Autobusi - razno (3)

Autor CONECTO430, Lipanj 08, 2017, 13:09:02

smogovci.bbb2

Neka vozači ne pale klime kad iz njih ne hladi nego puše topli zrak. Barem to klinac
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

NP-549

Svi autobusi koje mi imamo u Rijeci imaju odvojenu klimu. I Citelis i Urbsnway, Lion's City i Citaro,  Regio, Crossway.  Posebna je regulacija za vozača a posebna za salon. Mogu radit neovisno jedna o drugoj. Barem mi uvijek tako naručujemo

Tomek

Na Citelisu 18 gbr 772 koji je vozio na 109 klima za vozača neki dan radila, u putničkom salonu bila apokalipsa.

Citaro G Facelift gbr.185

Nekidan sam se vozio u nekom NG 313 busu, a unutra grijanje radi, a 95% ljudi nije imalo maske.  :)evil

MAN19464

Neka su skinuli maske, po ovoj vrućini još i maske nosit, nema šanse.

jakov5

Iskreno, ne bih se čudio da je faktor sudara s 239 na 118 bila i vrućina.
Dan prije kad sam se vozio nije radila klima, a na dan sudara je vani bilo 35 stupnjeva :-\.
Na hrpa biodizela ne radi klima (155 i 158 prvi mi padaju na pamet). Većini citelisa u prednjem dijelu putničkog prostora hladi, a iza ne hladi/ili slabije hladi.
Ista stvar i sa gbr. 82, dok na 85 jučer nije uopće radila klima.
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

MAN truck bus

Evo izvadak iz uputa za Citare vezano za  odnos između vozačke i putničke klime.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

marin

Citat: MAN truck bus  u Lipanj 22, 2021, 15:21:50
Kada bolje razmislim, svi ZETovi autobusi (osim Stratosa?) imaju zajedničku jedinicu za klimu, znači za sve autobuse bi trebalo biti da mora biti uključena klima za putnike kako bi hladila i vozaču...
NE, na većini je odvojena klima za vozača i putnike, odnosno može se upaliti samo jedna od klima.
Na svim MAN-ovima koji imaju obje klime može se posebno palit jedna posebno druga, također na Citarima i Citelisima.

MAN truck bus

Znam da se odvojeno mogu paliti, ali govorim o tome da iz iste klime puše za vozača i za putnike. Prouči izvadak iz uputa za Citare koje sam stavio. :)
"kartu imamo?"

Majstor

Pa jasno jedan kompresor na motoru i jedna klima kojom se pdvojeno rukuje sa prostorom za putnike i prostorom vozača ??
Sto je tu čudno ili ?

Isto tako i jedan motor i jedan mjenjač koji vozi i vozača i putnike ??
Samo mi sudite pošteno !

t4

Gb 195 na 219 užas živi, puše toplo, u busu je sauna. I u jednom 220 sam bio, isto. Malo tih klima radi. I još kontrola u busu haha.

NP-549

Citat: Majstor  u Lipanj 23, 2021, 14:38:12
Pa jasno jedan kompresor na motoru i jedna klima kojom se pdvojeno rukuje sa prostorom za putnike i prostorom vozača ??
Sto je tu čudno ili ?

Isto tako i jedan motor i jedan mjenjač koji vozi i vozača i putnike ??

Džabe se trudiš. Nikako objasnit da odvojeno upravljanje ne znači odvojeni sustav

MAN truck bus

Izgleda da je nastala vrlo zapetljana priča, a stvar je (po meni) vrlo jasna.

Znači, svi ZETovi autobusi (osim Stratosa i sada Feniksa) imaju jedan klimatizacijski uređaj za putnike i za vozača. Vozač sam sebi može podešavati klimu, a za putnike je ona automatska. Ako nije uključena klima za putnike, onda neće raditi ni ona za vozača unatoč tome što je vozač na komandnom uređaju istu aktivirao. Ventilacija će raditi, no neće puhati klimatiziran zrak. Taj odnos je uočen prvotno prošle godine kada je stajala odredba kako se ne smije paliti klima za putnike, pa je donesena odluka da samo može raditi ona vozačka. Tada je nastao problem jer bez paljenja klime u putničkom prostoru nisu radile ni vozačke unatoč tome što su vozači uključili klimu za svoj prostor. To možemo i iščitati iz uputa koje sam postavio u par postova iznad gdje kaže: "In buses with a roof-mounted air-conditioning system (refer to vehicle variantdescription), driver's area cooling can beactivated only in conjunction with passenger compartment cooling." odnosno "U autobusima s krovnim klimatizacijskim sustavom (pogledajte varijantu opisa vozila), hlađenje područja vozača može bitiaktivirano samo zajedno s hlađenjem putničkog prostora." što potvrđuje da na pojedinim autobusima vozači ne gase putničke klime jer tada ne radi klima u vozačkom prostoru.

Nadam se da se sada razumijemo o čemu govorim. :)
"kartu imamo?"

bebakon

Citat: smogovci.bbb2  u Lipanj 22, 2021, 15:50:42
Neka vozači ne pale klime kad iz njih ne hladi nego puše topli zrak. Barem to klinac
A onda dođu dragi nam putnici i pali klimu bez obzira što grije,jel nemožeš živit od prigovaranja.
Ko i danas mi se gospođa u godinama sjeti bliže porodice jer eto klima ne radi gb. 155 koji i nema ugrađenu klimu u putničkom prostoru.

NP-549

MAN Lion's City

upališ klimu na četvrti dugmić (od 5) upravljačke jedinice. Nakon par trenutaka upali se plava pahuljica iznad temperature,  i velika pahuljica na tabli.

Sa 3 okrugla kotačića vozač sebi regulira:
1 - smjer puhanja
2 - temperaturu
3 - brzinu ventilatora

Ako želi da radi samo njemu onda će na peti dugmić upravljačke jedinice ugasit klimu u salonu putnika i tada ostaje samo njemu puhat hladno.

IVECO Crossway  LE

lijeva strana upravljačke biraš način puhanja (provjetravanje, grijanje, hlađenje.... ugl. mode),  sa +/- biraš temperaturu i sa vemtilatorićem koliko brzo će ventilatori vrtit.   Isto tako imaš sa desne strane za salon putnika.  Na on/off se klima pali, a na lijevo ili desno podešavaš šta god hoćeš posebno za vozača a posebno za salon

URBANWAY

Nema štelanja klime u salonu,  imaš samo pali/gasi onako kako je namjestio električar na sakrivenoj upravljačkoj jedinici.  Obično je ljeti na 22.
Vozač sebi upali na poseban dugmić i kao kod MAN-a na tri kotačića bira smjer, temperaturu i brzinu ventilatora.