ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

MAN19464

Možeš.
U zet bi došli ljudi radit al treba imat volje i primit ljude.
Stalno govore bit će primljeno 90 ljudi al nema tko potpisat pa se čeka i čeka, a vozače i putnike tko šjivi.
uprava holdinga još nema ovlasti pa se nezna za gradonačelnika jel je ili nije.
Totalna katastrofa.

421

Ne 90 već 79, i sad je sve stopirano do daljnjega! Razlog? Netko se žalio...Ili se čekao potpis dok se netko ne vrati s plaćenog dopusta...
BTW samo u APD fali 60 ljudi, a ovo je kontigent za SVE ZET bus pogone!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Citat: marin  u Travanj 14, 2015, 15:08:15
Neće to moći ovako dugo, jednostavno ne funkcionira...(a da ne kažem da je polazak u 20:30 također isto bio prenatrpan za Mikuliće). Danas sam vidio da su MAN-ovi na 126 i 127 (po jedan), pretpostavljam za te vozne redove koji ostanu do kasno jer stane vise ljudi nego u Citelis.
Ne znam baš da ovi MAN-ovi imaju veze, na 127 stalno voze razni tipovi, a na 126 je na v.r. koji ostaje u zadnjoj smjeni Citelis, a i inače je manji za samo 2-3 sjedala i vjerojatno nešto manje stajanja, ne bi to bio baš neki super potez...

Najgore je da se većina toga moglo i još može reorganizirati da redukcije trajno donesu smislenu uštedu bez oštećivanja putnika, ali obično nema volje i reže se samo najočitije stvari umjesto da se netko potrudi smisliti bolji način. Recimo redukcije poput onih na 128 ili 217 su više rijetka iznimka nego pravilo, na jednu smislenu reorganizaciju ide otprilike 7-8 kaotičnih situacija koje praktički mogu jedino tjerat putnike i premarati vozače kako se dogodilo na linijama 220 i 221 kad su postale nepodnošljive pa ljudi smislili bilo koji način da ih izbjegnu...

...
Uglavnom, da se vratimo na širu sliku, ja sam i kad se razbacivalo vozila i vožnje na sve strane pisao gdje i kako treba koordinirati i istovremeno rezati, rješenja su uglavnom jednostavna i lako vidljiva, a mogu istovremeno donijeti i istu ili bolju uslugu za putnike, normalniji rad za vozače umjesto non-stop pretrpavanja radnim danom i zujanja 5/6 radnog vremena vikendom, a za firmu racionalne troškove i potencijalno više resursa za poboljšanje usluge tamo gdje treba, no ne razumijem kako stvari funkcioniraju među odgovornima kad stvari ovako klize u nered... Je li stvar u tome da se namjerno radi šteta, ili nitko bitan ne zna što radi, ili nitko jednostavno ne brine?

Dakle, ja praktički i ne zagovaram prestanak štednih mjera u svim slučajevima, ali treba imati mozga kad se to radi, a može se odraditi na zadovoljstvo svih strana i općenito kvalitetniji JGP kad bi netko uložio barem mali trud, no dosad je, uz rezanje najprofitabilnijih linija onda kad su pune, najveći trud u koordinaciji bio premjestiti istovremene polaske nekih linija za 2-5 minuta prije, o pravilnom i smislenom taktu među linijama nema govora ni na jednom dijelu mreže... Što više reći.

MAN19464

stop svim redukcijama.
Imati dovoljan broj vozača i adekvatnih vozila za prijevoz putnika i problem rješen.
To je jedino rješenje, sve drugo je nedopustivo.

Ivan

Pa nisam mislio da treba smanjit broj vozača, naravno da ga treba hitno povećati za barem 100...

Problem samim time nije riješen, daleko od toga. Vozača treba biti na adekvatnoj razini, ali to ne znači da neke stvari ne trebaju ostati trajno reducirane, iako vidim da je ta riječ dobila puno negativnih konotacija. Neka bude bolje onda riječ racionalizacija, puno toga treba osmisliti i vidjeti koliko što troši i koliko trošak vrijedi... Ne govorim to bezveze i na štetu nekog drugog, jer tvrdim uostalomi da moja linija i kad bi bilo više vozača može funkcionirati s busom manje kad bi se kombinirala sa susjednom linijom... U voznom redu a i na samoj mreži linija postoje nevjerojatno neracionalne stvari koje cijelo vrijeme troše ogromne resurse, ovako kad se novac gubi na pojedine linije koje su navečer ili vikendom jače nego u špici, ili dok tri busa na istom pravcu voze istovremeno, ili dok u nekim dijelovima grada lutaju linije koje nitko nije ni pokušao spojiti u neki smislen sustav, naravno da se ne može naprijed i da nema novaca ni za održavanje osnovnih stvari.

Kad bi se takve stvari dovelo u red bilo bi viška i za srezane špice i za par novih linija već samo i kad bi se broj vozača vratio na minimum koji sad nedostaje, a kad se svi računi zbroje onda se možda može razmišljati o daljnjim linijama, no ZET očito više i ne razmišlja da može biti racionalna i profitabilna firma koja razmišlja o budućnosti nego se samo čeka što će se milošću nadležnih u Gradu Zagrebu udijeliti.

421

Teško je raditi u ozračju kad ti struka ne vodi posao već se u nj stalno i nasrtljivo uvlači politika.
Populizam ispaštamo svi, ali rijetki to razumiju. Posljednja nabavka mini-buseva je to ponovno po(do)kazala.
Rekao bih da je ZET u krizi kadra koji samo izvršava, u strahu od gubitka stolice i sigurne plaće.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Westin

Citat: 421  u Travanj 14, 2015, 18:16:22
Ne 90 već 79, i sad je sve stopirano do daljnjega! Razlog? Netko se žalio...Ili se čekao potpis dok se netko ne vrati s plaćenog dopusta...
BTW samo u APD fali 60 ljudi, a ovo je kontigent za SVE ZET bus pogone!
Pišu 79 vozača s dvije godine iskustva.
Da mi je znati tko mora odobriti gradonačelnik ili neko treći kad se čeka odobrenje grada.
Nakon toga po ovome holding raspiše javni natječaj.
To je minimalno 3 tjedna ako se požure.
Citat:
Prioriteti Zagrebačkog holdinga: ZET-u treba 139 vozača

Natječaj za 79 vozača autobusa nakon suglasnosti Grada, a za 60 novih vozača tramvaja na jesen

Dok bliski suradnici gradonačelnika Milana Bandića među prvim gradonačelnikovim potezima najavljuju susret i razgovor s 
novim šefom zagrebačkog Holdinga Dejanom Fičkom, Fičko iščekuje zeleno svjetlo i potpisanu suglasnost Grada, i to na već predani zahtjev za zapošljavanje novih 79 vozača autobusa.

Dvije godine iskustva

Po dobivenoj suglasnosti Zagrebački holding raspisat će natječaj, a među glavnim uvjetima za primanje novih vozača na autobusnim linijama u radni odnos bit će dvije godine iskustva u obavljanju istih poslova.

Uz vozače autobusa, čije je zapošljavanje trenutačno prioritet ove Holdingove podružnice, u planu je početkom jeseni otvoriti dodatna radna mjesta za vozače tramvaja.

Iako pripreme za organizaciju novih radnih mjesta vozača tramvaja unutar ZET-a nisu službeno započele, već sada se zna da oko 16 sadašnjih zaposlenika ove godine odlazi u mirovinu, a predviđena potreba za ta radna 
mjesta procjenjuje se na 60-ak djelatnika koji nedostaju u ukupno šest dnevnih smjena u kojima se izmjenjuju vozači tramvaja.

U Holdingu, barem kako neslužbeno doznajemo, probleme sa suglasnosti, koja se trenutačno iz Grada čeka za zapošljavanje vozača autobusa, ne očekuju, već iskazanu potrebu za novim radnim mjestima argumentiraju nužnim potezom, što potvrđuju i u Sindikatu vozača.

Svjesni smo da će biti potrebe za još zapošljavanja nakon novih vozača autobusa, no mjesta vozača tramvaja najprije ćemo probati popuniti unutarnjim, postojećim kadrovima – kazao je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Kako neslužbeno doznajemo, u ZET-u je zaposleno 680 vozača tramvaja, a njihova prosječna osnovna plaća, bez uračunatih prekovremenih sati, iznosi 6800 kuna, dok je prosječna plaća vozača autobusa veća od 7000 tisuća kuna.

I dok budući vozači autobusa koji se planiraju javiti na raspisani natječaj ZET-a moraju već imati vozačku dozvolu za autobuse, vozači tramvaja prolaze šestomjesečnu obuku koju u Školi za cestovni promet financira ZET.

Obuka šest mjeseci

– Edukacija traje otprilike šest mjeseci, a djelatnik, upravo zato što je tvrtka financirala obuku, u poduzeću mora ostati minimalno dvije godine.

Osim što sama edukacija obuhvaća otprilike 50 sati rada sa instruktorom, budući vozači imaju još mjesec dana prilagodbe i vježbe sa starijim i iskusnijim vozačima – objasnili su iz Sindikata vozača.
http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/prioriteti-zagrebackog-holdinga-zet-u-treba-139-vozaca-1000404

tamlover

4,4 milijuna kuna za novu odjeću ZET-ovaca, zimska bi trebala stići do zime, a do proljeća 2016. i ljetna. Nek bude udobna i ugodna.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

MAN19464

Ljetna je već stigla.

421

http://www.24sata.hr/sudbine/plemenit-cin-zivot-nijemcu-spasio-je-maticnim-stanicama-416524?utm_source=ContentShare&utm_medium=vecernji.hr&utm_campaign=ContentShare&utm_content=416524

Plemenit čin: Život Nijemcu spasio je matičnim stanicama
Ovaj otac petero djece iz Sesveta matične je stanice u Registar dao 24. veljače. Sljedećeg dana primio ih je muškarac koji je primao kemoterapiju zbog leukemije
Jedva čekam da prođu te dvije godine kako bih mogao upoznati tog čovjeka iz okolice Frankfurta kojem su moje matične stanice spasile život, govori nam Petar Bijelić (42).
Ovaj otac petero djece iz Kraljevačkih Novaka kraj Sesveta matične je stanice u Registar dao 24. veljače. Već sljedećeg dana primio ih je muškarac srednjih godina koji je primao kemoterapiju zbog leukemije.
Petar se u Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica upisao prije pet godina. No lani u studenom nazvala ga je pročelnica Registra dr. Mirta Mikulić i obavijestila da njegove matične stanice odgovaraju bolesnicima iz Njemačke i Nizozemske.
- Rekla je da bih trebao doći na Rebro kako bismo utvrdili s kime se točno podudaraju te me pitala bih li bio voljan to napraviti. Bez razmišljanja sam pristao. Redoviti sam darivatelj krvi, čak i na separatoru, pa kako ne bih čovjeku spasio život - govori Petar. Dva dana poslije otišao je na Rebro gdje su mu uzeli dosta bočica krvi i nakon nekoliko dana mu javili da se podudaraju s muškarcem iz Njemačke. Iako ih je trebao donirati vrlo brzo, saznao je da je muškarac koji ih treba primiti pod jakom kemoterapijom i da se doniranje mora odgoditi.
Uz detaljan ultrazvuk slezene, ponovno je morao napraviti i detaljne krvne pretrage. Utvrdivši da je potpuno zdrav, dogovorili su mu termin za 24. veljaču. Za Petrov pothvat znala je samo njegova obitelj: supruga Marijana (38), kćeri Matea (15) i Petra (14), Vedran (8) te Jakov (5) i Josip (3). Kolegama u ZET-u, gdje radi kao vozač autobusa, Petar nije rekao ni riječ.
- Nikoga u tvrtki time nisam želio opterećivati. Ustajao sam u 2.30 sati, poljubio svako dijete u krevetu, odradio svoj posao i jurio na Rebro raditi pretrage. I tog 24. veljače priključili su me u devet sati ujutro na aparat za leukaferezu. Pet sati nisam se smio ni pomaknuti jer se postupak ne smije prekidati - govori Petar.
Čitavo vrijeme bio je pod nadzorom tri medicinske sestre, a vrijeme je kratio gledanjem DVD-a. Postupak izdvajanja matičnih stanica trajao je do 14 sati, a sat i pol poslije Petar je saznao da je prikupljen njihov dovoljan broj.
- Doktorica mi je rekla da će u 17 sati stanice krenuti za Njemačku i da će ih u osam ujutro sljedećeg dana bolesnik već primati. Iako se ne smije znati tko ih je dobio, nakon nekoliko sam tjedana zamolio liječnicu da mi kaže je li sve dobro prošlo. I jako me usrećila vijest da je čovjek spašen - kaže Petar. Kad ne radi, svaki slobodan trenutak provodi sa svojom obitelji.
I doktorica Mirta Mikulić zahvalila mu je na susretljivosti i suradnji.
- Ako se i primatelj matičnih stanica složi, za dvije godine mogu se i upoznati - kaže nam dr. Mirta Mikulić.
Dosad je u Registru upisano 44.259 tipiziranih davatelja, a transplantat matičnih stanica do sada je iz Registra bio doniran 47 puta.
thumbs

tamlover

Voljni moment je impresivan kod ovog čovjeka u svakom segmentu života. Svaka čast!
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

t4

ZET se mora sam sa sobom organizirat. I tu upravu treba potjerat ako ne zna složiti da stvari funkcioniraju. Mislim, nije da bih ja to znao, zato i ne radim u ZETu :D Manjak voznih redova, neusklađenost voznih redova. Način kontrole karata... već par puta kontrola u tramvaju i kad netko nema kartu, apsolutno ništa, sve ostane na riječima da bi kartu trebalo imati. Čemu onda ta kontrola? Jednostavno, u tramvaju se možeš švercati.
Prekjučer u busu 220, brkati neki vozač, malo je bahat po mom mišljenju. Ulaze dva dečka, jedan ima pretplatnu kartu, drugi nema ništa i moli vozača za dvije stanice, na što vozač ponavlja: "Ne može, van." Ovaj moli da ga pusti, ovo ono, vozač nemilosrdan, 5 min smo stajali da bi dečki na koncu ipak izašli iz busa. Dvije stanice dalje, Središće. Bus otvara prva vrata, ljudi vani čekaju, ali i ljudi u busu čekaju izlaz. Vozač otvara ostala vrata, ljudi ulaze u bus i nitko ih ne traži kartu. To je ono što po meni nije fer. Ili svima kartu ili nikome. Ako si faca pa tražiš kartu, traži je na svakoj stanici. I vozač koji vozi za Varaždin traži kartu i na autobusnom i u Dubravi i u Sesvetama. Sumnjam da se netko tko je ušao u Sesvetama vozi do Varaždina besplatno. Ili u Novom Marofu di ljudi idu van i ulaze novi. Nitko neće dati 10 kn za dvije stanice za kartu kao što ni netko ne bi dao 60 kn od Marofa do Vž koliko dođe karta od Zagreba do VŽ. Što napravit, nemam blage. Ja imam pretplatnu kartu i malo mi je falilo da na Glavnom tom vozaču tako kažem da ako traži kartu na Vatikanskoj, da ju treba tražiti i u Središću i kod MSU i na Bundeku. A kako i po kojoj cijeni, eto, to bi ZET trebao nekako riješiti.Valjda bude jednom :)

marin

Koje su to sekiracije po Novom Zagrebu, tamo ne možeš ni normalno uć u autobus više bez da se stoji pet minuta na stajališitu, uopće me ne čudi što je ljudima više dosta, prije si došo iz Dugava na GK za 15 minuta, ako ne i prije a sad samo sanjaj o tome. 20 minuta treba sigurno s tim da se isti broj ljudi vozi.

flip

t4, ne bih htio sad da bude rasprava o vozaču, ali mislim da znam na koga misliš i to se baš kod te osobe primjeti da konstatno alternira između popustljivosti i tjeranja strogoće, čak i u toku jedne vožnje.

Situacija s pregledom karata je zamršena, pretpostavimo da se uvijek otvaraju prva vrata i time čini sve putnike bez obzira na svoje stanice ravnopravnima. U toj se situaciji javlja opet problem što ćeš imati konflikata, ne samo s onima koji ulaze nego i nervoznima koji izlaze, pogotovo ako su u pitanju stanice kao što su MSU ili Lisinski, a to dovodi do produžavanja vožnje i potencijalno do mentalne i fizičke štete po vozača. Sad otvaranje uglavnom funkcionira upravo tako da su privilegirani ljudi koji gravitiraju stanicama većeg opterećenja, što samo po sebi nije pretjerano bolje od onoga što je vozač u tvojem primjeru napravio. Po meni bi najugodnije za sve bilo da se nakon prvih vrata ostala vrata otvore s kraćom odgodom, čime bi se putnicima samo sugeriralo kako se trebaju ponašati, a posao kontrole karata ostane kontrolorima.

421

Citat: t4  u Svibanj 03, 2015, 12:55:31
Prekjučer u busu 220, brkati neki vozač, malo je bahat po mom mišljenju. Ulaze dva dečka, jedan ima pretplatnu kartu, drugi nema ništa i moli vozača za dvije stanice, na što vozač ponavlja: "Ne može, van." Ovaj moli da ga pusti, ovo ono, vozač nemilosrdan, 5 min smo stajali da bi dečki na koncu ipak izašli iz busa.
Da si na mjestu vozača, što bi ti učinio?
Zašto  se oni koji traže vožnju bez plaćanja/karte, osjećaju uvrijeđeni ako im vozač uskrati vožnju i kaže: NE MOŽE?