Razno (2)

Autor Paško, Kolovoz 29, 2016, 16:53:17

XDonald

👏👏
https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/srednjoskolki-pozlilo-u-autobusu-u-splitu-vozac-i-kontrolor-joj-spasili-zivot/2602752.aspx

Vozač i kontrolor spasili život srednjoškolki: "Nije disala, puls joj je bio visok"

PETNAESTOGODIŠNJOJ srednjoškolki odjednom je u autobusu broj 37 iz Splita prema Kaštelima pozlilo i pala je u nesvijest. Priskočio je prvi kontrolor, a potom i kolega vozač te su ju održavali na životu do dolaska hitne pomoći.

"Izvadili smo je van da dođe do zraka i onda smo joj pružali prvu pomoć. Masirali smo je, puls joj je bio jako visok", rekao je vozač autoprijevoznika Promet iz Splita Mate Balić za Novu TV. Djevojka nije disala, svaka minuta, pa i sekunda bila je bitna. Do dolaska hitne pomoći na životu su je održavali kontrolor i vozač Mate.

"Susjedi su pomogli, dali su deku pa smo je zamotali. Ova djeca što su bila u autobusu su nam isto pomogla. Zvali su hitnu, a netko od njih poznaje i njezine roditelje pa su joj zvali oca. Njezin otac je stigao kroz par minuta, a hitna je došla kroz desetak minuta, iako se to činilo dugo", rekao je Balić.

"Mi vozači smo se usavršavali, ne sad da budemo doktori, ali da neke osnove znamo", rekao je vozač. Otac djevojke je kasnije nazvao, od srca zahvalio obojici prometovaca i javio da mu je kćer dobro. Obavit će sve pretrage da ustanove uzrok.

"Sve najbolje joj želim i da se čuva", rekao je vozač Mate.


Paško

https://www.dalmacijadanas.hr/znate-li-koliko-prometu-nedostaje-vozaca-evo-kako-ce-se-taj-problem-rijesiti

Citat:Znate li koliko Prometu nedostaje vozača? Evo kako će se taj problem riješiti
Neke linije su reducirane, ali radi se na otklanjanju tog problema
T.Ć.
Objavljeno prije 5 sati

Javni gradski prijevoznik Promet Split do nedavno je muku mučio s vozačima, odnosno nedostatkom vozača. Upravo zbog toga su neke linije reducirane. Negodovali su zbog toga putnici, a čini se da je ova gradska tvrtka pronašla rješenje za ovaj problem. Pomoglo im je to što su ponudili onima koji žele voziti autobus, a nemaju položenu D kategoriju, da im tvrtka financira polaganje D kategorije, nakon čega ih čeka posao vozača u toj gradskoj tvrtki.

"Nedostaje nam ukupno 50 vozača da bi linije vratili sasvim u normalno stanje, ali na jako smo dobrom putu. Prvi put kad smo objavili natječaj, bilo je preko 40 prijava. Od toga je 22 ljudi na školovanju i do kraja godine mi bi trebali imati 22 nova vozača. Budući da je to jako dobro prošlo, ponovno ćemo probati s natječajem i nadamo se da ćemo na taj način dobiti još barem deset vozača", kaže nam Stanko Sapunar, direktor Prometa Split.

Zbog nedostatka vozača, neki su autobusi rjeđe kretali sa svojih stajališta, no ako se nastavi ovakvim tempom, uskoro bi se situacija mogla popraviti.

"Neke linije morali smo reducirati, ali prilagođene su potrebama učenika i radnika. S ovim pojačanjima ćemo normalizirati postojeće linije, a nadamo se uvođenju i nekih novih linija", otkrio nam je Sapunar.

Trenutno je na stranici Prometa oglašen natječaj za radno mjesto Kontrolor uz uvjet provođenja stručnog osposobljavanja za vozača autobusa. Natječaj traje do 20. listopada, a na njega se mogu javiti kandidati koji nisu mlađi od 23 godine i šest mjeseci. Iznimno, mogu se javiti i kandidati stariji od 21 godinu pod uvjetom da posjeduju početne kvalifikacije tj. završenu kvalifikaciju za Vozač motornog vozila.

"Društvo daje mogućnost zasnivanja radnog odnosa s kandidatima koji trenutno ne posjeduju kvalifikacije potrebne za obavljanje poslova VOZAČ AUTOBUSA, uz uvjet da se obrazuju i steknu uvjete za obavljanje poslova predmetnog radnog mjesta", stoji u natječaju.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Štrajk je sve vjerojatniji.

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/strajk--u--prometu--nisu--jos--spremni-na-povisice-radnicima--sprema-se-dolazak-miritelja/217175

Citat:ŠTRAJK? U 'Prometu' nisu (još) spremni na povišice radnicima, sprema se dolazak miritelja

'Ako ne dođe do dogovora, jedino se možemo unaprijed ispričati putnicima'

Nakon smirivanja strasti u 'Čistoći' i potpisivanja kolektivnog ugovora te sprječavanja štrajka u posljednji trenutak, vrije u drugoj vitalnoj firmi, 'Prometu'. I u javnom gradskom prijevozniku, radnici su također spremni na štrajk. Uprava 'Prometa', koja u posljednje vrijeme ima problema s nedostatkom radne snage zbog koje se i reduciraju određene linije, nije spremna na povišice koje traže djelatnici. Naime, sindikat traži povećanje plaća i bolje uvjete rada, a nakon pregovora koji traju od srpnja, dogovor nije postignut. U srijedu bi trebao doći miritelj. Prema zakonskoj proceduri, ne nađe li se rješenje i preko miritelja, slijedi štrajk. Da je situacija dramatična, potvrdio nam je Teo Bulić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika u javnom prijevozniku.

- Sigurni smo da tražimo samo ono što je realno s obzirom na uvjete na tržištu rada i odgovornost posla koji obavljamo. Ne vidimo razloga da se naši zahtjevi ne uvaže. Radimo jedan od najodgovornijih poslova i nadamo se da će svi akteri ove priče imati dovoljno razuma da osiguraju da ne dođe do štrajka - kaže nam.

Glavna stavka je podizanje plaća svim radnicima, ali najveći porast bi bio vozačima i radnicima u radionici, ubuduće bi imali 1500 eura početnu plaću.

- Ovo što tražimo nije nikakvo rasipanje, dapače, to je jedini način da se uopće sačuva javni prijevoz u Splitu i okolici, jer nam kronično nedostaje radne snage - ističe.

Na upit gdje je nastao problem vidi u tome što manje jedinice lokalne samouprave teško financiraju već i trenutne troškove, a sve ostalo im predstavlja dodatni problem.

- Očekuju da Županija riješi situaciju kroz dugo očekivanu mrežu linija i da im kroz takav model pomogne u financiranju linija, što razumijemo, ali jednostavno nemamo više vremena čekati. Dogovor nam je hitan i nužan kako bismo se svi zajedno mogli posvetiti usluzi putnicima i osigurati nove kolege - poručio je.

Ima, dodao je, određene informacije da će Županija donijeti za njih pozitivne odluke.

- No, iskustvo nas je naučilo da ne možemo vjerovati ičemu dok ne bude službeno potvrđeno. Sve dok to ne bude jasno i transparentno komunicirano, svako odugovlačenje smatramo kupovinom vremena - jasan je.

Unatoč svemu, napominje, Grad Split može samostalno donijeti odluku i prelomiti situaciju.

Bilo koja opcija za osigurati uspješan završetak pregovora za nas je prihvatljiva, jer nas politika ne zanima. Nama je najvažnije osigurati da naši radnici budu adekvatno plaćeni za odgovoran posao koji obavljaju. Ako ne dođe do dogovora, jedino što možemo je unaprijed uputiti ispriku putnicima - nedvosmislen je prvi sindikalist u Prometu.

Oko stanja u javnom prijevozniku pitali smo za komentar direktora Stanka Sapunara. Na protekloj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je izvještavao o poslovanju firme, direktor je otvoreno govorio upravo o problemu plaća radnika, s naglaskom na vozače, mehaničare i električare.

'Djelatnici Prometa nisu adekvatno plaćeni. Najbolji pokazatelj toga je što se na naše natječaje za vozače i mehaničare rijetko tko javlja', kazao je prošli mjesec s tim da je tada dodatno istaknuo i kako je neprihvatljivo da mehaničar u Čistoće ima viša primanja nego u Prometa. Direktor nam je kazao da i dalje čvrsto stoji iza izrečenog na Gradskom vijeću.

- Radnici Prometa zaslužuju adekvatnu naknadu za odgovoran posao koji obavljaju, a to je nešto što ne smijemo zanemariti. Miritelj je uključen u proces kako bi se pokušali postići zadovoljavajući dogovori između svih strana. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo izbjegli štrajk i postigli dogovor sa sindikatima - naveo je.

Međutim, mora naglasiti da ne može donositi odluke u ime drugih gradova i općina, niti ih prisiliti da donesu odluke koje su u njihovoj nadležnosti.

- Optimističan sam da je dogovor moguć i da svi moramo raditi u interesu očuvanja javnog prijevoza, zaštite prava i privlačenja novih radnika - poručio je Sapunar.

Komentar smo tražili i od splitskog gradonačelnika Ivice Puljka.

Živana Šušak Živković | 14. 10. 2024. | 20:00h
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Ili ne? Županija uzvraća volejom.

Citat:Velike vijesti za Promet Split. Kreće se u reformu koju će svi osjetiti. Sjajne vijesti otkrio je Čogelja: "Cilj nam je ostvarivanje većih materijalnih prava za zaposlenike 'Prometa'"

D.D.

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan je sastanak na kojem su predstavljeni koraci prema izmjeni Odluke o iznosima sufinanciranja, mjerilima i kriterijima za sufinanciranje javne usluge u cestovnom prijevozu putnika. Ova izmjena omogućit će uspostavljanje nove mreže javnog linijskog prijevoza na području Splitsko-dalmatinske županije početkom sljedeće godine.

Stipe Čogelja, dožupan Splitsko-dalmatinske županije istaknuo je važnost ovog projekta, naglašavajući da županija snažno podupire nastojanja Sindikata, Uprave i suvlasnika 'Prometa'. "Cilj nam je ostvarivanje većih materijalnih prava za zaposlenike 'Prometa', što je ključno za očuvanje javnog prijevoza i privlačenje novih vozača", izjavio je.

Kako bi se zaštitile postojeće linije do uspostave nove mreže, planira se sufinanciranje dijela davanja 'Prometu' kroz idući rebalans proračuna. Ova mjera ima za cilj osigurati stabilnost javnog prijevoza u županiji i omogućiti nesmetano funkcioniranje usluga za sve korisnike.

Očekuje se da će nova mreža linija donijeti poboljšanja u kvaliteti usluga, čime će se unaprijediti dostupnost javnog prijevoza za građane Splitsko-dalmatinske županije.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!