Fotoškolica – kako poboljšati kvalitetu fotografija?

Autor sniff, Svibanj 13, 2016, 18:30:13

citaro

Citat: Plavac  u Srpanj 25, 2016, 23:17:10
Moje zastitno staklence ima jednu ogrebotinu manje dublju,a prije svakog slikanja ja sam obrisao sa maramicom za mobitele stakalce...trudim se početnik sam  :-\ ,nemojte odma tako treba svakome dati šansu   perfeto ,to što većina može imati mobitele iz 2016 i kamere,pa slike su kao u 3D čestitam im  thumbs, ja slikam sa Lenovo mobitelom.
Molim poštovanja.
Veliki Pozdrav ;)

Lijepo je da se trudis i da slikas - nastavi dalje jer ces s vremenom i iskustvom biti sve bolji. Ono sto smeta je kad se ne proberu fotke. Okinem i ja 10 od kojih 5 ne valja, pa tih 5 losih ne stavim, nego onih drugih 5 dobrih. Mislim da kuzis da mutni 28 na 128 nije neka spica - ok, fotka nije uspjela, ne stavis je.

Btw ja isto fotkam mobitelom koji je izasao 2011 godine... Naravno da nema mogucnosti kao profi kamera, ali i mobitelom se moze napraviti dobra fotka.

teo2001

Citat: Plavac  u Srpanj 25, 2016, 22:33:05
Kolege,ja sam se trudio i obrezivao sam slike.
Ali ako vam se nesviđaju nemogu ništa!
I ja bar stavim koju fotkicu.. ;) (Bez ljutnje) Za sve kažem!

bez brigee ja koju god sliku sam stavio dosad sve su brisali jer misle da svi imaju super fotice i super sve
zato im vise ne cu stavljati slike imam novi fotic ali necu stavljat vec samo gledat :P

teo2001

Citat: Portos  u Srpanj 26, 2016, 14:32:24
@plavac

iako je jasno napisano kakve se slike stavljaju u ovu temu te kakva se kvaliteta slika očekuje ti trpaš sve i svašta. Obzirom da nastavljaš po starom slike su uklonjene, ostavio sam 3 kom. kakvih-takvih da shvatiš barem da cijenimo tvoj trud, ali molio bih te da budeš kritičan prema samom sebi i stavljaš samo kvalitetne slike inače ću loše slike morati ukloniti a tebi onemogućiti pristup forumu.

Hvala
ja vas fkt ne kuzim vi svi koji ste tu tako dugo mislite da svatko znaa i moze slikati kao vi
ja kad god sam ista sliko nije bilo okej
dajte vi nama vase fotice pa ce mo i mi svi kojimaa nam brisete slike biti super ko vi
>:(

citaro

Citat: teo2001  u Srpanj 26, 2016, 22:46:48
ja vas fkt ne kuzim vi svi koji ste tu tako dugo mislite da svatko znaa i moze slikati kao vi
ja kad god sam ista sliko nije bilo okej
dajte vi nama vase fotice pa ce mo i mi svi kojimaa nam brisete slike biti super ko vi
>:(

Ja ne kuzim vas koji mislite da dobar fotic automatski cini dobrog fotografa. Dobra fotka se moze napraviti prosjecnim mobitelom, kao sto se i vrlo losa fotka moze napraviti jako dobrim aparatom. Nitko ovdje ne ocekuje profesionalne slike, ali neki minimum kriterija mora biti zadovoljen. Dakle nije dovoljno nakon sto uocite bus dignuti mobitel/aparat, stisnuti okidac i to je to, stavljam fotku na forum. Potrudite se barem da fotka i bus na njoj nisu mutni i da je fotka ravna (orijentirajte se po zgradama i primjerice stupovima rasvjete ako su uspravni). A ostatak (pr. uklopiti bus u okolinu i sl., obrada) ce doci s vremenom.

Paško

Ovo su o mojim slikama govorili kad sam tek sletio na forum:

Citat: elvis  u Prosinac 30, 2009, 22:54:06
Slike su ti ludnica,to ti nama ui dijelovima pa cemo mi slozit kao puzzle ;D :P

Citat: maky  u Prosinac 30, 2009, 23:08:00
Ionako sam mislio upozorit, al eto već kad si pitao. Slike zaista nisu dobre, al ozbiljno... Dakle, šta se tiče slika, zanima nas CIJELI AUTOBUS na slici, ne samo komadić, vrata,  web adresa, otvor hladnjaka ili kolo. Nije ovo puzzle. Znači, za ubuduće se potrudi da ti  cijeli autobus stane u kadar (osim ako slika ne treba upućivat na neki specifični detalj na autobusu). I još nešto, slike autobusa ne trebaš uvećavat da dobijemo mutnu pikselastu sliku. Vidim da vjerojatno fotkaš mobitelom pa to i u punoj rezoluciji bude taman. Nije bit u kvantiteti, nego u kvaliteti. Jer, praktički, imamo fotke svih autobusa (možda fale još 1-2, al to je više zbog ljenosti), tako da bi sad trebalo fotkat ako je moguće kakve specifičnosti, ili da taj autobus uhvatimo sa nekom lijepom pozadinom i tako.......

E sad, da ja nebi brisao te slike, najbolje će bit da sam obrišeš ono što misliš da nevalja, jer ćeš tako najbolje naučit za ubuduće...

I govorili su potpuno opravdano. Poanta je da se sigurno nećete popravit ako ne prihvaćate kritike. Otvorila se ovdje čak i foto školica tema pa ste je lijepo prekrižili i sve potrpali ovamo. Ti oćeš po svome, a mi po našem pa sad promisli koja od te dvije opcije ima bolje temelje.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Plavac

Moj Zagreb je lep i ostal BU.

teo2001

Citat: citaro  u Srpanj 27, 2016, 01:17:30
Ja ne kuzim vas koji mislite da dobar fotic automatski cini dobrog fotografa. Dobra fotka se moze napraviti prosjecnim mobitelom, kao sto se i vrlo losa fotka moze napraviti jako dobrim aparatom. Nitko ovdje ne ocekuje profesionalne slike, ali neki minimum kriterija mora biti zadovoljen. Dakle nije dovoljno nakon sto uocite bus dignuti mobitel/aparat, stisnuti okidac i to je to, stavljam fotku na forum. Potrudite se barem da fotka i bus na njoj nisu mutni i da je fotka ravna (orijentirajte se po zgradama i primjerice stupovima rasvjete ako su uspravni). A ostatak (pr. uklopiti bus u okolinu i sl., obrada) ce doci s vremenom.

aha da da da -.-
pa dajj mi onda ti mobach koi je bolji od mog p cu ti napravit predobre fotke
ma dajj ne cu se opce svadjat tu briga me  misli o meni kaj oces i ti i svi koji beezveze napadate ak slika nije okej

822DoDo

Nemoj tu uopće pisati ništa dok ne poloviš neke osnove gramatike...a i ja sam znao imati dobrih fotki s mobitelom iz 2010. Može se, samo treba biti uporan i pogoditi dobro vrijeme, lokaciju i sve to nekako uklopiti u fotografiju koja je stvarno za album
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

Dreamwalker

Za sve one koji forum spammaju svojim lošim fotografijama pod izgovorom da se kvalitetna fotka ne može snimiti mobitelom.
Ova prva slika pokazuje fotografiju koja je fotografirana mobitelom cijenovnog razreda do 1000 kuna iz 2014. godine. Kamera je 5MP s malo oštećenim stakalcem jer nisam pazio na njega.
Druga fotografija je ista ta fotka, samo malo obrađena,i pokazuje što se sve može napraviti s minimalno truda za manje od 5 minuta samo ako se malo prelista ova tema. Kolega peron24 Vam je svima potanko objasnio kako se slika obrađuje u programima za obradu slika kojih danas ima na netu besplatno za skinuti. Iako i sam moram puno još usavršavati svoje umijeće, ovo samo pokazuje da nije problem u moderatorima i nama koji kritiziramo nego u vašoj lijenosti. Neću napominjat da od svih slikanih slika, samo 30% kojih slikam, obradim i postam na forum bez grintanja kako "sam ja barem postavio hrpu slika za razliku od tebe".
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Paško

Naš mozak voli uzorke, ponavljanja i simetričnost pa je uvijek dobro pronaći na slici neki orijentir po kojem se rotira slika, npr. neki stup koji će na rotiranoj slici biti pod pravim kutom. Zato bih ja ovu sliku još malo okrenuo prema lijevo kao u privitku. To nije dobro raditi ako je taj stup blizu okvira slike zbog zakrivljenosti leća. Također, otkinuo bih i ono što se nalazi desno na slici (trafostanica ili što je već) jer me pogled tome malo privlači. Rotirajući sliku sam ju ionako već izbacio.

citaro

Da, decki su u pravu...

Evo dvije moje fotkane mobitelom - 1. neobradjena i 2. obradjena

Sve se moze, samo se treba malo potruditi...

Dreamwalker

Citat: amfan  u Srpanj 30, 2016, 12:07:30
Naš mozak voli uzorke, ponavljanja i simetričnost pa je uvijek dobro pronaći na slici neki orijentir po kojem se rotira slika, npr. neki stup koji će na rotiranoj slici biti pod pravim kutom. Zato bih ja ovu sliku još malo okrenuo prema lijevo kao u privitku. To nije dobro raditi ako je taj stup blizu okvira slike zbog zakrivljenosti leća. Također, otkinuo bih i ono što se nalazi desno na slici (trafostanica ili što je već) jer me pogled tome malo privlači. Rotirajući sliku sam ju ionako već izbacio.

Da, slažem se. Ova trafostanica mi je nekako promakla, inače pokušavam paziti da režem takve stvari. Što se tiče rotacije, koristim Photoscape i ne kužim kako rotirati sliku za par stupnjeva jer dok sam slike obrađivao, skužio sam da mi Slavonijin Starliner malo "visi" na jednu stranu, ali nisam to znao popraviti.

Citat: citaro  u Srpanj 30, 2016, 15:23:57
Da, decki su u pravu...

Evo dvije moje fotkane mobitelom - 1. neobradjena i 2. obradjena

Sve se moze, samo se treba malo potruditi...
Nažalost, oni zbog kojih sam pisao ovaj gore post, čini mi se da su preskočili temu jer ih ovo ne zanima. Nadam se da sam u krivu, vrijeme će pokazati.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Paško

I ja koristim Photoscape, a ono što tražiš je opcija Rotate Arbitrary - odmah iznad gumba Resize, lijevo od rotacije za 90 stupnjeva.

I još nešto: Ako tražite nekakav uzor za fotografiranje autobusa, onda definitivno pogledajte Krpanove slike. On je bio i ostao majstor najboljih slika na forumu.

Plavac

Jučer
Moj Zagreb je lep i ostal BU.

STIB

Pozdrav iz Zagreba
ZDRU