Linije

Autor lussin, Srpanj 20, 2014, 14:45:54

Intouro

Po meni 206 najbolji conecto

Lion's Driver


XDonald

Vjerojatno zaminit SG313, jer manje problema s njima imaju, a i stavili su im navlake. Tako pretpostavljam.
9 novih Citara ide u rotaciju zasad samo po gradu (linije 3,6,8,9,11,17,18) - uzeli su ih vozaci sa zglobnih Citara i Classica (a vjerojatno i troosovinaca posto su 3 sad na Omisu), a njih dobijaju ekipe sa SG313 i Conecta - barem veci dio njih.

netko

Citat: qwertz  u Veljača 03, 2018, 21:07:30
Isto tako od danas odlaze conekti sa trogirskih redova vožnje i zamjenjuju ih 257 i 260 MAN
Jesi li siguran za #260? Jel on u međevremenu "ispao" sa linije 37?
Ekipa #255, #258, #259, #260 je nakon kupnje bila usidrena na liniji 37.
Dok je situacija sa vozlima bila stabilna i dok se vozači nisu pobunili zbog utržka novaca na pojedinim linijama bilo je tako.
Sad ne živim u HR pa ni neznam što se točno dešava, ali tako je bilo na početku.
Za #257 sam manje siguran. On je neformalno "solinski" i u početku je non stop vozio ili liniju 1 ili 10. Ako Solin dobije nešto bolje OK, ako ne, mogli bi se pobuniti.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

qwertz

Siguran sam da 260 i 257 idu na trogirske r.v.Na 1 je bio 257 a na 10  256.Solin pokrivaju svi zglobni koji su u rotaciji i dva troosovinca na 1.Novi citari samo če vozit po splitu jer ih je grad split kupio.

XDonald

Mislin da ce rotaciju razdvojit na 2 dijela: jedan koji cine samo novi Citari C2 (grad), i drugi koji cine Citari facelift, Classici i oni koji jos ostaju SG313 i Conecti. Taj drugi dio ce sigurno obuhvacat linije 1,10 i 37 - osim ako na 1 i 10 ne stave #256 i #257 (i to je moguce).
Dva Classica na 37 i troosovinci na 60 su pun pogodak jer su klimatizirani, a to je bitno za tako duge linije koje su liti prekrcane.


elez

#81
Na liniju 10 šalju očajne autobuse u zadnje vrime, kao npr. #304 koji je vozio v.r 1 a na v.r 2 je solo Citaro. Za liniju 10 najidealniji bus je #308 ili Sg-ovi odnosno Classici G jer imaju snage a 10ka je podosta brdovita (najbolji primjer je kilometar uzbrdice od 9% uz Japirko). I tako ne vidim smisao poslat Citara Facelift G jer su s tim busom prevelika kašnjenja i taj bus (nije važan gbr) ce barem jednom u tjednu ostat u kvaru na toj liniji (pogotovo liti).
Ovo je samo moje mišljenje i zapažanje  byeg

P.S. tocno se zna koji bus vozi po brzini dolaska na određene stanice i vremena od polaska do dolaska na Pazar
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

Sofer122

Na liniju 10 treba slat sto gore buseve zato jer je to linija za uništit autobus i putnici na toj liniji su najnekulturniji i najvise unistavaju unutrasnjost autobusa >:(

XDonald

#83
Od proslog tjedna su krenile nove rotacije zglobova i troosovinaca, solasi se nisu znatno prominili.

- C2 se rotiraju po gradu (linije 3,6,8,9,17,18) zajedno s #207
- ostali zglobni autobusi: neki SG 313 (#188,190,192,193), neki Classici (255,256,258,259), te svi Citari G II se rotiraju kao i dosad po linijama 1,3,6,10,11,17,18,37.
- troosovinci (#224,225,227,229,231,232) plus #206 po linijama 1,6,9 i 60
- solasi su #217,220,223, svi Citari i svi Cityji 2013., ostaju kako su bili.

Sa osmice su makli #218 i tu je sad Conecto #210, a na 18 #205 umisto dosadasnjeg #172.

qwertz

Solo više ne vozi na šestici

Dalmatinski anonimus

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/532340/prica-o-kultnoj-osamnaestici-autobusnoj-liniji-koja-jedina-zna-kuda-ide-split

Priča o kultnoj Osamnaestici, autobusnoj liniji koja jedina zna kuda ide Split

Iako grca u komunalnim problemima, od Karepovca preko "Vodovoda" do "Prometa", grad Split nezaustavljivo se širi.

Jedan od najjačih simbola splitskog planskog i neplanskog prodora na istok svakako je autobusna linija 18, popularna osamnaestica. I planski i točkasti urbanizam odlično se slažu s njezinim točkovima.

Kuda prođe velika široka guma osamnaestice, tu ne raste trava, nego asfalt, dolaze novi stanovnici koji na potplatima još nose zemlju, kamen i sol, tragove krajeva odakle su došli. Nije slučajno da se osamnaestica ne kreće prvim obalnim redom, već se blago drži sjevera kao dobar dio njezinih putnika što hvale more, ali se drže rodnog kraja. Split 3, Visoka, Sućidar, Pujanke, Mejaši, Kila... te urbane košnice pokrivala je osamnaestica, a u njima ona nikad nije bila trut, već radilica ili čak matica.

Znam, hoću, mogu, viče osamnaestica dok se penje uz Lučac i Gripe, vuče uz Ružu do Visoke, s par stotina manje ili više elegantnih učenika, radnika, penzionerki i penzionera na leđima. Toliko bidna kruži oko Pazara, Belvederea, Mejaša, City centra, pa se laik može čuditi kako joj se ne zamanta u glavi motora? Ali Splićani znaju da je osamnaestica borbena kao junior Hajduka koji je dobio priliku pred cilim Splitom i ne smije se obrukati, nego vući do zadnje kapi goriva. Vozila je ona i njezini džokeji i timaritelji i na snježni dan, i po zvizdanu, i na najrizičnije utakmice, za najsvečanijih i najtužnijih dana. Ako nekad zastane i pokvari se, ljudi je razumiju, znaju koliko se daje i u kakvom je stanju.

Dajte mi jednu čvrstu točku i pokrenut ću svijet, rekao je Arhimed. Osamnaestica je tu čvrstu točku nalazila u Rivi i teatru, srcu grada, odakle je hrabro kretala u širenje. S takvim uporištem mogla je odlaziti daleko u predgrađa. Njezine uporišne točke ne rese baš lijepa imena, Lokve, Smrdečac, Pujanke, Kila, Brnik. Ne smeta to njoj, osamnestica nije tu da umire u ljepoti, već da šuti i vozi. Koliko je ona putnika prevezla, pa i kultivirala. Zaboga, pa ne prolazi ona bezveze ispred HNK, pa uz Palaču, Đardin, Realku, Gradsku knjižnicu... I evo je, zasad, na Brniku urbaniteta.

Znakovitog broja, potvrđuje da kvartovima do kojih vozi donosi i urbanu punoljetnost, prometnu splitovnicu. A kao punoljetna odlikašica položila je i prijemni i baš je ona, a ne prvoloptaška petica, dobila priliku da prometno opslužuje najprije FESB, a potom i cijeli Kampus. I skoro sve ispite položila je s odličnim. Doduše, još nije dobila rektorovu nagradu, ali ima još vremena. 
Krhka memorija.

Naravno, ima i drugih dobrih buseva osim osamnaestice. Čast vrijednoj trideset sedmici koju bi Kaštelani umjesto zahvalnice mogli i zapaliti na nekom krnjevalu. Ili šezdesetici koja sa strpljivošću veličine omiške Dinare mili Strožancem. A gdje su sedamnestica, četvorka, jedinica, osmica, devetka i druge koje časno rade svoj posao. Pa i trica, čiju je putanju do Lovrinca opjevao Saša Kuzmić iz "Kuzme i Shaka Zulu", čovjek iz područja osamnaestice. Neka nam oproste te linije, njihovi vozači i putnici, ali za osamnaesticu smo osobno vezani.

Pokušali smo u "Prometa" dobiti točne podatke kada je ustanovljena linija, koje su joj bile početne i posljednje stanice, ali do zaključenja teksta podaci nisu stigli. Splitski se prijevoznik očito mora više brinuti o teškoj sadašnjosti i možda još neizvjesnijoj budućnosti da bi pogledao u retrovizor jedne od svojih linija. Ostaje nam osloniti se na vlastitu krhku memoriju i sjetiti se ranih vožnji uz konduktera s tintanim pečatom pa kad smo u srednjoj školi, u vremenu bez kontrolora, samo pokazivali dlan uz pitanje može li se s "pokaznom" na zadnja vrata. Ili kad bismo flomasterima bojili markice za pokaznu kartu, a novac ulagali u proučavanje flipera. Ovaj tekst je i mala zahvala za sve te neplaćene vožnje.

Sjećam se i paničnih povika "Ima izać!", "Šofer, zadnja!", guranja šjora s verdurom ili guzonja koji napuštaju sjedalo tek kad autobus stane na stanici. Pamte se i slabi trenuci vozača kad bi dali gasa i natjerali putnike da ih podsjete kako voze ljude, a ne kumpire. Nije svaki vozač uvijek bio na razini osamnaestice, u svakodnevnim vožnjama Splitom i Dalaj-lama bi izgubio živce. Bilo je i onih koji su picavali ture, najčešće oko devet sati nakon odvoženja učenika u škole da marendaju i pročitaju "Slobodnu".

Nemoguće je zaboraviti i vozača, njega smo najviše voljeli, kod kojeg je prašio rock iz velikog kazetofona na šoferšajbi.
Osamnaestica je najprije bila jednostruka, pa zglobna, pa bešumna kao vodokotlić. A sad je se, nažalost, može vidjeti i sa sjedalima od golog drva, bez nekoliko klupa, više za kumpire nego za ljude. Kao friškom doseljeniku u Ulicu Ružice Markotić prvo je sjećanje vezano za zadnju stanicu kod današnjeg Građevinskog doma, gotovo kilometar od ulice. Ali što je kilometar za žilave doseljenike novog kvarta, izdržali bi oni i atomski slijeva.

Poslije se zadnja stanica makla na pola Ruže. Potom se popela na Visoku pa na Sućidar, odakle je prati šestica, još jedna u nizu slavnih autobusnih linija. Onda se spustila na Pujanke, pa na Mejaše i sada na Brnik. Od središta grada do City centra. A dalje tko zna? Šine, Strožanac, Mutogras, Dugi Rat, Omiš, možda negdje na stogodišnjicu hrvatskog proljeća. Tada bi se šezdesetica mogla protegnuti dalje na istok, do Makarske, Ploča, Neuma.
Nije nažalost daleko ni dan kad bi karta mogla koštati i osamnaest kuna. Ili kada bi je, kao staru lavicu, opasno mogao ugroziti čopor jeftinih taksija.

Zaslužuje spomenik

Sada sam stanom bliže gradu, ali još uvijek na njezinoj putanji. Više ne koristim njezine amortizere, ali je povremeno pratim u plesu po splitskim ulicama. Iz dana u dan, kroz gužve i južine, prevoziti toliko ambicija, želja, frustracija, genijalaca i delinkvenata, moralnih vertikala i horizontala, ljepotica iz susjedstva i onih što su kad se dijelila ljepota bili na zadnjim vratima, vrijedno je povlaštene mirovine. Ali nju osamnaestica ne želi, ona je zapravo tek počela karijeru.

Sada je dočekala i svoju, 2018. godinu i u Splitu bi je trebalo obilježiti. Iz novih istočnih kvartova ima i gradskih vijećnika, možda nisu zaboravili prometalo koje ih je dovozilo u centar lokalne političke moći. Teško je zamisliti kako će se grad dalje istočno širiti, ali gotovo je sigurno da će do njega voziti osamnaestica. Jer ako bi se izgradio novi istočni masovni kvart, a do njega ne bi prometovala osamnaestica, bio bih zabrinut za njegovu i splitsku urbanu budućnost. Ako Split zanemari osamnaesticu ili je ne daj bože ukine, to bi gotovo bio znak i njegova samoukinuća.

Možda jednom senzibilan, bogat i pametan grad, negdje na splitskom istoku, podigne i spomenik osamnaestici. Najbolje tamo na usponu kod Koteksa ili od Smrdečca uz Ružu prema Visokoj, dok stara dama umorno, ali uporno s dišpetom vuče uzbrdo, sizifski i spli'ski kao i dobar dio njezinih sugrađana. Ne daj se, draga osamnaestice, ti si nam jedan od zadnjih aduta na putu u bolju budućnost.

Paško

Citat: Dalmatinski anonimus  u Veljača 21, 2018, 08:10:46
Pokušali smo u "Prometa" dobiti točne podatke kada je ustanovljena linija, koje su joj bile početne i posljednje stanice, ali do zaključenja teksta podaci nisu stigli.

Ovo je zanimljivo pitanje, jedno na koje sumnjam da Promet ima odgovor. 1971. prometovale su neke linije s brojevima preko 20 koje su vozile po gradu, npr. 27 (? - Poljud - Škrape). Do 1974. dogodila se reorganizacija koja je dovela do toga da ne postoji niti jedna gradska linija s brojem preko 18, odnosno da te linije uopće ne postoje (iduća je po redu bila i danas aktivna 31 Split - Vranjic). 1967. godine nije postojala linija 18, ali jesu 19 i 21. Dakle, pretpostavljam da je linija 18 (barem ona koja je mutirala u današnje izdanje) uspostavljena negdje između 1971. i 1974. godine. Evo kako izgleda trasa i vozni red te linije iz 1974. godine.

Trasa:
Maslešina, Proleterskih brigada, Paićeva, Kranjčevićeva, XX. dalmatinske divizije, Oslobođenja, Prvoboraca, I. L. Ribara, Zagrebačka, Sinjskih žrtava, Marmontova, Titova obala, Rade Končara

Trasa s današnjim imenima ulica:
Matice hrvatske, Bruna Bušića, Alojzija Stepinca, S. S. Kranjčevića, Osječka, Slobode, Zvonimirova, Zagrebačka, Sinjska, Marmontova, Obala hrvatskog narodnog preporoda

Valja napomenuti da je 18ka vozila Marmontovom sve do prestanka prometovanja tom ulicom, dakle 1996. ili 1997. godine.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

qwertz


   


Dalmacija  Split   
Stanovnici Dračevca nezadovoljni jer im autobusi ne staju kod Nirsa, Promet obećao brzo rješavanje problema
Promet d.o.o. će kontaktirati nadležne službe grada Splita, kako bi se u najkraćem mogućem roku, uspostavilo privremeno autobusno stajalište na prometnici ispred "Nirsa" i označilo na zakonom propisani način

Autor: RADE POPADIĆ / Foto; Čitatelj - 9. ožujka 2018.


Share
2
Tweet
+1
Share
Pin
SHARES 2
Od kada se zbog radova na cestama u Solinu promijenio raspored vožnje Prometovih autobusa na tom području, javili su nam se nezadovoljni čitatelji koji žive na Dračevcu.

Prenosimo sadržaj e-maila jednoga od njih:

– Ukazao bih na jedan problem u bližoj okolici Splita. Naime, radovi u Solinu oko nadvožnjaka su trebali donijeti nekoliko dobrih stvari. Onuda prolaze busevi i idu prema ex. Mercatoru (brojevi 32, 10, 5 i 5A). Sada su preusmjereni da prolaze preko Dračevca. Tu je nedavno nastao problem. Vozio sam se Prometovim brojem br. 10 i svi vozači su do sada uredno stajali na "stajalištu" ispred Nirsa. Prije par dana to nije učinio jedan šofer kojeg sam ja priupitao zbog čega tu ne staje kao i svi ostali, a odgovorio mi je da na ruti tu nema stanice. Stanica se nalazi kraj Hrvatskih cesta u Solinu. Mi s Dračevca od te stanice moramo pješačiti dobrih 15-ak minuta do svojih kuća koje su skoro pa blizu Karepovca. E sad, mene zanima jedna stvar... Stanica prije te u Solinu je ona na Smokoviku. Zanima me zbog čega nisu stavili i stanicu na Dračevcu koja se nalazi otprilike na pola puta između te dvije. Nije mi logično da mi onda moramo čekati vozni red broja 5 i 5A koji je rijedak. Linija broj 5 vozi svako 1 i 10 minuti dok 5A vozi 7 puta u danu. Zašto 2 busa prolaze preko Dračevca i da ti isti busevi ne staju na Dračevcu. Ionako nam je vozni red loš, a autobusna stanica je u jako lošem stanju. Primjerice, zadnje 3-4 godine uopće nema klupu za sjesti, stakla su porazbijana...

Vozač nije htio stati zbog toga što mu ta stanica nije prikazana na voznom redu, što poštujem jer čovjek nije kriv. No, problem nije u meni koji može pješačiti. Dosta ljudi s Dračevca su starije osobe koje koriste usluge prijevoza Prometa Split.

1 od 6 






Upite naših čitatelja uputili smo prema Prometu, a dogovor nismo dugo čekali.

– Poznato Vam je da je zbog izvođenja građevinskih radova na rekonstrukciji državne ceste D8 denivelacijom raskrižja državne ceste D8 i Ulice Antuna Gustava Matoša (županijske ceste Ž6270) u gradu Solinu, zatvoren za sav promet istočni i zapadni spoj Ulice Antuna Gustava Matoša (županijske ceste Ž6270) na Jadransku magistralu (državnu cestu D8).

Iz navedenih razloga, došlo je do izmjene trase prometovanja linija broj 1, 5, 5A, 10, 16, 22, 23 i 32 te uspostavljanja privremenog autobusnog stajališta kod poslovnih prostora u vlasništvu Hrvatskih cesta.

Cilj uspostavljanja navedenog privremenog autobusnog stajališta je povećanje dostupnosti korištenja prijevozne usluge.

Isto tako, evidentno je da postoji autobusno stajalište ispred ,,Nirsa", koje se nalazi neposredno iznad prometnice.

Ali, navedeno autobusno stajalište nije prikladno za korištenje kada na liniji broj 10 prometuje zglobni autobus (izgrađeno prvenstveno za korištenje "solo" autobusa).

Zbog navedenih okolnosti, uobičajena praksa vozača je bila zaustavljanje na prometnici na kojoj nije označeno autobusno stajalište, neposredno ispod navedenog autobusnog stajališta.

Kako bi korištenje istog autobusnog stajališta bilo sukladno zakonskim propisima, isto se mora označiti na propisani način.

Promet d.o.o. će kontaktirati nadležne službe grada Splita, kako bi se u najkraćem mogućem roku, uspostavilo privremeno autobusno stajalište na prometnici ispred "Nirsa" i označilo na zakonom propisani način.

Svakako, poduzet ćemo sve što je u našoj mogućnosti, kako bi stanovnicima naselja Dračevac pružili odgovarajuću prijevoznu uslugu.

Inače, Promet d.o.o. nije nadležan za izgradnju, obilježavanje i održavanje opreme autobusnih stajališta" – kazao nam je Ante Zovko, pomoćnik direktora splitskog Prometa.



Dana

Dozivila sam sve i svasta u prometovim busevima ali ovo sta se događa kroz Dujmovaču je katastrofa. Cekanje je pre dugo. Slika dolje slikana je u 15:44, iz 67 (#251) koji POLAZI u 15:15.Najugroženiji su vozači jer moraju sidit i slušat kako im putnici i putnice prigovaraju. Momci svaka čast. perfeto

Paško

Tamo negdje od 10 sati kolona se samo povećavala i povećavala. Iz jedne 37 komotno si mogao išetati, malo prohodati i malo kasnije uhvatiti onu koja je krenula 20 minuta prije.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!