Gradske i prigradske linije

Autor ikar, Prosinac 01, 2007, 13:41:08

Shole

Kod 1/1A je problem neparnog broja autobusa koji voze naizmjenično jednu pa drugu liniju i ovim odvajanjem bi se rješio taj problem.  Doduše rješio bi se problem puno jednostavnije i dodavanjem jednog busa na liniju ili što je vjerovatnije s obzirom da nam je cilj POBOLJŠANJE STANDARDA JGP-a smanjivanje sa 9 na 8 buseva.

2 na Trsat ili pak ko i do sad al prudužena do Srdoča - ne valja ni jedno ni drugo - KRUŽNA NA OBJE STRANE  :o :P :P :P

Grohovu ne treba bus svakih 20 minuta ko trojka, ova zamisao sa 2A nije uopće loša.  

4  slažem se u potpunosti s tobom.  Možda da se presjedanje prebaci na Kozalu, ionako puno ljudi s Pulca ide samo do Kozale, a ne u grad.

5A je zamišljena kao minibus sa vezom na liniju 5.  Problem sadašnje 5A je to što su samo jedna kola u krugu koji je dug i kad zaglaviš negdje na Pomeriu ili u Osječkoj onda nema busa po dva sata u Tibljašima.

ikar

5a se zamišlja kao minibus veza Tibljaši-rotor na Škurinjama, tako će puno češće voziti sa Tibljaša. Vozni red 2a će se naravno mjenjati (radnim danom do pola noći), i voziti će vikendom.

Shole

Radnim danom vjerovatno 2 busa (možda i 3 u špici), a vikendom 1 bus.  Naravno, solo.
40 minuta bi mogao bit jedan smjer, znači da bi svakih sat i pol mogao ić jedan te isti bus.

mivano

Citat: shef  u Studeni 19, 2009, 12:42:23
Ovo je totalno besmisleno. Šta misle s tim dobiti? Zbunjene penzionere koji više ne znaju u koji bus moraju ući.
1, 1A ostaviti kako je. 2 do Srdoča. 2A povući da ide do Pećina, pa okrene na Plumbumu i onda ili ravno prema gradu ili prema Vežici (Gornjoj ili Donjoj, svejedno, gdje bi se dobila dugo tražena veza Vežica-Pećine zbog kupača i zbog Towera).
3 na Grohovo. 4 Lokva, ali je onda pitanje šta sa stajalištem na Brašćinama, odnosno gdje bi se presjedalo na 4a. U zavoju?
Potpuna ludost slati 7 i 7a po sjevernom koridoru...
5a totalno nepotrebna, pojačati broj vožnji 19-ice ili mini kao veza na 5-icu, a ako ju već misle zadržati, slat ju gore na Svilno ili u kampus kad se završi, ali preko Kačjaka.

linija 4: ljudi bi izlazili na zavoju prije skretanja za Brašćine, a ovi šta idu do Pulca bi se vozili na isti način ko danas - pa šta ako pješače 10 m više, jedino mi nije jasno kako misle izvest stanicu u povratku - da staje u provaliji na zavoju ??? ili će iz smjera Drenove skretat u sadašnje okretište kod kioska u Kvarnerskoj, ali time bi se izgubila stanica na Vinasu u povratku - zaključak: 4a treba vozit onako kako je Kico reko.
7 treba ostavit kako je, a 7a će ić sjevernim koridorom, pitate se zašto? zato jer ovi u troleju sto posto misle da će time smanjit gužvu na 7a bez uvođenja dodatnih autobusa ili zglobnjaka
nije mi jasno koja kola oni misle stavit na 4 Lokva i nadam se da neće pisat Lokva, već "Fiumara - Kozala - GORNJA DRENOVA"

Shole

Ma zaboravite četvorku do Lokve i to do daljnjega.  Lijepo sam naveo:

Citat: Shole  u Studeni 19, 2009, 10:58:37
.....  Al nemojte se previše hvatat za ovo jer je ovo već 10. varijanta koju smo svi mi čuli u zadnje vrijeme.  Evo samo neke:

1  Bivio-Pećine
1A  Marčeljeva Draga - Šet.A.K.M
1B  Strmica - Trsat - Vežica - Tower
2  Srdoči-Trsat
5  Šet A.Kačića Miošića - Drenova
4  Lokva
5A  Tibljaši - Rotor
7A  ne više kroz naselje Hosti nego po donjoj cesti uz igralište i onda do Morčića pa u Bezjake
7 i 7A  po Žrtava Fašizma, a 2A i 3 kroz grad

Najvjerovanije će od svega na kraju ispast:  tresla se brda, rodio se gori JGP nego što smo ga imali

Samo sam naveo neke primjere što smo sve mogli čut u troleju u zadnjih par mjeseci.  Ako se jedna stvar od svega ovoga ostvari čudit ću se sam sebi

EDIT:  Kico101 je jadan vjerovatno na poslu i sad smo mu samo dali posla da sve ovo prouči kad dođe doma, komentira pa onda razradi u detalje, tako da noćaš oko 3 možemo očekivat definitivnu verziju linija JGP-a od nove godine.
1 Opatija-Šoići
2 Kastav-Kukuljanovo ind.zona
3 Permani-Dražice
......

NP-549

Citat: Shole  u Studeni 19, 2009, 14:04:46

1 Opatija-Šoići

Legenda Šnajper je pital jedan put (a možda i više put  ;)) nekoga vozača sa 32 zašto ide na Deltu pa mu ovaj rekao da ide poslije za Kostrenu.  Aha, to je ono kamo isto trizdvojka re.

kico101

Citat: Shole  u Studeni 19, 2009, 14:04:46

EDIT:  Kico101 je jadan vjerovatno na poslu i sad smo mu samo dali posla da sve ovo prouči kad dođe doma, komentira pa onda razradi u detalje, tako da noćaš oko 3 možemo očekivat definitivnu verziju linija JGP-a od nove godine.
1 Opatija-Šoići
2 Kastav-Kukuljanovo ind.zona
3 Permani-Dražice
......

Bilježim se sa štovanjem. ;D
Prva rečenica je pogođena-bio na poslu. Druga će teško proć- u 3 ujutro ja hrrrkk ( ne kao neki koji pišu u 3,20, nećemo ih spominjat ;D ;) ). Treće, očito će proć još jedan "definitivni" datum, a niš se neće dogodit.
Da sažmemo stvar u prigradu:
Sibinj-Brseč
Mune-Zdihovo
Veli Lošinj-Prezid.....
....nastavite niz. :P
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Berlingo

Nastaviti niz? Delnice-Drazice-Cavle-Ribarska ulica.Naravno zadnja stanica Fiumara.Ali na busu ipak treba OBAVEZNO napisati RIBARSKA UL.
Salu na stranu.Nebi se puno bavio linijama ali ovo sta je Ikar napisao za 2A ne izgleda lose. Ako ide kroz grad normalnom trasom linija sasvim u redu i evo putnika.Do ponoci jako tesko i ne vjerujem u to.Zadnje voznje kao nekada,mozda oko 23.00.Subota isto tako.Nedjeljom mislim da nema potrebe.
Kratko i jasno vratiti ga kao nekad.A onda moja ideja za 2B definitivno otpada.

ikar

Citat: Berlingo  u Studeni 19, 2009, 21:52:40
Nastaviti niz? Delnice-Drazice-Cavle-Ribarska ulica.Naravno zadnja stanica Fiumara.Ali na busu ipak treba OBAVEZNO napisati RIBARSKA UL.
Salu na stranu.Nebi se puno bavio linijama ali ovo sta je Ikar napisao za 2A ne izgleda lose. Ako ide kroz grad normalnom trasom linija sasvim u redu i evo putnika.Do ponoci jako tesko i ne vjerujem u to.Zadnje voznje kao nekada,mozda oko 23.00.Subota isto tako.Nedjeljom mislim da nema potrebe.
Kratko i jasno vratiti ga kao nekad.A onda moja ideja za 2B definitivno otpada.

Bilo kako bilo morat će vozit Nedjeljom a i najmanje do 23.30 radnim danom. Pašcu će to biti jedina veza sa gradom.

echo

Reorganizacija :P

Svaka veća reorganizacija linija gradskog prometa trebala bi u svom definitivnom obliku biti najavljena najmanje 6 mjeseci unaprijed, ako je moguće i godinu dana. Ima masa ljudi koji uopće ne prate medije i u kratkom roku nema šanse da saznaju za reorganizaciju. Veća reorganizacija linija, ako se ne najavi duuuugo unaprijed, može samo još više smanjiti broj putnika jer ljudi neće smatrati pouzdanim prijevoznika koji od danas na sutra mijenja destinacije linija.

Ako gradski promet postoji radi ljudi koji se njime koriste (ili ne?) onda bi u se trebalo kroz raspravu uključiti i korisnike tog prometa da se čuje što ljudi misle o predloženoj reorganizaciji i da sami iznesu koje su stvarne potrebe za promjenama, ali na neki jednostavan način, internetom, telefonom, poštom i sl. Takva rasprava bi trebala trajati najmanje 6 mjeseci ili ako je moguće i do godinu dana.

Čini se da stalnu fiks ideju "ukidanje 3a - dvojka do Srdoča" na ovom forumu podržavaju samo oni koji ne žive Zametu, ili možda se čak ni ne koriste autotrolejom. Ako se ta stvar uvede, sa Zameta će se do grada vjerovatno najbrže stići pješke, zato jer ultra dugačka linija Srdoči-Trsat, s vjerovatno većim brojem polazaka u odnosu na sadašnju dvojku i prometom kakav je u gradu neće nikada voziti na vrijeme, već najvjerovatnije u grupama po 2 - 3 ili čak 4 autobusa odjednom. Ne moraš biti profesor logike da skužiš da su za jedan kvart dvije linije bolje nego jedna, posebno za jedan od najnaseljenijih kvartova u gradu kao Zamet. Ergo, od predložene reorganizacije Srdoči će profitirati a Zamet se može slikati. Pa se ja pitam: Čemu služi reorganizacija nakon koje će jednima biti bolje u drugima gore? Zar nije isto bilo i prije? Valda treba stvari promijeniti tako da svima bude bolje. Ili je to ajmo malo stvari mijenjati, tek tako, fore radi. Ne kužim. Koliko se može vidjeti po predloženim budućim linijama moglo bi u gradu biti više ljudi kojima će se ukinuti direktna veza s poslom (Npr Zamet-Tower), koji bi radi toga mogli preći na osobni prijevoz. Također znam da ima ljudi koji kad s place idu prema Zametu ne tegle špežu do kanala već se ukrcavaju u bus kod kazališta pa rade krug po Pećinama (bit će oduševljeni), a vjerovatno s place netko ide i na Vežicu. Takvih i sličnih situacija vjerovato ima milion. Nije mi jasno dali u troleju uopće kuže do koje mjere će ljudima puknuti film ako im neka reorganizacija gradskog prijevoza rasturi svakodnevni put na posao ili placu, pa im onda nakon toga treba pola sata ili sat vremena više?

Slažem se da 3a ovakva kakva je sad nema mnogo smisla, ali već sam rekao pa ću još jednom: Dvojka neka ostane kakva je sad, a 3a produžiti do Rešetara ili Kastva i ukinuti 18b.

Berlingo

A ocito je Zamet jako zamrsena stvar i tesko ga je rjesiti. Tocno, ja se ne vozim busom ali cu opet ponoviti da mi je zao ovih ljudi s donjeg Zameta.Oni su trenutno nigdje.

1A

Prve dvije stvari što bi trebali rješiti su koordinacija linija 1, 1A te 2 i 3A.

1 i 1A se tretiraju kao dvije iste linije (isto kao i npr. 6 i 6) tako da je razmak između dolaska dvaju jedinica 15 minuta min, a razmak između dva 1A je također 15 min. U praksi, kad prođe 1 za Bivio, ti čekaš barem 15 minuta 1A za Marčeljevu, a onda još toliko za drugu jedinicu. Na Zametu, 2 i 3A se mogu vidjeti 90% puta jedan za drugim tako da je naprijed (prema Zametu) prepuna dvojka, a iza njega prazan 3A. I nakon te dvojice, za max. 10 minuta stigne ili još jedna dvojka ili još jedan 3A. Zato za Marčeljevu hvataš bus kao da ideš u treću zonu.

Čitam priče o ukidanju 3A pa nek dvojke vuku na Srdoče - Pećine. Nakon dva kruga, bile bi barem tri dvojke zaredom, prva puna, druge dvije prazne.

Navečer moj plan.  ;D

ikar

Pa 1/1a imaju taktni vozni red (razmak je 9 minuta) - sad zato što je gužva nastaju veći/kraći razmaci... A i ne voze svi vozači jednako. Jedni stišću dok se drugi vuku ko po jajima...

Berlingo

Nisu ni svi busevi isti. Mozes stiskati 418 koliko god ide uzbrdo a 720 ce ga s lakocom pratiti na malim obrtajima.Ne vozim se busom ali kad si iza njega puno naucis.

Shole

3A je dobro zamišljena, al je nespretno izveden vozni red.  Kao što je neko rekao, uvijek je bolje imat dvije linije za neki dio grada nego jednu jaku, sa preučestalim polascima. To je posebno naglašeno u vrijeme gužvi na Piramidi kad od Crvenog Križa do podvožnjaka zaglave 3 li 4 dvojke zaredom.
2A i 3 bi trebale imat dvije refentne točke u kojima se mjeri prolazno vrijeme, odnosno razmak između polazaka.  To bi bila Fiumara/Jelačić u smjeru zapada,  odnosno Diračje u smjeru istoka.
To bi u prijevodu značilo, ako je u špici popodne razmak između dvojki 10 minuta, onda 3A mora imati ili 20 minuta ili isto 10 tako da recimo na stanici kod Slavice (trg Republike Hrvatske) linija 2 prođe u  15:00, 15:10,  15:20,  15:30 dok tu istu stanicu linija 3A prolazi u 15:05, 15:15, 15:25,  ili  bez 15:15 ako ide svakih 20.    Ali naši mudri inžinjeri su se sjetili da će 3A ić svakih 15 i onda svakom normalnom čovjeku je odma jasno da će u 15:00 ić obadva (2+3A), 15:10 (2), 15:15 (3A), 15:20 (2) 15:30 opet dva zaredom.  I naravno vozači na 3A to koriste pa čekaju da prođe dvojka (jer si mogu dozvolit na peronu na JT čekanje) i onda se vuku poluprazni za dvojkom.  Ta ista dvojka ima onda pauzu 5,6 minuta na Diračju, taman da ovaj napravi krug po Srdočima, i opet za dole idu jedan za drugim.  I tako iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, mjeseca u mjesec i nikog nije briga