Razno (2)

Autor Paško, Kolovoz 29, 2016, 16:53:17

XDonald

http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/505838/totalni-kaos-na-sukoisanu-pokazi-se-cekaju-satima-na-bolovanju-75-posto-radnika-na-salteru?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1504884681

Totalni kaos na Sukoišanu: pokazi se čekaju satima, na bolovanju 75 posto radnika na šalteru!?

Ovo je strašno. Već više od sat vremena stojimo u redu kako bismo kupili pokaznu kartu, koja je preskupa s obzirom na uslugu kakvu nudi "Promet".

Nije nam jasno zašto više ljudi ne radi na šalterima - pitala se skupina srednjoškolaca koji su poput ostalih učenika, umirovljenika i sugrađana, većinom radnika, posljednjih dana primorani čekati u poprilično dugoj koloni kod autobusnog terminala na Sukoišanu kako bi kupili ili obnovili svoju mjesečnu pokaznu kartu.

Svake godine ista pjesma - klijenata javnog prijevoznika je mnoštvo, red je ogroman, svima se žuri, a sporo je jer su otvorena samo tri šaltera. Dok tri "Prometova" djelatnika u prastarim "ćibama" obavljaju poslove u svom ritmu, građani ne kriju nezadovoljstvo koliko visoku cijenu moraju plaćati za vožnju "luksuznim" autobusima. Učenici grintaju što im kasni bus pa usput dobiju i neopravdani sat, a radnici koji iz Kaštela, Poljica ili Zagore stižu u Split što ne mogu "udrit" kartelu na vrijeme, jer vozilu "zašteka" motor ili guma.

Svjedoci nam pričaju kako se dijelu građana šalter zatvorio doslovno pred nosom, a školarci koji stanuju u udaljenijim mjestima ne stignu sve obaviti prije posljednje večernje "pruge", pa ulaze u autobus bez "pokaza". A onda ih dočeka kontrolor, i eto novih problema.

- Ovo stvarno nije humano! Dva sata sam čekao u redu - kazao nam je srednjoškolac Ante Delić koji za svoju pokaznu kartu mjesečno mora izdvojiti 230 kuna kako bi se prevezao do obiteljskog doma u Muću.

Njegov školski prijatelj Karlo Anić također je, kako je istaknuo, apsolutno razočaran "Prometom". Osobito jer je morao više od sat vremena čekati u redu kako bi se domogao svoje karte kojom se za 150 kuna mjesečno vozi od "Prime Grad" do Visoke.

- Plaćam 150 kuna za ovo jada. Nije problem u novcu, već u uslugama koje nam nude zauzvrat. Kao prvo, redovito kasne, kao drugo, ceste su pune rupa, a vozač htio-ne htio svaku pogodi. Klima? Što je to? - s ironijom je govorio momak.

- Učenika bude krcato, a autobusi tako rijetko voze. Premalo je i sjedišta. Često znam zakasniti u školu jer se dogodi da bus ne dođe ili da se pokvari putem - kazala nam je učenica koja muku muči s linijom broj 27 koja ide prema Žrnovnici i dodala:

- Plaćam 100 kuna mjesečno, što je i previše s obzirom u čemu se vozimo. Bolje bi mi bilo da idem na noge, brže bih stigla.

Hoće li se ikada nešto promijeniti? Svi se to pitaju, a pitali smo i mi Dinka Radića, prvog čovjeka "Prometova" Komercijalnog sektora.

- Šalteri su otvoreni već od 25. kolovoza, a svi se sjete u zadnji trenutak ići po karte. I tako svake godine. Što se tiče zaposlenih djelatnika, trenutačno samo troje njih radi, dok je ostalih devet na bolovanju. Nadam se da će se uskoro vratiti na posao kako bi se prodaja brže odvijala - kazao nam je Radić.

Je li izgledno pojeftinjenje pokaznih karata?

- O tome vam ne mogu puno govoriti, ali na sastancima nismo još razgovarali o toj temi - dodao je Radić.

Kad već neće biti popusta, da putnicima barem poboljšaju uvjete prijevoza. Za početak, da dođu na vrijeme do odredišta. Udobnija sjedišta i ispravni klimatizacijski uređaji u autobusima zvuče kao nemoguća misija

elez

Gospodin Radic je idiot koji nema 2 daske u glavi, znači srednjoškolci i studenti su krivi za guzve hahahah. Očito za dobit posa ka glasnogovornik u Prometa IQ ti mora bit 25. Pa di mi živimo, kad ce se više stat ovim uhljebima na kraj! I onda se čude sta im Dalmatinac i Denis kradu posa, e pa neka im.
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

Busprometsplit

Mene su u ovome članku šokirale dvije činjenjce: prva je ta da je 75% zaposlenika na bolovanju, šta je tamo ekspodirala nuklearna bomba pa su svi obolili od radijacije, naravno da ne, uhljebi lijepo znaju da je najveća gužva početkom godine jer 20k+ ljudi mora napraviti pokaz pa su lijepo otišli na bolovanje, ja bi sve to lijepo kratkim postupkom dao otkaz jer situacija je jasna kao dan. Druga činjenica koja me šokirala je izjava glasnogovornika da su se pokazne mogle napraviti od 25. kolovoza, a odakle da ljudi to znaju, da pogledaju možda u kristalnu kuglu ili nešto slično jer obavijesti na web stranici nije bilo, a ne žive svi na 10 minuta od biljetarnice da mogu ić vidit, bonus činjenice su da na niti jednoj stanici osim možda nekih terminala nema reda aktualnog vožnje i samog naziva stanice, a to je kažnjivo pravilnikom odnosom ugovorom između grada i prometa po nekoliko tisuća kuna, a riješenje ove situacije je jednostavno i što je najvažnije koštalo bi 0 kuna, zero (možda malo vremena nekog informatičara) koliko ja znam beskontaktne pokazne karte funkciniraju umirovljenici odnosno svaku dan vidim da funkcioniraju, e pa trebale su se podjelit učenicima, a za obnovit ih bi se trebalo stavit u uporabu onih 80 aparata kupljenih za produživanje beskonataktnih na kioscima Tiska, i zadnja stvar koja bi se trebala napravit je to da bi se Prometov sustav trebao povezati na registar srednjoškolaca i studenata tako da se može bili gdje produžiti pokaz, ako funkcionira u ZG, ne znam zašto ovdje ne bi, aha, da, radi uhljeba i neradnika kojih je ova firma L E G L O.
Dabog da bankrotirali i otišli u stečaj, taj dan ću dočekat sa smješkom na licu...

elez

Ovolike gužve su radi toga sta je ovo debilna firma koja svake godine u 9. misec mora potpuno nove pokazne radit za učenike i studente i to uredno naplate 20 kn. Sad pogledaj sta oni za tih dodatnih 20 kn naprave: novu doli karticu koja se od prošlogodišnje razlikuje samo po boji, plastifikacije te iste i umetanje u košuljicu. Ako to njih izađe 20 kn onda stvarno neznam di oni nabavljaju taj materijal. Lopovi i banda. Na učenicima i studentima bez primanja vrše svoj harač  a umirovljenicima ispod svake cijene prodaju godišnje karte. Puj gamadi, dabogda vam firmu sutra ugasili.

vozilo SSC

U Prometu rade debili, uhljebi, intelektualno bezizražajni ljudi, znači oni nisu u stanju napravit bazu podataka učenika već još uvijek pišu imena na papir i tako svaki misec kad se markica uzima. Ranit ću se. Da ne govorimo o izradi jednostavne beskontaktne kartice, a ne oni ispisuju rukom onu karticu pa dok je plastificiraju itd. da ne govorim kako su agilni i brzi. Kad razmisliš da taj njihov posa na šalteru može jedan automat zaminit dođe ti slabo. Želim što brži propast firme Promet tako da zauvijek ode u ropotarnicu povijesti. Odvratno, riga mi se u šta se pritvorija ovaj grad i država.  glavauzid  glavauzid

tramvajac 92

Karta za pola sata je 4 kn (zasad), ja u mjesec dana ne napravim 26 vožnji da bi mi se isplatilo platit mjesečnu 100 kn. ;)

Nego, zar postoji samo jedno prodajno mjesto u cijelom gradu?

vozilo SSC

Za prigradski promet da. Osim Kaštela i Trogira, tamo imaju neka prodajna mjesta.

elez

Za prigradski za đake i studente koji imaju subvenciju je Sukoišan, ostali mogu na nekoliko mista u gradu, jedno u Solinu, u Trogiru jedno i Omiš jedno

Busprometsplit

Da, postoji više od jednog prodajnog mjesta u gradu, čak 2, na Primi i Pazaru, ali u devetom mjesecu svi moraju ići na sukoišansku da naprave novi pokaz, svake godine, bez obzira što se ništa ne promijeni osim boje i godine što se bez probema moglo izmjenjivat samo na markici, ali ne, zašto bi mjenjali sustav ako radi već 50 godina, nema veze što se 90000 ljudi dnevno koristi javni prijevozon i što barem pola njih mora čekat po NAJMANJE 2 sata u redu, i nisu mi jasne te šeme sa umirovljenicima, znaći oni imaju beskontaktne karte (puno jednostavnije), GODIŠNJA karta ima košta od 0 do maksimalno 100 kuna i što je najbolje mogu se voziti autobusima kad god oće uz tu cijenu,  u drugim, europskim gradovima, kojima glasovi umirovljenika nisu toliko bitni  je sistem da ili plaćaš punu cijenu karte ili imaš senior kartu s kojom se možeš vozit u off-peak hours, znaći NE od 7 do 9 i ne od 13-15 jer je tada najveća gužva...

josipgrgin

Zasto jednostavno kad moze komplicirano

Busprometsplit

http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/507096/stranka-pametno-izracunala-koliko-bi-zaradio-gubitas-promet-da-snizi-cijenu-karata-na-5-kuna-rezultati-bi-vas-mogli-iznenaditi?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1505502150

Iz stranke Pametno izračunali su kako bi potencijalna godišnja zarada gradske tvrtke "Promet" bila oko 22 milijuna kuna ako bi se snizila cijena karata sa sadašnjih 11 na pet kuna. Predsjednica im Marijana Puljaktvrdi da će to privoliti građane da odluče kupovati karte.

- Ako bi aplicirali postotke promjene koje je manja cijena karte izazvala u Zagrebu gdje je prodaja skočila za 411 posto, došlo bi do povećanja mjesečne zarade od oko 1.87 puta. Pa sve i da ne ostvarimo jednak uspjeh, recimo da smanjimo to na pola, opet ćemo imati godišnju zaradu od 11 milijuna kuna što je dostatno za kupnju osam novih autobusa – zaključila je Puljak i dala riječ Saniju Mardešiću, gradskom vijećniku.

- Novim cijenama došli bi do mjesečne zarade od milijun i 800 tisuća kuna, što je godišnje spomenutih 22 milijuna kuna. S tim bi dobili, naravno, i dodatne troškove jer bi se povećao broj linija, a to je na upravi "Prometa" da razradi – poručio je Mardešić.
S "Pametnima" se donekle slaže Teo Bulić, glavni Prometov sindikalac. Smatra da karte jesu skupe, pozdravlja prijedlog smanjenja cijene, ali samo onda ako bi to sigurno značilo da će svi najednom početi plaćati karte. No, njegova ideja je da se najprije dublje zagrabi u džepove umirovljenika i drugih s povlaštenih kartama.

- Socijalna politika lomi se preko Prometovih leđa. 25 tisuća penzionera vozi se mukte svaki dan, a među njima ima onih koji imaju mirovine od četiri ili pet tisuća kuna. Proporcionalno primanjima neka plaćaju karte. Ako se ne poduzme ništa da se smanji broj "povlaštenih" onda smo mi u još većem problemu nego sad, jer nam je zarada 2 i pol kune po karti – zaključio je Bulić i poručio kako bi se iz ove ideje trebali izuzeti umirovljenici s mirovinama do 2 tisuće kuna. Drugi veliki problem vidi u Gradu Splitu:

- Kontrola napiše kaznu, a mi to ne možemo naplatiti jer Grad treba poslati opomenu. U Zagrebu je kazna 500 kuna, naša je 60, a opet je malo tko plaća. Na 35 milijuna putnika zaradimo oko 90 milijuna kuna godišnje, a nama za proračun treba 150 milijuna, to je naš glavni problem.

elez

Je sigurno ce udrit po penzićima koji su im najjace biračko tijelo haha, presmisno.
Sumnjan da ce iko u prometu ovo uzet i razmotrit jer tu niko ne razumi zakon kruzenja novca niti ih je briga, glavno da se namire 5 direktora, njihovi savjetnici i tajnice a za ostalo koga briga.

podgora

http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/507763/splitski-promet-je-u-knock-downu-a-zima-ce-ga--nokautirati-direktor-svako-jutro-kada-doe-na-posao-prvo-provjeri-je-li-firma-blokirana-i-ima-li-dovoljno-autobusa

TEŠKO STANJE U TVRTKI
20.09.2017. | 10:50
Splitski 'Promet' je u 'knock downu', a zima će ga - nokautirati! 'Direktor svako jutro kada dođe na posao prvo provjeri je li firma blokirana i ima li dovoljno autobusa'
TEŠKO STANJE U TVRTKI

Piše Nikolina Lulić

Foto Bozidar Vukicevic/Hanza Media

U zagrebački ZET uloženo je gotovo pola milijarde eura, uključujući gradske subvencije, pa se Bandić može hvaliti cijenom prijevoza od četiri kune.

Nakon nedavnih prepucavanja oko toga koja se opcija u Gradskom vijeću sjetila ideje o pojeftinjenju autobusne karte, "Prometova" podružnica Sindikata vozača i prometnih radnika uputila je lokalnim zastupnicima i javnosti otvoreno pismo.

Sindikalci u dopisu podržavaju tu ideju, ali naglašavaju kako je prije toga potrebno ispuniti niz preduvjeta.

- Kao sindikat cijenimo angažman vijećnika Tončija Blaževića još dok je bio predsjednik Nadzornog odbora "Prometa", kao i njegov doprinos boljem funkcioniranju tvrtke kroz prijedlog "medo za 15 minuta", upozoravanje na probleme nelojalne konkurencije i noćnih linija te uvođenje dnevne i turističke karte.

Pozdravljamo i aktivno uključivanje vijećnice Marijane Puljak u rješavanje problematike naše tvrtke jer smatramo da su svaka ideja i svako nastojanje da se pomogne - dobrodošli.

"Promet" je, boksačkim rječnikom, u "knock downu", gdje nas, ako se nešto hitno ne poduzme, od tehničkog nokauta dijeli samo jačina predstojeće zime.

Kome to nije jasno i to ne vidi kroz autobuse koji prometuju splitskim ulicama, neka dođe u garažu u Kopilici i pogleda uvjete rada u remontu i servisu - ističe Teo Bulić, povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika u splitskom javnom prijevozniku.

Prema njegovim riječima, put do jeftinije karte po uzoru na zagrebački ZET, što i Sindikat zagovara, rezultat je kvalitetnih političkih odluka tamošnje gradske vlasti i nije se dogodio preko noći.

- ZET je tijekom posljednjih šest-sedam godina kupio 140 novih niskopodnih tramvaja čija je cijena prava "sitnica" - samo 1,5 milijuna eura po vozilu, te 260 novih autobusa, što je, za usporedbu, dvaput više od nešeg trenutačnog voznog parka.

Gradonačelnik Milan Bandić krenuo je u ZET-ovo restrukturiranje uključujući i službe kontrole, čije se evidentirane kazne uredno naplaćuju, podigao je subvencije sa 600 na 700 milijuna kuna, iz temelja je revidirao prava na povlaštene vožnje, te potpisao EU-ovu uredbu s prijevozničkom tvrtkom na 15 godina.

Tako je cijena karte od četiri kune proizvod enormnog ulaganja, kvalitetnih političkih odluka i ljudi u menadžmentu koji su imali ideju i strategiju kako doći do toga što je danas ZET - naglašava Bulić i pita se što su splitski političari i sam "Promet" napravili da se implementira karta od pet kuna.

- Dobar potez u tom smjeru svakako nije bilo skidanje subvencije za trećinu u gradonačelničkome mandatu Željka Keruma, niti amputiranje parkirališnog sektora, što nam je dodatno smanjilo prihode. Ne zaboravimo da smo parkirališta baš dobili od Grada kao kompezaciju za subvencije.

Naš direktor svako jutro kada dođe na posao najprije kontaktira pravnu službu, financije i prometni sektor s pitanjima je li ispao koji kostur iz ormara, je li firma blokirana i ima li dovoljno autobusa da se pokriju sve linije - dodaje sindikalac i zaključuje kako podržavaju novi tarifni model, ali naglašavaju da "Promet" danas vapi za novim autobusima, potpisivanjem EU-ove uredbe 13/70, novim ticketingom i strategijom razvoja te da u tom pogledu očekuju pomoć gradskih vijećnika.
Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

elez

Presmišan članak, dobro podmazan. Bas me zanima koliko se taj direktor trsi za firmu  rofl
Kad ce ljudi napokon shvatit da je Promet gradska firma za legalno pranje para, trajat ce dok se ne nađe neki pametan gradonačelnik koji ce tome stat na kraj. Žalosno sta je ostalo od jedne od najboljih firmi iz Splita i okolice.

XDonald

https://m.youtube.com/watch?v=qtwDwChX-1Q&feature=youtu.be

"Promet Split, javni gradski prijevoznik ima jedan od nasjtarijih voznih parkova.
Prometovi objekti su stari 50 godina, a prosječna starost autobusa je 13 godina. Vozači su prisiljeni voziti čak i neispravna vozila kkao bi se pokrile sve linije. Pri tome sav teret i odgovornost za bilo kakvu nesreću uvijek pada na vozača.
Rukovoditelj tehničkog sektora Vuko kaže da bi trebalo pitati Grad Split zašto ne kupi nove autobuse."

Slike su preuzete sa fb stranice Provjereno - zapaljeni #196