Pogon Velika Gorica

Autor MAN19464, Veljača 26, 2014, 19:16:31

tramvajac 92

Samo jedna stvar kod autoturistovih troosovinaca: oni su svi prigradsko/izletničkog tipa sa 2+2 sjedalima kroz cijeli bus (osim kod vrata, naravno), pa je kapacitet otrpilike jednak kao sadašnjim ZET solo busevima, kojih 90-95 putnika.

Linija do granice grada je potrebna već i sad: 250 (npr.) Glavni kolodvor - Av. V. Holjevca - Buzin. S nekim uvjerljivim intervalom, recimo 10 min u špicama bi sigurno pomogla rasterećenju 268.

kikas_usora

Citat: tramvajac 92  u Listopad 03, 2015, 16:08:03
Samo jedna stvar kod autoturistovih troosovinaca: oni su svi prigradsko/izletničkog tipa sa 2+2 sjedalima kroz cijeli bus (osim kod vrata, naravno), pa je kapacitet otrpilike jednak kao sadašnjim ZET solo busevima, kojih 90-95 putnika.

Linija do granice grada je potrebna već i sad: 250 (npr.) Glavni kolodvor - Av. V. Holjevca - Buzin. S nekim uvjerljivim intervalom, recimo 10 min u špicama bi sigurno pomogla rasterećenju 268.

Nema potrebe za novom linijom...stvar je u tome sto infrastruktura nevalja opterecene ceste guzva..zet ima dovoljno vozni redova na gorici 268 i 330...kada bi busevi u spicama vozili po rasporedu nebi nikakve guzve bilo sa putnicima..problem sa tom linijom je od 6-9h pa od 16-19h.a ovo prija izmedu i poslje sve funkcionira kako treba...ti na gorici mozes staviti 20 vozni redova dzaba to kad upadne u guzvu u spici zareda ti se 5 buseva jedan za drugim i opet isti problem imas nista sa tih 20 buseva nisi postigao vozio to ZET autoturist samoborcek ili bilo tko drugi taj ce problem uvijek biti...treba napraviti samo traku za bus skroz do gorice BRT sistem kao u istanbulu  i problem rijesen.....

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

Ivan

Ma ne možemo očekivati BRT sistem s ovakvim JLS koje ne ulažu ništa u infrastrukturu za JGP, to se ne radi preko noći i košta. Bolje onda planirati kombinaciju sa željeznicom ako se već troše novci, a ne samo reći "nema potrebe za novom linijom" a onda reći "trebamo BRT" kao da je to jako jednostavno za izvest. I BRT kao prvo i osnovno obično niti nema česte stanice kao 268 nego je praktički laki metro na cesti da bi mogli pričati da treba biti ista linija...

Ako planiramo kratkoročno, kad bi glavna linija bila kao 172 onda bi se prevezlo više ljudi s manje autobusa, a netočnost bila manja. 268 ne može biti tako duga, česta i s toliko stanica dok su nedavno dodatne ugurane, jednostavno ne bi bila dobra ni da nema gužve na cesti, i zato mislim da glavna linija mora biti brza s pomoćnim gradskima po uzoru na 172 koja dobro funkcionira, a pošto je VG veći grad od Zaprešića po uzoru na Samobor može se uvesti i neke dodatne slabije linije prema Savskom mostu (produžiti 315), Zapruđu i naravno Kvatriću koje bi odnosile i manje ili jednako autobusa da prevezu isti broj ljudi a dijelom bi i samo stavili zglobne da pokrivaju i VG umjesto solo koji sad voze po selima, no ZET ignorira da postoji problem i samo tvrdi da je sve korektno, i nema nikakvu namjeru bar probati smisliti ikakav dugoročni plan razvoja...

Ima potrebe za novom linijom u Zagrebu, ne znam zašto samo za Buzin jer stanovnici Velikog Polja udaljeni preko 500 m od ceste traže novu liniju, i kad se uzme u obzir pretrpavanje i sporost goričkih autobusa, mislim da i nema razloga da ju ne dobiju.

Autoturist nema dovoljno autobusa, pa tko kaže da ih se ne može brzo nabaviti? Da kupuju nove treba pola godine ili manje ako otkupe neke bijele koji stoje (kako je turski MAN imao u HR spremne nečije autobuse jedno vrijeme), ali znamo svi da su s prilično starim polovnima počeli i u Samoboru, a tako i danas rade u nekoj mjeri rade, zašto tako ne bi počeli i u VG?

Da kupe zglobne ima po Njemačkoj CitaraG u solidnom stanju starih 10-ak godina za 50 tisuća, a za prvu ruku ima i 20 godina starih O405GN ili NG312 po manje od 5.000 a na njima je sve na mjestu i u boljem su stanju nego ZET-ovi stari 10 godina a imaju prijeđenih km koliko neki iz nabavke '09, da ih odmah kupe i 20 komada to je nekih stotinjak tisuća eura, manje nego košta jedan novi minibus...
http://suchen.mobile.de/lkw/search.html?isSearchRequest=true&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&lang=de&scopeId=B&category=ArticulatedBus&grossPrice=false

421

Kontradiktoran si u izjavama. BRT ne može,jer treba novu traku, ali zato nabavka novih ili rabljenih može ( po staroj trasi).AT će imati aduta u rukavu i sve ono što ZET nije mogao, oni će poboljšati i nadmašiti. Busevi će vjerojatno biti opremljeni dronovima koji će ih dizati u zrak i preletjeti gužve, a putnici će čekati na zračnim stajalištima.
Cca 7 km žute linije u ZG (tram+bus) nitko ne doživljava- niti vozači a kamoli Policija ili komunalni/prometni redari grada.
268 je najopterećenija busna linija koja ima samo pomoć 330 i malo 229 i 166, za razliku od 172 kojoj obilato pomaže HŽ, s tim da na Bologni ima podršku ostalih i čestih linija koje voze ka ČR i ne staje na svakom stajalištu.
Prije nabavke buseva treba imati plan,novce ili bonitet pa tek onda realizirati snove. Oni mogu biti potpomognuti EU novcem tek ako se radi o eko vozilima. Što je s homologacijom novonabavljenih starih EURO 3,EURO 4? Vozni park treba negdje smjestiti, održavati, točiti gorivo i u krajnjoj liniji te buseve treba netko i voziti. Obzirom na uvjete, teško da će biti nekakva navala za radno mjesto vozača kad i nama fali vozača, a EU nemoralna ponuda još uvijek vrijedi. Nisam baš siguran da AT ima zadovoljene baš sve kapacitete za preuzimanje. Velik je to zalogaj i teška odluka za gradonačelnika VG i građane te budućeg koncesionara.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Sad se ispremiješalo da sam svašta rekao...

BRT nije samo žuta traka, ali da, i da je puno ih treba i to nije jeftino, a postojeće vlasti nemaju takve ideje. U odnosu na to puno je lakše optimizirati linije, što je moguće i apsurdno mi je da se tvrdi da ovakva 268 mora ostati.

Kažem da je primjer 172 uzor kako organizirati polu-brzu i visoko-kapacitetnu liniju, ali ne kažem da je jedino rješenje jer je VG veći grad, i zato može kombinirati i sa samoborskim primjerom više linija do ZG, a treba se zabaviti i s dodatnom gradskom linijom za Veliko Polje itd, a ne lupati da vozi samo jedna najjača linija koja pada u rasulo. Gdje sam pogriješio? Ili ćemo jednostavno zaključiti da je sadašnje stanje jedino moguće? Sigurno nije tako.

Tko je rekao da će AT nadmašiti ZET, kakvi dronovi? Samo kažem da za isti posao mogu nabaviti polovne autobuse i da to nije toliki problem. Novaca ima ako ima investitora i kredita, nisam pričao ništa o tome nego je li moguće u roku od par mjeseci stvoriti vozni park polovnih po cijeni nekoliko novih ako idemo na broj a ne na kvalitetu, jer ovdje je postavljeno pitanje o broju. Očito da je moguće jer su braća Grgurić već stvorila iz ničega ogromne firme u Samoboru pomoću polovnih autobusa, pa ne znam zašto ignorirati činjenicu.
I što znači ovo "treba imati plan"? Molim lijepo, a što je garaža u Vukovini nego dio dosta velikog plana ako je prema iznesenom veća od površine APVG? Ili sad zatvaramo oči pred onim što se upravo događa?
Naravno da sad nemaju kapacitete, ali nemoguće je tvrditi da nemaju ambicije i da neće imati sposobnosti nabaviti što im treba.

Što se tiče gradonačelnika VG i teških odluka, da je pametan teža odluka bi mu bila favorizirati pola stanovništva a drugu polovicu (ruralnu koja mu je zapravo prije izborna baza) prepustiti okolnostima, nego izabrati jednog prijevoznika za cijelo područje Grada i dobro organizirati stvari, no čini se da se ne snalazi dovoljno s tim linijicama na karti da bi shvatio.

A ZET-u nedostaje vozača jer ih se ne zapošljava, a ne zato jer nitko neće posao vozača jer nezaposlenih itekako ima, nemojmo sad namjerno izokretati činjenice koje su svima poznate. :P

Majstor

I još nešto sto si " slučajno " zaboravio svaki natječaj za vozače busa Zeta je ujedno i velika seoba vozača upravo
Autoturista i Samoborčeka u Zet
Nadalje Autoturist nije već 10 GOD kupio autobuse za grad osim Iveca koji su kupljeni za IKEA-u, Supernova-u i Arena-u prijevoze za grad ništa
Samo mi sudite pošteno !

Ivan

Tko kaže da sam zaboravio? Pa jasno da su uvjeti u ZET-u trenutno puno bolji. No to ne znači da nema ljudi dostupnih na tržištu rada...

Nije istina da nisu kupovali autobuse zadnjih 10 godina, kupovali su prema potrebama nove MAN SÜ i BMC prije Iveca i prosječni vozni park im je prosječno noviji nego kod puno drugih prigradskih prijevoznika.

I to što nisu masovno kupovali autobuse ne znači da ne mogu kupiti (pogotovo polovne za prvo vrijeme), i da nemaju spremne novce ili investitore (pogotovo kad se šuška koja velika imena bi mogla stajati iza investicije).

421

Citat: Ivan  u Listopad 04, 2015, 12:07:14
I to što nisu masovno kupovali autobuse ne znači da ne mogu kupiti (pogotovo polovne za prvo vrijeme), i da nemaju spremne novce ili investitore (pogotovo kad se šuška koja velika imena bi mogla stajati iza investicije).
Tad nas prosvijetli! Objavi imena...
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Uostalom imali su i dovoljno novaca da se riješe ne jako starih O345 koji su jednostavni i dosta popularni autobusi kod hrvatskih prijevoznika, to netko tko jedva spaja kraj s krajem u Hr ne bi napravio. AT-ov vozni park je prilično uredan.

Isto tako, toliko građevinsko zemljište u blizini VG i glavne ceste, plus samo asfalt da se i ne zbraja što već još treba napraviti s dozvolama, infrastrukturom i zgradama, sigurno dođe barem blizu pola milijuna eura, vjerojatno sam i minimalno sad napisao.

Ako troše na garažu koju ZET i Grad VG zadnjih 20 godina ne znaju srediti, ne znam otkud onda uopće pomisao da ne bi imali barem još toliko novaca za recimo 20-30 ne jako starih polovnih euro 3 autobusa s kojima ne bi trebalo biti problema da ih se sutra uveze.

Tako da mi je malo smiješno da se piše da je Autoturist, jadničci mali, neka firma koja nema mogućnosti napraviti ništa preveliko dok upravo gradi infrastrukturu za 50 autobusa... Isto tako i da u okolici nema dovoljno nezaposlenih vozača spremnih raditi u V. Gorici. Ne znam zašto si mažete oči.

o imenima se pisalo i na ovom forumu pa tko je pratio, zna o kome se priča, nije glasina koju ja mogu potvrditi; ali to da rade novu garažu koja nije mala i beznačajna više nije glasina, pa zbrojite sve skupa...

smogovci.bbb2

ZET mora voziti samo na području Grada Zagreba i točka. Zaprešić i VG neka se snađu bez ZET-a hi
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Ivan

Citat: smogovci.bbb2  u Listopad 04, 2015, 14:21:47
ZET mora voziti samo na području Grada Zagreba i točka. Zaprešić i VG neka se snađu bez ZET-a hi
Baš tako. Treba dati rok, još 2-3 godine i gotovo. thumbs Ajd da se i mi jednom složimo oko nečeg...

smogovci.bbb2

268 preusmjeriti u Veliko Polje. Ostatak sa 268 na 220 i gdje još ustreba.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Ivan

Da, jedino možda dati gradski broj umjesto 268, recimo 239, uostalom tako omražena linija treba "rebranding" a i išla bi na drugu stranu. :P
Ta linija je jednostavno potrebna i kao nova čak i da 268 ostane pod ZET-om...
Treba obnoviti i vozni red na 219, a možda bi se moglo produžiti i nju.

Višak treba još i na (pravu) liniju za Jakuševec, i na zamjenu za 315 koja bi bila ista linija ali do Hrašća (recimo postane 155 ili pošto naginje istoku, broj kojeg sad nema 235). I gotova je priča s VG.

Ostatak vozača i autobusa bi se lijepo rasporedio po gradu kako je bilo i kad su ukinute samoborske linije, kada u ratno vrijeme i poratno doba nije bilo nikakvih manjaka baš zato jer je AP Samobor nadoknadio sve što je trebalo...

Da se mene pitalo to bi se dogodilo već davno... Jer ZET se ne ponaša kao pravi ambiciozni prigradski prijevoznik da ima adekvatni vozni park, a ne vidim da postoji razlog da se to mijenja ako to dosad nisu napravili. Ostaje Zagreb i doviđenja.

C2

Koristim se Autoturistom već desetak godina i mogu reći da se autobusi vrlo loše održavaju. Često se na njihovim autobusima izlaze neki čudni zvukovi iz motora. Unutrašnjost pogotovo starijih autobusa je katastrofa i zakrpana je raznim limovima i plastikom. Automate za naplatu u starijim busevima vozači moraju držati jednom rukom u vožnji da se ne razlete na grbavim cestama. Oni su imali zglobne autobuse, ali su ih se riješili zbog skupljeg održavanja iako mislim da su ponekad potrebni za područje Samobora, mada ih sada mijenjaju troosovinci. Ne bi me čudilo da ni na Goričkom području isto ne bude zglobnjaka. Autoturist štedi na takvim stvarima. Riješili su se MB Conecta  koji je bio u super stanju u odnosu na ostale autobuse. Uzmimo za primjer Setru S315 UL iz 1997 sa plastičnim sjedalima, to je jedna od najvećih krama u Autoturistu tako da Conecto bio mila majka naspram te Setre i ne znam zašto su ga se riješili. Ako Autoturist zamijeni 268 uopće me ne bi čudilo da na tu liniju stave SL 223.  ::|  Iako će vjerojatno nešto autobusa nabaviti za potrebe VG pogona. Tako da znate s kime će Gorica imati posla.

Ivan

Samo malo, a ne sjećamo se 90-ih? Zglobni i kasnije troosovinci su kapacitetom napredak prema onome što je ZET imao u AP Samobor, zar ne?
Zašto onda tvrditi da Autoturist (ili Samoborček) znače obavezno pogoršanje i kapacitetom kad su se već jednom prilagodili prema boljem?

Ja mislim da bi imali zglobne i da preuzmu linije VG-ZG jer to je jednostavno potrebno i za njih znači manje troškove, po čemu možemo zaključiti da se ne bi prilagodili? U Samoboru im, pošto imaju više linija, na kraju ipak nije trebalo i prešli su na troosovince, mislim da solidno funkcionira jer imaju 4 glavne linije a svaka s taktom 15-30 minuta, to je prilično dobro.

A čak i da imaju samo troosovince, ni to nije loše ako bi kao i u Samoboru imali nekoliko različitih linija za Zagreb (da je netko htio mogao je već uvesti - Savski most, V. Mlaka-Zapruđe, Kvaternikov trg) pa ne bi bio pritisak samo na jednu liniju koja ne funkcionira...

...
Ono što mi se kod njihovog voznog parka ne sviđa je da ignoriraju mogućnost prelaska na niskopodne ili pogotovo LE, to za linije do 30-ak km polako postaje standard u Europi a niskopodni i ne-niskopodni polasci se počinju označavati u voznom redu, a oni su u prošlom stoljeću što se toga tiče.
No o sugrađanima s posebnim potrebama bi trebala brinuti lokalna samouprava i postaviti pravila za autobuse, a to kod nas nitko ne radi... ZET-ovi niskopodni su se našli u VG čisto zbog inercije kojom ZET šalje najstarije solo autobuse tamo, a zglobnih visokopodnih više nema.