Slike unutrašnjosti autobusa

Autor man134, Prosinac 01, 2007, 14:38:51

stručnjak

Pozdrav Shole....

bus123 >> oko 670 000 km, automatski mjenjač 4 brzine + rikverc...itd.<< bus123

MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO, PAŠ VIDIT KAD TE STIGNE GLOBALNA KRIZA!!! ;)

Shole

To šta stoka iza uništi na to nažalost nemoš utjecat, al brate mili šta su ovi vozači radili da su ovako razvalili sjedalo?
Šta i fotelje doma u dnevnom tako unište?  Di je navlaka?

stručnjak

o-0 Postoje savjesni vozači koji se strogo drže obveza iz ugovora o radu, pa u konačnici imaju i malo kućnog odgoja i oni nisu nikakav problem, problematični su oni kojima nedostaje kućnog odgoja, a ugovor o radu smatraju iluzornim  ili uopće ne >>znaju  za njega<<, jer su ni ja ne znam kojim putem dospjeli na takva radna mjesta. Mislim da je problem ukorijenjen duboko u ovaj način društvenog shvaćanja  iz prošlog društveno političkoga uređenja, za kojega se nadam da bi trebao biti prošlost.Svi bi htjeli PRAVA 100% a OBVEZA  0,10% ne krivim ja njih nego one koji su im to omogućili. o-0   >hammer<

Shole

Kad si već spomenuo mjenjač, dal u Dubrovniku svi autobusi imaju D-N-R automatske mjenjače ili ih ima i sa 1-2-3 opcijama koji su kud i kamo praktičniji za rad?

medo

svi noviji ti imaju D N R mjenjač, i classici i city, mjenjače 1 2 3  imaju sam SL 222 72-76, stručnjače ovo si slikao g.b.114 jel da? taj je isto trebao dobiti nove siceve kao i 113, ti sicevi su čak i došli u garažu međutim misteriozno su nestali (čitaj pokradeni, nosio tko je stigao) tako da 114 i 111 nikad nisu dobili nove siceve.

stručnjak

zzz svima

Mislim da se radi o konstrukcijski istim mjenjačima, DNR i DNR123, (odnosno 4 brzine + rikverc) s time da D uključuje 1+2+3+4.   ;)   ???   ???

maky

Mislim da niste shvatili pitanje. Kao što stručnjak kaže, to je isti mjenjač, samo je stvar programa i tastera za odabir brzine.

D N R je po mom, a i po mišljenju većine prilično bedast za neke brdovite gradske linije. Za ravnicu je OK, ubaciš ga u D i vozi nek se sam prilagođava koja brzina mu treba, ali za brdo nikako nije jer je 90% vremena u krivoj brzini. I onda bespotrebno šalta viša - niža - viša itd...
E, al kad ti imaš opciju za blokadu brzina, pa kad ti njega šišneš u 2 (ili u 3) pa će on držat više okretaje u drugoj (ili trećoj brzini) dok ti izađeš brdo, pa kad ga ti sam kontroliraš, e to je 100 puta bolje. Isto tako možeš koristit te blokade i kad ti treba bilo gdje iz bilo kojeg razloga. Zamisli da je snijeg i da se spuštaš nizbrdo gdje je cesta neočišćena. Staviš u 1 (ili koju ti već treba) i on neće izać iz prve brzine. A kad ti imaš samo D na raspolaganju, onda moli krunicu...

Dakle, pitanje je, imaju li u vas svi DNR mjenjače, ili imaju i 123DNR mjenjače? Isti su mjenjači, samo je stvar elektronike...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Shole

Mislim da nije čak ni do eletronike, nego samo do tastature. Pretpostavljam da se vrlo lako postojeći D-N-R zamjeni puno kvalitetnijim 1-2-3-DNR.  Odličan primjer za snijeg Maky, al još bolja opcija za nizbrdicu ti je stavit u ler i lagao na kočnici da te motor ne napinje. Ionako nemožeš kočit motorom, nego si stalno samo na kočnici, a retarder ne drži ispod nekih 15-20 na sat

medo

Citat: Shole  u Prosinac 20, 2010, 12:54:13
Kad si već spomenuo mjenjač, dal u Dubrovniku svi autobusi imaju D-N-R automatske mjenjače ili ih ima i sa 1-2-3 opcijama koji su kud i kamo praktičniji za rad?

Citat: medo  u Prosinac 20, 2010, 13:32:57
svi noviji ti imaju D N R mjenjač, i classici i city, mjenjače 1 2 3  imaju sam SL 222 72-76

Citat: maky  u Prosinac 21, 2010, 12:06:02
Mislim da niste shvatili pitanje. Kao što stručnjak kaže, to je isti mjenjač, samo je stvar programa i tastera za odabir brzine.

Dakle, pitanje je, imaju li u vas svi DNR mjenjače, ili imaju i 123DNR mjenjače? Isti su mjenjači, samo je stvar elektronike...

mislim da nisi čitao pozorno, svi smo sve shvatili i odgovorili

razlika je u tastaturi ali i u mehaničkom dijelu, ali pored tastature je i gomila elektronike tako da se i usudiš mijenjati tastaturu  to bi bio jako skup poduhvat , shole  zamisli samo koliko bi trajali motori da se skinu blokade sa motora , a o potrošnji goriva ne treba niti pričati, ako se sjećate te tastature sa  1 2 3 su bile najzastupljenije u autobusima s početka 80ih kada su automatski mjenjači i postali najzastupljeniji u gradskom prijevozu (iako su i ranije postojali) , danas gotovo svi novi autobusi izlaze za D N R.
dubeovački MAN cityji imaju ASTRONIC mjenjače, mislim da ih imaju i classici. inače taj ASTRONIC nije manov proizvaod nego je posuđen od nekoga.. Stručnjače ti bi to trebao znati.
To sa snjegom je bez veze,ne znam baš kome bi palo na pamet slati autobus sa automatskim mjenjačem na snijeg, za ta područja treba kupovati autobuse sa ručnim mjenjačem, maky zamisli da se penješ uzbrdo na snijegu sa  1 2 3 mjenjačem, što bi postigao što misliš? probaj samo malo stisnut papučicu gasa  buljimir buljimir, a još k tome ako imaš zglobnjaka... ugasi ga i čekaj da se snijeg otopi ili da te "grtalica"( ;D ;D) spasi, na snijegu nema razlike,ako će klizati klizat će ti oba, i oba će ti držat u prvoj dok D N R -u ne stisneš malo gasa,

zaključak priče je: za grad je bolj D N R,  DNR i 1 2 3 se ne isplati mjenjati jedno s drugim, za brdske krajeve obavezno ručni mjenjač, u slučaju snjega i leda sa automatikom gasi autobus i stani sa strane!

medo

i još nešto, tema je Slike unutrašnjost autobusa , što znači  da smo  o-0 o-0 o-0

Shole

Nema to veze sa moderno ili staro, nego o narudžbi. I pred 25 godina si mogao naručit automatika samo sa DNR  (polovni ZET-ovi  SG242 i SL200 iz Njemačke iz 1985. a i stariji)  isto ko što danas možeš naručit najnoviji Citaro sa DNR i sa 123DNR.  Slažem se sa tobom da vjerovatno potrošnja pada kad on sam bira u kojoj će vozit (samo D opcija) zbog vožnje u nižim okretajima, ali osim šta je udobnost vožnje tad puno lošija (nonstop šaltanje)  vrlo lako dolazi do habanja i trošenja nekih ostalih djelova.  Kardan i križ kardana ti nakon 300 tisuća dobiju lufta pa počnu nabijat jer se šalta kad auto nije pod opterećenjem.  On ima kick down opciju da malo žešće stisneš gas pa će kasnije šaltat (ili ranije nižu), al to nije uvijek dobro rješenje jer to automatski povećava brzinu vozila što ti možda nisi želio.  1-2-3-D-N-R se za brdovit kraj pokazao kao pun pogodak.  To su shvatili čak i naši inžinjeri koji iako inzistiraju da se čim više vozi u "D", kod svake narudžbe novih autobusa obavezno stave u specifikaciju da bude opcija sa biranjem raspoloživih brzina.  Slažem s stobom da je najbolja opcija ručni mjenjač, ali njime samo povećavaš troškove jer ima svakakvih jarana koji misle da u 2010. godini voze Sanosa pa kreću drugom što rezultira da se lamela mjenja svakih 50 tisuća, dok automatski mjenjač nemaš šta rastavljat sigurno 400-500 tisuća

421

o-0 Odgovor.
Ugrađene  tipke DNR ili 123DNR su opcija naručivanja koja je prilagođena konfiguraciji terena i snazi motora i momentu koji prenosi na pogonske kotače.
Naši prostori koriste dvije vrste automatskih mjenjača: VOITH i ZF iako ih ima još( Eaton,Allison..) Svi oni imaju mogućnost softverskog podešavanja prema konfiguraciji terena, opterećenju što je vidljivo kad se iščitavaju podaci pohranjeni u memoriji getribe.
Maky  kaže  da imaš opciju za blokadu brzina što je tek djelimično točno jer radi se zapravo o blokadi broja okretaja do maksimalnog, a brzina je posljedica.
Kako imam iskustva s vožnjom po snijegu s VOITH getribom, konstatacija koju izražava medo o stajanju s zglobnim busom za vrijeme snijega ne stoji, kao i sholetovo spuštanje niz brijeg samo s kočnicama. Prebacivanjem u nižu brzinu (123DNR tastatura) niz brijeg svakako ima efekt kočenja motorom kao i s ručnim mjenjačem, dok smo na starim O305 mogli( i morali!) isključiti  retarder preko prekidača na ploči zbog kontraefekta to jest zbog slabog kontakta s podlogom retarder reagira prekasno tako da ga je preporučljivo isključiti.
Zakonski su svi autobusi dužni imati ABS zbog manevriranja tijekom kočenja, dok je ASR nužno zlo pri pokretanju busa kad je kolnik klizav.
Medo, ako imaš zimske gume na svim kotačima,tad ni prema Brgatu ne bi bio problem uzbrdo bez obzira na mjenjač i tastaturu, problem bi mogao biti samo s DNR zbog čestog šaltanja.123DNR ili ručni 4/6 brzinski bi to odradili gotovo jednako.
Vaši DU MANovi imaju VOITH  DIWA automatske mjenjače koliko mi je poznato, dok su AStronic ZFovi mjenjači.
Kod nas su u upotrebi VOTH DIWA na Cityjima i Citarima, dok su na Citelisima ZF ECOmat. Postoje stanovite razlike u načinu šaltanja,i VOITHove su se pokazale boljima iako su na O405GN zapuštene pa znaju nabijati pri šaltanju naviše i naniže. ZFove na Citelisima cukaju pri promjenama i nema mekoće pri vožnji kao kod VOITHovih.
Ako vas put nanese u ZG na Snježnu kraljicu i/ili Snježnog kralja 4. i 6. siječnja 2011. možete se uživo uvjeriti u navedeno.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

maky

I ja opet neznam jesu u vas samo DNR ili samo 123 ili DNR123 mjenjači...   ;D

A vožnja sa DNR123 je prilično slična vožnji sa ručnim mjenjačem. Uzbrdo po snijegu čak kreneš lakše nego sa ručnim jer ćeš rijetko kad ti moć ga uhvatit na kvačilu onako kako on uhvati kad je u brzini. Kad pustiš kočnicu, on sam automatski gazi naprijed brzinom 2- 3 km/h, ako je mjenjač ispravan i lamela svježa. Staviš u 1, pa ako i počme proklizavat neće ti šaltat u drugu bezveze, nego će to uradit onda kad ti budeš želio, tj. kad stisneš 2,3 ili D tipku...

I nebi se složio da danas gotovo svi autobusi izlaze sa DNR mjenjačima jer bar što se Splita tiče u posljednjih 10 godina nije nabavljen nijedan novi autobus sa DNR tastaturom, nego su svi imali 123DNR, a koliko vidim tako je i u Rijeci, a i u ZG...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

stručnjak

ZZZ maky

evo kako medo piše garažni brojevi 72-76 imaju DNR123 a svi ostali automatici ne znam sad g.br.  su s  DNR...

Citat: medo  u Prosinac 20, 2010, 13:32:57
svi noviji ti imaju D N R mjenjač, i classici i city, mjenjače 1 2 3  imaju sam SL 222 72-76, ....

conecto

D-N-R je prihvatljiva alternativa za 1-2-3-D-N-R samo kad su u pitanju ravne linije na kojima su ceste manje-više relativno "otvorene". I ne samo na brdu, predizbor mjenjača je koristan na uskim ulicama s dosta zavoja s čestim ubrzanjima i usporavanjima koja rezultiraju prečestim šaltanjima gore-dolje. Primjer: naši noviji busevi Lion's City i Citaro šaltaju u četvrtu kod negdje 40 km/h, pa kad se vozi dionicom koja se vrti oko te brojke nekoliko km/h gore ili dolje (prije ili poslije zavoja npr.) neprestano šalta. Suvišna šaltanja povećavaju potrošnju goriva (uz sve ostale negativne posljedice koje su ovdje već spomenute) pa je bolje i ekonomičnije (bez obzira na drugačije predrasude) takve dionice izvoziti u "trojci" unatoč nešto višim okretajima (u trećoj još uvijek ispod 1500 o/min što uopće nije ni približno kritično).
Za Dubrovnik koji je prepun brda i uskih ulica D-N-R je potpuni promašaj što govori o poznatoj stručnosti inžinjera u našim (osobito javnim) firmama, kao i "riječka" preporuka da se stalno vozi u "D". Tek posljednje generacije upravljačkih softvera automatskih mjenjača prepoznaju konfiguraciju terena pa je prihvatljivija stalna vožnja u "D", ali takve još nitko u HR nema.
Predrasuda je i da se s automatskim mjenjačima ne da voziti po snijegu, probajte s dobrim zimskim gumama, a tu je danas i spomenuti ABS i ASR. Relativn je dilema sa ili bez retardera. Naši Lion's City još uvijek imaju mogućnost isključenja retardera za vožnju po sklizavom, ali u praksi se pokazuje da tada pogon previše gura pa sve kočenje ostaje na prednjim kotačima, ABS škljoca do beskraja i nikad stati.
ZF AS-Tronic nije automatski nego automatizirani mjenjač, tj. klasični ručni mjenjač kod kojeg šalta elektronika, pa je u konačnici vožnja za vozača većinom jednaka kao s klasičnim automatskim mjenjačem. Ovi mjenjači se ne koriste kod gradskih autobusa već kod turističkih, putničkih, a postoji i opcija već kod npr. Lion's Regia, a koriste ih i kamioni i tegljači.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...