Pogon Velika Gorica

Autor MAN19464, Veljača 26, 2014, 19:16:31

travel0101

Citat: NP-549  u Svibanj 23, 2015, 12:13:25
Kakva je situacija na područjima gdje vozi Autoturist ?  Koje imaju cijene, da li su ljudi zadovoljni.....
Što se tiče autoturista na VG području po meni ispada jeftiniji malo nego Zet gledajući pojedinačne karte. Npr  Lukavec - Savski Most cca 20 km karta košta 20 kn dok autoturistova na liniji V. Gorica - Pokupsko cca 35 km košta 28 kn. Opet ovisi od linije do linije. A štk se tiče autobusa stvar kao sa Zet-om pošalje malo lošije pa se putnici pobune pa pošalju bolje pa kad se situacija malo smire onda opet stave lošije. A kada je autoturist preuzimao goričke linije obavezao se da ce slati klimatizirane autobuse ali od toga ništa.

Majstor

Autoturist naplati karte
Zet ne naplati
U Samoboru je zet vozio jeftinije nego novi prijevoznik
Samo mi sudite pošteno !

Ivan

Citat: Majstor  u Svibanj 23, 2015, 16:09:40
U Samoboru je zet vozio jeftinije nego novi prijevoznik
A kad je to bilo? Kad je prestao voziti ZET je bio skuplji, u međuvremeno, kad je jedna zona bila 3,50 kn? Krajem 90-ih su ZET-ove cijene bile super, ali ni to više nije slučaj i ZET se promijenio i još od polovice prošlog desetljeća, otprilike kad je otišao s PP KOP (tj. nije otišao nego su općine uzele povoljnijeg prijevoznika), nije jeftiniji nego konkurencija na sličnoj udaljenosti.

Danas Samoborček/Autoturist vozi na relaciji Samobor-Črnomerec za 535 kn uz to da je samoborski prirez 0% i grad minimalno subvencionira javni prijevoz, dok za ZET na 7 km kraćoj liniji 172 treba platiti 650 kn uz puno jače zaprešićke subvencije. Zadnji put kad je ZET išao u područja 15 km od granice Grada Zagreba koja nisu davala puno novaca za subvencije naplaćivao je kartu oko 800 kn (KOP, Jakovlje)... Pojedinačna karta Žejinci-Zagreb ili Ogulinec-Zagreb košta 40 kn, skoro koliko karta za Rijeku dok sad traje rat prijevoznika... To nije nimalo kompetitivno.

Dakle ne vidim kako možemo uopće početi razgovarati o ZET-ovoj konkurentnosti.

Čak i da se spuste cijene treba definirati jasne prednosti i koristi, i strategiju i razloge zašto tamo voziti, jer dok ne vidim brojeve ne znam što ZET točno ima od toga da vozi izvan područja Grada Zagreba, i time bude glomazniji nego je potrebno i komplicira svoj glavni zadatak.

travel0101

A možda se dogodi da neki prijevoznik iz Europe uzme dio prijevoza po gradovima, što možda nebi bilo ni loše. Tako možda preuzme i prijevoz V. Gorice ako se budd išlo na javni natječaj odnosno dodjelu koncesija.

Ivan

Volio bih da se to dogodi, kad bi došli veliki koncerni kao Arriva i Transdev (Veolia) ne bi odmah cvale ruže, ali bi stvari bile malo jasnije i konkurentnije nego sad dok se sve svodi na javna poduzeća koja s punim autobusima i tramvajima s cijenama skoro kao taksiji gube novce na sve strane, a pogotovo nego s domaćim privatnicima i stalnim pričama tko je čiji ortak da dobiva posao, i pod kakvim cijenama i subvencijama.

Nadam se da ne bi uzimali samo dijelove prigradske mreže nego postupno i dijelove koncesija gradskih linija.

Naravno, sve pod pretpostavkom da će u skoroj budućnosti zaživjeti zajednička tarifa i koordinacija linija za cijeli GZ i ZŽ, a i šire. Privatizacija linija, odnosno izdavanje koncesija za dio mreže, više skoro nigdje u Europi osim u zadnjim kaosima poput Sarajeva ne znači razbijanje prednosti JGP-a za putnike, nego upravo suprotno. Recimo dolazak Arrive u Budimpeštu donio jako puno novih Citara u inače dosta zastarjelom voznom parku, a prosječni putnik ni ne vidi razliku jer karte su potpuno iste, a i vizualni identitet busa jer ne prolazi nikakvo šarenilo, zna se kako sve treba izgledati, tko ne može zadovoljiti uvjete gubi koncesiju.

MAN19464

421

U biti razumijem poantu stanara, ali oni žive u centru VG gdje je (na njihovu žalost ) još uvijek garaža. Sada ,kad je tehnika i tehnologija napredovala u toj mjeri da bi jedan TAM iz 80ih bio bučan kao desetak sadašnjih autobusa i stanare tek sada to smeta!? Što je bilo kad je VG garaža brojila 33 TAMova?
Sad 200 (1000 šire) stanara utječe na prijevoz Velikogoričana.
Ma super.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Dreamwalker

Citat:Stanarima Svačićeve prekipjelo: Zbog buke iz ZET-ove garaže zvat ćemo policiju

Stanarima u zgradama u Ulici kralja Petra Svačića je prekipjelo. Od buke iz ZET-ove garaže, koja se nalazi tik uz njihove zgrade, ne mogu spavati, nikakvih pomaka oko preseljenja radionice nema, te će od sada zbog prekomjerne buke u noćnim satima tražiti zaštitu policije.

Zbog ove agonije koja traje već godinama stanari su ponovno na nogama, uz ZET i Ured gradonačelnika, ovoga puta su se obratili i Policijskoj postaji Velika Gorica.

- Vozači u noćnim satima pale autobuse, prekomjerno dodaju gas i na taj način stvaraju buku koja probudi sve stanare i onemogućava im noćni odmor. Najintenzivnije se to događa u periodu između 3 i 6 sati kada vozači pale 26 autobusa - stoji u posljednjem prigovoru predstavnika stanara Mate Perkovića.

Stanarima su na svoje prigovore odgovorili iz ZET-a da se dodavanje gasa radi kako bi se sustavi autobusa napunili zrakom i bili spremni za vožnju. K tome, stanarima su poručili da tvrtka ima sve dozvole za rad na navedenoj lokaciji.

- Točno je da imaju dozvolu za rad, ali nemaju dozvolu da mogu narušavati javni red i mir, niti tko takvu dozvolu može izdati - kaže Perković koji će od policije tražiti zaštitu prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Zbog buke od sada će zvati policiju

"Prekršaji protiv javnog reda i mira su djela kojima se na nedozvoljen način remeti mir, rad ili normalan način života građana, stvara nemir, neraspoloženje, uznemirenost..." stoji međuostalom u tome Zakonu po kojemu je jasno da buka pri paljenju autobusa u noćnim satima je prekršaj.

- Od djelatnika policije zahtjevat ćemo da spriječe svakodnevno narušavanje javnog reda i mira svim raspoloživim sredstvima, te da protiv počinitelja podnesu prekršajne prijave. Strpljenje stanara je pri kraju, ovo nedopušteno ponašanje ugrožava zdravlje oko 200 stanara u našoj stambenoj zgradi odnosno oko tisuću u okolici garaže - zaključuje Perković koji predstavlja stanare koji očekuju da se problem riješi "u vrlo kratkom roku".

Garaža se selila, pa ipak ostala

O preseljenju ZET-ove garaže naveliko se već pričalo, Grad je već imao i drugu namjenu za prostor garaže. Kada se u lipnju prošle godine činilo da će do zatvaranja pogona i doći, pa je dio opreme već bio i iseljen, dogodio se obrat i garaža je ipak ostala na starom mjestu. ZET ima ugovor s Gradom još dvije godine, a upućeni u problematiku ne odbacuju mogućnost da ZET u budućnosti zadrži samo glavne linije koje povezuju Veliku Goricu i Zagreb (268,330, očekivanu liniju za Kvaternikov trg...) dok bi gradski prijevoz preuzeo drugi koncesionar. Zatvaranje garaže bio bi korak u tom smjeru jer bi uvećalo troškove ZET-a koji se ionako žali da gorička subvencija od oko 10 milijuna kuna godišnje nije dovoljna za rentabilnost poslovanja u našemu gradu.

Evo i teksta.

Čini mi se da je ta garaža već dugo na tom mjestu pa mi neke stvari nisu jasne.

1. Zašto se nakon toliko godina tek sad bune na paljenje autobusa i to u ovo doba kad su mašine sve tiše i mirnije rade??? Kroz Veliku Goricu su prošli razni TAMovi, stare O 305 i slični busevi koji su se na isti način palili, a bili su daleko bučniji.

2. Ako je prije došlo do mjerenja buke, a vjerujem da je, zašto je ZET dobio dozvolu za rad u slučaju prekoračenja glasnoće i zašto nisu napravili štitnike od buke kako bi prigušili zvukove usred noći?

3. Možda najveće pitanje, kad u toj garaži u kojoj ZET ima dozvolu za rad, nitko ne bi palio autobuse između 3 i 6, dal bi se žalili što nema busa ujutro ili bi bili sretni što mogu mirno spavati???

Uostalom jedan PVC prozor kakav ima dosta ljudi (znači nije neki SF) može prigušiti toliku količinu buke da se malo koji čvrsti san može prekinuti.

EDIT: Kolega 421 i ja u sekundu usklađeni ;D  pivkan
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Majstor

Hdz na djelu opet pumpaju za privatnike
Sljedeci korak sator na portu
Samo mi sudite pošteno !

MAN19464

doči će policija i reči ajmo gasit autobuse do 8 ujutro da se stanari naspavaju. a putnici umjesto na bus, zauzet terase kafića  kava

421

Citat: MAN19464  u Lipanj 11, 2015, 22:01:53
doči će policija i reči ajmo gasit autobuse do 8 ujutro da se stanari naspavaju. a putnici umjesto na bus, zauzet terase kafića  kava
Nisi napisao tko će na kraju platiti  fiskalni račun...
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Citat: 421  u Lipanj 11, 2015, 21:48:36
Sada ,kad je tehnika i tehnologija napredovala u toj mjeri da bi jedan TAM iz 80ih bio bučan kao desetak sadašnjih autobusa i stanare tek sada to smeta!? Što je bilo kad je VG garaža brojila 33 TAMova?
Istina, i ne radi se samo o 80-ima nego duboko kroz 90-e do otprilike 2005., i kasniji TAM-ovi ne samo da su imali veliki zračno hlađeni Deutz V8, nego oni kasniji i Voith automatik koji je valjda bio stavljen na mjesto gdje ga se čulo puno jače nego na ostalima, tako da se uz Deutzovo brundanje čuo još i visoki Voithov zvuk... A i koliko im je duže trebalo da napumpaju zrak i kakvi su im bili ispušni plinovi u usporedbi s trenutnim E2-E4 ne treba ni govoriti.

A to sve jesu političke smicalice, ali ja se opet pitam i zašto ZET ne bi potpuno otišao s područja VG, ne znam i zašto se uopće ikad priča i o linijama 268 i 330 kao nečem što mora ostati... Volio bih vidjeti jasnu strategiju koju Holding i ZET kao zagrebačka gradska poduzeća imaju za prigradska područja, što se dobiva i što se više mora uložiti jer ne znam do kada misle protezati istu priču iz ranih 90-ih bez pravih pomaka... Prije nego JLS ZŽ u koje vozi, sam ZET mora biti jasan oko toga koja mu je namjena, ako i treba vozit prigrad onda moramo znati zašto i kako, uz dugoročne strategije i dugoročne ugovore (a onda se treba i dugoročno kupovati više drugačijih autobusa i biti jasan tko i kako ih financira), jer ovo natezanje nikud ne vodi.
Čist račun, duga ljubav.

I da podsjetim, u kriznim 90-ima je pojačanje koje je došlo sa zatvaranjem linija za Jasku, Dugo Selo, Samobor itd. bilo jako dobra stvar za zagrebačke linije sljedećih 10-ak godina, ne znam koliko je ZET imao manje rashode i prihode, ali znam da je godinama manje trebalo ulagati u dodatne vozače i autobuse a na linijama nije bilo manjaka u vremenu kad bi se najviše očekivalo da će sve pogoditi nestašica.
Imam dojam da bi za kraj krize i konačno restrukturiranje ZET-a u nešto uspješnije i jasnije definirano moglo vrijediti isto za preostala prigradska područja, kad bi nekoga zanimalo kako ne biti trom i neefikasan koliko ZET trenutno je.

atr-zgb

GB 76 nočas od 2.55 u pogonu VG, vjerojatno isto posuđen te mu je ujutro na 330 zablokirao zadnji desni kotač

Ivan

Dakle izmjenjuju se da bi mogli biti u rezervi, ne mogu tankati u VG, pa se u prazno potroši svakih dan-dva po 20 litara goriva i 2 radna sata da bi se napravila jedna po jedna izmjena iz Podsuseda? A tako teško im je poslati jednog ili dva trajno kad su očito potrebni u VG, a drugdje se očito bez njih može?
Ovaj ZET je stvarno tvornica apsurda. :)

atr-zgb

sad su 75 i 76  u VG jer neki nisi registraciju prošli