Kakvo je vase misljenje o stavljanju plina u auto ?

Autor man134, Srpanj 01, 2008, 14:57:34

man134

po meni je definitivno isplativo i razmisljam staviti plin sto vi kazete o tome?

Litra goriva bilo kojeg uzmimo primjer (euro super 95) je 10 kn stavimo u okruglo..

a litra plina je 3.60

pa sad racunajte sta je isplatlivije....

mate

Slazem se s tobom... :) to je puno isplativije,nego koristiti benzin...iako je instalacija plinskog uredaja u auto skupa,zbog visoke cijene goriva ona se isplati...jer za 100 kuna moze se prec oko 500 km... 8)
Evo,npr.kolega i ja smo u subotu isli s Skodom Octaviom iz Broda za Zagreb...a plin je natocen prije puta...kad smo se vratili u SB...ostalo je jos plina za nekih 150 km... 8)
Svakako treba ic na ugradnju plina,samo da i on ne ode gore...

busfan

Slazem se i ja cak razmisljam da zmajenim svog 200CDI(iako na srecu tosi malo ;)) za 200Kompressor sa plinom. Jer daj Boze da dizel u BiH ostane na cca 1,25eur

mate

E,zato ja cesto odem do B.Broda natocit gorivo,pa nest se i moze ustedit... 8)
al,najvjerojatnije cu uzimat neki auto...pa cu u njega obavezno ugradit plin...i nadati se da on nece poskupit ;D

man134

to je vjerojatno da ce i plin poskupit pa sta i da dodje na 5 kn opet je isplativo,prica se da gorivo ide do 15 kn litra do kraja godine ?

man134

malo vise trosi ali ne osjeti se to,ugradnja plina i oprema sve ovisi o modelu auta godini ITD,prijatelj mi ima ugradjel plin u golfa 2 1,6 reko je da je svaku kunu isplatio otkad ga je ugradio,ugradnja pila ga je stajala negdje oko 4000 kn,samo neznam kolko je dugo na plinu mislim negdje oko 5 mjeseci...

man134

ima li ko ovdje iskustva osobna s autom na plin ?

Slavuj

stavljati plin u auto je dvosjekli mač. istina je da se ustedi ali ovako: ugradnja kosta oko 1500 eura,auto trosi 20% vise plina nego benzina,plin se ne smije stavljati na aute manje od 80 ks,gubi se snaga u motoru a i svaka 4-5 spremnika bi se trebao auto voziti na benzinu jer je plin presuh i klipovi odlaze. kada se plin stavi neko vrijeme ce biti sve u redu ali kasnije ce doci zbog problema jer nitko ne vozi svakih 4-5 spremnika na benzinu. a da se tako vozi kako bi trebalo onda se plin uopce ne isplati. auto je stvoren za gorivo koje ima od početka.

man134

Citat: Slavuj  u Srpanj 20, 2008, 09:28:29
stavljati plin u auto je dvosjekli mač. istina je da se ustedi ali ovako: ugradnja kosta oko 1500 eura,auto trosi 20% vise plina nego benzina,plin se ne smije stavljati na aute manje od 80 ks,gubi se snaga u motoru a i svaka 4-5 spremnika bi se trebao auto voziti na benzinu jer je plin presuh i klipovi odlaze. kada se plin stavi neko vrijeme ce biti sve u redu ali kasnije ce doci zbog problema jer nitko ne vozi svakih 4-5 spremnika na benzinu. a da se tako vozi kako bi trebalo onda se plin uopce ne isplati. auto je stvoren za gorivo koje ima od početka.
mozda si u pravu ,ali najvljivaju do kraja ove godine 12 kn litra alo tko ce jos moc za petnaestak kilometara davati tridesetak kuna,i ovako je preskupo,nekidan sam ulio 300 kn znaci 30 litara goriva danas vec ih nema,vjerujte nisam puno preso onu kazalju od goriva vise i ne gledam jer kad je pogledam  :o ;) ;D

man134

ima li tko ovdje auto na plin jeli mu se isplati ??

denis01000

CroHerc

Čuo sam da u bosni to nije tako skupo ugraditi   ,
                                                            negdje blizu sarajeva

Ali neznam koliko je to kvalitetno . dobije se nekakav certifikat  ili nešto slično.

lionsclasic

gospodo situvacija je ovaka .pošto već godinu i pol se vozim na plin reći ću vam da je to naj strašniji potez što sam dosad uradio.Prije godinu i pol dana sam kupio novo auto sa ugrađenim plinom motor 1.6 105 ks.u godini  sam prešao 22000km i za tu kilometražu potrošijo oko 7500 kuna za plin.auto mi troši 10 litara plina.Litra plina nije 3.60 kn nego 3.35 kn.Ilustracije radi iz Dubrovnika u Zagreb(autocestom) uz prosjek brzine od 130km/h dva dana vožnje po Zagrebu i nazad u Dubrovnik(autocestom)isto  sa non stop 5 osoba u autu za 500 kuna.

Što se tiče početnog ulagana ono se zavisno o motoru kreće od 4000-14000 kuna ovisi o motoru u vašem autu.Mene je izašla ugradna 14000 kuna jer auta novijeg datuma proizvodne imaju plastične usise goriva pa zato ugradnja dođe skuplje ali i manje troše.Ugradnja plina je trajala 3 dana.Što se tiče održavanja svakikh 15 000 km treba(ili jednom godišnje) treba napravit i servis koji mene košta 350 kuna.Auto jednu nijansu slabije vuče kad je upaljena klima i to je to što se moze primjetiti. jedina zamjerka se odnosi na rezervar koji se nalazi u podu umjesto rezerne gume je malo mali ali ne zauzima mjesto u prtljažniku.

a sad usporedbe radi(potrošna moga auta plin benzin u l/100km
PLIN      22000 km -10 l =2200l x 3.35kn=7370 kuna

BENZIN  22000 km - 8 l =1760l x 8.93kn=15716,80 kuna
                                                                 ---------------------
                             U Š T E D A :                   8346.80 kuna
što znači da je plin isplaćen kroz nepune dvije godine samo u razlici u cjeni.

busfan

Citat: CroHerc  u Rujan 09, 2008, 13:24:55
Čuo sam da u bosni to nije tako skupo ugraditi   ,
                                                            negdje blizu sarajeva

Ali neznam koliko je to kvalitetno . dobije se nekakav certifikat  ili nešto slično.

Ja sam cuo da je najjeftinije u Srbiji negdje kod Novog Sada. Dosta iz BiH idu u Srbiju na ugradnju plina

aaaaa

Sve si ti ovo nama složio sračunao matematički precizno. Samo što nedostaje jedna stavka a to je "generalni remont motora". Koliko ja znam plin se ugrađuje na vozila sa benzinskim motorom. Benzin je tečno gorivo. Plin je u gasovitom stanju dakle drugačije je sagorijevanje  i svi ostali prateći efekti. Kao pogonsko gorivo u gasovitom stanju plin suši stubline, pucaju karike i svašta nešto....Tvoja sreća je što ti je možda auto relativno novo pa motor može izdržati i izdržava još uvijek , međutim ugradnjom plina u starija vozila ljudi prave "gasnu bombu na točkovima". Mnogi će reći da auto nije luksuz. Da auto je luksuz i ko nema da ga sipa neka ide gradskim prevozom, to barem sada nije problem...