Pogon Velika Gorica

Autor MAN19464, Veljača 26, 2014, 19:16:31

Ivan

@tamlover, S tim se slažem, ZET u VG vozi puno više radi inercije nego radi politike, tako da se ne slažem s teorijama zavjere da je tamo zbog Bandićeve politike, i da, na politiku puno više ciljaju Grgurići. No baš ta ZET-ova inercija mi ide na živce jer se malo što planira namjenski i dugoročno, vozni park ne izgleda prikladno potrebama onoga što obavljaju, a kad se vozi onda ide gradski "višak" i onda kad nema viška, baš to je kaos kojem treba stati na kraj i treba postat jasno zašto ZET kupuje nove autobuse i kako ih koristi, gdje ima gubitke i zbog čega, a to bi trebalo biti u Zagrebu za Zagreb, a ostali imaju druge opcije na tržištu ili pod ingerencijom JLS (osnovat vlastitu JGP firmu, recimo).

@lovac ZET ne treba u VG bolje povezivati na HŽ jer je Bandić razbio Pevalekovu ZET-HŽ tarifu a ni drugi ju neće složiti uskoro, to već je stvar ZG politike jednim dijelom, a drugim dijelom politike ostalih JLS jer HŽ-bus tarifa nije nikad ni postojala izvan područja ZG ni sa ZET-om ni s drugim prijevoznicima; na kraju se slabo isplati tako putovati nekome tko ne živi u Kurilovcu ili Gradićima, nažalost, iako je to najbrži i najmasovniji oblik gradskog prijevoza...
Ja mislim da je HŽ malo poduzetniji, sâm bi organizirao VG gradske autobuse Pleso-centar-kolodvor, recimo DB ili ÖBB imaju tko zna koliko autobusa svih vrsta u svojem vlasništvu koji jako često voze po manjim gradovima i okolicama gradova, i naravno željeznički kolodvor je redovito glavni terminal u manjem gradu, no kod nas to nekako ne očekujem kao rješenje iako bi moglo biti jako efikasno uz malo truda... Ne samo u VG nego često i u drugim gradovima koji imaju dislocirane kolodvore, no HŽ nije na toj razini, nažalost, a ni lokalna samouprava jednako tako.

Ivan

Citat: 421  u Listopad 04, 2015, 20:26:17
Pozivaš se na nešto "što nisi rekao" već ja, ali iz svakog tvog slova osjeća se odbojnost prema ZET-u koji više nije "onaj" Pevalekov već ispolitizirani  znasečiji.
Pa nije Pevalek svetac, itekako puno inercije oko prigrada je bilo i u njegovo vrijeme... I što se tiče VG, ne mogu oprostiti da su tamo otišli potpuno gradski TAM-ovi koji su stanovnike VG tresli godinama, a za Zagreb ipak prenjemački gradski i više prigradski mekani i s puno sjedala MAN SL200 se pretrpavali na najgore opterećenim linijama poput 128... Dakle bilo je strateških ali i sitnijih grešaka koje su i gore od nekih sadašnjih.
Samo je malo bolje držao neke stvari pod kontrolom, ali ZET je i tada bio i ostao neuredan. Neke stvari su išle dosta bolje, neke dosta gore, no i u njegovo vrijeme su se neke stvari mogle počistiti, nažalost nisu, iako je imao malo više inicijative nego sadašnje bezglavo vodstvo.

NP-549

Mislim da ovdje još nitko nije napisao po kom kriteriju idu subvencije. Kod nas se zna je 6,55 kuna po kilometru (zasad), i to varira u planu poslovanja s obzirom na cijene goriva na tržištu. Mijenja se kvartalno.  Od ukupne cijene koja se skupi  (6,55 x broj kilometara)  odbija se suma prodanih karata na toj liniji.  Pokazne karte su mjerilo,  a klasične za poništavanje se računaju samo brojem, ali po ključu kao i pokazna, što nemora bit točno (i sigurno nije), ali barem je otprilike tu negdje.

Ako Zaprešić i Bistra uredno ispunjavaju svoje obaveze prema ZET-u, nevidim razloga zašto ZET nebi i dalje tamo vozio na zadovoljstvo putnika, JLS kao i svoje zadovoljstvo.  Velika Gorica nebi trebala bit ništa drugačija od Bistre ili Zaprešića.  Nek voze i po pripizdinama Pokupskog, Kravarskog, Štefanki i šta ja znam kud sve ne, ako će dotične JLS to isfinancirat kako je dogovoreno.  Politika kod nas ne igra apsolutno nikakvu ulogu.  Ima raznoraznih političkih opcija na vlasti u Riječkom prstenu,  neke se mjenjaju svako malo, neke su stalne, ali sve je manje/više uvijek jednako što se tiče prijevoza, uz odeđene kozmetičke izmjene po želji JLS koje se odobre nakon što komora izda dozvolu za novu ili izmjenjenu liniju bilo da je riječ o trasi ili o vremenima polazaka

smogovci.bbb2

Kad i ako ZET postane d.d. onda neka vozi gdje hoće. A sve dok je na Gradskoj cici (18% prireza!!!) nema što raditi izvan granica ZG. Ili neka se prirez izvoli plaćati tamo gdje zarađuješ osobni dohodak a ne gdje živiš. nnee
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

tamlover

Ma u biti ne bi smjelo biti problem da ZET vozi van granica grada, dapače, jer na tom dijelu može se voziti s profitom za razliku od grada gdje je prijevoz komunalna djelatnost koja za cilj nema profit (nek ostali osnuju firme za to pa će i njima bit komunalna djelatnost bez potrebe za profitom, na ZET se to odnosi samo u Zagrebu!). Naravno, da bi se vozilo profitno moraš se tako postavit i isposlovat uvjete koji će to omogućiti. ALI, kao što kaže NP, mora se znati tko koliko daje ZET-u na račun subvencija, a transparentno poslovanje bi onda trebalo omogućiti daljnji uvid u to pokrivaju li se troškovi tog prijevoza iz subvencija i prodaje karata ili je slučaj da prijevoz van granica grada financijski pokriva gradski proračun tj. građani (nevažno financira li se direktno iz proračuna ili preljeva unutar Holdinga iz šupljeg u prazno). Isto tako, ZET bi za taj prijevoz trebao koristiti autobuse financirane isključivo iz prihoda prijevoza izvan granica grada.

Znam da je za Bistru subvencija svojedobno iznosila 1,8 milijuna, za Zaprešić oko 6 milijuna, za Goricu oko 9 milijuna. Naišao sam na cijenu po kilometru od 18,94 kn (x broj godišnje prijeđenih km po voznom redu) koja bi za ZET bila isplativa, ali pitanje je koliko se uspije po toj računici naplatiti.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Naravno, da, ZET traži nevjerojatno velike subvencije. Cijeli veliki Samobor plaća subvencije za JGP koliko ne prevelika Bistra, i taj broj oko 2 milijuna je ZET zadnjih godina probao dići bliže 3 milijuna (mislim da se pričalo o 2,7, sličan broj su poslali i Rugvici kad se pisalo da bi mogli voziti).  Meni je nevjerojatno da se sve ove JLS i dalje boje "izgubiti" ZET umjesto da razmišljaju kako rasteretiti proračun za druge projekte ili eventualno smanjiti prirez, jer meni se (možda razmišljam previše libertarijanski) ovakva ZET-ova javno-netransparentna mašinerija čini užasni udar na sve zdrave financije. Prije svega na Zagreb ali volio bih barem da prestanu priče da dobivaju takve subvencije, a tvrde da moraju slati loše autobuse da voze s gubitkom izvan Zagreba...

Sve je to jako nakaradno i mislim da će nužno restrukturiranje ZET-a lakše ići ako se maknu prigradski dodaci koji su sve manje logični, pogotovo od 2009. otkad ZET zapravo nema ni izbliza prikladan vozni park za prigradski prijevoz (oni polovni njemački s puno mekanih sjedala su mogli kakti proć).

tamlover

Ako me pamćenje služi, prije korekcije/redukcije voznog reda na 176 tražilo se povećanje subvencije za 100%, pa se onda brojalo putnike, kemijalo i pregovaralo koje si polaske općina više ne može priuštiti. Ne znam, jesmo li mi svi skupa naviknuti na nešto što nije realno održivo (neki normalan vozni red i autobus koji dosta često viđaš ako živiš u prstenu velikoga grada) ili je taj lokalni prijevoz previše 'oslonjen' na subvencije i cicanje lokalnih proračuna pa kad toga nema nema ni autobusa a kad ga ima onda je 'ubi bože' kvalitete? Kako god okreneš u ovoj našoj zemlji ne postoji apsolutno nigdje nikakav poticaj da se služiš javnim prijevozom.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

MAN19464

Radovi na novoj Autoturistovoj garaži napreduju, ali ovo vrijeme
otežava i usporava radove.
Zanimljivo je da nema nikakve ploče na kojoj treba pisati investitor, izvoditelj radova, broj građevinske dozvole itd.
Još jedan dokaz da nemora poštivati zakon.

smogovci.bbb2

MAN 19464, jedno pitanje. Danas na lin. 310 vozi g. br. 819. Kako to da nije rashodovan nakon neodlaska u ŠI?!

Ivan

Bilo je već nedavno na forumu da su ga uspjeli registrirati.

leonardo123

Baš bi mogli sliku vidjet ak uspije netko!

smogovci.bbb2

Nisam bio siguran jel registriran ili ga planiraju registrirati good_boy

atr-zgb

Regan je, danas je bio na 310 jer je 882 na 310/01 ostao u kvaru. Slikati ču ga sutra u garaži.

leonardo123

Citat: atr-zgb  u Listopad 12, 2015, 17:02:30
Regan je, danas je bio na 310 jer je 882 na 310/01 ostao u kvaru. Slikati ču ga sutra u garaži.
Može, hvala! jel on do nedavno možda bio na ulazu u ARZ? Kad sam prolazio Zagrebačkom avenijom sa ceste vidio neki na ulazu je bio, a učinio mi se kao 819.

atr-zgb

ne mogu ti sa sigurnošću reći ali mislim da je 810 bio jer mu je mjenjač jako nabijao tokom šaltanja, od svih kockica je ostao samo 819 u vg, a 801 su odvukli u dubravu na rezanje.