Tipovi autobusa na linijama 2014.

Autor Dreamwalker, Siječanj 02, 2014, 17:18:00

sokre

NG 312 ..

Prišarafe klimu i to je to.

Ivan

Klimu na autobuse spremne za rashod. Baš dobra ideja. russian_roulette

Mislim da 172 treba autobuse s dosta sjedala i ne trebaju mu 4. vrata, meni su SG 242 bili najbolji autobusi za tu liniju, iako ništa od toga nije pravo rješenje kako izgleda u razvijenijim zemljama poput Njemačke i Francuske...
Da su stvari uređenije 172 bi bila puno manje bitna a željeznica u integriranom tarifnom sustavu bi nosila glavnu ulogu, onda bi neke zaprešićke gradske autobusne linije punile vlakove a 172 bi bila samo pomoćna opcija, no ovako kad nema kompromisa ni koordinacije među prijevoznicima dobivamo traljave prepune prigradske autobuse koji nikad ne mogu imati pravi kapacitet i brzinu kao već skoro potpuno spremna željeznica koja se ne koristi.

sokre

Ivane, malo mi već počinje ići na živce da si ti, a i pojedini drugi članova foruma uzimaju za pravo da vrlo kritički komentiraju druga mišljenja i stavove ....

Ovo je jedan obični forum gdje sudionici razmjenjuju mišljenje i stavove i nema potrebe za takvim odgovorima.

Nije poanta biti uvijek u pravu, naročito kada su ove teme već toliko puta prožvakane. Pa naravno da se neće ugrađivati klime u te stare autobuse. Niti će vaditi stolice ispred trećih vrata. Niti će uvesti SG natrag, niti će poboljšati željeznički prijevoz. To znamo svi i o tome ne bi trebalo biti nesuglasica.

A recimo, kada bih se ja osvrnuo na tebe, samo ovaj zadnji post - tvoja teza o trovratim autobusima na 109 / 172 može izazvati zgražanje, naročito kada dođe od nekoga kao što si ti, a vjerujem da se smatra da ti dosta znaš o tematici. Također, tvoje opservacije vezano za velikogoričku organizaciju prometa često su daleko od stvarnosti pa nikome ništa.

Eto, molim općenito da se svi malo suzdržimo od takvih bespotrebnih komentara, jer nemaju smisla. Valjda se već može procijeniti tko je kakav i tko što zna. Ili odredimo pravila, pa ćemo vidjeti želim(o) li sudjelovati u ovom forumu.

Dominik MAN NG312

U Ljubljani su naknadno ugradili klime u NG312! I kao prvo to uopće nisu stari autobusi, to su po meni najbolji autobusi na svijetu. Ako mogu voziti stari tramvaji BIKOVI koji su stari 50 godina, onda mogu i oni koji su stari samo 15 godina. Samo ih treba malo više održavati i to je to. Već su obnovili g.b.145 i sigurno će ih sve obnoviti!  :) ;) :D

Shole

Šinska vozila su sasvim drugačiji svijet od cestovnih.   LPP jest naknadno ugrađivao klime u svoje NG-e, ali kada ?  Sigurno ne kad su imali 18 ili 17 godina  (a ne 15),  nego kad su imali 5 ili 6 !!!  NG 312 jest OK bus i sasvim dobro služi svrsi  (mi imamo u Rijeci SG312),  ali naši nisu klasični srednjepodni sa šasijom,  nego su specijalno traženi sa povišenim podom jer je u to vrijeme bila fora kako po Rijeci nemogu vozit niskopodni busevi zbog uspona odnosno naglih kosih skretanja pod razlićitom niveletom.  Isto tako je bivši direktor trkeljao kako je RIjeka nepogodan grad za klimu jer su stanice vrlo gusto postavljene pa nema nikakvog efekta.  Kao da su drugdje po Europi stanice svaka 2 km

Ivan

Citat: sokre  u Listopad 26, 2014, 19:09:22
Ivane, malo mi već počinje ići na živce da si ti, a i pojedini drugi članova foruma uzimaju za pravo da vrlo kritički komentiraju druga mišljenja i stavove ....

Ovo je jedan obični forum gdje sudionici razmjenjuju mišljenje i stavove i nema potrebe za takvim odgovorima.

Nije poanta biti uvijek u pravu, naročito kada su ove teme već toliko puta prožvakane. Pa naravno da se neće ugrađivati klime u te stare autobuse. Niti će vaditi stolice ispred trećih vrata. Niti će uvesti SG natrag, niti će poboljšati željeznički prijevoz. To znamo svi i o tome ne bi trebalo biti nesuglasica.

A recimo, kada bih se ja osvrnuo na tebe, samo ovaj zadnji post - tvoja teza o trovratim autobusima na 109 / 172 može izazvati zgražanje, naročito kada dođe od nekoga kao što si ti, a vjerujem da se smatra da ti dosta znaš o tematici. Također, tvoje opservacije vezano za velikogoričku organizaciju prometa često su daleko od stvarnosti pa nikome ništa.

Eto, molim općenito da se svi malo suzdržimo od takvih bespotrebnih komentara, jer nemaju smisla. Valjda se već može procijeniti tko je kakav i tko što zna. Ili odredimo pravila, pa ćemo vidjeti želim(o) li sudjelovati u ovom forumu.
Pa jesmo li na forumu da raspravljamo ili da se samo međusobno informiramo i pazimo da baš nitko ne ispadne da nije u pravu? Kao da i meni netko nekad nije rekao da mi je neka ideja glupa... Od nečeg bih odustao i rekao da griješim, nešto drugo bih dalje branio, što sad...

NG312 su već neki završili na rezanju, zašto onda ne bih rekao da prijedlog stavit klimu na njih nema smisla? Neke stvari možemo prodiskutirati, o nekima ne vidim nikakvu poantu raspravljati i smijem napisati koliko mi se čini besmisleno.

Nisam rekao da treba vratiti SG nego da je takva konfiguracija sjedala i vrata za liniju poput 172 bolja nego ovo 4 vrata a sjedala na krivom mjestu, tako bi barem trebalo biti za dobar veliki prigradski bus, to što je linija produžena i prorijeđena a stanovništvo Zaprešića naraslo pa je gužva, to je druga stvar, opet mislim da 4. vrata ne pomažu. Čisto hipotetski za neke nove autobuse, samo kažem da to nije optimalno rješenje jer razvijeni JGP sustavi za velika prigradska mjesta ovise o željeznici, ne o autobusu.

Ovo za trovrate autobuse na 109 uopće nisam napisao, pišem o SG242 kao dobrima za 172, čini mi se da te nešto previše uzrujalo pa vidiš i ono čega nema. O 109 uvijek pišem kao o potpunoj suprotnosti u konceptu sa 172, sličnost je da imaju sličan broj zglobnih autobusa u prometu, a osim toga vidim malo toga zajedničkog.

Što se tiče stolica viška, ase čupalo stolice iz NT2200 zašto se se bi i iz autobusa? Rađene su i na nekim drugim autobusima veće modifikacije sa stolicama od micanja samo 4 komada. Nije da sam jako zapeo za ovo ali samo usput kao ideja, nije teško ostvarivo a mislim da se mnogi ovdje slažu da je konfiguracija iz 90-ih bila bolja nego ovo od 2003. nadalje.

A ovo da se željeznički promet neće poboljšati apsolutno ne stoji, biti će novih vlakova, polako se radi na poboljšanju infrastrukture, i pruga i stanice, vlakovi su već i vozili češće dok Bandićeva uprava prije par godina nije srezala subvencije HŽ-u, i radi se na tarifnoj uniji, koliko god traljavo i sporo, sljedećih godina bi moglo biti promjena. Ne kažem da će biti sve odlično, ali dugoročni cilj je (barem na papiru) i tarifna unija i poboljšanje svega ostalog oko željeznice, sporo se izvodi ali nije niti potpuno neostvareno. Uostalom je li baš sigurno pretpostaviti da se baš ništa neće mijenjati dok ZET stalno ratuje oko subvencija u Zaprešiću? Ja bih se puno prije pitao hoće li ZET ostati bilo gdje izvan Grada Zagreba u sljedeće 3-4 godine nego hoće li se željeznica poboljšati.

Ja sam uvijek pisao da svi slobodno popljuju što god pišem u tim prijedlozima o linijama, a po svemu sudeći puno toga je bilo krivo shvaćeno ili ja nisam dovoljno dobro objasnio, svejedno, sasvim je podložno kritikama i mislim da sam svojevremeno i neke tvoje prijedloge uvažio... Sad me svatko kad ga naljutim podsjeća da sam napravio prijedlog VG ili nešto drugo, ajd uzmite malo vremena i hrabrosti pa pišite što vam smeta u mom prijedlogu i/ili napravite svoj, a ne da me zaj..avate kad je totalni offtopic kad vam nešto drugo što pišem ne odgovara.

Oprosti za sve ovo, ali nije bilo razloga tako reagirati na moj odgovor. Ako netko misli da NG312 može živjet vječno, nemam pojma kako na to odgovorit. Ako ne mislite tako, onda mi možete dati za pravo da kažem da instalirati klimu na autobuse koji će u rashod nije najpametnija ideja. To je to. Ne znam radi čega je bilo potrebno izbaciti toliko emocija jer mislim da sam samo pisao o jako čvrstoj činjenici da autobusi blizu 20. godine idu u rashod. Ostalo su bila moja mišljenja o autobusima, usporedbe Zagreba s generalno efikasnijim sustavima na zapadu, o svemu možemo diskutirati.

Ivan

Citat: Dominik MAN NG312  u Listopad 26, 2014, 20:26:12
U Ljubljani su naknadno ugradili klime u NG312! I kao prvo to uopće nisu stari autobusi, to su po meni najbolji autobusi na svijetu. Ako mogu voziti stari tramvaji BIKOVI koji su stari 50 godina, onda mogu i oni koji su stari samo 15 godina. Samo ih treba malo više održavati i to je to. Već su obnovili g.b.145 i sigurno će ih sve obnoviti!  :) ;) :D
Pisali su oni koji imaju informacije da je stanje sa šasijama bilo razlog rashoda NG312, ako te zanima pitaj servis APP koliko bi procijenili da ostatak još može izdržati bez jako velikih ulaganja... Ako se netko iz servisa APP ili ARZ potrudi udovoljiti znatiželji, mislim da odgovor neće biti jako optimističan. No eto, možda sam skroz izgubljen pa sam u zabludi a oni ranije su rashodovani iz čiste dosade i nestručnosti...

Kako je shole rekao, ovo s tramvajima je drugi svijet, bio i ostao, i od busa se dok se projektira, eksploatira i kupuje ne očekuje da će trajati toliko, ali zato ni da će biti skup kao tramvaj. Pogledajmo kako danas stvari stoje čisto kod kupovine, nije inače slučajno da NT2200 dug 32 m košta 1,85 milijuna eura (konkurencija ima slične cijene), a zglobni Citaro ili Lion's City dug 18 m košta u usporedbi s tim malenih cca 350 tisuća, da se od tramvaja ne očekuje da će trajati 30-ak godina, ne bi ga nitko toliko platio.

MAN19464

Ja osobno mislim da je sokre upravu i da je najbolje prepustiti raspravu moderatorima jer samo oni znaju i nitko više međusobno si nikad nepametuju a nama stalno pričaju kako kršimo pravila foruma, a oni ga najviše krše.
Ja ču izbrisati svoj profil i neću više sudjelovat ni kao gost.
Hvala lijepo al postalo je neizdrživo.
Pozdrav iz PAVG-a !

Ivan

Dobro, molim vas, a kad sam ja zloupotrijebio moderatorske ovlasti? Jesam se pozivao na moderatorstvo osim kad je netko kršio pravila? U zadnjim postovima nema ni traga tome.
Zapravo sam odustao od moderiranja prije nekog vremena i mod sam ostao više recimo savjetodavno nego da radim sve što treba, ali to nije sad bitno.

A ovo da nas se ne smije dirati, tko je to rekao? Napisao sam upravo suprotno, raspravljaj što hoćeš, i nemoj se suzdržavati ako drugačije misliš, reci i da je ideja glupa ako si siguran da si u pravu (to ne znači da govoriš nekome da je glup). Ako nema osobnog vrijeđanja, mislim da je sasvim legitimno nekome reći da je krivo informiran i da mu logika ne štima. Kao da se i moderatori međusobno ne prepiru javno kad različito misle ako je neka tema u okvirima foruma legitimna... I kao da jedni druge interno ne suzdržavamo i brišemo kad netko pretjera. Nije se jednom dogodilo. No očito netko čim vidi "moderator" misli na nekakvo nepoštenje, šefovanje, grupno maltretiranje ostalih ili ulizivanje da se došlo do "mjesta", ili što?

Uglavnom, sad se solidarizirati s nekim samo zato jer je u raspravi s moderatorom, ma dajte...
Mašta radi svašta pa je moguće vidjeti urotu i gdje je nema.

I ako vas je jedan od moderatora nekad stvarno i uvrijedio nekoga ne znači da će to ostali raditi, s konkretnim problemom i prepiskom se obratite ostalima u moderatorskom timu i stvari će se riješiti. Toliko od mene, samo nemojte izmišljat toplu vodu.

822DoDo

ne bih vas prekidao ali ovo je tema o tome pa moram, oprostite...na 269 vozi kockica gbr.521  :)
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

822DoDo

Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

igor 409

Citat: Ivan  u Listopad 27, 2014, 00:16:46
Pa jesmo li na forumu da raspravljamo ili da se samo međusobno informiramo i pazimo da baš nitko ne ispadne da nije u pravu? Kao da i meni netko nekad nije rekao da mi je neka ideja glupa... Od nečeg bih odustao i rekao da griješim, nešto drugo bih dalje branio, što sad...

Ja sam uvijek pisao da svi slobodno popljuju što god pišem u tim prijedlozima o linijama,
Oprosti za sve ovo, ali nije bilo razloga tako reagirati na moj odgovor.
Izgleda da smo ovdje na forumu (kao i na tramvajskom dijelu željezničkog) kako bi svi čitali i potvrđivali velike misli sveznajučeg Ivana. Bilo je nekih koji su ti na civilizirani način pokušali objasniti da neke tvoje ideje i nisu baš najbistrije pa su tima istima nakon pljuvačine s tvoje strane mijenjani i brisani postovi od strane tvog uvaženog i skoro jednako sveznajućeg kolege moderatora na tramvajskom forumu.

Ivan

Iskreno, zaista ne znam o kome točno pričaš na tramvajima.

Podsjećam da je ovdje moja "sveznajuća" misao kojom sam uvrijedio pola foruma bila da NG312 idu u rashod i da zato nije dobra ideja ugradit im klimu. Stvarno sam kreten koji nameće svoje gluposti jer "mislim" da se to događa. Vjerojatno sam i svojim utjecajem na ZET zapravo i odgovoran da se ovi "uopće ne stari" autobusi režu, vjerojatno sam i modificirao postove ljudi koji su napisali da su onim rashodovanima propale šasije.
Ostale neizmjerno iritantne ideje su bile da su mi SG242 bili dobro konfigurirani autobusi za 172 i da bi željeznica trebala imati glavnu ulogu u spajanju gradova u okolici Zagreba.
Stvarno ne znam tko će me obuzdati da ne pišem ovakve nezamislive idiotarije koje mogu pisati i ne brišu se samo zato jer sam moderator.

lovac27

gbr. 530 na liniji 268. sigurno nije bio godina dana (ako se ne varam) na ovoj liniji....

tamlover

Nije ok da se tako nadmeće ovdje na forumu jer smo masu puta zaključili i poručili da bi ishodište svega ovdje trebao biti entuzijazam jer ovdje osim profića ima i onih koji su se busevima i prometu posvetili na hobi bazi, zapravo je na takvima i zahvaljujući takvima forum i stasao davnih dana. Raspravljalo se u nedogled, iznosilo se mišljenja, učilo se, ljutilo se.... A danas? Reži svak na svakoga. Sve što je zasnovano na nekakvoj kreaciji, ideji, 'imaginarnom planu' ne prolazi ni pod razno. Uključi se dvoje, troje i šlus, popljuje se, usporedi sa stvarnim stanjem i gotovo, nema dalje. A o kvaliteti Citelisa npr. može se do imendana, stalno jedno te isto...ne kažem da nije dozvoljeno ili prihvatljivo, neka, i tome je mjesto na ovom forumu. Ali gdje su nam npr fotke iz Zagreba? Ne slikam više ni ja, iako nisam nikada bio među aktivnijim fotografima, ali imam osjećaj da me prošla volja jer je sve tak nekak isprazno. Pogledajte malo podforume pa ćete vidjeti da se piše sve manje. Ne pratim dal se možda i čita manje. Ni ne čudi me jer malo pametuje jedan pa se nađe drugi koji mu prigovara zašto pametuje a i taj sam par postova ranije radi isto (pišem načelno, ali događa se). Malo fali da se nekoga ne ušutka jer je napisao nešto što nema šanse da je točno ili nema šanse da se dogodi ili nema šanse da je logično. Pa šta? Neće ovdje više pisat nitko ako nastavimo sa skakanjem u oči na mišljenje koje je suprotno, pa makar bilo i netočno, nelogično ili nemoguće. Ok, napiši što misliš da je ispravno al ne osporavaj tuđe mišljenje - i to smo probali masu puta objasniti i potaknuti pojedince da to prihvate ali fučkaj ga. Ovdje više smeta to što Ivan stalno nešto smišlja (pa pogledajte samo karte koje je napravio) i piše nego što neko drugi uglavnom piše stalno jedno te isto, k tome besmisleno. Ma da i Ivan, ako ćemo bit iskreni, puno toga stalno ponavlja valjda misleći da će netko napokon pročitat i primjenit. Al opet istini za volju sve manje ljudi nešto zanimljivo i piše jer se već zna tko će i kako odgovorit na to što piše. Ovdje se poludi i na prostu rečenicu tipa 'gbr xxx na liniji xxx'. Ma dajte. Ako netko neće sudjelovat ne mora, ali to je tako bezveze da mi se čini kao da ni niste svjesni da je ovaj forum specifičan i specijaliziran za interes koji nadam se svi dijelimo. I za kraj, 'report to moderator' vrijedi za svakoga i možete kliknuti za svakoga, moderatori nisu isključeni. Pa, ako vam smeta moderator prijavite ga. Ima moderatora dovoljno da rasprave o prijavi protiv nekoga iz njihovih redova. Al, iskreno, imam dojam da se tako minimalno moderira ovdje da nije vrijedno ni komentirati da to što je neko mod igra neku ulogu u raspravama.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....