ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

221

Evo, gospoda se ''sjetila'' da sadašnji način naplate baš i nije najpravedniji. Naravno, to im na um ne bi palo da to ne propisuje EU.

Nije mi jasna naplata po minutama. Naime, je li to znači da će vožnja u špici više koštati nego npr. vikendom?

Prisjetimo se da je takva naplata po stanicama najavljivana prilikom uvođenja Atrona i onda se odustalo uz razlog da nije moguće to provesti??!! Da li će biti potrebno kupiti nove čitače umjesto sadašnjih?

Nekom kumu se opet smiješi lijepa zarada?

Citat:

Pravednija naplata: Vožnju bi se plaćalo po kilometru ili minutama

Stručnjaci razvijaju nekoliko modela plaćanja usluga ZET-a. Iz Grada kažu da su i sami na tragu tih ideja jer su svjesni da trenutačna naplata nije poštena

Plaćanje po paušalu, odnosno pune cijene usluge bez obzira na stvarnu potrošnju moglo bi ući u povijest. Naime, prema direktivama Europske unije takav način naplate trebao bi biti zamijenjen na dobrobit korisnika javnih usluga pa bi se prijevoz, struja, voda i druge komunalije do 2020. godine trebali plaćati onoliko koliko se i potroše.

Nema više fiksnih cijena?

Takav sustav trebao bi se primijeniti i na usluge ZET-a, a za to već i postoje neka tehnička rješenja.

Tramvajska i autobusna karta koja košta deset kuna i vrijedi sat i pol vremena bez obzira na to koliko se stanica vozili, makar i samo jednu, vjeruju stručnjaci, ući će u povijest. Vožnja bi se tako uskoro mogla plaćati po vremenu koje se provede u javnom prijevozu.

– Radimo na dva sustava, jedan je registracija uz pomoć čitača kartica koji se nalazi u tramvaju, a drugi je naplata SMS-om – kazao je Hrvoje Rajić iz informatičke tvrtke IPT.

Pri plaćanju SMS-om korisnik bi se uz pomoć posebnog koda registrirao šaljući poruku s tim kodom u informatički sustav ZET-a, a isto to bi napravio pri izlasku iz tramvaja.

– Funkcioniralo bi to po principu "start-stop". Porukom bi se točno odredilo vrijeme boravka u tramvaju pa bi se samo to vrijeme i naplaćivalo po cjeniku koji bi ZET imao. Takav cjenik trebalo bi napraviti da se plaća po minutama – objasnio je Rajić.

Sustav naplate uz pomoć čitača, takozvani sustav RFID, koji bi bio ugrađen na ulaznim vratima, funkcionirao bi tako što bi korisnike koji imaju ZET-ove kartice čitač odmah po ulasku u tramvaje i autobuse registrirao, kao i na izlasku iz njih, a vrijeme provedeno u tramvaju naplaćivalo se po minutama.

– Vi napunite svoju karticu s, na primjer, 200 kuna i tako je i trošite. Za minute bi bila određena i cijena pa bi se naplaćivalo s obzirom na minutažu provedenu u vozilu – dodao je Rajić.

I iz Gradske uprave potvrdili su da teže prema sličnim modelima naplate kako bi korisnicima poštenije naplaćivali usluge.

Ozbiljno razmišljaju

– To i jest naš cilj i promišlja se o tome. Naime, mi znamo da ovakav sustav naplate nije pošten i teži se tome da se stvore uvjeti da se naplaćuje po potrošnji. Možda će to biti po prijeđenim kilometrima, možda po minutama, a postoji i mogućnost da se prodaju karte na kojima bi prema želji putnika pisalo od koje do koje stanice vrijede – objasnili su iz Gradske uprave.

Cijenama minuta, stanica ili kilometara stručnjaci se nisu bavili. Određivanjem cijena trebao bi se baviti i prodavatelj usluge, u ovom slučaju ZET. I oni poručuju da se proučavaju različiti modeli.

– Pripremamo nekoliko opcija promjena tarifnog sustava. Razmišljamo i o opciji naplate po vremenu putovanja i prema prijeđenom putu i poštovat ćemo direktive EU – kazao je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/pravednija-naplata-voznju-bi-se-placalo-po-kilometru-ili-minutama-906023

Ivan

Ma Jurić i ekipa svašta blebnu prije nego promisle, ideja je u začetku, teško provediva izvan metroa i bez jasnih pregrada ulaz/izlaz, a u Europi ima svakakvih sustava naplate od kojih je najčešći isti kakav je u principu i u Zagrebu.

421

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Heh, al tamo treba imati hrabrosti švercati se :) , ne znam za ostale gradove ali kod RATP u metroima su pregrade kao na stadionu i treba ih moći preskočiti, u autobusima vozač valjda ima tipku kojom šalje poruku da treba pokazati kartu ako netko uđe na stražnja vrata, a kontrola izgleda više kao racija interventne policije s kršnim momcima s pendrecima i u uniformama, visokima 180-200 cm, ja sam se bojao i kad sam imao kartu.  ;D

marin

KAže da se šverca čak i trećina putnika na relaciji! Haha, neka dođu na recimo liniju 115 navečer oko 8, a i većinu dana, vjerujem da se preko pola autobusa šverca, zapravo znam.

dean25

Citat:TOMISLAV JURIĆ:
'Kad uđe čovjek u ZET-ovoj jakni, pola ljudi izađe iz tramvaja'
Na pitanje slušatelja: Hoćete li nas počastiti besplatnom vožnjom?, Jurić je kazao: – Častimo svaki put, samo je rizik da vas uhvate velik.
Glasnogovornik ZET-a Jurić gostovao je jutros na Soundset plavom i priznao je Danijelu Biliću da se i on nekad "švercao" u tramvaju.
– Lagao bih kad bih rekao da nisam – kazao je dobro raspoloženi Jurić, koji na radijsku postaju ipak nije stigao tramvajem nego autom.
Karte na pregled!
A problem "švercera" ili, kako ih u ZET-u zovu, putnika bez karte još uvijek predstavlja velik gubitak za njegovu blagajnu.
– Mi smo od 1. listopada snizili cijene karata i uspjeli smo postići dobar, ali ne dovoljno dobar efekt. Promijenili smo omjer putnika bez karte. Nekada se "švercalo" 60 posto putnika, a 40 posto ih je imalo kartu. Sad je to obrnuto – objasnio je Jurić dodajući da je i 40 posto putnika bez karte puno.
Zato karte na pregled većinom tražekontrolori u civilnoj odjeći.
– Činjenica je da, kad uđe čovjek u ZET-ovoj jakni, pa makar to bio i vozač koji ide na posao, izgubimo 50 posto putnika, a ostanu samo hrabri – našalio se Jurić. Kaže da im cilj nije provoditi represiju nego naplatiti uslugu.
Objasnio je i da je naplata kazne za vožnju bez karte sada prebačena na komunalne redare, što se njima u ZET-u načelno manje sviđa, a potvrdio je da se radi na razvoju sustava kojim bi se izmijenila naplata karte i to prema prijeđenom putu ili vremenu provedenom u vozilu. No, kaže da je o detaljima ipak preuranjeno govoriti.
– Na te promjene obvezuju nas direktive, ali tek do 2020. godine – spustio je loptu Jurić dodajući da će se truditi biti pravedni prema onima koji se javnim prijevozom koriste na kraćim relacijama, ali i prema onima koji putuju s jedne strane grada na drugu.
– Ako kažemo da je pet kuna, lupam, tri stanice, koliko će biti 26? – zapitao se Jurić.
ZET (još uvijek) radi i na razvijanju modela koji bi vratio SMS naplatu karata.
Na pitanje slušatelja: Hoćete li nas počastiti besplatnom vožnjom?, Jurić je pak kazao:
– Častimo svaki put, samo je rizik da vas uhvate velik.

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/kad-ude-covjek-u-zet-ovoj-jakni-pola-ljudi-izade-iz-tramvaja-906690

221

Citat: dean25  u Prosinac 05, 2013, 14:25:17

A problem "švercera" ili, kako ih u ZET-u zovu, putnika bez karte još uvijek predstavlja velik gubitak za njegovu blagajnu.
– Mi smo od 1. listopada snizili cijene karata i uspjeli smo postići dobar, ali ne dovoljno dobar efekt. Promijenili smo omjer putnika bez karte. Nekada se "švercalo" 60 posto putnika, a 40 posto ih je imalo kartu. Sad je to obrnuto – objasnio je Jurić dodajući da je i 40 posto putnika bez karte puno.

Eto, gospon Jurić je na tragu istine ali nije još zadovoljan efektom. Zato treba još smanjiti cijene karata i broj putnika s kartom će još više porasti.

tramvajac 92

I to mjesečnih i godišnjih.

Treba stimulirati putnike da ostave auto doma (s kojim su na poslu za pola sata) i pređu na ZET gdje će se gurati u prepunim tramvajima i autobusima u špici i stizati na posao za 30 minuta. Ako se poklopi sve moguće i nemoguće na posao ćete stizati za samo 29 minuta   :)evil

MAN19464

Stimuliraju tak da Bandić daje povoljno parkiranje u paromlinskoj da nebi koristili javni prevoz, gradonačelnik radi protiv javnog prevoza, zbog njegove stimulacije da se ide autom u centar grada zagušuje javni prevoz tako da oni koji nemaju auto i moraju busom od glavnog kolodvora do lisinskog putuju po 20 min. Tada te linije stalno kasne Preko trnjanske linije 166 229 310 311 313 108
Iza 16 sati trnjanska je puna auta koji se nemogu uključit u vukovarsku.
Gradonačelnik radi protiv javnog prevoza, samo me zanima jel svjestan toga.

221

Da, te gužve na Trnjanskoj su grozne.
Opet se pokazalo vrlo usko razmišljanje Grada i Ureda za promet. Nitko se nije bavio analizom utjecaja parkirališta sa cca 500 automobila na uličicu u kojoj, prije tog parkinga, praktički nije bilo ničega. I dodatno, većina automobila skreće u smjeru Novog Zg-a, a dvije trake koje za to služe (krajnje lijeve!) su zakrčene autima koji dolaze po Vukovarskoj.

421

Ima i za to rješenje: skreneš desno na Lisinski, lijevo na semafor #Vukovarska i samo ravno do stanice Lisinski.
Opaska: nije po pravilima službe, ali je djelotvorno, a ljudi zadovoljni(ji) iako prvotno kolutaju očima s veeelikim upitnikom u zraku tipa:Kamo nas sad vozi ovaj  :)evil ?
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Hm, da, slično su neki vozači rješavali i gužvu na skretanju kod podvožnjaka Al. Bologna - Škorpikova dok je tamo išla 119 - skrenuli bi na trasu 120 na Huzjanovoj gdje nema skoro nikakvog prometa i prošli semafor bez problema... Pretpostavljam da kontrola ne bi imala nikakvog razloga opominjati vozače... :)

Nego, ako Trnjanska ostane veliki problem za vozni red ili postane još veći (a vjerojatno hoće jer parkiralište je nedavno sagrađeno ::|), možda bi trebalo zatvoriti dio na Koturaškoj i linije koje tamo voze rasporediti po drugim peronima, recimo ispred 221 bi se dao ugurati još jedan solo bus, a pogotovo peroni za 219 i 218 nemaju previše prometa. Znam da nije jako dobra ideja, ali možda je ipak bolje tako. :(

MAN19464

Citat: 421  u Prosinac 07, 2013, 15:39:14
Ima i za to rješenje: skreneš desno na Lisinski, lijevo na semafor #Vukovarska i samo ravno do stanice Lisinski.
Opaska: nije po pravilima službe, ali je djelotvorno, a ljudi zadovoljni(ji) iako prvotno kolutaju očima s veeelikim upitnikom u zraku tipa:Kamo nas sad vozi ovaj  :)evil ?
Upravu si tak se radi, al treba doči do Vukovarske cca 20 min. Pa onda ko se kak snađe.

tamlover

Citat: Ivan  u Prosinac 07, 2013, 16:38:23
Nego, ako Trnjanska ostane veliki problem za vozni red ili postane još veći

A vidjet ćemo hoće li i buduća namjena ex ZABINE zgrade u Paromlinskoj imati implikacije na promet...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

421

Citat: Ivan  u Prosinac 07, 2013, 16:38:23
... linije koje tamo voze rasporediti po drugim peronima, recimo ispred 221 bi se dao ugurati još jedan solo bus, a pogotovo peroni za 219 i 218 nemaju previše prometa. Znam da nije jako dobra ideja, ali možda je ipak bolje tako. :(
Zaboravljaš probleme s dostavom u Importanne centar kojom se dozvoljava istovar robe od 22-07, a gužva je  već ionako velika, a mjerodavni žmire na taj problem. Nerijetko kasnimo s polascima jer ne možemo skrenuti k zapadnim peronima GK, zbog zauzeća parkinga za buseve, stajališta linije 219, te blokiranja stajališta linije 221 kad se pojedini doslovno uparkiraju na prostor unutar stajališta. U tome prednjače vozila s K predznakom...
Nikoga nema u večernjim satima, a od 4,20- 7,30 nastaje kaos koji onda nestane.