Linije

Autor lussin, Srpanj 20, 2014, 14:45:54

Paško

https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/565256/hoce-li-srednjoskolci-iz-rubnih-dijelova-splita-kasniti-na-nastavu-cijelo-prvo-polugodiste-ucenici-bi-mogli-imati-problema-a-ljutita-majka-porucuje-djeci-oduzimaju-vrijeme-za-rucak-i-ucenje

Citat:
Hoće li srednjoškolci iz rubnih dijelova Splita kasniti na nastavu cijelo prvo polugodište? Učenici bi mogli imati problema, a ljutita majka poručuje: Djeci oduzimaju vrijeme za ručak i učenje

Piše Gabrijela Radanović

Svega nekoliko dana od početka školske godine, naše školarce muče infrastrukturni problemi, a vjerojatno ih većina niti ne zna što to znači. E, pa, draga djeco, to vam je kada krenete u školu u sedam sati ujutro iz Žrnovnice, a stignete u osam na Sukoišan. Onda trčite do škole i pokucate na vrata i kažete profesoru: oprostite, ali kasnim zbog infrastrukturnih problema.

Naime, tek je četvrti dan školske godine, a srednjoškolci iz Žrnovnice i Korešnice već dva ili tri puta kasne u školu. Prema najavama, radovi na cesti od magistrale do Korešnice će biti okončani tek krajem ove godine, što znači da će cijelo prvo polugodište biti prepuno opravdanja i izostanaka.

- S linijom broj 27 koja kreće u sedam sati ujutro, u utorak je sin zakasnio desetak minuta u školu, dok jučer, eto, slučajno nije. Ovisi o tome kakva je gužva na cesti, a to je nedopustivo. U redu je ako se to dogodi jednom mjesečno, ali dva ili tri puta tjedno, da ne kažem više, nastat će problem u školi - kaže gospođa Vukušić, majka dvoje srednjoškolaca koji bi prvo polugodište redovito mogli "preskakati" dio prvog sata.

Isti problem, kaže, dijeli jutarnja i popodnevna smjena, s tim da je popodnevni polazak 27-me poprilično "nezgodno" organiziran za dijete koje u 14 sati mora biti u razredu.

Popodnevna smjena

- Čak mogu reći da je u popodnevnoj smjeni najgore. Kćer mi u Teslinoj ulici pohađa srednju školu i kako bi stigla na vrijeme, trebala bi krenuti s autobusom u 12 i 15 sati, da bi stigla na Sukoišan oko 13 sati. To je sat vremena ranije!? Idući autobus iz Žrnovnice kreće tek u 13 i 10, što je u potpunosti neprimjereno, jer taj stiže na Solinsku nakon 14 sati. Tako da mi mala, kada je u popodnevnoj smjeni, mora se početi spremati za školu u 11 sati. Sasvim je bespotrebno oduzimati vrijeme djetetu za ručak i učenje. Lako je sada dok je još početak škole, ali kada krene intenzivnije učenje, to će puno značiti - pojasnila je majka iz Korešnice koja je već u utorak tvrtki "Promet" elektronskom poštom poslala prigovor i prijedlog.

- Nadam se da mogu nešto napraviti, pa barem dok traje rekonstrukcija ceste u Žrnovnici. Nadam se da se može nekako regulirati da autobus, koji inače kreće u sedam ujutro, da krene makar pet ili deset minuta prije. Isto tako bi trebalo i za onaj koji kreće u 13 i 10 sati. Ili da uvedu još jednu liniju u tu uru. Pa, prema kome bi se vozni red trebao prilagođavati, nego školarcima - upitala se naša čitateljica.

Nije ona jedina majka koja je na adresu naše redakcije poslala sličan prigovor, jer osim polaska u školu, kažu, problem je i povratak doma.

- Autobus za Žrnovnicu polazi u 19 i 15, pa su ih već sada u školama zadnji sat počeli puštati pet minuta ranije, da bi eventualno stigli na taj autobus. Zamislite da škola skraćuje nastavu i prilagođava se linijama "Prometa". Mislim da bi se ipak oni trebali malo prilagoditi - naglasila je gospođa Vukušić.

Spomenula je još jedan apsurd. Naime, premda je stanovnica splitskog mjesnog odbora, dijete joj mora krenuti iz kuće kada i ono kojem je polazišna točka Baška Voda.

- Sin mi ima prijatelja u razredu iz Baške Vode koji kreće sat i po vremena prije u školu, a moj sin krene jedan sat ranije - i zakasni. Dakle, trebao bi krenuti kada i njegov kolega iz Makarske rivijere - pita se majka koja ističe da ne može vjerovati da uspoređuje putovanje autobusom iz 12 kilometara udaljenje Korešnice, s putovanjem iz Baške Vode, koja je 50 kilometara od Splita.

Domino efekt

Za pronalazak mogućeg rješenja obratili smo se Javnom gradskom prijevozniku (JGP) "Promet", čiji rukovoditelj prometnog sektora Vedran Knezović, nije bio upoznat sa nedaćama školaraca.

- Kako se naizmjenično propuštaju vozila, naravno da to usporava promet. Moguće da se iz nekih razloga povećava broj vozila pa bude zastoja. Koliko smo vidjeli do sada, nismo imali primjedbe na kašnjenje drugih linija. Svakako ću kolegama prenijeti problem, oni će izaći na teren i ako kašnjenja pokažu učestala, morat ćemo pronaći neko rješenje - odgovorio je rukovoditelj prometnog sektora JGP-a.

Pojasnio je kako pomicanje samo jedne linije stvara domino efekt i kašnjenje svih kasnijih linija, ali je obećao da će svakako bolje promotriti taj problem kako bi pronašli nekakvo rješenje za školarce, barem u prvom polugodištu, dok se ne okončaju radovi.

Petar Škorić, ravnatelj ŽUC-a: Probat ćemo nešto napraviti...

Petar Škorić, ravnatelj Županijske uprave za ceste, pojasnio je kako za vrijeme izvođenja radova, do 17 sati, traje ručna regulacija prometa, dok se kasnije naizmjenično propuštaju vozila uz pomoć automatskog semafora.

Škorić ističe kako su se u noćnim satima događali problemi, jer bi nesavjesni vozači prolazili kroz crveno svjetlo, zbog čega se ugradila i kamera te se zatražena dodatna intervencija policije.

Što se tiče kašnjenja autobusa, kaže da nije bio upoznat s problemom, ali da će odmah reagirati.

- Već sada ću na vaš poziv reagirati i reći ću inženjeru da u to vrijeme odlaska u školu više propuštaju smjer iz Žrnovnice - poručio je ravnatelj Županijske uprave za ceste.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

markost

.. i kako je več neko napisa da će bit, prošla sezona ,a desetka još uvik vozi do HNK umisto do trajektne luke. Bravo za Promet.. Sad svi busevi iz Solina voze do HNK. Stvarno praktično. Koji su to veliki mozgovi.

MAN Lion s City

Da, žalosno. Jedino je ostala 5A, kao odlična veza Solina i dobrog dijela grada ali...vozni red  >hammer<

Paško

To je bilo i za očekivati s obzirom na to da su se polasci u prijašnjem režimu voznog reda jedva stizali.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

elez

#124
Amfan vozim se vec 6 godina desetkom, izvan sezone ona je bez problema mogla stizat vozni red, jedini je problem bio polazak ujutro u 8:10 ali Prometovi pametni ljudi su se sitili poslat extra bus samo za taj polazak i sve je iza funkcioniralo perfektno. Ne razumin zasto liniju ne vrate u Trajektnu, ima masu učenika koji idu u gimnazije na pazaru i iskreno meni bi prvom bila muka ujutro ic sa HNK ili općine do škole.
Sta se tice 5A, kad je linija uvedena (čini mi se 2014. godine, nemojte me hvatat za rijec) prometovala je svakih cca. sat ipo, onda je doslo lito, redukcije VR-a i tako je ostalo kad je zavrsila sezona. Trebalo bi ubacit koji polazak između ovih sada pa makar sa mini busom
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

qwertz

.......................ZAKON.......................         14 Navedenim je odredbama propisano tjedno radno vrijeme mobilnih radnika u trajanju od 48 sati. Ono se može
produžiti do maksimalnih 60 sati tjedno, samo ako prosjek od 48 sati nije prekoračen unutar razdoblja od 4 mjeseca
(čl. 5. st. 1. i 2. Zakona). Ako mobilni radnik obavlja poslove za različite poslodavce, radno vrijeme predstavlja zbroj
radnih sati kod svih poslodavaca (čl. 5. st. 3. Zakona). Ako mobilni radnici obavljaju noćni rad, u tom im je razdoblju
(od 00.00 do 05.00 sukladno čl. 4. st. 1. t. 5. ovog Zakona) ograničeno vrijeme ukupnog rada na najviše 10 sati unutar
24 sata (čl. 7. st. 1. Zakona)

qwertz

........................ZAKON......
Posljedično, Centar za vozila Hrvatske d. d., referirajući se na odredbe navedenog Pravilnika i
Uredbe (EZ) br. 561/2006 te navedeno Mišljenje resornog Ministarstva iz svibnja 2017. godine,
upućuje dopis od 30. kolovoza 2017. godine svim stanicama za redoviti, odnosno preventivni
tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj u kojemu navodi sljedeće: ,,(...) vozila koja se
koriste za prijevoz putnika na linijskim vožnjama na udaljenosti do 50 kilometara ne moraju
biti opremljena tahografom. To znači da se na tehničkom pregledu ne treba zahtijevati da
gradski autobusi budu opremljeni tahografom, odnosno, ako su opremljena tahografom, on
ne mora imati važeće ispitivanje." (Centar za vozila Hrvatske, 2017)


qwertz

........................ZAKON.................................4. 3 Odmori
4. 3. 1 Stanka u tijeku rada
Radnik ima pravo na stanku tijekom rada od najmanje 30 minuta ako radi barem šest sati rada
dnevno. Stanka se računa u radno vrijeme. Maloljetni radnici stječu pravo na stanku ako rade
najmanje četiri i pol sata dnevno. Radnik koji radi najmanje šest sati kod dva ili više poslodavaca
imat će kod svakog pravo na stanku razmjerno vremenu rada. Ako, primjerice, radnik radi pet sati
kod jednog poslodavca, a jedan sat kod drugoga, kod prvog će imati pravo na stanku od 25 minuta,
a kod drugog na stanku od pet minuta. Pod jednakim uvjetima pravo na stanku imat će maloljetni
radnik koji u nepunom radnom vremenu radi kod dva ili više poslodavaca ukupno dnevno više od
četiri i pol sata. Ako posebna narav posla ne omogućuje prekid rada radi korištenja stanke, vrijeme
i način njenog korištenja riješit će se kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između
radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu. (Rožman, 2016 b; čl. 73. Zakona o radu).
4. 3. 2 Dnevni odmor
Radnik ima pravo na odmor od 12 sati neprekidno tijekom svakih 24 sata (čl. 74. st. 1. Zakona
o radu). Svrha određivanja prava radnika na odmor je sprječavanje odnosno ublažavanje umora
radnika, obnavljanja njegove radne snage, a samim time i očuvanje zdravlja i sigurnosti na radu
(Rožman, 2016 b).
4. 3. 3 Tjedni odmor
Radnik ima pravo na tjedni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje dvadeset četiri sata,
kojem se pribraja dnevni odmor iz članka 74. Zakona o radu (čl. 75. st. 1. Zakona o radu). Maloljetni
radnici imaju pravo na tjedni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje četrdeset osam sati (čl.
75. st. 2. Zakona o radu). Tjedni odmor radnik koristi nedjeljom, te u dan koji nedjelji prethodi,
odnosno iza nje slijedi (čl. 75. st. 3. Zakona o radu).
Ako radnik ne može koristiti odmor u propisanom trajanju mora mu se za svaki radni tjedan
omogućiti korištenje zamjenskog tjednog odmora po okončanju razdoblja koje je proveo na radu,
zbog kojeg tjedni odmor nije koristio ili ga je koristio u kraćem trajanju (čl. 75. st. 4. Zakona o radu).
Iznimno, radnicima koji zbog obavljanja poslova u različitim smjenama ili objektivno nužnih
tehničkih razloga ili zbog organizacije rada ne mogu iskoristiti odmor od najmanje 24 sata kojem
se pribraja dnevni odmor, pravo na tjedni odmor može biti određeno u neprekidnom trajanju od
najmanje dvadeset četiri sata, kojem se ne pribraja dnevni odmor iz članka 74. Zakona o radu (čl.
75. st. 5. Zakon o radu).
Iz prethodno prikazanih zakonskih odredbi o tjednom odmoru vidljivo je da je Zakonom o radu
propisano da tjedni odmor radnik koristi nedjeljom, odnosno ako ga ne može koristiti nedjeljom,
onda u dan koji nedjelji prethodi odnosno iza nje slijedi. To bi značilo da je poslodavac dužan
radnicima koji ne mogu tjedni odmor koristiti nedjeljom, omogućiti tjedni odmor u subotu ili u
ponedjeljak.

qwertz

#129
Citat: qwertz  u Rujan 21, 2018, 00:31:46
https://www.google.hr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://hrcak.srce.hr/file/294322&ved=2ahUKEwjg2uLQvcrdAhVHDsAKHf2UABUQFjAFegQIAxAB&usg=AOvVaw1Neo02Y9QOq-31sZHQwZMd
M. Gočin, S. Debeljak: Izuzeća za vozaće i vozila – posebice u odnosu na prijevoz putnika...
Zbornik Veleučilišta u Rijeci, Vol 6 (2018), No. 1, pp. 155-180
155
Miljenko Gočin1 Pregledni rad
Sandra Debeljak2 UDK 656.11:347.7
IZUZEĆA ZA VOZAČE I VOZILA – POSEBICE U
ODNOSU NA PRIJEVOZ PUTNIKA NA LINIJSKIM
VOŽNJAMA NA UDALJENOSTI DO 50 KILOMETARA3
SAŽETAK
Izuzeća od primjene pojedinih odredbi o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima
za bilježenje u cestovnom prometu

markost

Desetka se napokon vraća na staru trasu od 12.11.

RV

#265 je staja na kolodvoru Sukoišan sa displejom 15ke dok je šofer sidia unutra. Vjerojatno greška.

netko

Citat: RV  u Studeni 08, 2018, 20:58:58
#265 je staja na kolodvoru Sukoišan sa displejom 15ke dok je šofer sidia unutra. Vjerojatno greška.
Ili odlazak sa linije 15 na još jedan krug prigrada da se odradi do kraja smjena.  ;)
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

markost

Desetka dobila i novi vozni red sa više polazaka, napokon.   thumbs

podgora

https://www.dalmacijadanas.hr/od-subote-promet-split-uvodi-besplatnu-adventsku-liniju-pogledajte-gdje-i-kada-ce-prometovati

Od subote Promet Split uvodi besplatnu "Adventsku" liniju, pogledajte gdje i kada će prometovati Od subote, 01.12.2018. g. uvodi se posebna besplatna "Adventska" linija Autor: D.D. / Foto: Miroslav Lelas - 30. studenoga 2018. Podijelite 0 Shares Od subote, 01.12.2018. g. uvodi se posebna besplatna "Adventska" linija koja će prometovati slijedećom trasom: Novo stambeno naselje Kila – Vukovarska ulica – Velebitska ulica – Zagorski put – Sarajevska ulica – Hercegovačka ulica – Dubrovačka ulica – Poljička ulica – Zvonimirova ulica – obala Lazareta (taxi stajalište na Rivi) te istom trasom i u povratku. DNEVNI POLASCI: 01.12. subota Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 02.12. nedjelja Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 06.12. četvrtak Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 08.12. subota Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 09.12. nedjelja Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 13.12. četvrtak Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 15.12. subota Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 16.12. nedjelja Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 22.12. subota Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 23.12. nedjelja Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 24.12. ponedjeljak Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 29.12. subota Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 30.12. nedjelja Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 31.12. ponedjeljak Polazak 10:00; povratak 13:30 sati 06.01. nedjelja Polazak 10:00; povratak 13:30 sati VEČERNJI POLASCI: 01.12. subota polazak 19:00; povratak 23 :00 sati 04.12. utorak polazak 17:00; povratak 20:00 sati 05.12. srijeda polazak 17:00; povratak 20:00 sati 06.12. četvrtak polazak 17:00; povratak 23:00 sati 07.12. petak polazak 19:00; povratak 23:00 sati 08.12. subota polazak 19:00; povratak 23:00 sati 11.12. utorak polazak 17:00; povratak 20:00 sati 12.12. srijeda polazak 17:00; povratak 20:00 sati 13.12. četvrtak polazak 17:00; povratak 23:00 sati 14.12. petak polazak 19:00; povratak 23:00 sati 15.12. subota polazak 19:00; povratak 23:00 sati 18.12. utorak polazak 17:00; povratak 20:00 sati 19.12. srijeda polazak 17:00; povratak 20:00 sati 20.12. četvrtak polazak 17:00; povratak 20:00 sati 21.12. petak polazak 19:00; povratak 23:00 sati 22.12. subota polazak 19:00; povratak 23:00 sati 23.12. nedjelja polazak 19:00; povratak 23:00 sati 24.12. ponedjeljak polazak 19:00; povratak 23:00 sati 25.12. utorak polazak 19:00; povratak 23:00 sati 26.12. srijeda polazak 17:00; povratak 20:00 sati 28.12. petak polazak 19:00; povratak 23:00 sati 29.12. subota polazak 19:00; povratak 23:00 sati 02.01. srijeda polazak 17:00; povratak 20:00 sati 03.01. četvrtak polazak 17:00; povratak 20:00 sati 04.01. petak polazak 19:00; povratak 23:00 sati 05.01. subota polazak 19:00; povratak 23:00 sati
Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.