Autobusi koji više nisu aktivni - slike

Autor nukleusri, Prosinac 01, 2007, 14:54:00

kico101

Citat: Berlingo  u Lipanj 27, 2009, 12:55:18
340.Vozio se u njemu.
:)
Vidim da je bilo prelagano.
Koji je jedini o317G , kada su ukinuta kondukterska mjesta imao na toj poziciji red od 3 sjedala okrenuta prema lijevo, dok su ostali imali dupla sjedala okrenuta prema naprijed?
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Berlingo

A imam i ja jedno pitanje.517 bio foteljas(malo kraci predni kraj).518 S200.Gdje su 1986. zapoceli svoju karijeru istog jutra?Ajmo znalci.Inace sam na zadnje pitanje (kico101) pretpostavljao odgovor ali nisam bio siguran(objasnio mu porukom).

kico101

Citat: Berlingo  u Lipanj 28, 2009, 01:20:02
A imam i ja jedno pitanje.517 bio foteljas(malo kraci predni kraj).518 S200.Gdje su 1986. zapoceli svoju karijeru istog jutra?
Za 518 ( kao i 519 ) sam siguran da je započeo na dvojci u prosincu 1986., a za 517 stvarno ne znam. 518 i 519 su mi tada bili posebni zbog novog tipa motora ( Om427 ) koji je u odnosu na motore stare serije ( 463-465 i 471-478 ) bio strašno bučan, ali i osjetno snažniji. I 518 i 519 u početku su vozili jedino dvojku, a tek kasnije su počeli šarati okolo , prvo na 2A, pa kraće vrijeme i 3 i 1B ( Centar-M.Draga ), pa tek onda i ostalo ( 1,1A,5,6,7A ).

Berlingo

Ne.U istoj ulici su zapoceli.Vjerujte mi,ja zivio tamo.518 na 2A.Jos se sjecam tog voznog reda. 6.15 iz Z.Zameta.517 je ujutro imao jednu izvarednu voznju,mislim Termoelektrana, na nacin da se okretao starom trasom 2A,prekidnom(RIO).
Ako koga zanima stari vozni red 2A mislim da bi ga se mogao sjetiti cijelog.

kico101

Citat: Berlingo  u Lipanj 28, 2009, 11:58:37
Ne.U istoj ulici su zapoceli.Vjerujte mi,ja zivio tamo.518 na 2A.Jos se sjecam tog voznog reda. 6.15 iz Z.Zameta.517 je ujutro imao jednu izvarednu voznju,mislim Termoelektrana, na nacin da se okretao starom trasom 2A,prekidnom(RIO).
518 na dvojci 120% ( u to vrijeme sam jako dobro bio upoznat sa kretanjima gradskih ). Na 2A su krenuli kasnije. ;)

Berlingo

Ovo ce tesko ici.Ja tvrdim 2A vise od 120%.Jedino ako ga nisam zamjenio s 519 u sto sumljam. Da je bar onda to bilo zapisivati.

ikar

Citat: Berlingo  u Lipanj 28, 2009, 11:58:37

Naravno da nas zanima, što više starih stvari to bolje.  Ja nastojim sačuvati sve podatke koje mogu. Mogli bi otvoriti i topic u koji bi stavljali prve vožnje buseva i sl. Ja imam zapisano za prigradske pred dvije godine i gradske od ove.

Berlingo

Evo vam jos mojih sjecanja iz proslosti.
340 je ostao bez konduktera jer je prebacen na liniju 1 u vrijeme kad je trebala doci serija gradskih 419-424  samo za tu liniju.Ali mislim da to nije bilo dovoljno za sve polaske.Poslje su jos dosli 436 i 437.Prvi MAN-ovi u Troleju s novim nacinom otvaranja prozora,no na neravninama u prikolici su se sami zatvarali, predzadnji na lijevoj strani najcesce.
Da li se netko sjeca da je jedan Sanos zavrsio s prednjim krajem u mulju Mrtvog kanala.Zadnji mu je ostao na parkiralistu Delta.Ja sve vrtim film i stalno mi dolazi na pamet 431.Stajao sam kraj njega tu subotu navecer.
466 je prvi zglobni MAN kojeg se ja sjecam a da je imao mjenjac od 6 brzina.
530 je prvi radni tjedan odradio na liniji 2 i imao odmah manji kvar.U prikolici jedna od kocnica nije do kraja otpustala i kad se poceo osjecati neugodan miris upozorio sam vozaca.
Na ovom je forumu bilo rijeci i o linijama gdje su vidjene serije 463-465 i 471-478.Neko je spomenuo da je 472 vidjen na liniji 1.Tocno.Vidio i ja.Znaci jos 2,2A,3 i nekad 1B.Nisam primjetio ili mi je promaknulo(unaprijed se ispricavam) da je neko spomenuo ljetnu liniju Pecine-Bivio.Ali tu se ne sjecam ove druge serije vec samo 463-465.
Jednog iz serije 528-533 sam vidio u Mavrincima na liniji na starom okretistu.
Liniju 1B i 2Acijelodnevnu otvorio je isti autobus i isti vozac.463 a prilikom otvaranja ove prve  dobio i cvijece.Bila slika u Novom listu.
Ispravite me ako sam gdje pogrjesio jer ovo je direktno iz glave i greske su uvijek moguce (neki dan 482). 

L.A.

Svaka čast Berlingo s ovim spominjanjem (samo)zatvaranja prozora na MAN-ovim vratio si me negdje u sredinu 80-tih kada sam jedinicom išao u srednju i uvjek su me nervirali ti prozori koji bi svako malo zalupetali. Puno toga ima nostalgično vezano za putovanja trolejom. Kao mulcima uvijek je bila fora stajat na platformi (harmonici) u Mercedesima i Sanosima, zimi grijat ruke na tubi ispušne cijevi na zadnjem kraju busa i sl.
S obzirom da sam samo ljubitelj ali  ne i poznavatelj buseva da li znaš koji su bili prvi MAN-ovi automatici i na kojim linijama su vozili. Sjećam se da sam putovao kod none u Kostrenu (sa 10-kom) u jednom takvom koji je urlao uz Lenac dok bi prešaltao, znam da ih je bilo i na liniji 1 ili 1A.
Pošto još nisam perkopao cijeli forum da li ste negdje obradili u kojem su se periodu koristile cvikalice a u kojem žetoni (sa rupom u sredini ;D) ?

thx ;)

Berlingo

Ja sam sad stigao kuci.Eto Shole je sve objasnio.Zanimljivo i ja sam imao rodbinu u Kostreni i jos imam.Uzbrdica uz Lenac?Pravi je sole onda znao stisnuti br.1 i onda je urlao ali nije se mucio mjenjac.Neki to nisu znali pa je saltao mjenjac na toj uzbrdici 1-2,1-2 i tako po 5,6 puta.Pustali su ga na brojci 3.Shole je jednom napisao da je to bio totalno krivi omjer brzina s motorom ili nesto slicno, ali mene mi bas zanimalo koji se grad 1983. mogao pohvaliti da ima takav autobus.

thomcro

Citat: Berlingo  u Lipanj 29, 2009, 00:54:19
... Da li se netko sjeca da je jedan Sanos zavrsio s prednjim krajem u mulju Mrtvog kanala.Zadnji mu je ostao na parkiralistu Delta.Ja sve vrtim film i stalno mi dolazi na pamet 431.
...
Ako možda znaš koje je to bilo godine i barem približan mjesec pa ću pogledat ako šta ima u novinama zapisano.
Pozdrav by thomcro

kico101

Što se tiče kartica i žetona, na trolejevoj web stranici može se pronaći podatak da su žetoni uvedeni 1978., a kartice i novi automati ( zonski sustav ) je uveden 1991. Doduše, prvi automat probno je postavljen u 468 još par godina ranije i uvijek sam se pitao čemu, kada se ne koristi.

mivano

Citat: kico101  u Lipanj 30, 2009, 08:50:00
Što se tiče kartica i žetona, na trolejevoj web stranici može se pronaći podatak da su žetoni uvedeni 1978., a kartice i novi automati ( zonski sustav ) je uveden 1991. Doduše, prvi automat probno je postavljen u 468 još par godina ranije i uvijek sam se pitao čemu, kada se ne koristi.
Kad smo već kod tih automata, zanima me tko ih proizvodi? Jesu li oni ugrađeni u tvornici ili ih montiraju ovi u Zagrebu?

Berlingo

Ja mislim da je bila 1984.E sad sjecam se da ljeto nije bilo.Najvjerovatnije jesen.Dosao je bus iz garaze koji je bio radiona-222 (Shole mi pomogao oko tog GB).Zakacili su ga sajlom da nebi tonuo dalje u mulj.Jako se tesko sjetiti.