Linije - razno 2015.

Autor Ivan, Veljača 02, 2015, 14:26:03

smogovci.bbb2

Da li se zna VR?! Solo ili zglob?!
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Ivan

Citat:– Riječ je o važnoj liniji koju smo napokon dočekali jer je riječ o velikom groblju koje je u najvećoj ekspanziji širenja – istaknuo je Markota i dodao da će od 14. 9. uvesti liniju i za Badelov brijeg.
>:( >:( Ajme, ma kakav Badelov Breg ih je spopao?? A kako su se baš toga sjetili kad nije ni tako strmo ni tako daleko? Nema kuće koja je na 600 m dalje od 212 i 224. Valjda živi neki lokalni baja pa se moralo uvesti. Po toj logici ima hrpa malih a ne predalekih ulica koje mogu dobiti svoj bus, recimo Oporovečki Vinogradi, Šestinski Kraljevec, Kustošijski Venec, Branovečina, Jordanovac, neki dijelovi Rudeša, Remeta, Trnskog, Sv. Klare, možemo nabrajat do sutra, i svaka od tih ulica ima jednako ili čak i više stanovnika od ovoga, ali pod jasnim uvjetom - samo kad ne bi već postojale prikladne linije, a linije tu kao i na svim ovim primjerima već voze trasama u blizini i zna se što je adekvatno... Kud bi grad došao kad bi autobusi baš svuda vozili? Ovo postaje potpuna sprdnja od sustava dok grad ulaže doslovno milijune za 10 putnika dnevno dok se prave linije raspadaju i tjeraju ljude da ne koriste ZET. Gdje je ovome kraj??

Zna se koji je standard za potpuno razvijeni JGP, potpuna pokrivenost = 500 m od stajališta busa ili tramvaja, može se pustiti nekoliko malo daljih kuća kao iznimka, i nema se što uvodit nova linija ako ne služi rasterećenju postojećih ili vozi u novom smjeru. Jer ovo je protiv svake logike prometne znanosti, razumnog proračuna, bilo čega logičnog...

A Medvedski Breg, Deščevec, Završje koji su stvarno daleko, živi puno ljudi i desetljećima se obećava linija? Ili Jakuševec koji se zapravo mora utrpavat u prigradske linije koje praktički slučajno prolaze tamo? Zašto je sve to opet zaboravljeno? O pretrpavanju glavnih linija neću ni počet pisat... U ovom gradu stvarno više nigdje nema reda i smisla, a ZET služi slikanje političara dok i same stanovnike kojima se "poklanja" linija u puno slučajeva (najočitije i mogu definitivno potvrditi sad zadnje na Oranicama) prave idiotima jer im linija skoro ničemu neće služiti kad ih slažu na ovakav način... Muka mi je kad čitam.

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Anders

267, linija za Markovo Polje, vikendom, onda kad ljudi najviše idu na groblje, vozi ukupno 6 puta po smjeru u danu. Briljantno razmišljanje ZET-a. A ova gadarija za Badelov Brijeg ima (osim kruga kroz Terminal) tri stanice u krugu.
27302

tramvajac 92

Vikendom bi možda trebao još jedan bus za groblje i zašto ne staje na svim stanicama do Sesveta?

lovac27

A što je s dugoočekivanom linijom VG Kvatrić, kad će ona doci na red?

tamlover

Citat: Ivan  u Rujan 10, 2015, 21:47:05
>:( >:( Ajme, ma kakav Badelov Breg ih je spopao??

Opće poznato da je taj breg već godinama blizak onima koji odlučuju. A vozni red za Markovo polje je "briljantan", po očitom principu bolje išta nego ništa!
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

konkordsky

ne znam zašto su promijenili broj linije Dubec Markovo Polje u 267 kad godinama prometuje 298 i putnici su se na to već navikli.
moglo se kvalitetnije i ekonomičnije riješiti prijevoz na groblje Markovo Polje uz postojeće linije koje prolaze tim smjerom.
po meni linija 212 više nije ni potrebna, a 50% njenih polazaka koristiti za Dubec-Markovo Polje.
Znam sad će pitanje što sa Selčinom i onom jednom stanicom, ništa, neka linije 261,262,263, skrenu lijevo kod Kauflanda i dalje redovito do terminala Sesvete.
NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

MAN19464

Citat: lovac27  u Rujan 11, 2015, 17:38:19
A što je s dugoočekivanom linijom VG Kvatrić, kad će ona doci na red?
kad se ukine pogon Velika Gorica, to je uvjet.
jel sa postoječim stanjem i brojem autobusa,nemogće je to izvesti.

lovac27

a to će biti za sto godina.... jos imamo rijetke polaske linije 335 za zeljeznicki kolodvor, pa nije bas zgodno ici na vlak, nema busa za kvatrić,,,,, gorica velik grad a ima samo jednu liniju za zagreb..sramota. sreća pa ima cazma i autpromet, a po tome bolje da onda autoturist preuzme goricu, jer od zeta nikakve velike koristi za goricane, osim sto plaćaju veliku cijenu karte i grad plaća velike svote novaca za subvenciju, a mnoga mjesta oko seveta i dubca imaju linija na pretek. putujem svakodnevno do dubrave i ako ne mogu autom, treba mi sat i pol do dubrave a ovako da se uvede linija 45 min, a znam i nekoliko ljudi koji jedva cekaju tu liniju jer rade na zitnjaku.....

MAN19464

Potpuno se slažem oduvjek je ZET ima mačehinski odnos prema Velikoj Gorici.
U Velikoj Gorici je strašno veliki problem otvoriti neku liniju koja je jako potrebna građanima, oduvjek šalju najgore autobuse, koji zimi voze na ljetnim gumama još k tome niskopodni autobusi sa niskoprofilnim ljetnim gumama za brdske linije itd. itd.
Sad je najveći problem sa prokišnjavanjem autobusa, ali i to su putnici naučili kad ulaze u autobus kad kiša pada, prvo pipaju sjedala, tražeči suho sjedalo,tek tada sjedaju, jel svatko je bar jednom sjeo u lokvu vode na sjedalu, a cijena 610 kn mjesećno, pa di toga ima?
Kao što kaže Lovac 27  nema usklađene autobusne linije sa vlakom.
Ja osobno mislim da nije toliko kriv ZET za katastrofalne Goričke linije koliko je kriv grad Velika Gorica tj. vlast koja upravlja gradom, jel ZET koristi priliku za laku zaradu, Gorica plaća veliku subvenciju građani preskupu kartu, a što je najgore goricu nezanima kvaliteta usluge, niti se trude da to ZET poboljša.
logično je da ako nešto skupo plaćaš, da tražiš kvalitetu te usluge, a ne da dopustiš da izvršitelj te usluge radi što hoće i kako hoće.
Građani Velike Gorice skupo plaćaju Zet-u da bi Zet kupovao nove autobuse i otvarao nove linije Zagrebčanima.

Ivan

Ja kažem, ne znam zašto VG ne bi prebacili na samoborski model... Samobor ima nekoliko linija za ZG na izbor, a u VG ZET nudi samo jednu po svim mjerilima katastrofalnu liniju, a uopće ne misli kako bi mogao privući nove ljude da se potrudi uložiti u novi sustav linija. Cijena karte koliko se plaća kod drugih a koliko kod ZET-a varira ali uštede sigurno nisu velike kao recimo oko 2000., ali ukupni izdatak za JLS je milijune manji i Samoborci imaju prirez 0%, i građani VG bi trebali biti svjesni koliko ulažu u ZET i onda kad neki kažu da je "jeftiniji", to je puno teža računica a mislim da na kraju izvlače deblji kraj. Na kraju, da, pitanje je zašto si Velikogoričani dopuštaju tako bezglavu lokalnu politiku, a ZET jednostavno vuče te subvencije kad može i kad su u ZET-ovskom sklopu razmišljanja zapravo baš ono što žele, koliko god je za ugled cijele firme organizacija cijelog VG sektora negativna stvar, o reputaciji malo tko misli kad će ZET dobit što može po svom sustavu a ostalo nije tako bitno, što znači da će namiriti potrebe i ispregovarati obično u smjeru ne tako da diže samoinicijativno kvalitetu i broj putnika, nego tako da samoinicijativno pošalje račun za veće subvencije (ili iste subv. uz ukidanje polazaka) lokalnoj samoupravi...

Kako sam već puno puta rekao, pošto glavešine ZET-a ne kupuju ni ne namjeravaju strateški izgraditi flotu koja ima puno veze s prigradom a onih 16 visokopodnih s puno sjedala (samo uvjetno rečeno "prigradskijih") koje su kupili prije 10 godina ima dosta posla i na zagrebačkom širem području a vjerojatno takve neće više kupovati, to ne namiruje potrebe kad u biti treba barem 50 vozila prilagođenijih prigradu, no ništa od toga nećemo vidjeti (a i kad bi ih bilo kakvi su dispečeri i voditelji, tko zna kud bi se slalo, bolje da ne razmišljam). VG kao i sva ostala područja u Županiji trebaju malo temeljitije razmisliti zašto održavaju ZET s tako velikiom subvencijama a ne baš jako povoljnim kartama. Za subvencije u desecima milijuna kuna trebali bi imati konkretnije zahtjeve od ZET-a i konkretnije standarde koje bi trebali znati i kontrolirati, ali za to moraju imati sposobne ljude za promet u JLS.

Kad se sve to uzme u obzir, mislim da ZET treba spadati isključivo u Grad Zagreb i radi svojih i radi tuđih interesa, jer ne prilagođava se uvjetima izvan grada a možda je i bolje da stvari budu jednostavnije.
Neka ZET bude zagrebački, a za sve ostalo neka se brine netko drugi jer većina toga što ZET ima i planira kupovati i raditi je uvelike nekompatibilno prigradskim prijevozom, od tarifnog sustava do voznog parka, previše je konflikata oko cijena i troškova i tarifa, nedoumica o kontinuitetu usluge i jer svi stalno razmišljaju o promjeni, neadekvatnosti za održavanje i samom ZET-u, neudobnosti u svakodnevnoj vožnji u busu koji nikako ne spada na linije od 30 km (o tome ZET najmanje misli a trebala bi mu baš biti prva briga o putniku). Općine i gradovi neka dovode privatnike ili neka JLS osnivaju JGP firme po svojim kriterijama i potrebama, jer ZET ih ne misli zadovoljiti, samo su očito lijeni i inercijom rade najlakšu stvar na štetu proračuna i putnika.

421

Citat: lovac27  u Rujan 11, 2015, 18:56:09
,,,,, gorica velik grad a ima samo jednu liniju za zagreb..sramota. sreća pa ima cazma i autpromet, a po tome bolje da onda autoturist preuzme goricu, jer od zeta nikakve velike koristi za goricane, osim sto plaćaju veliku cijenu karte i grad plaća velike svote novaca za subvenciju,
Ipak mislim da ima dvije-268 i 330,zar ne? Sesvete imaju otprilike sličnu situaciju jer imaju direktnu 212 i "brzu"269 jer prigradske stoje u Sesvetama i ne stoje do Dupca. Bitna razlika je korištenje HŽ-a koji je u Sesvetama izraženiji i bolje povezan sa busevima.
Citat: MAN19464  u Rujan 11, 2015, 19:22:42
Potpuno se slažem oduvjek je ZET ima mačehinski odnos prema Velikoj Gorici.
Građani Velike Gorice skupo plaćaju Zet-u da bi Zet kupovao nove autobuse i otvarao nove linije Zagrebčanima.
Tek bih se djelomično složio s Tvojim tvrdnjama, jer VG putnici ( ne svi,dakako) koriste ama baš svaku priliku da se voze na 268 plaćajući samo jednu zonu,što je izuzetno veliki gubitak za ZET (što i ti osobno znadeš). Dalje, VG ne sudjeluje u nabavci vozila, već su ih kupili građani ZG koje nitko nije ništa pitao. Konačno, ZET je najjeftiniji prijevoznik u odnosu na one koji su sudjelovali u tenderu za prijevoznika putem koncesije.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Nije nikako moguće da je ZET najpovoljniji što se tiče koncesija jer dobiva nekoliko puta više subvencija na svojim područjima nego u usporedivim područjima s drugim prijevoznicima, izdavanja iz proračuna su za ZET viša nekih 200-300% ako usporedimo recimo VG ili Zaprešić sa Samoborom (uz uračunate razlike u teritoriju i br.st.), a ponekad i 1000% ako usporedimo recimo Brdovec i Bistru!!! Može biti "povoljniji" jedino ako je koncesija već dogovorena i složena po kriterijima ZET-a koji se dosta razlikuju od drugih.

Što se tiče karata, jedino je povoljan za putnike ako im treba jedinstvena tarifa ZG-lokalno PP, sustav zona za pojedinačne karte je katastrofalan po svim kriterijama, ali i za pokaze inače ima sve manje uštede za putnike (kažem, nije više godina 2000. kad je ZET imao pravu prednost), a kad se zbroji što sve stanovnici ZET-u za takav prijevoz daju preko prireza još je teže odgovoriti tko je skuplji...

No da, i što se tiče naplate ZET nije puno toga razlučio oko kriterija u svojim vozilima. Ja odavno govorim da trebaju postojati različite linije a onda i s različitom naplatom, ali ZET više službeno i nema razliku gradsko i prigradsko, a kamo li da još i ocijeni linije koje su teže ili lakše opterećene u gradu pa prema tome otvara vrata i provjerava karte... To je u drugim velikim gradovima normalno i na gradskim linijama ovisno o opterećenosti, a u prigradu je praktički neizbježno da vrijedi potpuno drugačiji set pravila makar je ponekad ista firma, ali ZET ima samo jedan "sustav" (osim na lin.140) koji je u biti nemoguć nered i živi prikaz nebrige i neplanskog nabacivanja resursa.

Recimo, vozač uopće na validatoru ne može vidjeti ako putnik poništi jednu zonu a vozi se na liniji koja ima 4 zone. U redu ako čuje samo zvuk na gradskoj liniji u 1 zoni, ali na dužoj liniji je potpuno bizarno i to si pravi prigradski prijevoznik ne bi nikad dopustio, nego bi i vozač imao pregled digitalne karte u vozačkoj kabini u autobusima koji voze prigrad. No ZET to "pojednostavljuje" i hrpetinu drugih stvari radi i na svoju štetu (ili na štetu skuplje karte za one koji stvarno plate, na štetu odnosa s JLS koji samo čekaju godišnje pumpanje subvencija, umjesto da se ZET sredi i ubere novce na pošten način).

Uglavnom, ako stvarno hoćemo nešto riješiti, postoje dvije opcije - lakše rješenje je da se ZET povuče iz prigrada i pojednostavi si život, a teže da razradi potpunu, obuhvatnu i konzistentnu strategiju za prigradske linije na kojima bi se isplanirale nove stvari, od vozila, linija (pogotovo brzih linija) i vozačkih dodataka za provjeru karata, do toga da uz drugačije tipove autobusa razrade možda drugi sustav oznaka (recimo još do 90-ih su prigradske linije imale zelene table, meni se to čini super detalj) i u biti time i vizualnog identiteta koji bi sugerirao putniku da se ponaša drugačije nego u gradskom busu s visokom izmjenom putnika (dakle 0 prolaza na druga vrata itd). Dakle zaokret koji bi podigao udobnost putnicima, a vozačima osigurao uvjete da obavljaju vožnju kako treba.

No znamo da je trenutni nered, koliko god bio sramota, vjerojatno najizglednije rješenje za budućnost čisto zbog inercije i nebrige...

MAN19464

Istina da VG nesudjeluje u nabavci vozila, al ima ZET izuzetan priljev novaca iz VG-a pa bi mogli poboljšati kvalitetu u Goričkoj okolici. (naravno nekrivim zet nego goričku vlast).
Moje mišljenje je da zet pruža jako lošu uslugu u Velikoj Gorici obzirom na priljev novaca, jel Gorica ima i okolicu koja je zakinuta za kvalitetu, oni neče nikad zimi imati tople putničke prostore kao ni rashlađene ljeti.
Ako iz Buševca do Buzina i nazad do Buševca platiš 80 kn onda očekuješ i kvalitetu.