ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

221

Nastavak priče o novim papirnatim kartama, malo drugačijeg dizajna i sa objašnjenjem vezanim uz bar kod. Koliko sam shvatio, svaka papirnata karta će se skenirati s novim naručenim čitačima. Karta time ostaje u sustavu i onemogućuje se naknadna upotreba te karte (raznoraznim brisanjima ili upotrebom voska).

Citat:
Evo kako će izgledati nove ZET-ove karte

Putnici će već početkom veljače u ZET-ovim autobusima i tramvajima vozaču pokazivati nove – redizajnirane papirnate karte!

Promjena dizajna koja je ujedno i veća zaštita od švercanja, dvostrukog cvikanja karti i krivotvorenja, samo je prvi korak u ovogodišnjim promjenama Zagrebačkog električnog tramvaja, nakon koje će uslijediti i izmjene na elektroničkim vrijednosnim i pretplatnim kartama.

Glavna promjena na novim kartama rađena je na hologramu koji se više neće protezati od ruba do ruba karte, nego će biti stiliziran u logo ZET-a. Odmah uz hologram pozicioniran je bar kod – vizualno manji nego je to na dosadašnjim kartama i koji odsad ima dodatnu funkciju – jednom prekontroliranu voznu kartu sustav će pamtiti i ona neće moći prolaziti kontrolu više puta.

– Zaštitni hologram visokih je sigurnosnih standarda i u odnosu na dosadašnje, smanjit će mogućnost krivotvorenja– poručili su iz Zagrebačkog električnog tramvaja.

Među promjenama koje će biti uvedene na nove vozne karte, čija se cijena ni unatoč brojnim obećanjima vladajućih neće mijenjati, jesu i promjene na prostoru namijenjenom poništavanju karte.

Stiliziran će biti tako da omogućuje jasan otisak uređaja, vrijeme ulaska u vozilo i zonu u kojoj se putnik vozi, a njegovim će povećanjem biti vidljivije i vozačima i kontrolorima zlouporabe kojima se građani koriste, poput premazivanja ili lijepljenja trake.

Rad na kompletnom dizajnu bit će dovršen do kraja sljedećeg tjedna, no prepoznatljiva boja putničke karte – plava i dalje ostaje sastavni element.

– Svim spomenutim mjerama, koje ocjenjujemo odgovornom upravljačkom politikom, Zagrebački električni tramvaj želi ravnomjerno raspodijeliti troškove prijevozne usluge na sve korisnike i na takav način posebno zaštititi one koji savjesno plaćaju uslugu kojom se koriste – poručili su iz ZET-a.

Promjene koje će pak uslijediti na elektroničkim vrijednosnim i pretplatnim kartama, barem prema prvotnim idejama, odnose se na posebno istaknuto upozorenje na karticama o obvezi registracije prilikom svakog ulaska u vozilo.

Uz najavljene promjene još u rujnu prošle godine sklopljen je ugovor o održavanju, nadogradnji rezervnih dijelova i sustava za automatsku naplatu prijevoza s tvrtkom KING ICT, vrijedan 10,2 milijuna kuna, te je nabavljeno 300 novih uređaja za kontrolore, čiji će se broj povećati i ove godine. Barem prema najavama povećani broj kontrolora neće značiti i nova zapošljavanja već će se na ta mjesta rasporediti postojeći kadrovi.

tramvajac 92

Ne znam zakaj nije bijeli dio di se treba u automat gurnuti, da se bolje vidi, a i zanima me što će biti ako te 2x pogodi kontrola na nekoj liniji...

Westin

To je obično "zastašivanje putnika" ništa drugo

421

Još da svi poništivači papirnatih karata rade...
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Da su kupili poništavače karata s čitačem bar-koda (nije rijetkost, npr. nedavno sam vidio u sofijskom metrou) ovo bi imalo smisla, inače čekati da taj bar kod poništi kontrola i da onda netko baš s tom istom kartom riskira sljedeću kontrolu, stvarno ne znam što reći za takvu logiku...
glavauzid

221

Stari (odnosno sadašnji) izgled ima barem bijelu krem pozadinu gdje se otiskuje linija i vrijeme.
Kombinacija ove plave pozadine i sivo-plavih buhica koje otisne poništivač, čini kartu iznimno nečitljivom. Dodajte još tome i lošije osvjetljenje ispred kabine vozača busa, pitanje je kako će vozači moći pregledavati te karte?

flip

Evo, ako je vjerovati izvoru, dobili smo rješenje za razmirice između vozača i putnika! rofl

http://www.index.hr/vijesti/clanak/veliki-brat-u-zagrebu-zet-uvodi-videonadzor-u-sve-autobuse/798648.aspx

Citat:AUTOBUSI ZET-a od proljeća će biti opremljeni videokamerama kako bi se pokušalo smanjiti broj incidenata do kojih povremeno dolazi između putnika i vozača, prenosi N1.

Očekuje se kako će ova investicija moderniziranja javnog prijevoza videokamerama ZET stajati oko šest milijuna kuna.

Iznos je jednak mjesečnom prihodu od toga što vozači autobusnih linija na području Zagreba otvaraju putnicima samo prednja vrata te naplaćuju im karte u autobusu.

Servis

Citat:
ZET NA RUBU PROPASTI 'Stanje je alarmantno, nedostaju nam vozači, rezervni dijelovi, kontrolori...'

ZET-u u ovom trenutku nedostaje 50 vozača tramvaja i više od stotinu vozača autobusa. Umjesto 300 kontrolora, koliko je optimalno, trenutno je zaposleno samo njih 80. Samo u prosincu su zbog toga vozači tramvaja odradili pet tisuća prekovremenih sati, a vozači buseva još i više - oko 6,5 tisuća. Zbog iscrpljenosti raste i broj izostanaka. Svakog dana u prosjeku 50 radnika je na bolovanju.

http://www.jutarnji.hr/-stanje-je-alarmantno--na-rubu-smo-propasti-/1310357/

Ivan

Glupo je da Jutarnji mora (kao i sve ostale hrvatske novine) odmah staviti naslov "na rubu propasti"... Mislim da se i u članku vidi da to nema veze s vezom, bilo je pitanje opstanka firme i bankrota u vrijeme kad su se dugovi nezaustavljivo gomilali prije nekoliko godina, ali sad ne znam zašto im treba takav naslov kad je i istina dovoljno zabrinjavajuća... Točnije mi se čini reći da je radna snaga na rubu izdržljivosti s manjkom vozača, ali poslije financijske konsolidacije i otpuštanja ili premještanja viškova u administraciji i sl. i podizanja prihoda na kartama kad se napokon više ne dopušta švercanje na sve strane, mislim da bi stvari trebale početi relativno normalno funkcionirati kad se zaposle novi vozači, očito se i uprava potpuno slaže s tim, samo natječaji se nekako već standardno za ZET s bilo kojom upravom razvlače mjesecima i kad se osiguraju uvjeti...

Nadam se da to znači i povratak reduciranih voznih redova (pogotovo za autobuse u Novom Zagrebu) i da bi mogla krenuti poneka nova linija, pogotovo s ovim viškom autobusa kad krenu novi miniji...

tramvajac 92

Trebalo je te vozače o kojima se priča zaposliti pred 4 godine već, kad su došli novi busevi. 80 kontrolora je? Ja imam dojam da ih je i manje.

NP-549

Molio bi da mi odgovori na sljedeće pitanje netko tko vozi u ZET_u ili je jako dobro upoznat sa situacijom:

Koliko tjedno radite sati ,  kako su vam ti sati plaćeni ?

Hvala

822DoDo

danas bio sef prometa u Dubravi i skinuo vozaca s linije jer nije imao kravatu...kao da je to najveca briga te firme
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

ChRiStIaN

Ak se red nebude delal još malo pa bude ko u Beogradu da bude vozač autobusa delal u trenirki od omiljenog mu nogometnog kluba. Pravila su pravila i treba ih se držat. Svaka imalo ozbiljnija firma ima dress code.
@ Autobusi Hrvatska @

Ivan

Dobro je još ako je trenirka, ima ih po Balkanu koji ljeti fino voze kao pravi alcijski junaci u potkošulji :p (naravno, onoj bijeloj rebrastoj, što bi Ameri rekli "wife-beater shirt")

Uglavnom zna se kakva su pravila i dress code je dio profesionalnog odnosa prema poslu, naravno da je kaos u firmu a šefovi griješe i šefuju na čemu znaju i mogu, ali opet ne vidim zašto bi se puštao nered gdje nema potrebe za još jednim raspadom.

421

Citat: 822DoDo  u Ožujak 18, 2015, 15:49:32
danas bio sef prometa u Dubravi i skinuo vozaca s linije jer nije imao kravatu...kao da je to najveca briga te firme
U uvjetima koji duže vrijeme vladaju zbog evidentnog nedostatka vozača zbog lažiranih svjedodžbi ( APD cca 60 ljudi), sezonske viroze i gripe radi kojih je cca 50tak APD ljudi na bolovanju, kad se ljude zove sa slobodnih dana ili GO da popune vozne redove koliko mogu, kad se znade da novih vozača u prometu neće biti prije Praznika rada onda smatram da je ova odluka prestroga, ishitrena i drastična te kontraproduktivna od strane koordinatora PA Dubrava (novi naziv šefa prometa APD). Da - postoji dress code, da - postoji  Pravilnik o službenoj odjeći u kojem stoji preporuka da se pod pojmom zimska odjeća podrazumijeva kravata koja se nosi na zimske hlače i košulju dugih rukava u periodu od 1. listopada tekuće godine do 30. travnja naredne godine. No danas je temperatura varirala od 2°C - 15°C, a u  bus123 je iza stakla bila još veća, pa se moglo malo tolerirati te uputiti upozorenje kao preventivnu mjeru.
Evidentan je nedostatak linijskih kontrolora jer je to njihov dio posla, ne koordinatora PA Dubrava.   
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln