Linije

Autor lussin, Srpanj 20, 2014, 14:45:54

Teutonic

Ako ima samo jedan polazak zašto se ne ukine onda za Čavoglave,ja mislim da ima više smisla da se linija produži do Drniša jer ljudima iz tih sela u Petrovu Polju je važnija povezanost s Drnišem nego sa Splitom.

Shole

ako će netko to platit, odnosno sufinancirat, onda će se produžit. 

actros

Dodatni problem je šta se ovdje radi o međužupanijskim linijama, i trenutno na vidiku nema rješenja za financiranje. Te linije uvedene su nekad davno kada je na tim selima bilo i do 100 puta više ljudi, a sva sela bila su pod općinom Drniš. Sada je to mnogo kompliciranije jer na tim selima više nema dovoljno putnika, a i općine su se razdvojile po principu "svako selo svoja općina", a nijedna od njih nema pribijene pare...

@Teutonic, ja se upotpunosti slažem s tobom da te linije treba reorganizirat, ali samo ti želim dočarati da to nije jednostavno. Kada bi mene pitali, županije bi uvele liniju Split-Drniš i Split-Knin koja bi išla samo glavnom cestom, a opčine bi se pobrinile za nekakav kombi koji bi razvozio ljude od glavne ceste do svih tih zaseoka.

Teutonic

Pa ok,drago mi je da se slažeš sa mnom,jer ja osobno mislim da je bolje da ide 1 linija spojena nego 3,a do Miljevaca može ići samo jednom ili dvaput dnevno ista linija ;)

neopran

Citat: Teutonic  u Kolovoz 22, 2014, 10:51:17

I da se linije 77,78,79 spoje,ovako:
Split-Kljaci-Mirlović Polje (Čavoglave)-Gradac-Drniš-Miljevci.
I svi sretni  ;)

nemaš pojma o čemu pričaš. >hammer<

Teutonic

neopran

Linija 79 za Miljevce više ne prometuje. Prije je prometovala dva puta tjedno (petkom i vikendom)

78 ne postoji.

Linije 76 i 77 do Kljaka i Čavoglava imaju po jedan krug dnevno u sate kad nema potrebe da autobus prometuje do Drniša jer nema putnika. Dakle 80, 76 i 77 nikad ne prometuju u iste sate. Prema tome nema govora o spajanju u jednu liniju.
Uostalom 76, 77 i 80 su zapravo iste linije, samo šta prve dvi ne prometuju do Drniša nego skraćeno do Kljaka, odnosno Čavoglava.

Citat: actros  u Kolovoz 23, 2014, 23:42:31

2). linija za Miljevce nevozi nikako, a linija za Čavoglave ima samo jedan polazak dnevno (zasada, pitanje je dana kad če se ugasiti)

Nije pitanje dana kad će se ugasiti jer je jedna od najisplativijih i s ponajviše putnika. Jedina mogućnost je da se skrati do Kljaka, ali da se ukine ne! Malo se raspitajte prije lupetanja...

grga15

Šta mislite o ovome prijedlogu za dio linije br.86 (reducirana do srži) koja spada pod općinu Klis?
Je li ostvarivo?
P.S.gleda san da kod presjedanja (kombinacija sa 73 i 80) autobus nikako ne ide prazan već uvik kupi putnike.

neopran

Citat:-uvedete polazak linije br.81 subotom u 11:00 iz Splita na način da svraća do crkve u Prugovu te prometuje preko Konjskog, Broćanca, Dugobaba i Korušaca te uobičajenim ostatkom trase

ovaj polazak se može iskombinirat na način da prisida ili na Drniški u 10, ili na 76 (Kljaci) u podne. Tako ne bi svraća na Prugovo i ne bi iša iz grada...

Ostatak mi se čini dobar. Ali ponudija im još dva prijedloga... Da se polazak  l.86 u 18:15 iz Planjana iskombinira tako da prisida na Konjskome na l.80 u 18:00 iz Drniša, te da u 20:30 ne prometuje iz grada nego da se na Konjskome vrši presjed sa l.80 i 73.

djstiv

ako sam dobro upoznat sa prometovanjem linije broj 60. Svaki bus odradi rutu u trajanju od 1 sata u jednom smjeru,zatim pola sata odmora,zatim ruta u drugom smjeru,pola sata odmora i tako redom.
E pa jučer u večernjim satima,točnije bus koji treba krenuti u 19 h iz Omiša,pokvari se il šta već.
Pa me zanima zašto naredni bus dakle onaj koji je stigao u 19 h u Omiš i koji ionako ima pola sata odmora nije odmah krenuo i pokrio tog pokvarenog,onaj iza njega također bez pauze odmah kreče i pokrije njegovu satnicu i tako redom.

NP-549

Dobre neke smjene,  svakih pol kruga pol ure pauze.  U 8 i pol sati napravi 3 kruga i 3 sata "leži"

qwertz

prije je bilo na uru krug ali su prominili liti radi gužve jer se uvik kasnilo

RegioBus

Sukladno prethodnim najavama od ponedjeljka, 02.11.2015.g. dolazi do izmjena na autobusnim linijama broj 88, 90, 91 i 93 na sljedeći način:

- autobusna linija br. 88 ukida se.

- autobusna linija br. 90 s polaskom u 12.00 sati iz Sitnog prometuje do K. Starog.

- autobusna linija br. 91 umjesto polazaka iz Splita radnim danom u 10.30, 14.45 i 20.30 sati prometuje iz K. Starog u 11.05, 15.20 i 21.05 sati, te prometuju do Divojevića.
Subotom umjesto 14.45 sati iz Splita prometuje u 15.10 sati iz K. Starog do Divojevića.
Polazak radnim danom iz Divojevića u 5.30 sati i polazak u 11.30 iz Visoke (sad iz Divojevića) prometuje do K. Starog. Polazak subotom u 4.15 sati iz Visoke prometuje do K. Starog, a polazi iz Divojevića.

- autobusna linija br 93 radnim danom umjesto 20.25 sati iz Splita polazi u 21.05 sati iz K. Starog, a polazak iz Šerića radnim danom u 6.00 sati prometuje do K. Starog.
Polazak s ukinute linije br. 88 prometuje pod linijom br. 93 u 15.20 sati od K.Starog do Šerića.
Kao vezu iz K.Starog do Splita i obratno koristiti linije br. 37 i 38.

Vozni red gore navedenih linija je sljedeći:

LINIJA BR. 90
SITNO - Bogdanovići - Radošić - Malačka - K.STARI
Radni dan: 12.00
Subota i nedjelja: Ne prometuje

LINIJA BR. 91
K.STARI - Plano - Prim.Dolac - Sitno - Bogdanovići - DIVOJEVIĆI
Radni dan: 11.05 do Sitnog, 15.20 preko Jurića, 21.05 preko Jurića
Subota: 15.10 preko Jurića
Nedjelja: Ne prometuje

DIVOJEVIĆI - Bogdanovići - Sitno - Prim.Dolac - Plano - K.STARI
Radni dan: 5.30 preko Jurića, 11.30 ne prometuje preko Sitnog
Subota: 4.15 preko Jurića

LINIJA BR. 93
K.STARI - Malačka - Tešije - Đirlići - ŠERIĆI
Radni dan: 15.20 ne prometuje u Tešije, 21.05 svraća u Rudine
Subota: Ne prometuje

ŠERIĆI - Đirlići - Tešije - Malačka - K.STARI
Radni dan: 6.00
Subota: Ne prometuje

man323

http://slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/314864/Default.aspx

Ukida se pruga za Čavoglave i dva polaska na linijama 12 i 21

Citat:Nove promjene dogodit će se u voznim redovima "Prometovih" autobusa već od danas, pa se na liniji broj 71, koja povezuje Sutinu i Neorić s našim gradom, ukidaju subotnji polasci u 6.30 iz Sutine i u 13.30 s kolodvora na Sukojišanskoj. Zbog toga će subotom preko Neorića prometovati pruga broj 80 s polaskom u 4.30 iz Drniša, te autobus na liniji 73, koji u 6 sati kreće iz Ogorja.

Od ponedjeljka će se skratiti trasa dosadašnje međužupanijske linije broj 77 za Mirlović Polje i Čavoglave, pa će "Prometovi" autobusi voziti samo do Crivca. Umjesto dosadašnjeg polaska u 4.30 iz Čavoglava, u istom će se terminu prometovati iz Crivca, dok će se iz našega grada prema Muću i Crivcu polaziti u 14.30.

Također od ponedjeljka će se mijenjati i vozni redovi gradskih linija broj 12 i 21, i to zbog produženja vremenskog intervala potrebnog da autobusi naprave cijeli krug na planiranoj trasi. Tako će "dvanaestica" od stanice kod sv. Frane do Bena i natrag kružiti 45 minuta umjesto dosadašnjih 40, dok je za liniju broj 21 taj "ritam" produljen s 20 minuta na pola sata, jer autobusi nisu uspijevali odvoziti dionicu s južne strane Marjana prema postojećim orarima. U konačnici će to značiti dva svakodnevna polaska manje.

N. LULIĆ

man323

http://m.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Najnovije/tabid/297/articleType/ArticleView/articleId/315625/Default.aspx

Reportaža s prve jutarnje pruge iz Drniša za Split: 'U tri lega, u četri se diga, kamo sriće da nisan ni liga...'

Citat:
Kako ću bit? Ki u pismi našega Kere s Planjana - \'U tri lega, u četri se diga, kamo sriće da nisan ni liga!\' – eto tako me je nabrzinu otkanta jedan od putnika \'Prometove\' linije broj 80 što iz Drniša u pravcu Splita put putuje s prvim pivcima – u pet sati izjutra.

Pardon, u ova gluva zimska doba nema niti pivaca, nisu ni oni ludi pivat: u četvrtak ujutro na drniškom se autobusnom kolodvoru čula samo bura kako zviždi i motor \'Ivecova\' autobusa što ga je vozač Nediljko Bunardžija upalio radi grijanja – da putnicima ne bude ledeno na uru i pol dugom putovanju do dalmatinske metropole. Termometar u busu pokazuje sedam, sedam i pol stupnjeva Celzijevih. Ledeno?

- Ma nije za ovo doba godine, znalo je to biti i gore - veli nam Neđo kojem smo odma razbili tremu pitanjem:
- Bunardžija... Je l\' s Moseća ili iz Sedramića?

Da čeljede znade da ima posla s domaćim svitom.

Iz Sedramića je, pedesetogodišnjak, ali živi u Drnišu, tu ima \'nešto kućice i dvoje dičice, ćer i sina, mali ima deset godina, a mala će sad u prvi razred\'.

- I kako je u Drnišu? - pitamo dok čekamo da se skupe putnici - ako tko uopće bude iz Drniša, zna se češće dogodit da ih ne bude nego da ih bude.

– A u Drnišu... Šta ja znan šta bi vam reka. Svakako... Di bolje, di lošije... Malo je svita. Eto, da je više ljudi, bilo bi sve bolje.

I nije Neđo to ni izrekao, a na Radio Dalmaciji je \'zaćukala\' puna ura, točno je pet sati ujutro i jutarnje vijesti, javljaju nešto o Tomislavu Karamarku, a naš šofer Neđo veli:

– Nema nikog iz Drniša, idemo mi. Točno po redu vožnje!

- Pa prazni?\' – pitamo Nikša i ja – a u novom, svega tri godine starom autobusu pedeset udobnih mjesta - i dobivamo precizan odgovor.

– Je, bićemo prazni jedno par kilometara, a onda će se lagano počet punit bus, di putnik, di dvoje, troje...

- Mlađi svit?

- Ma kakvi, većinom stariji, mlađi, učenici, idu drugim autobusom, onim što kreće u šest. Sada idu većinom sve stariji, radnici, neki su u \'Čistoći\', neki u \'Parkovima i nasadima\', neki u trgovinama i pekarama, ima i par naših prometovacap\', kolega šofera, i nešto malo starčadi, penzionera šta idu u doktora. Mi dođemo u Split oko šest i po sati, a to im je idealno za doć na Firule do sedan uri i upisat se za pregled navrime, uvatit red da nisu zaništa dolazili - veli nam Neđo od koga doznajemo da je i cijena karte od Drniša do Splita više nego povoljna - 27 kuna u jednom pravcu, 54 tamo i amo. Po kilometrima - 65 u dolasku i 65 u odlasku. Ne more povoljnije. Da ideš svojim autom, ispod sto kuna goriva ne možeš proći nikako...

Velimo našem šoferu Neđi bit će direktori u Splitu zadovoljni kad tako fali firmu, ali ne da se on: \'Ne falim, nego govorim onako kako je.\'

- Eto, i di je naša Šibensko-kninska županija, tamo do Crivaca, bolje su ceste nego u Splitskoj županiji, i bolje su održavane. Naši čiste ceste odmah, ima \'Cestarija\' u Drnišu i rade ljudi, a Splićani tek kada napada sniga dvadeset, trideset centimetara, pa onda ruknu odjedanput. Zato se i ono prije četiri godine kada je napadalo ono čudo od sniga vozilo normalno. Novi autobus, dobre gume i polako. Ja i kolega Željko Dugeč iz Ružića. Evo, ja ovaj tjedan vozin ujutro i uvečer, a on preko dana. Idući tjedan bit će obratno, raspričali smo se mi s našim vozačem, a i on s nama, u nedostatku ostalih suputnika.

A u pet sati i osam minuta zastajemo na prvoj stanici, nakon deset kilometara puta, na Midenjaku-Ružiću ulazi nam prva – Anđelka Lunić.

- Di radin? U \'Konzuma\', u Splitu, odmah kod kazališta. Bus mi dolazi u 6.30, a meni u sedam počinje posal. Idealno. Ali, još malo pa ću ja u penziju, još ove godine. Inače, sam ja živila u Splitu, pa smo se priselili u Ružić - veli meni unatoč ranom ustajanju dobro raspoložena trgovkinja i dodaje:

– Srića da nema puno putnika, jer kad bi ti to sve uspija zapisat!

No, par minuta kasnije, u centru Ružića ulaze Ante Mijatović – svi ga veli znaju kao Stipana – pa \'Prometov\' šofer Marko Marijanović koji na idućoj stanici Moseć-Pojilo u pet i kvarat \'straši\' Danicu Elez, novu putnicu podatkom \'da su ovi šta ispitivaju iz krimpolicije\'. Ali neš ti pripast vuka kozjom mišinom, jer mu Danica uzvraća:

– Ma nek oni ispitivaju kolko oće samo nek ne ukidaju ovi autobus! Jer kud ćemo mi bez njega?

Kako će ona na posao, do svojih \'Parkova i nasada\'. Tamo je, veli, od 1998. godine i po godinama bi mogla ić u penziju, al ne bi još ako ne mora. A Stipanu je šezdeset i sedam. I on već je u penziji, vojnoj. Radija je, veli, u HV-u i u Melioraciji. I sad iđe u doktora.

- Je li šta ozbiljno?

- Ma nije, viroza.

U Kljacima smo u 5.19 minuta, kako me precizno izvješćuje Neđo - čita s neke digitalne sprave koja precizno bilježi sve što radi - a tamo nam se pridružuje još jedan kadar iz \'Parkova i nasada\', Slavko Brković, koji ovom prugom putuje već 38 godina. Pravi svjedok za reći nam kako je to bilo prije rata?

- Znate kako? Do Kljaka bi nekako putnici i imali di sist, ili makar stat na nogama, a već u Crivcu i Muću bi morali ostajati i čekat idući bus jer u ovaj ne bi mogla više uć ni srdela. Pusti je svit iša na rađu u \'Dalmu\', \'Melioraciju\', \'Pomgrad\', \'Lavčević\', \'Konstruktor\'...

A na drugoj stanici u Kljacima - Ježine – tu smo u 5.22 sata – jedna od putnica ulazi i viče, vidjevši Nikšu s s fotoaparatom – Šta je ovo? Snimaju nas!

A neko iz dubine busa viče:

– Big brother!

- Ma kakvi, Slobodna Dalmacija, pojašnjavamo.

– Napišite da se svako jutro dižen u 4.30 a suboton u 4 - jer bus subotom iđe po sata ranije - i da se poslije posla vraćan kući u tri pol popodne. Po mraku iđen i po mraku se vraćan, to napišite. Oće da se ljudi vraćaju na selo, a nemaju osnovne stvari. Pa nek vide malo naši općinari u Ružiću i načelnik Josip Sučić, pitajte ih oće li šta po tom pitanju napravit, veli nam Milica Prnjak, a netko oko nje odmah odgovara:

– Oće, oće. Glavno da smo mi glasali za njih i da su se oni doćapali svojih fotelja! Ne iđu oni busom, ne boj se!

U 5.25 Prometov bus prelazi u Splitsko-dalmatinsku županiju gdje nam se pridružuje Petar Moro. Radi u Vrtnom centru Jadro i, veli, nije mu teško ujutro se dignuti u četiri i pol na bus, a u 15.30 čekati nazad.

- Navikne se čovik – veli jednostavno, a u Ramljanima nam se pridružuje još jedan \'Prometov\' djelatnik, Ivan Sedlar. Kako na stanici Vrba nema nikoga, kolega Marijanović požuruje

– Nema ni na Postinju Donjem nikoga. Aj ti, Bunardžija, stisni gas – ali se ne da ni Neđo:

– Di ti se žuri? Doći ćeš u Trogir navrime.

Obavještava nas usput da je u Splitskoj županiji ladnije nego u Drnišu – samo četiri stupnja – i da se s burom lagano probaciva već i rijetki snijeg. A kada vide tri putnika da nas čekaju u Postinju Gornjem, odmah su spremni na šalu.

– Opa, ovdje imamo čak troje putnika. Cilo selo iđe u grad!?

A od ta tri jedan nam odmah govori:

– Tek sam se probudija, nemoj me ništa pitat! - ali nam ipak pristaju reći svoja imena – Josip Kardić, Mate Šimičić i Ante Vlajčević. Idu u splitski škver, eto još njih par. A nekad je u njega znalo ići i trideset autobusa.

U općini Muć - centru sedam sela - nema nikoga za bus, a u Muć-Bijačima za splitski škver ide Jakov Filipišić. I on se tek diga, pa me moli:

– Samo nemoj dugo!

Pa di ćeš onda tarmavat čovika, posebice što mi s prednje strane busa viču:

– Evo, ima i cura, nisu samo babe u busu! – jer su na stanici Muć-Progon ušle najprije jedna, a potom i na stanicu Muć-Vlaka druga mlađa putnica.

No, ne samo da nisu razgovorljive nego se ne daju ni slikat.

- Kasno, već vas je uslikalo! - velim ja, na što će moja sugovornica:

- Eto đavle.

No, zato od novinara ne bježi Toni Maleš, 19-godišnji medicinski tehničar što se ukrcao u Brštanovu, nešto prije šest sati. Njemu u sedam počinje praksa u splitskoj bolnici, treća je godina. U početku mu je bilo teško, sada se već navikao na rano ustajanje, ali svejedno čim prije bude mogao, planira nabaviti štogod autića. Komodnije je...

- Dobro ti se da pisat ujutro ranije, a novinar? – viče netko, a drugi dodaje:

– E, biće mu prvi put. A i lakše je nego kopat!

A treći opet pita:

– Neđo, je li istina da je privatnika uzeja u zakup u autobusni kolodvor u Drnišu?

– I ja san tako nešto čuja. I da velu da će držat stočnu ranu, mekinje tamo prodavat! – dodaje četvrti i onda se slažu:

– E, lud je. Čim proda spizu, odma će po autobusima vriće razvoziti po selima.

– Šta sve neće izmislit. Mogu tako i prasad držat, pa ih ki Pavle Vujsić razvozit okolo! – viče jedna gospođa, a drugi dodaje: – Neće more bit prasad, al čujen da oće piliće!

I tako, uz smijeh i šalu, vrijeme leti zajedno s kilometrima i praznim stanicama, a neki imaju i konstruktivne prijedloge:

- Napiši, more bit da će čut odgovorni – nije poželjno da autobus koji putuje iz pravca Drniša staje u Rupotini kod Bilankuše jer tu postoje gradske linije, a ovo je međužupanijska brza pruga koja ide s kolodvora. I napiši - prošli smo kroz mračni tunel Klis, a u njemu ni jedne sviće. Hoće li gradske vlasti imati sluha da ga osvitle? Napiši da si to sazna iz dobro obaviještenih izvora koji su željeli ostati anonimni! – eto tako meni veli taj moj neimenovani izvor, dok je drugi odmahnuo rukom:

– Oće, evo će odma sutra ić osvitlit tunel. E da ga je piturat, to bi mogli...

I tako, mic po mic, stanicu po stanicu, do Splita je stiglo dvadeset i pet putnika - odnosno, precizno, dvadeset četvero jer je jedan, odnosno jedna izišla na Klisu. No, na mene se odmah, čim sam to obznanio, u 6 sati i 16 minuta u Solinu, izvršio masovni pritisak da stavim u bilježnicu barem - trideset i pet.

- Da nas ne ukinu!

A bus se kako smo prolazili Solin i približavali se glavnom kolodvoru Trajektna luka, peron broj 4, malo pomalo praznio da bi u njega ulizao s tročlanom posadom. Isti onakav kakav je iz Drniša uru i pol prije otišao – vaš reporter, fotoreporter i šofer Nediljko Neđo Bunardžija. Iz Drniša na plus 7,5 u Split na 5,5 stupnjeva Celzijusa, tamo bura, u luci jugo i kiša. Običan radni dan. Koji za Neđu tek počinje.

– Idem vozit đake u OŠ Naklice - Tugare - Srinjine, gori iznad Omiša, u 6.45. U 8.30 se vraćam u garažu. I onda idem kući, na odmor do 17.30. U 18 sati ponovno vozim Drniš - Split, i onda na povratku Split - Drniš u 22.30. U petak, u pet sati ujutro, opet Drniš - Split...
ZDRAVKO PILIĆ
FOTO: NIKŠA STIPANIČEV / EPH

SATNICA PRUGE DRNIŠ - SPLIT

5.00 – polazak iz Drniša, autobusni kolodvor
5.08 – Midenjak - Ružić
5.12 – Ružić (centar)
5.15 – Moseć - Pojilo
5.19 – Kljaci (centar)
5.22 – Kljaci - Ježine
5.25 – Crivac - SD ŽUPANIJA
5.28 – Ramljane - Miškula
5.32 – Vrba
5.36 – Postinje Gornje
5.40 – Muć (centar)
5.41 – Muć - Bijači
5.43 – Muć - Progon
5.45 – Muć - Vlaka
5.49 – Muć - Gizdavac
5.52 – Brštanovo
5.55 – Prugovo
5.59 – Konjsko
6.03 – Klis - Brdo
6.16 – Solin
6.20 – Solin - Meterize
6.22 – Split - Prometova garaža
6.26 – Split - Diokom
6.29 – Split - Općina
6.30 – Split - Pazar
6.33 – Split - Glavni kolodvor

Hvala Ivandiću i Knezoviću

U pripremi ove naše putešestvije \'malom cestom priko Zagore, pa na more\' puno su nam pomogli i bili nam pri ruci Neđini šefovi, ljudi koji se ne vide, ali koji su nas pustili u autobus među ljude s notesom i foto-aparatom. Bili su to Ante Ivandić, rukovoditelj prometnog sektora u \'Prometa\', te Vedran Knezović, voditelj prometne službe Split, kojima ovom prigodom zahvaljujemo. Jednako kao što i \'Prometu\' zahvaljuju svi oni što se za malo kuna još mogu dovesti do svog radnog mjesta i kući, nazad. Općinari, načelnici, pročelnici i ostali čelnici - subvencionirajte im (još) koju kunu, svaka će vam se pozlatiti!
[/qoute]