Linije - razno 2015.

Autor Ivan, Veljača 02, 2015, 14:26:03

Ivan

Citat: tamlover  u Siječanj 06, 2016, 21:24:48
Da, al je 137 obično među prvima skraćena za razliku od 203. Eto, ne ljutite se što sumnjam nepotpunost informacije i možda sam u krivu.
Ceste na 203 vjerojatno sve imaju prioritet...
S obzirom na strminu i sporednost ceste na 137 slično je sa 135, ili još češće 139 i slične male linije, ali kad u kraćem razmaku padne nova količina snijega ponekad se dogodi da ostane od prošlog snijega dosta soli koje se na takvom brdu jako puno baca, pa do ponovnog dolaska ralice ostane kako-tako prohodno...
Uglavnom doživio sam par puta da Graberje zbog tolike soli izgleda čišće nego Ilica, ali naravno nikad kod prvog snijega.

conecto

Citat: Anders  u Siječanj 07, 2016, 01:47:07
Nekoliko stranica unatrag sam postavio isto pitanje, a isto sam pitanje postavio i jednom od vozača. Njegov odgovor je da su i oni postavili upravi isto pitanje, a uprava je odgovorila da je to zbog ležećih policajaca na Aleji Javora, kojih ima točno tri ako me Street View ne vara, oblika "kratka izbočina cijelom širinom kolnika". Ne vrlo dobar razlog, pogotovo kad je cesta prema Sesvetskom Kraljevcu od betonskih kocaka koje su se međusobno rastavile pa se cesta ponaša kao da je svakih ~50 m postavljen ležeći policajac.

Nije baš dobra usporedba. Preko tih ležećih policajaca u Aleji Javora ne može se bilo kojom vrstom vozila proći brže  od 10-15 km/h.
A tom betonkom prema S. Karljevcu se bez problema vozi bilo kojom brzinom. Postoje određeni zvukovi na prijelazima preko spojeva, ali tom je cestom prošlo masu kamiona, tegljača i buseva (za vrijeme rata čak i tenkovi), ali nigdje nije dobila kolotrage, a ne pati ni od većih rupa.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

marin

To je jako stara cesta te je kao takva u dobrom stanju. Ne fali joj ništa(osim tih zanemarivih prijelaza), izdržat će još više nego ove nove asfaltirane "ceste".

MAN19464

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/zet-ova-linija-268-pa-to-je-kaznjenicka-bojna-1051961

ZET-ova linija 268 - pa to je kao cirkus na kotačima

vecernji.hr
14.01.2016. 14:38

Glasne primjedbe na ponašanje vozača ZET-ove autobusne linije 268 Velika Gorica – Zagreb uobičajene su putnicima koji se njome svakodnevno koriste. Štoviše, toliko su česte da prepirke u vožnji na relaciji putnici – vozač već brojni Velikogoričani doživljavaju kao "dodanu vrijednost" karte koja od Gorice do Zagreba i natrag stoji visokih 40 kuna.

Tako je već godinama, liniju koja je ZET-u najprofitabilnija i kojom se dnevno preveze i do 30 tisuća građana mnogi doživljavaju kao "kažnjeničku bojnu", u koju se šalju najnekulturniji i najbezobrazniji vozači koji si uzimaju za pravo, komentiraju putnici, njih podučavati kulturi.

Tako se na dionici koja traje pola sata znalo događati da vozači zaustave autobus i otrče u dućan sanitarija, ostavljaju volan da bi se na harmonici autobusa svađali s putnicima ili ih tjeraju iz vozila. Bilo je i vožnje i istodobnog razgovaranja na mobitel, kršenja voznog reda ili samovolje određivanja početka i završetka druge zone i ostalog, što sve više nalikuje na cirkus.

Urlanje na ulazu

Zbog brojnih pritužbi i svađa u autobusima odlučili smo ispitati Goričane o njihovim iskustvima. Kašnjenje autobusa i gužve najveće su zamjerke, a tek na treće mjesto sugovornici stavljaju bezobraštinu. Kažu da su pritužbe ipak urodile plodom pa je na liniji 268 ostalo tek "troje nekulturnih vozača". A prigovora građana na 268, kažu u ZET-u, bude po jedan u dva tjedna, ništa neobičnije nego na drugim linijama.

Zbog putnika koji nemaju kartu zaustave autobus i tako čekaju 10 minuta bez obzira na druge koji onda kasne

Lorena Petrac

putnica, studentica

– Čekao sam autobus, a kada je vozač otvorio vrata, prvo je počeo vikati mislim li ili ne mislim ući. Dok sam izvlačio novčanik, urlao je da ako nemam namjeru platiti kartu mogu odmah van. Svađali smo se do Buzina, iako sam platio kartu odmah – prepričava 28-godišnji Bruno. "Iživljavanju" na 12-godišnjoj djevojčici svjedočila je 21-godišnja Lorena Petrac.

– Djevojčica je ušla na druga vrata, imala je slušalice na ušima, a on je na nju prvo vikao na mikrofon, a onda zaustavio autobus i došao do nje. Imam osjećaj kao da im je najdraže zaustaviti autobus kad netko od putnika nema kartu i tako ostati na stajalištu bez obzira na to što drugi s kartama kasne – kaže Petrac.

I oni su samo ljudi

Otvaranje samo prvih vrata za velikih gužvi zamjera Martina Pilat, kaže da ljudi tako znaju ulaziti u autobus i po 10 minuta, a nezaustavljanje na stajalištu unatoč najavi putem tipke stop nešto je što zamjera 20-godišnja Eva Binder.

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

– S vozačima sam se posvadila sigurno 40 puta. Naravno da ima i pristojnih – kaže 58-godišnja Danica H. koja se ZET-om vozi godinama. U ZET-u kažu da svađe na linijama izazivaju uglavnom putnici koji nemaju karte.

– Linija 268 jedna je od opterećenijih. I naši su vozači samo ljudi pa je pogreška u reakciji, osobito u stresnom okruženju, moguća. Većina profesionalno radi svoj posao pa nam je žao kad se zbog pojedinaca na sve preslikava negativan predznak – objašnjava Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

>> Problemi ZET-ove linije 268: Čemu vozni red kad ga se autobusi ne drže?

Ivan

Večernji je baš zapeo za 268... Počinjem vjerovati da iza toga stoje nečiji interesi, no u ovom slučaju podržavam "privatnu inicijativu" jer i sam ZET će biti sretniji bez takve gnjavaže... :P
VG je preveliki satelitski grad da funkcionira sa sporim autobusima kao temeljem prijevoza i u razvijenom svijetu tu bi željeznica bila okosnica prijevoza, autobusi samo feeder za željeznicu i sekundarne veze, ili bi minimum morala biti brza i kapacitetna i pouzdana i stalno dostupna autobusna linija a 330 je samo prvo i ništa od ostalog navedenog, lako je moguće tako preformulirati sustav i u Velikoj Gorici, i u interesu prijevoznika i korisnika, no nitko se ne trudi mijenjati raspored postavljen kad je VG bila daleko manja i manje bitna... No i da je bolje vezan vlak, glavni bus za tako veliki grad bi trebao osigurati prigrasku okosnicu koja ne smije stajati na svakoj stanici, a uz nju bi morale biti biti smirene gradske linije ili postojati gradska na Zg dijelu koja ne ide dalje pod nekim gradskim projem i ima presjedanje putnike za goričku liniju u Buzinu, a 330 kapacitetna prigradska, za uštedu radnih sati vozača i uštedu i zadovoljstvo putnika, no izgleda da to glavešine jednostavno ne razumiju ili ih nije briga.
Samo mi nije jasno zašto taj recept vrijedi za 172 za Zaprešić i ZET i putnici su kako-tako zadovoljni i na zagrebačkom i na zaprešićkom dijelu, a ovdje sve ide tako nakaradno, 268 dobiva nove stanice, 330 gubi autobuse bez reda, uopće da voze solo na takvoj liniji je smiješno, opći raspad i nekontrolirano nabacivanje kapaciteta na shemu od prije 30 godina kad je VG bila puno manja (a i tad su Zaprešić, Samobor, Jaska i Dugo Selo imali kvalitetnije linije nego VG) umjesto bilo kakvog novijeg plana.

Autoturist sigurno ne bi svuda stajao na glavnoj liniji koja 90% putnika ukrcava i iskrcava na 7-8 stanica a stoji na 22, jednostavno se ne bi isplatilo nekome tko zna i želi računati troškove a ne radi na inerciji javnog poduzeća i lokalne samouprave. :P

Uglavnom, mislim da bi Velikoj Gorici trebalo biti u interesu da inzistira na jačoj brzoj liniji kad bi tamo bilo sposobnih prometnih stručnjaka u JLS, zašto bi plaćali u velikoj većini liniju koja je nepouzdana i spora prije svega zbog 15 stanica u Zagrebu, od kojih samo 3 ili 4 imaju ikakvu ulogu u životu 95% goričkih korisnika? :P
Jednostavno, princip po kojem ide 172, zašto bi stanovnici većeg grada zaslužili manje od toga?

Ivan

Nego, vidim na Google Maps da se novo velikogoričko groblje Kušanec počelo koristiti...

Znam da ZET ne brine ni najmanje o smislenosti tarifnih zona (pa tako ni o provođenju tarife s obzirom da vozačima uopće nije namještena elektronika mogu kontrolirati elektroničke karte za višezonske linije), ali nekako mi se čini da bi Grad VG trebao intervenirati da se Kušanec prebaci u 2. zonu kao i uži grad, iako se čini ni da u Gradu VG nema previše marljivog bavljenja takvim detaljima...

MAN19464

Groblje Kušanec se koristi
skoro pa dvije godine, tamo i nazad plaća se 40 kn. 4 stanice u jednom smjeru, odprilike 8-10 min vožnje, dok gradonačelnik nije od ceste napravio parkiralište i znatno usporio javni gradski prijevoz, vozilo se kraće do Kušanca, nevjerujem da uopće razmišlja nešto poduzet oko  prijevoza do gradskog groblja Kušanec. Jel 40 kn je puno i previše.