ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

flip

Kad smo već i kod toga tko se može žaliti, a tko ne, mislim da treba uvažiti i to da se razvila takva praksa da se ljudima čini da se moraju za bilo kakve promjene sami medijski oglasiti o svojim željama i kritikama. Ajmo recimo zamisliti i da je stanje na 268 takvo da su svi vozači i putnici izvrsni te da se ponašaju po pravilima (dakle da putnici plaćaju). To još uvijek neće promijeniti činjenicu da se radi o zastarjeloj liniji koja se svakodnevno raspada u špici. Može čak biti i da ja nisam jedan od tih koji gledaju tri autobusa kako dolaze istovremeno ili koji se mora gužvati u njima, no ako me interesira tema javnog prijevoza, teško mi je šutiti o problemima. I što sad napraviti da se nesto pokrene? Mislim, ne mora se javno progovarati o tome, ali jednostavno će se više poena skupiti ako se može neku eksponiranu temu riješiti pa je samim time zgodnije za ljude da to rade.

smogovci.bbb2

Velika Gorica je grad. Do i iz VG neka vozi 330 i nova 268 (od VG do Velikog Polja sa zaustavljanjem na svakom stajalištu i bez zaustavljanja unutar ZG). Ulaz na prva vrata, sve II ZONA. Pa neka si misle. Do Velikog Polja sa Gl. kol. uvesti novu liniju za stanovnike Zagreba. Sve drugo je besmisleno.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

221

Svaki nastali problem mora imati i uzrok. Dođu tri autobusa odjednom. Ali zašto se to dogodilo? Ne kažem ja da i mene ne živcira kašnjenje, odnosno nedolazak busa na vrijeme. Ali, bus ne vozi po zraku, cesta je svakakva, bude nesreća, bude gužvi, bude raznih razloga zašto autobus kasni. Nije valjda uvijek uzrok kašnjenju odlazak vozača po burek ili sanitarije.  rofl
Prošli tjedan sam se vozio s 221, bila nesreća kod Građevinske škole, dva se auta napucala. Bila špica, kolona do Avenue Malla. I kasnili smo 15 minuta na moju stanicu. Ja sam znao zašto kasnimo ali baba tri stanice dalje nije i naravno, obrecnula se na vozača da kasni. A što da joj on kaže na to?

268 je puno gora priča jer je trasa puno dulja i svašta se događa na toj cesti. I normalno da će se kod takvih događaja skupiti 3-4 busa za redom a putnici će komentirati da su došla odjednom 4 busa i da ih nije bilo 50 minuta i slično.
A baba iz prethodne situacije su osobe koje će komentirati po novinama.

822DoDo

E to si sve u pravu...eto danas sam se vozio od Gorice do Buzina 25min...i vidio sam 3 268 jedan iza drugog...stvarno su tu vremena previse naknap
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

flip

@221, no, pa ponta je upravo da je linija predugačka te se kroz godine javio priljev putnika iz novih područja i tu ne ispaštaju samo putnici nego i vozači koji moraju hvatati polaske, dogovarat se o tome koji ce vozit prazan do Avenue Malla i slusati baš, jel, babe kako sugeriraju da su oni krivi za to što se vozni red raspao. Odlazak po sanitarije ili nesreća su rijetke pojave, ali ovo se događa baš svakodnevno. Dakle, jednostavno iz prometnog smisla jako loše, a s obzirom na situaciju, možda bi se i nešto moglo napraviti uz dovoljno jaku i glasnu konstruktivnu kritiku pa je zato doduše i šteta da se trenutno pojavljivanje iste u medijima svelo na subjektivne iskaze preuveličavanja rijetkih događaja.

Ivan

Ja odavno tvrdim da glavna linija za Veliku Goricu mora biti brza jer je preduga, a s novim stanicama i više stanovnika i radnika po Odri, Buzinu i Otoku uvjeti postaju nepodnošljivi za ionako već isprva loše organiziranu liniju.

Ne znam zašto je ZET-u problem promijeniti koncept. Da je glavna linija brza trebali bi manje autobusa da prevezu isti broj putnika, i štedili bi gorivo umjesto ovog kaosa koji svuda staje radi par ljudi a golema većina putnika pati.

Uglavnom, jednostavno, glavna gorička linija treba biti kao 172 (dakle 330 s dodane još cca 2 dodatne stanice na području Zg i sve koje ima 268 kroz VG), a spora linija zagrebačka gradska, uz 229, još jedna malo češća (ali slabija sigurno od 268) do Velikog Polja, a onaj tko recimo iz Sloboštine treba u V. Goricu morat će presjedati, isto kako netko iz Stenjevca mora presjesti da dođe u Zaprešić.

Ne može se povlađivati svakome na svakoj stanici ako na nekoj liniji cjelokupni koncept prijevoza postane kaotičan i nepodnošljiv. Bolje da tih par stotina ljudi uz trasu od Sigeta do Odre ima malo rjeđi prijevoz (ali zapravo redovitiji umjesto tri u koloni). nego da cijela Velika Gorica ima nepodnošljivu liniju koju nitko ne može smislit.

STIB

Glavna linija između Zagreba i Velike Gorice treba biti (pri)gradska željeznica s taktom od 10 minuta u špicama i 20 minuta izvan njih.
Isto naravno vrijedi i za Zaprešić, pa i Sesvete i Dugo Selo.
(naravno uz tarifnu uniju sa ZETom)
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Ivan

No da, to dugoročno treba bit prioritet, no kratkoročno bi i ZET morao poduzeti neke korake i mogao zapravo sebi učiniti uslugu da reorganizira liniju jer bi to značilo poboljšanje za putnike a čak i uštede za sam ZET, po principu daleko uspješnije više-manje brze 172, plus nekoliko dodatnih slabijih gradskih uz nju ali koje bi bliže pokrivale naselja poput Buzina i Velikog Polja (siguran sam da bi razlika u ocjenama 172 i 268, da se pita putnike, bila nemjerljiva).

Mislim, pošto sam sa zapadnog dijela grada, ne znam kako bih podnosio da ne postoje recimo 119, 120, 121, 123, 146 i još 2-3 linije, nego da ljudi moraju hodati po 1-2 km do kuća u Gajnicama, Podsusedu, Stenjevcu, Jankomiru i Malešnici, a cijeli prijevoz se temelji na jednoj ultra-sporoj i pretrpanoj liniji za Zaprešić koja zbog svega toga stalno kasni i pretrpava se i svi su nervozni, a u špici polu-redovito uskaču neki solo autobusi koji nigdje ne stoje. Ne zvuči nimalo dobro, zar ne?

221

Ma kako god vi rasporedite liniju, da li ju skratite, ubrzate ili podijelite ona će i dalje upadati u raznorazne probleme i kasniti. Pa na što sliči Velikogorička ujutro u špicama ili kada kiša nedajbog padne?
Kako je i Stib rekao, možda sada imamo stoljetnu priliku da se riješi pittanje slijepog crijeva Gorice od željeznice. Znači, progurati ideju o spajanje novoizgrađene zračne luke sa VG i sa GK putem željeznice. Em cijeli potez do GK-a bi se orijentirao na tu vrstu prijevoza, busevi bi se mogli prorijediti čime bi se uštedilo, a putnici iz zrakoplova bi došli direktno u centar grada, a ne kod NAME na Kvatrić.
Prugu koja se praktički sama nudi i kojoj fali takoreći ficlek se prekriži i ide se s nekakvim nebuloznim idejama o tramvaju po Radničkoj?! Ah da, zaboravio sam da netko ima kompleks megaprojekata, iako mu baš nije išlo do sada...

421

268 baš i nije usporediva sa 172. Iako idu usporedno s prugom, navike VG stanovništva i korištenje HŽ-a kao prijevoznika nisu iste kao i 172. Isto tako, 268 do Av.malla mora kupiti putnike kod Lisinskog (zbog # s  tramvajima  3,5,13) , kod NSB ( #bus 107), te Av.malla (zbog # s tramvajima 7,14).i uz kratke udaljenosti stajališta i mnoštva, semafora gubi na svojoj trasi previše vremena i postoji (pre)velika teretana. Nemomo zaboraviti nit sve i gušći promet.
Iako je vozno vrijeme gotovo isto (u odnosu na ono kad sam ja počinjao 90tih) promet bijaše puno manji, iako smo prevozili duplo više putnika nego sada, stajališta Bundek, Otok/ Nežićeva, Odra nadvožnjak bile su "uvjetne stanice", nisu postojale stanice Podbrežje, Otok, a i semafora je bilo puno manje. Kad se još uzme u obzir da smo vozili  obično pretrpane SGjce s 220 ili 240 Ks (na žgance od 4 brzine) to je klapalo dosta dobro. Od 5 ili 6 tura na ranoj, pola ih je bilo prekrcano, pa je nastalo zatišje poslije 8 sati jer su tvornice radile od 6,00; činovnici od 7,00,  a školarci išli prema školama od 8,00. Sad su špice od 7 - 9,30 i traju li traju.
Uvođenjem linije GK - VG - KT ( i obratno ) preko Domovinskog mosta, vjerujem da bi se stanje poboljšalo.
Na ZET-u je ponuditi, a putnici trebaju svojim vožnjama odobriti ili ne nove koridore što bi se vidjelo popunjenošću buseva.
Utjecaj HŽ-a osjeti se samo na 212 i 172, na 268 vrlo malo ili nikako.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

smogovci.bbb2

Meni nije jasno zašto 330 ne vozi preko SRNjemačke da izbjegne gužvu u Av. V. Holjevca na potezu između Islandske i SRNjemačke zbog onog semafora na raskrižju sa Nežićevom/Horvatovom. A i ujutro gubi vrijeme u smjeru GK dok sa nadvožnjaka iznad Ranžirnog čeka na semaforu skretanje u lijevo.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Ivan

Citat: 221  u Rujan 17, 2015, 17:55:45
Ma kako god vi rasporedite liniju, da li ju skratite, ubrzate ili podijelite ona će i dalje upadati u raznorazne probleme i kasniti. Pa na što sliči Velikogorička ujutro u špicama ili kada kiša nedajbog padne?
Kako je i Stib rekao, možda sada imamo stoljetnu priliku da se riješi pittanje slijepog crijeva Gorice od željeznice. Znači, progurati ideju o spajanje novoizgrađene zračne luke sa VG i sa GK putem željeznice. Em cijeli potez do GK-a bi se orijentirao na tu vrstu prijevoza, busevi bi se mogli prorijediti čime bi se uštedilo, a putnici iz zrakoplova bi došli direktno u centar grada, a ne kod NAME na Kvatrić.
Prugu koja se praktički sama nudi i kojoj fali takoreći ficlek se prekriži i ide se s nekakvim nebuloznim idejama o tramvaju po Radničkoj?! Ah da, zaboravio sam da netko ima kompleks megaprojekata, iako mu baš nije išlo do sada...
Da, ZLZ bi mogla biti pravi intermodalni terminal da se dovede vlak a ovdje počnu goričke linije... No vidimo kako vizionari iz ZG i VG imaju smisla za organiziranje lokalnog prijevoza pa eto, ništa od toga, možda ako se država uključi da stvarno spoji ZLZ brzom vezom a ne nebuloznim tramvajem koji bi vozio 20 minuta duže nego Pleso Prijevoz (i 10 minuta duže nego da odem na 268 pa se šetnja Fizirovom do ZL, to sam radio i s koferima, tih 1 km pješačenja je manje nego pređeš od jednog do drugog terminala na LHR ili drugim pravim aerodromima, a isplati se :P )...

tramvajac 92

Postoji i druga opcija kad već plaćaš drugu zonu: 335 do zadnje stanice i šetnja cca 650 metri kroz naselje. Samo 335 rjetko vozi.

221

Citat: Ivan  u Rujan 17, 2015, 21:41:06
No vidimo kako vizionari iz ZG i VG imaju smisla za organiziranje lokalnog prijevoza pa eto, ništa od toga, možda ako se država uključi da stvarno spoji ZLZ brzom vezom a ne nebuloznim tramvajem koji bi vozio 20 minuta duže nego Pleso Prijevoz...

Nadam se da će se te stvari rješavati na nekoj višoj razini, jer ako će ovisiti o volji lokalnih pikzibnera, ne bude niti konjska zaprega vozila do aerodroma.

MAN19464

Priča se da je ZET poslao
15 autobusa i vozača u Vukovar, prijevoz emigranata.
Jel ima netko provjerenu
informaciju?
Evo jutarnji piše o tome.

http://www.jutarnji.hr/foto--potpuna-blokada-bajakova-hrvatska-ga-otvorila--ali-sve-je-propalo-zbog-gnjevnih-kamiondzija---ili-cete-nas-pustiti-sve--ili-nikoga--/1423595/