ukida zakonsku odredbu gdje vozač mora, obavezan je koristiti 5 min. odmora na početno krajnjem stajalištu, tako je do sada bilo zakonom određeno u javnom gradskom prometu.
nije mi jasno kako je moguće da jedan glasnogovornik tako naivno najavi u sredstvima javnog priopćavanja da če vozači sjediti u autobusima i kontrolirati karte tj. nema više da vozač izađe na cigaretu ili kroasan sa čokoladom. jel on uopće svjestan šta je izjavio i da ga se može zbog ovoga sudski goniti, jer tko je on da ukida zakon ili bilo tko drugi.
ova izjava spada u teški mobing uprave prema vozačima.
kako mu nitko nije rekao da u 5 min. odmora koji zakon određuje nespada sjedenje za volanom i kontroliranje karti, odmor znači slobodna aktivnost vozača i preporučuje se da vozač prošeta radi cirkulacije i da prozrači vozački prostor,
evo linka i njegove kratke ali bolesne izjave sa zagrebancije. možda je već ovo komentirano,al ako nije volio bi da se prokomentira.

http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/stroza-pravila-za-vozace-zet-a-donose-novac_323670

Ivan

Da, to me zbunilo no pretpostavio sam da je više Jurićevo baljezganje pomiješano s novinarskim dramatiziranjem, uglavnom što god da je rekao, ne vjerujem da bilo koji navodni stručnjak zaposlen u nekoj prometnoj firmi može tako loše baratati propisima koji nisu tako komplicirani, i trebao bi ili sâm javno demantirati takve natpise ako nije tako mislio, ili snositi odgovornost zbog prakse kojom firma krši zakon i oštećuje prava radnika.