Linije

Autor lussin, Srpanj 20, 2014, 14:45:54

NP-549

Ne kužim kome je u interesu takav nered !?  Kod nas se već 20 i više godina zna točno ko šta plaća.  Svaka linija se sufinancira po kilometru (sad je oko 8 kn) pređenom po određenoj jedinici lokalne samouprave, umanjeno za prodane karte na toj liniji. 

netko

Kome?
Upravo općinama i gradovima gdje Promet godinama "praši" sa gomilanjem velikih gubitaka, a općinama to ne smeta jer ne plaćaju gubitke, a vodstvo Prometa još "luđe" pa tako posluju godinama i godinama.
To bi bilo ono: "Vidi koliko puta bus prometuje za selo, mi smo super povezani". A nema veze šta se dnevno u busu vozi 5 ljudi, za dužinu kruga X i cijenu karte Y.
Gubitci se najviše stvaraju na gorivu, pa tek onda na amortizaciji.
Doduše, čudi me za Solin,  Kaštela i Trogir, ali prema dolje (Omiš, Dugi rat i Podrstrana) možda i ne. Rekao bih da više "guraju" Dalmatinca koji u biti ilegalno vozi.
Ako tako bude, recimo mogao bi odmah izvisiti RJ Trogir koji je godinama u velikom minusu. Ili će se linije reducirati prema "potražnji", sa točno određenim busom/minibusom ili ih neće biti.
Da općine u RJ Trogir krenu potpisati sporazum na ovo sada stanje linija,  vrlo brzo bi odustale jel bi sprašili ogromnu svotu novca.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Lion's Driver

ja mislin da će se na kraju sve te neprofitabilne linije trljat ko i do sad jer... realno koliko linija spada strogo pod grad Split. Dokle oni računaju Split?. Šta će ova mjesta koja su blizu Splitu ili relativno blizu bez autobusa bez jedinog prjevoznika. To da je kao u Njemačkoj 10 firmi pa svako 5 god djele koncesije za linije i nekako... pa da odustaneš od linije X i Y... ovdje se mora sredit da sve bude kako i do sad.

evo uzmi liniju 69. Split-Bisko-Blato N.C- Šestanovac... koliko ljudi putuje tamo tom linijom... koliko puta ima polazak s tim da bus stoji na Šestanovcu? A opet šta će s vozačima i ono malo putnika šta im ta linija puno znači?

2062 036

A mene zapravo interesira, kad bi se ovo obistinilo, koliko bi se moglo poboljšat  javni prijevoz u Splitu,, a eventualno i financijsku situaciju firme prodajom autobusa koji bi u tome slučaju bili višak?

netko

Linije grada Splita, prvo.
Mislim da bi uz Promet stali i Solin, Kaštela i Trogir (moguće samo linija 37).
Za mjesta put Omiša i Omiš nisam baš siguran.
Klis nisam siguran. Za ovaj dio naslonjen Splitu možda da, ali za druga sela preko brda možda i ne. Dugopolje također samo za mjesto, za ostala sela pod Dugopoljem možda i ne.
Treba sada zbrojiti i pogledati koliko je to linija.
U svakom slučaju zanimljivo. ;)
Nije problem financijska situacija, nego više višak radne snage koji bi se stvorio (vozača).

2062 036

A moguće da bi se izniveliralo kako treba, jer  se stalno spominje da imaju manjak ljudi.

NP-549

Ne brinite, apsolutno ništa se neće promjenit. Politika će opet odigrat svoje i sitni interesi negdje drugdje će se kompenzirat ovdje. Ili obrnuto.

RV

Stvarno lijepo izvedeno.

Privremeni montažni rubnjaci sad su postavljeni i na autobusnu stanicu u Velebitskoj, pored bivše policijske stanice. Zbog ove instalacije autobusi više ne ulaze u ugibalište nego se zaustavljaju u kružnom toku i tako blokiraju promet.

Izvor: FB Megatroll Split

Busprometsplit

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević danas je obznanio radosnu vijest za sve korisnike Prometovih autobusa.

- Nakon radnog sastanka sa novim direktorom Prometa, Miroslavom Delićem stižu i dobre vijesti za sve koji se koriste lokalnim autobusnim prijevozom.

Skupština Prometa će na prvoj idućoj sjednici pokrenuti inicijativu da grad Solin bude 'prva zona' linijskog prometa što znači i jeftinije karte za sve, a Grad će već od ovog tjedna smanjiti godišnju participaciju umirovljenika za pokaznu kartu kao posebnu pomoć našim starijim sugrađanima.

I ovom prigodom posebno zahvaljujem vrijednim vozačima Prometa i apeliram na sve da poštujemo njihov trud jer su oni tu zbog nas.

izvor: http://dalmatinskiportal.hr/vijesti/nincevic-nakon-sastanka-s-delicem--solin-postaje-prometova-prva-zona/42368

Paško

A po kojoj bi to logici Solin bio prva zona? Populizam i ništa više.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

qwertz

Uvjet da potpišu eu uredbu 1370

netko

Citat: qwertz  u Ožujak 06, 2019, 01:27:32
Uvjet da potpišu eu uredbu 1370
Ako se ne varam, trošak uredbe 1370 ovisi o tri stvari. Kilometraži tj. gorivu, amortizaciji i samim brojem putnika koji se vozu JGP. Što je cijena karte manja, na X polazaka, puno je veća mogućnost da grad mora više davati novaca da bi linija bila na nuli tj. ne u gubitku.
Može Solin postati 1. zona, ali ona automatski Kaštela postaju druga, a Trogir treća. Pošto je linija 37 mozak ili srce Prometa to bi značilo i automatske velike gubitke za Promet.
Teško će ovo proći....

Lion's Driver

A može li Solin postat prva zona, dvoja Kaštela 2. zona a ostala Kaštela ostat 3. zona? Time Trogir ostaje četvrta. Možda i ne bi bilježili time velike gubitke ako bi više ljudi prihvatilo JGP kao prijevozno sredstvo. Veće gubitke stvaraju prazni autobusi koji voze u udaljenija sela sa lošim voznim redom. A sam grad Split bi mogao i trebao bolje sufinancirati Promet zajedno sa općinama koje "koriste" Prometove linije radi svojih mještana a za primjer pozitive mogu pogledati upravo Solin. Samo eto, možemo mi raspravljati, možemo mi naći 100 rješenja ali zna se gdje živimo i kako stvarni sustav, sustav koji se stvarno bavi time, funkcionira. "Meni sve, vama ništa"

netko

Kratki članak ;)

http://dalmatinskiportal.hr/vijesti/dugobabe--korusce--vucevica--brstanovo-i-nisko-ulaze-u-rezim-prijevoza/43045

Pola općine Klis postaje 3. zona.
Nakon ovoga: "Dam ti sve, samo potpiši ugovor o financiranju", neću biti bahat, ali očekujem da cijeli RJ Trogir uđe u 4. zonu.