Pogon Velika Gorica

Autor MAN19464, Veljača 26, 2014, 19:16:31

travel0101

Citat: smogovci.bbb2  u Prosinac 11, 2015, 20:29:28
Da, sigurno bi imali love za nove Citare i Lion'se :)evil
A tko kaze da moraju biti novi?  S obzirom koje novce grad uplati ZET-u Gorica bi bez problema mogao imati vozni park star cca 10 god pa mozda i mladji naspram sadasnjih 15+.

smogovci.bbb2

Ako misliš na APVG (+15 g) onda da. A ako misliš na liniju 268 onda ne. Neka se ZET makne iz VG i Zaprešića. Pa neće biti problem sa subvencijama i voznim parkom hi
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

conecto

Pred koju godinu postojao je već "gotov natječaj" s novcima iz Europske banke za obnovu i razvoj za crvene VG-autobuse (njih 40), kasnije samo stigla naredba faxom u APD da se na liniju 268 moraju disponirati isključivo novi Citari (dok ih je APD imao samo 12, a na 268 ih treba 8-10).
Pomalo je svim dosta velikogoričkih problema s prijevozom, a na kraju po meni izlazi na vidjelo ova bolesna HDZ-ova podjela Hrvatske na Županije i Grad Zagreb.
Barišić mora misliti i na središnjicu koja forsira tu ostavštinu prvog hrvatskog predsjednika, ali V.Gorica, sedmi grad u HR, moš mislit...
V.Gorica, Dugo Selo, Zaprešić, Jastrebarsko i Samobor izgradili su se uz Zagreb dok je on još bio najveći industrijski centar bivše države, danas je dosta toga drugačije, ali sigurno ovi gradovi nisu isto što i Ivanić Grad ili Križ, iako prema ovoj bolesnoj podjeli jesu.
Svim tim gradovima (ovim prvima) treba ZET-ov prijevoz kako je i bilo do 1994., kao i sprega ZET-HŽ, a ZET-u (i HŽ-u) treba sposobnije rukovodstvo. Naravno, uz ovakvu politiku to je teško moguće, pa će VG-ejcima Barišić, Picula, BM365 i njima slični najbolje objasniti građanima što im treba.
Btw, dok su za Dugave i Travno 1990. npr. vozili Ikarusi, za VG su vozili MAN-ovi na 159, a na brzoj i za Kozjaču novi TAM-ovi od kojih su mnogi bili automatik što je tada bilo za nas svemir.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

MAN19464

Upravo tako kako si napisao, neka ti gradovi koji su slavili jel su postali
samostalni i više nisu pod zagrebom, neka se sad snalaze sami za JGP, a ne da zet ispašta i da se masovno ispisuju članci u novinama kako su nezadovoljni linijom 268
čak je gradonačelnik Barišić tražio sugovornike
za emisiju što me žulja kako bi pljuvali po zet-u i
vozačima linije 268.
Ja bi njemu lijepo ukinuo zet i to potpuno tako da više ni jedan autobus neuđe u područje velike gorice. Samo do granice tj. do Velikog Polja, pa se ti sad snađi gospodine Gradonačelníće i rješi JGP
za svoje građane, pa da vidimo koliko si sposoban.
Ovako ZET podnosi največi teret po kojem Goričani pljuju i još im se gradonačelnik pridruži.
Ja mislim da bi Zagrebčani trebali financirat samo svoj JGP a
ne da financiraju neke druge gradove koji imaju puno manji prirez od građana grada Zagreba.

Portos

Citat: MAN19464  u Prosinac 16, 2015, 19:53:56
samostalni i više nisu pod zagrebom...

Da li ti doista vjeruješ da smo mi iz Zaprešića željeli postati samostalan grad? Ja definitivno nisam želio. ZET-ova druga zona, puno skuplji pokaz, nepostojanje zajedničkog pokaza HŽ+ZET. Tko je nas uopće pitao. I tko je pitao naše roditelje gdje da im poduzeće kupi stan? Bili smo sretni bilo gdje da kupe a onda smo ostali na Zg periferiji. Ukinite nam i ZET mislite da će onda ZET bolje poslovati u Zagrebu?

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

MAN19464

Mi smo izabrali vlast koja
se želi odvojiti od grada
Zagreba, kako bi sebi stekli bolje uvjete tj. Fotelje i lagodan život.
Glasači su to izabrali i snose krivicu za to.
Sjeti se kakva je euforija
vladala tada, bit če mo svoji na svome imat če mo svoj grad i gradsku vlast koja če se boriti samo za nas i naš grad i eto nam sad.
Govorim za područje Velike Gorice gdje ja živim i nama nije nitko kupio stan več smo sami gradili kuću vlastitim novcem koliko smo sami
mogli
Građani Zagreba nisu krivi što smo se odvojili i nesudjelujemo u zagrebačkom proračunu, zato mislim da nije uredu da nam oni kupuju autobuse, nego bi se naši gradovi sami trebali potrudit i osnovat svoju firmu i kupit autobuse.
Najbolje bi bilo da se ukine statut grada i da opet pripadamo gradu Zagrebu kao prije 21 g. al bojim se da je to nemoguće.

NP-549

Grad  Rijeka je isto spala na manje od 50% površine iz 80-ih, ali i dalje Autotrolej vozi sve linije koje je vozio i 1989.  Jedino se u slovensko Dolenje više ne vozi linija 24.  Jasno se zna koji su kriteriji po kojima se sufinanciraju linije.  Skupština društva odlučuje kolika je cijena pokilometru za određenu godinu,  i ostale jedinice lokalne samouprave plaćaju svoje kilometre umanjene za prihod na toj liniji.  Trenutna cijena je oko 6,5 kn/km.  Ako se na liniji za Opatiju napravi 1000 kilometara dnevno njih će to koštati 6500 kn dnevno minus prodane karte na toj liniji.  AKoje linija profitabilna onda 50 polazaka na liniji koja ima 41 kilometar košta oko 2 milijona kuna,  dok Općina Matulji koja je površinom golema, a slabo naseljena, plaća više novaca za 5 ili 6 polazaka na dan za najudaljenija sela jer nema zarade na kartama

Portos

Citat: MAN19464  u Prosinac 16, 2015, 20:59:02
Mi smo izabrali vlast koja
se želi odvojiti od grada
Zagreba, kako bi sebi stekli bolje uvjete tj. Fotelje i lagodan život.
Glasači su to izabrali i snose krivicu za to.
Sjeti se kakva je euforija
vladala tada, bit če mo svoji na svome imat če mo svoj grad i gradsku vlast koja če se boriti samo za nas i naš grad i eto nam sad.
Govorim za područje Velike Gorice gdje ja živim i nama nije nitko kupio stan več smo sami gradili kuću vlastitim novcem koliko smo sami
mogli
Građani Zagreba nisu krivi što smo se odvojili i nesudjelujemo u zagrebačkom proračunu, zato mislim da nije uredu da nam oni kupuju autobuse, nego bi se naši gradovi sami trebali potrudit i osnovat svoju firmu i kupit autobuse.
Najbolje bi bilo da se ukine statut grada i da opet pripadamo gradu Zagrebu kao prije 21 g. al bojim se da je to nemoguće.
Djelomično si u pravu. Saborska većina je donijela zakon o lokalnoj samoupravi kojom je osnovana hrpa gradova i općina. Neki gradovi imaju smisla kao i općine neki nemaju uopće. Da li ima koristi od lokalne samouprave ne znam, možda i ima, dosta se infrastrukture sagradilo u međuvremenu ali kako ti kažeš u toj se samoupravi zaposlilo dosta novih ljudi koji opterećuju proračun tih istih lokalnih samouprava.
Uglavnom da ne idemo previše OT, dok god lokalna samouprava redovito podmiruje razliku u cijeni prijevoza i dok god ZET ima interes obavljati prijevoz na teritoriju te iste lokalne samouprave, putnici bi trebali imati kvalitetan i redovit prijevoz kao i svi putnici s područja grada Zagreba. Velika Gorica, nažalost, ne dobiva ono što zaslužuje, Zaprešić ipak može biti zadovoljan ZET linijama.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

MAN19464

Eto slazemo se u večini, mada ja mislim da bi i Goričani trebali biti zadovoljni Zet-ovim  Prijevozom, ipak linija 268 ima jako česte polaske tu je i noćna linija, a nakraju imamo radnim danom i brzu 330 liniju koju bi ipak trebalo korigirat prema potrebama putnika, a ne da se povlači kad je najpotrebnija.
Prigradske linije su mozda lošije zbog starijih vozila, nije ni to problem nego loše održavanje istih.
Zet se treba odlučit dali žele voziti Veliku Goricu ili ne,
Tada sjest za pregovarački stol sa Barišićem i dogovoriti sve detalje.
Ja da živim u Zagrebu, bilo bi mi krivo da VG ima bolje autobuse jel je politika odlučila tako tj MB365 jel ipak Zagrebčani kupuju autobuse, a Goričani u tome nesudjeluju i znamo da grad zagreb pokriva gubitke zet-a.

Ivan

Citat: MAN19464  u Prosinac 16, 2015, 19:53:56
samostalni i više nisu pod zagrebom, neka se sad snalaze sami za JGP, a ne da zet ispašta i da se masovno ispisuju članci u novinama kako su nezadovoljni linijom 268
čak je gradonačelnik Barišić tražio sugovornike
za emisiju što me žulja kako bi pljuvali po zet-u i
vozačima linije 268.
Ja bi njemu lijepo ukinuo zet i to potpuno tako da više ni jedan autobus neuđe u područje velike gorice. Samo do granice tj. do Velikog Polja, pa se ti sad snađi gospodine Gradonačelníće i rješi JGP
za svoje građane, pa da vidimo koliko si sposoban.
Ovako ZET podnosi največi teret po kojem Goričani pljuju i još im se gradonačelnik pridruži.
Ja mislim da bi Zagrebčani trebali financirat samo svoj JGP a
ne da financiraju neke druge gradove koji imaju puno manji prirez od građana grada Zagreba.
Slažem se s većinom napisanog...
Zbog takve neodlučnosti Grada VG je ZET trebao biti odlučniji i prekinuti takvo vrludanje, no nažalost jednako je inertan kao i JLS koje "podnose" taj ZET. Mislim da su na kraju na vlastitu štetu obje strane jednako krive i nesposobne.

Što se ostalih postova oko tiče politike, Zaprešić i VG nisu čak ni bili uključeni u prvu verziju Zagrebačke županije da bi dr.F bio kriv za županiju, sami su na referendumu izašli iz Grada Zagreba, tako da, budimo realni, ne moramo kriviti adeze baš za sve (iako nisam neki pobornik).

Za JGP u Županiji se ne mora više brinuti toliko Grad Zagreb, radi čega gurati centralistički model ako recimo Samobor želi imati 0% prirez, zašto gurati Zagrebu i odgovornost uostalom da se bavi regijom koja ne funkcionira potpuno urbano? To ne ide tako u većini zemalja, ali s druge strane postoji koordinacija JGP-a kojoj se ne može pobjeći, i na tome je trebalo raditi, čak i uz manje subvencije model sa zonama je mogao funkcionirati za sve uz različito zoniranje itd., umjesto toga se sjedilo prekrštenih ruku i svaka jedinica JLS i svaki prijevoznik sitničari za sebe, što je prilično jadno i kratkovidno (uključujući sad ovu dvosustavnu nakaradnu ideju iz VG).

Mislim da županije nisu u biti krive organizacije, nego raspršene općine poput Orle koje niti imaju tradiciju niti mogu same imati smisla. Treba zato županiji poput Zagrebačke dati i više smisla baš recimo što se tiče JGP-a, neke predložene regije su prevelike da bi se bavile time, ali gradovi i općine premali da bi tvorili neku cjelinu trebaju biti povezani, a onda te veće općine/gradovi trebaju samoupravu ali trebaju i koordinaciju umjesto da je županija sporedna briga... Zagrebačka županija je kakva treba biti ako pričamo o javnom prijevozu, problem je da ne funkcionira kao nikakva cjelina. Ivanić ili Vrbovec nisu puno dalji od Jaske i ljudi putuju u ZG praktički jednako, tako da ne vidim po čemu je bolesna ili da je bolja bila podjela od prethodne megalomanske zajednice općina Zagreb.
Mega-zajednica općina u vrijeme komunizma je rađena prema sovjetskom modelu, između ostalog i da bi Zagreb imao milijun stanovnika u samoj JLS umjesto da se racionalnije računa grad+predgrađe kao u većini zapadnih gradova, pa se onda smatra "ozbiljnim" sovjetskim gradom (koji treba recimo za JGP i teški duboki metro bez obzira na detalje a da po ulicama dalje voze razvaljene pretrpane maršrutke, u puno slučajeva po SSSR i satelitima to nije bilo potpuno racionalno) i ne vidim nikakvog razloga da bude po tom modelu veći... S druge strane, županija treba bolje funkcionirati i suradnja GZ sa županijom treba biti uža po mnogim pitanjima... Ovaj sustav kakvog imamo nije toliko pogrešan po jedinicama (osim najjadnijih općinica koje nemaju perspektivu), nego po funkcionalnosti i nebrizi za to kako će se stvari odvijati dok sve te općinice imaju zaposlene birokrate koji ni teoretski nemaju što raditi a efektivno radno vrijeme im je 3 h tjedno.

A Grad Zagreb, ja mislim, je prevelik i kakav je jer recimo ne vidim zašto ruralna područja iza Brezovice ili Kašine trebaju biti u gradu i plaćati gradski prirez 18% niti biti u prvoj zoni ZET-a dok nemaju kanalizaciju... Nema smisla, jednostavno rečeno, mogli su sasvim normalno biti dvije dobre općine veličine Svete Nedjelje.

Sve u svemu, metro-regija ili konurbacija Zagreba je jako mjerljiva funkcionalna cjelina od skoro 1,2 milijuna ljudi i zato treba jedinstveno prigradsko JGP rješenje, ali s druge strane dosta je razvedena da nema smisla gurati tu cijelu regiju u istu zonu s užim Zagrebom jer drugačije sama po sebi funkcionira...

tramvajac 92

* grad Sveta Nedelja.

Nije toliki problem u općinama, nego u tome što se dobar dio njih ne može pokriti, tj više troše nego što zarade. Tarifna unija, slažem se, i objavljivanje svih voznih redova u županiji na jednom mjestu, kao što imaju Zagorci. Zagreb iako ima (samo) 700injak tisuća stanovnika ima veću površinu od raznih velikih metropola, ali to mi ne znamo koristiti.

Što se tiče Velike Gorice, ako ćemo gledati vozni park, nije loš, ali kad vidiš kakve linije se voze s tim, onda više nije ok. Nisu to većinom linije koje trebaju nešto polu niskopodno, polu visoko, al sa većinom prigradskim rasporedom sjedala.
Ovako nešto, recimo 15 komada

MAN19464

Pisali smo o tome kako se bune stanovnici koji stanuju u blizini Zet-ove garaže u Velikoj Gorici, a sada se sprema pobuna stanovnika Vukovine gdje Autoturist radi novu garažu, tamo je cesta jako uska, kuće su totalno blizu ceste i autobusi bi prolazili uz prozore tih kuća. Lokacija je jako loša za garažu.

Ivan

Hm, možda stanovnici malo pretjeruju s uskom cestom, nije da grade terminal Črnomerec da svake minute prolazi bus niti u toj slijepoj ulici ima inače prometa, tako da nema puno potrebe za širom cestom... Svejedno, da, nije mi bilo jasno zašto nisu uzeli neku parcelu uz glavne ceste u polju, ili napuštene parcele u industrijskoj zoni kako se najavljivalo da će se ZET odseliti, takvih nekretnina u VG i okolici ima dovoljno a očito imaju i potporu lokalne samouprave da prenamijene što hoće, a ne ovakvo imanje u dosta naseljenom mjestu, no nekako mi se čini da je sad kasno za žalbe i stanovnici bi mogli jedino dobiti nekakve male novce da se smire, ali sumnjam da će se išta zaustaviti. Uglavnom Autoturist si je bezveze stvorio dodatne probleme.

Uglavnom lokacija je svejedno dosta dobra za konkretni promet u okolici VG, a studiju utjecaja na okoliš i slične stvari se očito nije baš temeljito provelo, ako je uopće.

Dreamwalker

Jedna stvar koja mi nije jasna, ako je Autoturist dobio dozvolu za građenje bilo čega na nekom zemljištu, nije li trebao dobiti potpise okolnog stanovništva kako bi uopće dobio dozvolu za gradnju nečega na nekom zemljištu? Ako je dobio dozvolu, a dobio ju je sigurno, onda je dobio i suglasnost lokalnog stanovništva. U tom slučaju, ako se projekt razvija po dokumentaciji i ako je sve onako kako piše u dozvolama, stanovnici jedino mogu kupiti čepiće za uši kako bi mirno spavali i to o svom trošku, a žaliti se mogu eventualno upravi vodovoda.

O lokaciji neću ništa reći, jer ste sve rekli.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Shole

Kakvi potpisi, o čem ti pričaš ?  Tk je ikada ikog pitao dozvolu da bi nešto gradio ?   Jesu se za Cvjetni skupljali potpisi ?  jesu, ali protiv građenja, a ne za dozvolu, pa je svejedno napravio.