Pogon Velika Gorica

Autor MAN19464, Veljača 26, 2014, 19:16:31

lovac27

Bome ima Slavonija bus svoj parking na području VG (Petina),tko zna zašto.

Poslovnica | Petina 49/1, 10410 Velika Gorica | Hrvatska

MAN19464

Kao što je preuzeo vukovar, nakon 50 g Čazmatransa.

lovac27

Ili kao što je Arriva preuzela od Autoturista Sv.Nedelju.

Majstor

Bio Slavonija bus i u Sv Nedjelji ali malo skuplji
Prošao na prijevozu đaka Samobor pa poništen natječaj kao radi Covida pa sve po starom tj đaci se voze redovnim linijama

Da Petina ima parking,uredi,sobe za vozače a u proljeće nastavak praona,benzinska i radioni ?!?
Samo mi sudite pošteno !

mate

Slavonija Bus se probija na svim područjima to stoji... U ZG su napravili ogroman posao počevši s Flixbusom, a sad kako toga nema logički idu na druge frontove. Jedna bitna stvar je da logistiku imaju, a k tome u ZG sve vodi sposobna osoba koja zna raditi taj posao.

421

Citat: mate  u Prosinac 06, 2020, 07:11:07
Jedna bitna stvar je da logistiku imaju, a k tome u ZG sve vodi sposobna osoba koja zna raditi taj posao.
Odlike sposobnih ljudi su otkriti slabosti konkurencije i djelovati, kao što je navedeni slučaj.
Gradski i prigradski prijevoz nije onaj s kojim se SB više bavi(o), naročito u VG ili ZG okruženju. Može li SB u kratkom roku prilagoditi vozni park i održavati ga, to je pitanje ???
No, neće li za SB to biti preveliki zalogaj ???
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Dreamwalker

Vrlo vjerojatno može. U Slavonskom Brodu drže dio prigradskih linija (istina dosta često s turističkim autobusima), a na svom parkingu uvijek imaju neregistriranih prigradskih autobusa ex Postbus. Kako je pisano u temi "Čazmatrans Vukovar - razno" obavljaju gradski prijevoz u Požegi pa im ni taj segment nije stran. Nadalje, dobro surađuju s Pajserom iz okolice Dugog Sela i Vincekom pa bi se i s njima moglo dosta toga iskombinirati raznim ugovorima o najmu.
No, sve u svemu, mislim da je ZET ipak najbolji izbor i da je Grad Velika Gorica napravio ogromnu grešku što sa ZET-om nije dogovorio nabavku novi(ji)h autobusa preko fondova EU. To ne bi riješilo probleme do kraja, ali bi barem riješilo starost i izvoženost voznog parka.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

421

Velika gorica
Površina
- ukupna   552 km2
Stanovništvo (2011.)
- ukupno   63.517 stan.
- gradsko naselje  31.553 stan.

Požega
Površina
- ukupna   133,91 km2
Stanovništvo (2011.)
- ukupno   26.248 stan.

Slavonski brod
Površina
- ukupna   50,27 km2
Stanovništvo (2011.)
- ukupno   59.141 stan.
Sudeći po podatcima o navedenim gradovima (broj stanovnika i gustoća naseljenosti) nisam baš siguran.
VG i SB imaju sličan broj stanovnika, ali oko 11 puta različitu površinu, dok Požega ima veliku površinu sa stanovništvom  poput užeg gradskog naselja VG.
Pajser i Vincek uopće nisu relevantni u ovoj priči zbog neadekvatnih  bus123.
VG treba niskopodne zglobne  bus123 ili troosovince za liniju 330, adekvatne za ostale prigradske linije. Njihovi turistički to nisu.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Majstor

Manovi Regio i Mercedes Integro su u
Sl Busu idealni za okolicu VG / ima ih 2,i 3osovinaca / isto tako za brzu liniju preko noći dođe 5-6 Citara ili Setri UL ili NF il Manova samo kad imaš potreba za tim
Danas kupiti autobus je malte ne kupiti kiflu
Za 15-20 mil kn ugovora brzo se zbrojiš i nabaviš šta treba
Još jedna stvar tamo nema kumova pa se novac pametnije ulaze i troši  hi
Samo mi sudite pošteno !

jakov5

Citat: NP-549  u Prosinac 05, 2020, 15:39:07
Može li netko od vas koji ste bolje upućeni u teren ok Gorice izračunati koliko se dnevno napravi kilometara na linijama 268 i sve na 300

Našao sam viška vremena i bacio se na računanje svega.

Zagrebački električni tramvaj traži od grada Velike Gorice da plati 29 796 000kn subvencija za prijevoz 2021. godine.

1) kilometraža
Prvo sam se bacio na računanje toga koliko kilometara prijeđe svaki bus na svakoj liniji.

Jedan krug linije 268 dugačak je 32,4 kilometara. Na liniji 268 radnim danom prometuje 7 autobusa.
Svakog radnog dana ti autobusi zajedno okrenu 3207,6 km

Subotom i nedjeljom prometuje 5 autobusa, s time da subutom naprave par kilometara više.
Svake subote ti busevi okrenu 2689,2 km. Svake nedjelje - 2413,8 km.
Tjedno busevi naprave 21 141 km , a u 2021. godini (ukoliko se ne poveća broj voznih redova na staro)
koja ima 261 radnih dana, 52 subote i 52 nedjelje svi autobusi prijeđu 1 milijun 102 tisuće 539,6 kilometara

Linija 302
Jedan standardni krug linije 302 dugačak je 29,5 kilometara. Jedan krug linije 302 preko Ključič Brda dugačak je 33,3 km. Jedan krug linije 302 preko Kozjače dugačak je 38,8 km.
Svakog radnog dana autobus na liniji 302 prijeđe 496,5 kilometara.
Svake subote prijeđe 247,4 km, a svake nedjelje 164,4 km.
Tjedno busevi naprave 2482,5 kilometara, a u 2021. godini napravit će 151 tisuću kilometara.

Za svaku iduću liniju sam računao kilometražu po gornjem ključu, te sve podatke imate u tablici u privitku ovog posta. S time da je najteže bilo računati linije čiji je svaki drugi krug različit, poput linije
335 koja ide za Pleso, pa ide na Terminal, ili ide preko Lomnice, dok ponekad ne ide preko Kurilovca. Linija 311 koja ide preko Vukomerića, pa ne ide, a nekad ide samo do Hrašća (ista stvar s linijom 315).

Sveukupno autobusi na linijama Velike Gorice prijeđu otprilike 3 milijuna i 500 tisuća kilometara.
Ako je tarifa naplate 4 kune po prijeđenom kilometru, dolazimo do iznosa od 14 milijuna kuna.

2) potrošnja goriva

Varijabilni podatci za potrošnju tipova autobusa (hvala vozaču na ustupljenim podacima) su:
Citaro G Facelift - 55L/100km
City solo - 35L/100km
NL 263 - 40L/100km
SL 283 - 33L/100km

S time sam množio predviđenu kilometražu autobusa za 2021. godinu ako stanje s gustoćom rasporeda ostane isto.
Prema tim podatcima potrebno je 1 572 733,816 L goriva za autobuse koji prometuju na Goričkim linijama. Ako uzmemo cijenu za 1 kunu nižu od tržišne (7 kn u odnosu na 8,58)
na troškove za gorivo odlazi 11 009 136,71 kuna.

3) plaće djelatnika

Pogon Velika Gorica ima ukupno približno 90 djelatnika ako zbrojimo vozače, servisere i prometnike.
Ako uzmem podatak za mjesečnu plaću jednog novijeg vozača (hvala mu na ustupku tog podatka) čiji je mjesečni prihod 11 000 kuna bruto, dolazimo do slijedećeg:
- Ako je svakome djelatniku Pogona Velika Gorica bruto plaća 11 000 kuna, za isplatu plaća 90 djelatnika Zagrebački električni tramvaj mora izdvojiti 990 000 kuna mjesečno,
  odnosno 11 880 000 kuna u 2021. godini kako bi platio djelatnike.
- Ako linija 290 radnim danom, vikendom i nedjeljom iziskuje 9 vozača čija je prosječna mjesečna bruto plaća 11 000 kuna, Zagrebački električni tramvaj mora izdvojiti 99 000 kuna mjesečno,
  odnosno 1 188 000 kuna u 2021. godini kako bi platio djelatnike.
- Ako linija 268 radnim danom iziskuje 23 vozača, subotom 16, a nedjeljom 14 vozača, potreban je minimum od 23 vozača za tu liniju čija je prosječna mjesečna bruto plaća 11 000 kuna, Zagrebački
  električni tramvaj mora izdvojiti 253 000 kuna mjesečno, odnosno 3 036 000 kuna u 2021. godini kako bi platio djelatnike.

Sveukupno za plaće servisera, prometnika i vozača na godišnjoj razini utroši se u prosjeku 16 milijuna i 96 tisuća kuna.

Ako zbrojimo stavke 2 i 3, samo kako bi se podmirili troškovi potrošnje goriva i plaće djelatnicima potrebno je 27 milijuna 105 tisuća 136 kuna.

Ukoliko se stanje vrati na od prije par godina sa 4 autobusa više na liniji 268 i 7 autobusa više na liniji 330, troškovi bi sigurno prešli 30 milijuna kuna, tako da se sa cifrom koju je Zagrebački električni tramvaj ponudio gradu Velikoj Gorici jedva namiri, odnosno ostaje u minusu ako se stanje vrati na staro.
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

421

Normativ potrošnje goriva je djelimično točan:
Citaro G Facelift - 55L/100km > 59
City solo - 35L/100km            > 48
NL 263 - 40L/100km              > 44
SL 283 - 33L/100km              > 43, ako računamo zimski normativ koji je veći.
Linija 268 radnim danom iziskuje 21+1 vozača, subotom i nedjeljom 14+1 vozača, s tim da +1 znači noćnu liniju 268 koju u tjednu vozi solo, a pet/su/ned zglobni  bus123
Jedan krug linije 268 dugačak je 32,4 kilometara + nulti km iz/u garažu 15 km.

jakov5

Hvala na detaljnijim podacima thumbs.
Budem korigirao izračune. Ionako nisam uračunao sve moguće i ne moguće blagdane u izračune tako da ću to morat ispočetka jednom prilikom.
Iako je i za ovakav neprecizan izračun bez točnih podataka o plaćama trebalo dosta vremena za ovo.

Citat: 421  u Prosinac 06, 2020, 15:20:51
Jedan krug linije 268 dugačak je 32,4 kilometara + nulti km iz/u garažu 15 km.
Točnije, nulti kilometri iz garaže u VG je oko 20km, dok iznosi 5,5km do Glavnog kolodvora što sam izračunao, ali ih
nisam uračunavao u subvenciju VG, iako se dosta kilometara i kod toga nakupi.
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

marin

Pa baš sam htio komentirat da kaj se VG žali, imaju 268 hrpu voznih redova zglobnog autobusa koji jako često polazi, imaju 330 i ostale linije prigradske iz VG, to su cisterne i cisterne goriva mjesečno...kako bi i mogli manje platiti?
Di su još amortizacije autobusa, kvarovi...plaće vozača, majstora, drugih odgovornih u VG? Ništa spektakularna cijena...

MAN19464

Žale se bez pokrića, za Veliku Goricu tj za građane je najpovoljniji i najbolji Zet.

Majstor

Jel treba stvarno svakih 10 min bus za VG
Ili svakih 3-5 min za Precko , Jarun i sl ?
Samo mi sudite pošteno !