D+E kategorija

Autor Filip7, Siječanj 31, 2015, 12:42:21

Filip7

Nadam se da sam pogodio ispravan podforum, naime zanima me gdje se moze polagati navedena kategorija. nema ni jedne autoskole koja ima u ponudi navedenu kategoriju. koristi li itko autobuse s prikolicama. nadam se da tu ne spadaju zglobni busevi?

pbz1

Ja sam dobio D+E prije 10 dana kad sam upisivao  kod 95. Polagao sam D prije 4God.I tada nisam mogao polozit +E. A sad sam pocascen od strane MUP-a sa D+E u novoj vozackoj dozvoli

Filip7

a jel imas C+E pa da si na temelju toga dobio D+E

pbz1

Da sve kategorije sam polagao po redu ali D+E nisam nigdje mogao

Filip7

znaci nemoze se polagati sad jel se i odma onda dobi na novim vozackama ili ne jel netko to zna

Shole

D+E  je za putničko vozilo sa više od 9 sjedala  koje vuče prikolicu veću od 750 kg NDM.    Znači ako si prije imao E  (obično ju svi polažemo zajedno sa C),  onda si uz D dobio i D+E.  Naravno, onaj koji nije imao E, nemože imat D+E.  Mada ne postoji pravilo, i izgleda da to nitko baš i ne gleda.  Ja sam u 3 svoje vozačke dozvole 2 puta imao D+E, a jednom ne. 

Filip7

kuzim sto hoces reci ali u zakonu pise da ako polazes C+E dobijes i B+E ako nisi prije imao ali ne pise da vrijedi i za D+E pa stoga pitam.

s431dt

ako polozis c+e onda dobijes i d+e... ali super je stvar sto nemoras vise polagat sve kategorije,mozes odmah sa b na d... samo sto je cjena malo veca...ali onda moras u dogovoru sa auto skolom dogovarat d+e, posto nemas c
istina!!!

ChRiStIaN

Po cemu je to super? Zato jer sa nekog malog auta odmah sjednes za volan autobusa bez dana provedenog na ijednom vecem vozilu tipa kamiona? I onda vozis 50 ljudi? To je najveca glupost u aktualnom zakonodavstvu i pljuska u lice svima koji su morali steci iskustvo i manje kategorije da bi dosli do vozacke za bus.
@ Autobusi Hrvatska @

s431dt

ne nego je to realno...a ne kao prije polozit za kamion pa kao vecina nikad sjest u njega nego cekat godine za autobus...i bacat novce na nepotrebne kategorije...svi koji poloze bilo koju kategoriju su neiskusni vozaci u toj kategoriji. sad mi reci koliko ti znas ljudi da ima c kategoriju a nikada nisu sjeli u kamion osim kada su polagali!? ja ih znam jako puno
istina!!!

ChRiStIaN

Ja konkretno niti jednog makar kužim na što ciljaš. Netko tko želi voziti bus morao je položiti C i ako on želi bus, neće sjest za kamion. Radit će posao koji radi dvije godine, čekati zakonsku granicu polaganja i položiti za bus. Sve 5 ali kaj je sljedeće? Sa A1 odmah na autobus? Polažući C opet stekne neko iskustvo, makar i u autoškoli i kako bilo da bilo opet je to tih nekoliko sati više. Kad dođe sa C na D opet ima barem neki osjećaj i smisao za veličinu vozila a kad dođe sa B na D prvih nekoliko sati kandidati niti ne izlaze sa poligona koji se btw. za bus niti ne polaže a sve zato jer su ih instruktori u strahu pustiti na cestu. Kome to onda koristi? Trebalo se bi prvenstveno tu pitati instruktore vožnje i slične. Ja kad sam polagao za D instruktor mi je baš pričao o tim ljudima koji sa auta dođu. Kaže da je bilo tu svega. Od konstantnog udaranja po rubnicima do trganja retrovizora na busu jednom a prolaznost je iz prve 1/10. Jedan od njih 10 položi iz prve! Slučajnost?

Citat: s431dt  u Siječanj 31, 2015, 17:04:10
i bacat novce na nepotrebne kategorije

Nije istina. Na isto te dođe. Polaganje za C ti je sad 2 i nekaj soma kuna. Tolko ti je više ako ideš sa B na D. Isti vrag znači. Plus toga, ostaje ti kategorija za kamion ako se ikad odlučiš voziti isti ;)
@ Autobusi Hrvatska @

user3

Pozdrav svima, vidim da se pise o DE kategoriji pa cu napisati ukratko o tome. Ekipa sto se tice DE kategorije, s obzirom da u HR ne postoji za polaganje te kategorije lijepo pise u Zakonu clanak 219. stavak (2), tocka b) citiram: vozacke dozvole izdane za kategoriju CE vrijede za kategoriju DE sve dok vozac ima pravo upravljati  vozilima D kategorije. To znaci ako imas B, C i CE kategoriju i polozis D kategoriju onda ce ti u vozacku upisati D i DE kategoriju. Ako imas B i C kategoriju (ili samo B kategoriju) i polozis D kategoriju, onda ce vam u vozacku upisati samo D kategoriju ali vam nece upisati DE kategoriju (s obzirom da nemate CE kategoriju). E sada, znalo se dogadati i to da je u svakom mupu "drugacija" stvar glede toga, pa se dogadalo to i jos uvijek se dogada ako ne pazite da npr imate B, C i CE kategoriju i da ste polozili D kategoriju pa da su vam upisali samo D kategoriju a nisu upisali i DE kategoriju. Znaci ako se prilikom izrade vozacke to dogodi da vam na onome bijelom papiru nisu upisali DE kategoriju, a moraju vam upisati, onda doticnima to morate odmah reci, a oni su vam po zakonu koji je gore naveden duzni upisati navedenu kategoriju s obzirom da ista ne postoji za polaganje! Ista je stvar i ako imate npr B, C i D kategoriju pa ste poslije polagali CE kategoriju, moraju vam upisati BE, CE i DE kategoriju.  pivkan