Novi vozni redovi (2014)

Autor dean25, Siječanj 01, 2014, 18:49:04

Ivan

Ovo na 125 je srećom samo preko praznika jer 3. bus bi se trebao vratiti a kad je on u službi onda se dobije lijep vozni red s taktom 15 minuta i već godinama je vozno vrijeme s trećim busom 45 minuta, no da, sad izgleda glupo, trebala je onda i subota biti povećana jer ionako nema smisla da isti zglobni autobusi voze češće subotom, jedino bi se tad izgubio taktni vozni red ali izgleda da ZET-u to ionako nije previše nije bitno.

Inače 125 realno ima potrebe za tih 5 minuta više radnim danom, i kad nema gužve treba ponekad treba 16-17 minuta u jednom smjeru, čim se malo duže čeka u kolonama treba više od 20 i vozač ostaje bez ikakvog odmora...

STIB

Kod 202 je to navodno zbog toga što subotom pretežno starija populacija s Lašćine i Kozjaka ide na plac na Kvatrić, a skoro svatko od njih ima i kolica pa zauzimaju dvostruko više mjesta.
To mi čak i zvuči logično, ali nikako ne mogu shvatiti da se ujutro i popodne radnim danom ne može staviti još nekoliko polazaka i tako smanjiti 25-minutni takt zbog kojeg su mnogi polasci prepuni. Ja se doduše povremeno snalazim i sa 228 (koji vozi u 10-15 minutnom taktu) jer sam kraj Labudovca.
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

conecto

Ovo s linijom 225 je totalna glupost, a dosadašnji korisnici te linije sad su dobili produljene intervale polazaka i još se voze duže okolo-naokolo kroz Resnik umjesto direktno kao dosad.
Ali treba vidjeti kako je uopće do toga došlo, a moglo se vidjeti prije otprilike mjesec dana na HTV1 u emisiji "Što vas žulja?"
Naime, otkad je preusmjerena linija 214 na City Centar One nastala je pobuna u Resničkom Gaju jer nemaju više direktnu vezu za Resnik gdje je njihova Župa, pa nemaju kako u crkvu. Iako je točno da je i ta linija vozila kroz Resnik (u nizu brojnih preusmjeravanja) samo nekoliko godina, pa se postavlja pitanje kako su išli prije toga u crkvu. Također je istina da se i tada rijetko tko vozio za Resnik, kao što se i sada rijetko tko vozi prema spomenutom trgovačkom centru ili na Žitnjak/Kozari Bok.
U emisiji se također spominje nekakav opasan prijelaz preko željezničke pruge i snimljene su neke babe kako koračaju preko pruge što je još teže otkad se tamo vrše opsežni radovi na pruzi. Nisam shvatio kakve to ima veze s autobusom koji više ne vozi za Resnik, ali eto..
U emisiji se naravno pojavio i sveprisutni Tomislav Jurić i svojim čudno nasmijanim licem obećao javno kako se radi na rješenju upravo preusmjeravanjem linije 225. Jer kad se u Bandić Cityu spomene crkva rješenje se mora naći na bilo koji način. Iako 225 i dalje ne vozi nedjeljom pa je sve malo čudno jer upravo je to glavni misni dan. Valjda imaju vezu za obavljanje ostalih potreba u župnom uredu.
Sam Resnik izgleda ima s tim najmanje veze i njima bi više značilo pojačanje linije 216/276 koje u špicama pokrivaju i veliki dio firmi na Žitnjaku, a zbog "okretišta" u Dumovcu voze solo busevi (osim onog dvokratnog koji ide samo do Ivanje Reke). Linija je s postojećim busevima na polascima za Dumovec vremenski našpanana, ali nema previše prostora za produljenje voznog vremena i vjerojatno bi dobrodošao još koji v.r barem do Ivanje Reke.
Što se samog Resnika tiče, za očekivati je u budućem razdoblju mnogo toga jer treba u njihovoj blizini uvaliti novu Bandićevu spalionicu smeća. Kako čitav Resnik i Ivanja Reka nemaju osnovne škole vjerojatno će to biti jedan od poteza. Sad se djeca iz tih naselja prevoze u škole u Petruševcu i čak u Ivanićgradsku. Ogromno gubljenje vremena i troškovi, mislim da nigdje u ZG djeca ne putuju tako daleko u školu. A moglo bi biti još pojačanja i "pojačanja" na linijama kroz Resnik...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: Anders  u Travanj 11, 2014, 15:14:05
Samo da skrenem pažnju na 270, s obzirom da će ove kozmetičke izmjene zasjeniti promjene na 225:

Polazak iz Blaguše u 7:05 je pomaknut na 6:50, a vozno vrijeme je nekih 13 minuta od Blaguše do Soblinec-raskrižje-škola (Soblinec u daljnjem tekstu), dakle tamo je u 7:03. Linija 273 ima polazak iz Lužana u 6:55, kojem treba 8 minuta do Soblinca, dakle tamo je također u 7:03! Ali to nije sve! Na 274 je polazak iz Lakteca u 6:45, a uz vozno vrijeme od 18 minuta, u Soblincu je, pogađate... u 7:03. Dakle tri busa više-manje istovremeno prođu kroz Soblinec, nakon toga je idući prolazak autobusa (prema Dupcu) tuda vjerojatno na liniji 272, ali taj polazi u 7:10, uz nekih 20-tak minuta vožnje to je 7:30 u Soblincu, dakle nakon tri istovremena busa Soblinec i Popovec nemaju ništa skoro pola sata!

Samo u Soblincu i Popovcu, bez okolnih sela, a njih ima toliko da ih ni ja lokalac ne znam, živi 1900-2000 ljudi. I mi dobivamo ovakav kaos ujutro,a Resnik s manje stanovnika ima tri linije s razumnim taktom. Jao ZET-ovci, sinovi razmetni...  >hammer<

Ovako izgleda kad se pokušava nametnuti neki stav, pa se sve malo nategne kako nekome odgovara. Jer ne bih rekao da bus iz Blaguše dođe u Soblinec za samo 13 minuta, niti Laktecu treba čak 5 minuta više za isto, a teško i Lužan dođe za samo 8 minuta. A po toj računici upravo taj 7:03 (iako je točno da su tamo u razmaku od nekoliko minuta). Kao što ne znam što bi ovaj od Moravča do Soblinca radio čak 20 minuta. I onda nastane tolika rupa.
Soblinec je većini od tih linija negdje na pola puta, a potrebe putnika su slične osobito u to vrijeme pa se postavlja pitanje što je s onom polovicom putnika dalje od Soblinca. Da li se oni moraju žrtvovati zbog takta u Soblincu pa koristiti bus 30-50 min ranije jer njima bus ide još rjeđe? Dakle ne može Soblinec očekivati da se zbog njegova takta prilagode četiri različite linije jer i dalje od Soblinca žive ljudi.
Uostalom, kakav je problem rupa od nekih 25 minuta? Pa stanovnici Trnovčice, Studentskog Grada, Novoselca, Jazbine, Granešinskih Novaka, Vidovca ili Jalševca imaju takt 22-30 min.
A u to to vrijeme je dosta polazaka prilagođeno školarcima jer dosta klinaca ide u školu u Soblinec, ne samo iza Soblinca nego i iz Popovca pa treba prilagoditi polaske i u suprotnom smjeru.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Anders

Kolega, svaki dan koristim jedan od ta dva, odnosno po novom tri polaska, tako da valjda znam koliko im treba. Blaguša, ajde, ne baš uvijek 13, ali 13-16 minuta; Lužan 8-9 minuta, Laktec 17-19 minuta. Za Moravče iskreno ne znam, u smjeru Dupca sam s tom linijom raskrstio još 2009.

U pravu si, nije Soblinec centar svijeta. Moje isprike, hvala što si me naučio nečemu.
27302

dean25

Od utorka 22.4. linija 208 dobiva novi vozni red za radni dan:uvodi se dodatni (treći) autobus ujutro i to 3 kruga,znači ukupno 6 dodatnih polazaka.

dean25

Citat: dean25  u Travanj 18, 2014, 15:13:05
Od utorka 22.4. linija 208 dobiva novi vozni red za radni dan:uvodi se dodatni (treći) autobus ujutro i to 3 kruga,znači ukupno 6 dodatnih polazaka.

Evo i vozni red u prilogu.

Ivan

Zanimljivo da na istoku sve više linija dobiva takav vozni red s pojačanjem samo ujutro, a ne dvokratni, a na zapadu se još ne radi tako. Kako je ovo zapravo izvedeno, traje li smjena za vozača samo ta tri sata, ili je vrijeme vozača kasnije drugačije raspoređeno?

Inače, ovakve vozne redove sam vidio u nekim zapadnim zemljama, izgleda da je to sad moderno i smisleno jer ujutro stvarno zna biti navala na javni prijevoz, ali oko podne i kasnije umjesto zastarjele klasične industrijske špice od 14 do 17 h sad više od 9 do 21 h uglavnom nema tako velikih oscilacija- Ni u Zagrebu zadnjih godina tramvajskih dvokratnih skoro više i nema, a ako treba pojačanje mislim da bi bilo dobro pratiti ovo što se počelo raditi kod linija APD umjesto ubacivati nove cjelodnevne ili vraćati dvokratne.

Portos

Citat: Ivan  u Travanj 20, 2014, 18:32:15
Kako je ovo zapravo izvedeno, traje li smjena za vozača samo ta tri sata, ili je vrijeme vozača kasnije drugačije raspoređeno?
Vozač ima dvokratnu službu s tim da drugi navrat vozi neki drugi vozni red iste linije u vremenu od cca 11÷11.30 do 15÷16h tako da na tom drugom voznom redu zapravo postoji rana služba, druga polovica dvokratne i (polu)kasna služba.
Nekada davno dok smo se ti i ja igrali autićima u Lhotkinoj i gledali autobuse na 114 postojao je 114/1 koji je vozio samo ujutro i oko 7÷7.15 se povlačio u garažu. Njegov vozač je poslijepodne mislim vozio 114/5. Bilo je svakakvih kombinacija.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

dean25

Vozni red linije 606 Žitnjak-Savišće ;D

Anders

Sviđa mi se što je pdf VR-a sličan tramvajskom, s orijentacijskim prolaznim vremenima, zašto to nije izvedeno i na ostalim linijama?
27302

dean25

Ispis voznog reda možda ipak bude takvog dizajna i na ostalim autobusnim linijama u narednom periodu.

sinovac

čitam na okretištu u Gornjem Stenjevcu (124) da se od 19.05. mijenja vozni red radnim danom. Ima li ko kakav info?
sinovac/124

Ivan

Na Črnomercu je obavijest o promjenama voznog reda na lin. 135, ako nisam nešto zaboravio sve radi uvođenja dva nova polaska, s Črnomerca u 13:55 i 21:45, zbog toga će biti i nekoliko promjena na polascima koji su vremenski blizu ovima.

tramvajac 92

Neko se je (opet) igrao s voznim redovima, ovaj put na 113:

25.03.2013.
LJB     JAR
14:00  14:15
14:30  14:45
15:00  15:15
15:30  15:45
16:00  16:15
16:30  16:45

15.04.2013.
LJB     JAR
14:00  14:15
14:30  14:45
15:10  15:25
15:40  15:55
16:05  16:15
16:30  16:45

Čemu to?  ::|

Što se tiče 135, ako su polasci tako kao što si napisao nema potrebe išta drugo mjenjati.