Pogon Velika Gorica

Autor MAN19464, Veljača 26, 2014, 19:16:31

Ivan

Ma dajte, ljudi, nemojte tako shvaćat malo živopisnog izražavanja, ja ne bih napisao za bilo koju lokaciju pripizdina, ali kad netko to kaže i za moj kvart koji je zračnom linijom 4 km od Trga bana Jelačića, malo promrmljam "nije baš" i ide razgovor dalje.

@421, joj, pa naravno da nisam "njihov" ;D , ali priznajem da sam prešutio vremena dolaska službenog busa za koja znam, isti je problem u APP a i za tramvajce gdje postoje polasci iz garaže u 03:47, 03:53 i slično, samo kažem, ako se za jednu lokaciju može organizirati takvo guranje vozača na službu, onda je licemjerno reći da za okolicu V. Gorice nije moguće jer su i udaljenosti od pogona i prvi polasci slični kao za Lipnicu, Žejince, Klinča, Lužan, Jesenovec i tako dalje.

Ako postoji problem treba onda korigirati službena kola za 5 minuta ranije (malo mrgođenja od strane pojedinih vozača), ili prve polaske 5 minuta kasnije (malo bunjenja pučanstva koje uvijek gura prvi polazak ranije), uglavnom, u oba slučaja, to obuhvaća i postojeće linije APP i APD, i isto bi trebalo vrijediti za buduću organizaciju u VG, ili, kažem, ZET želi ovdje sfušati i rezati gdje stigne pa će napraviti svinjariju za stanovništvo.

Jedina iznimka je 311 s polaskom u 04:20 iz dalekog Cerovskog Vrha, no koliko kužim tu i sad ima puno noćnog rada za izlaz na liniju, tako bi moralo i ostati ako ZET ne može parkirati izvan garaže...

NP-549

Da li su to jedina službena kola koja dolaze oko 3:50 u garažu ili rade dva kruga pa ima i kasniji dolazak ?   Kod nas prvi dolaze oko 4:20,  ali sva 4 imaju još po jedan đir tako da oni koji rade od 5 ili 5:30 nemoraju čekati sat vremena da im počne smjena nego idu drugom turom na posao.

I drugo,  da li postoje neke smjene koje voze prve jutarnje polaske na nekoj liniji, al su prije toga isto vozili ?  Npr. vozi službena kola 00:00 - 3:30 pa onda recimo prazan u spomenuti Cerovski Vrh ili to rade stalno isti vozači koji žive blizu garaže ???

MAN19464

Nema iznimaka APVG nema službena kola više od 25 godina svi su vozili npr. Liniju 311 i nikad se nije gledalo tko gdje živi i jel ima auto tj. Jel ima čime doči na posao u 3:00 jel se prije izlazilo u 3:20 iz garaže, a nedavno su pomakli izlaz na 03:40 da nestojiš dugo u cerovskom vrhu.
Podrazumjeva se ako voziš u PAVG-u da imaš auto.

NP-549

Da li vam se kompenzira prijevoz ili svi dobijaju pare ?

MAN19464

Godišnji pokaz, kojeg nekoristimo, sami od plaće financiramo dolazak u jutarnje službe sa autom.

NP-549

godišnji pokaz kao protuvrijednost novaca ili onaj kupon sa slikom ?

marin

Godišnji pokaz sa slikom, mislim da piše službeni broj na njemu, prek njega se kupuju karte.

MAN19464

NP-549

netko mi je govorio da se dobije i nešto novaca mjesečno pa mi zato nije bilo jasno

Ivan

Nekoliko godina se davalo novce ili umjesto toga pretplatna karta pa je, koliko se sjećam, preko 90% ljudi uzimalo pare i većina se, naravno, dalje švercala jer su im službene i redovne linije dostupne, a koji kontrolor bi naplatio kaznu zetovcu... Sad su izvisili oni koji žive dalje a stvarno trebaju trošiti dodatne novce prijevoz.
Firma koja je nadležna i kakti najstručnija za javni prijevoz na ovim područjima bi možda mogla biti sposobna naći zlatnu sredinu i odrediti kriterije po kojima je netko izvan dosega linija itd., a činjenica je da vozači moraju kretati puno prije bilo koja linija kreće jer ih baš oni moraju pokrenuti, no takve stvari rade sigurno razni referenti po uredima koji prenose papire od A do B i nemaju blage kud sa sobom.

P.S. nemojte pisat pokaz umjesto pretplatna karta jer će jedan član opet sve skupa našpotat :D

----
Još malo razmišljanja o promjenama, linije koje spajaju terminal VG i područja koja su direktno povezana drugim linijama za ZG postaju kompliciranije i besmislenije za vozit (prvenstveno jer nemaju povod doći iz i vratiti se u VG garažu s puno češće linije za ZG), mislim da je sad stvarno prava prilika za potpunu reorganizaciju koja može možda i s manje vozila biti bolja za stanovnike...

309 i 321 bi se lako jednostavno ukinule da postoji linija ZG(Kt)-VG, a onda kud god da linije prema Ščitarjevu i Strmcu idu (može ostat Zapruđe a može i barem jedna za Kt jer stanovništvo to traži) lako je u Črnkovcu presjest na ovu prema V. Gorici koja bi bila česta.

Umjesto trenutno zbunjenog i neredovitog spajanja Lomnice i VG s 319 i pojedinim polascima 335 (koja je ionako prečesto prazna) mislim da ovdje treba napraviti novi plan koji bi uključivao 310 i 315, a možda i 313/322 za koje mi nije zapravo jasno zašto uopće voze preko Hrašća (područje ZG) kraj kojeg ide 268, a ne kroz Gradiće i Lomnicu u Lukavec... Meni se najbolje čini poslati 315 iz Hrašća preko Lomnice i Kurilovca na terminal VG ili još i na Pleso, 319 otpada (a možda i 335 ili je barem skraćena pa samo povremeno neki u pauzi napravi krug u Pleso; u Kurilovec i Lomnicu definitivno ne više), bolje se spajaju Lomnica i Gradići koji sad pretrpavaju do nepodnošljivosti 310, a Lukavec je ionako sad spojen sa 166 pa ne bih rekao da mu je 315 nužna.
Ovdje bi još nekoliko linija moglo biti ukinuto jer voze po triput dnevno a trase im se preklapaju. Recimo, od 311/313/322 treba ostaviti samo jednu liniju ili za ZG, ili za VG kao ostale južne linije daleke od Zagreba, odvojak od par minuta za Vukomerić umjesto linije 313 treba biti kao sada Ključić Brdo na 302, Hruševec na 174 itd., umjesto posebne linije samo mali odvojak glavne linije.

Uglavnom, nadam se da netko razmišlja o ovome (iako je očito sve zbrda-zdola a većina ljudi na godišnjem, a nije ni da bi se inače puno više trudili), jer ako pokušaju radit po starom, umjesto da se svima olakša život recimo novom linijom za Kt i dobije nove veze uz vjerojatno i neke racionalne uštede, moglo bi biti samo dodatnog viška minulog rada, razbacivanja goriva, i ukupno jednakih ili većih troškova, a putnici ne dobivaju ništa novo ili još gore, moglo bi biti redukcija trenutnih kapaciteta.

conecto

Citat: Ivan  u Srpanj 21, 2014, 17:01:29

271/2 kreće u 03:50 iz APD, u 04:15 je prvi polazak iz Jesenovca, dakle (od toga zadnjih 5 kad siđe s magistrale po ne baš dobroj cesti) 20 km u 25 minuta...

Otkad je polazak 4:15 iz Jesenovca izlaz iz garaže nije u 3:50 nego u 3:40, a ostvaruje ga vozač u noćnoj smjeni, nakon toga je jutarnja smjena u 5:30 u Dubcu.
Iako ne znam koliko je zahvalno ovako javno prenositi ovakve podatke.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Eh, raspored rada je moguće naći preko Googlea na ZET-ovim službenim stranicama, doduše, vidim sad da je iz 2012. (zato sam izgleda pogriješio s 271 koji ima novi vozni red od 2013., opet, nije prevelika razlika)... Ako mogu izguglat, ne znam je li tajno, tko je kriv ako ZET nije bolje zaštitio podatke, ionako ovdje ne piše koji vozač je na kojoj službi...

conecto

Citat: Ivan  u Srpanj 22, 2014, 19:00:56
Eh, raspored rada je moguće naći preko Googlea na ZET-ovim službenim stranicama, doduše, vidim sad da je iz 2012. (zato sam izgleda pogriješio s 271 koji ima novi vozni red od 2013., opet, nije prevelika razlika)...

Razlika je ipak velika.  Ranije je taj vr izlazio u 3.50, Jesenovec 4.20, Glavnica Donja 3.30, Moravče 3.40. Divljačka vožnja i opet nisi stizao. Kasnije su polasci između ova tri sela korigirani na kasnije (realnije) polaske, ali onda su putnici kasnili na vlak u Sesvetama i tramvaj u Dubcu.Da ne govorimo u ovo ljetno doba o zimskim uvjetima. Ovo konačno rješenje je mnogo toga pozitivno promijenilo koliko god to nekome bilo čudno od strane ZET-a i tih 10 min su ogromna razlika.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Citat: Ivan  u Srpanj 22, 2014, 15:25:45
Nekoliko godina se davalo novce ili umjesto toga pretplatna karta pa je, koliko se sjećam, preko 90% ljudi uzimalo pare i većina se, naravno, dalje švercala jer su im službene i redovne linije dostupne, a koji kontrolor bi naplatio kaznu zetovcu... Sad su izvisili oni koji žive dalje a stvarno trebaju trošiti dodatne novce prijevoz.

Uzmimo primjer, u nedjelju primaš službu službu u Dubcu, dođeš svojim autom, odvezeš polazak za Blagušu i natrag, nakon čega voziš bus u garažu, a za sat i pol primaš opet u Dubcu liniju 263 (Kašina-Gornja Planina). Auto ti je ostao u Dubcu kojim si uredno došao na posao, kako ćeš drugi put doći na posao s druge lokacije. "Švercanjem", kak ti kažeš. Ili da unajmiš vozača koji će dovesti auto za tobom, ili da poništiš jednu od karata koje inače prodaješ.
Da ne govorimo o tome da ti je razmak između dolaska u garažu i drugog primanja službe u istom danu uračunat u pauzu koju u stvarnosti ne koristiš, jer je koristiš na putovanje ("švercanje") na ponovni dolazak na posao.
A ista je pauza iskorištena za zakonsku mogućnost od efektivnih osam sati rada (bez računanja "pauze"). Proveo si čitavu nedjelju izvan kruga obitelji, još si se i "švercao" i sve ti bilo plaćeno, sram te bilo!
To je samo jedan primjer, a zapravo uvijek gotovo u pravilu u ranoj ili kasnoj službi (srednja ne mora biti nužno izuzetak) primaš ili puštaš službu na različitom mjestu. Prema tome, ako i koristiš vlastiti auto dužan si dodatno platiti kartu JGP, čak i u toku službe.
Nemam ništa protiv, neka nam organiziraju posao da nam služba počnije i završava na istom mjestu (kao i njima i većini drugih građana), meni JGP u takvoj organizaciji uopće ne treba jer mi ionako uglavnom troši vrijeme. Zapravo nisam u privatne svrhe koristio JGP barem 20 godina i opet se stignem "švercati".
A GDJE JE POANTA?

NP-549

i 5 minuta puno znači ako bus ima vezu na neki drugi prijevoz.  Kod nas je običaj da se čekaju jer jednom i drugom piše u tablici napomena (prvome da presjedanju "ZA XXX",  a drugome da čeka bus  "IZ XXX").  Međutim, ako stalno kasni pa ovaj drugi mora uvijek čekat onda počnu negodovat putnici u drugome jer uvijek čekaju pa se kasni na krajnje odredište u grad.

Imamo čak slučajeva da je kombinacija od 4 veze.  2 busa se sreću u Matuljima (iznad Opatije) linije  23 i 34 i putnici se međusobno ispremješaju ovisno tko putuje u Opatiju, a tko u Rijeku.  Ali svaki od ta dva je već jednom imao vezu,  34 u Veprincu čekao 35 koji je došao iz Poljana,  a 23 u Permanima čekao 30 iz Pasjaka i Rupe.  Prilično komplicirano,  ali funkcionira savršeno, i skoro pa nikad nema problema ni kašnjenja većih od 3,4 minute a linije su duge i po 40 kilometara