MAN Lion's City G

Autor man323, Srpanj 16, 2017, 23:28:18

Tomek

NG313 nažalost nema stajaća mjesta nasuprot 3. vrata.
NG 312 ima i ovi novi Lion's City G (al oni imaju manji prostor)

MAN truck bus

Aha, uredu, no opet NG313 imaju isključene senzore na 3. i 4. vratima, pa su bolji za 109 u ovom obliku nego Citaro G.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

MAN truck bus

Evo kao što sam obećao malo detaljnije o Cityima G koji su ovih dana aktualna tema na forumu.
Opremljeni su MANovim D20 motorima sa 360ks i upareni s VOITH četverostupanjskim mjenjačem. Vozačka tabla je standard MANova, a sjedala za putnike Fainsa, ukupno ih je 45. Do sada su napravili oko 248 tkm.

   PREDNOSTI:

Vrlo dobar sustav grijanja i hlađenja putničkog prostora koji osigurava jednaku temperaturu u cijelom autobusu te se ne osjeti razlika u temperaturi između prednjeg i zadnjeg kraja vozila

LED rasvjeta unutrašnjosti koja poprilično dobro osvijetli putnički prostor, praktički kao stadion

Stajaća mjesta nasuprot 3. vrata umjesto sjedećih mjesta

Nagazni senzor na 3. i 4. vratima koji izaziva manje problema s putnicima koji se vole držati za rukohvate na vratima

Onemogućena zloupotreba NOT AUS sistema


   NEDOSTATCI

ECO mod s onemogućenim kickdownom koji uzrokuje tromost prilikom kretanja i problem prilikom uključivanja na pojedine prometnice

Spora elektronika vrata koja zahtjeva puno strpljenja i čekanja

Sporo otvaranje i zatvaranje vrata

Loš raspored prekidača na vozačkoj tabli te se prekidači aktiviraju na drugačiju stranu u odnosu na postojeće izvedbe MAN vozačke table

Dva gumba za otvaranje prvih vrata umjesto jednog gumba te zasebnog prekidača za zaključavanje pojedinog krila prvih vrata

Dva prekidača dozvole, jedan koji omogućuje automatiku vrata i drugi koji ju potvrđuje dok solo verzija ima jedan prekidač

Loša kvaliteta prekidača, nakon godinu dana došlo je do pucanja prekidača dozvole dok su na nekima jednostavno prestali ,,loviti"

Namještanje pozicije volana omogućeno tek nakon otpuštanja ručne (parkirne) kočnice, a aktivacije stanične kočnice

Vozačko sjedalo nema naslone za ruke

Kvaka vozačkog prozora loše izvedena te često puca

Šipka na prvim vratima koja ometa ulaz putnika

Nakon aktiviranja tipkala za invalide/dječja kolica 3. vrata se ne žele zatvoriti bez poništavanja preko prekidača

Automatika 3. i 4. vrata zablokira te se vrata ne žele zatvoriti niti automatski niti preko gumba kod vozača već se treba resetirati autobus ili odzračiti predmetna vrata

Kočnice prilično loše, kao na kamionu, te zahtijevaju više koncentracije, a često zna doći i do proklizavanja kod kočenja po mokroj cesti

Loša ogledala koja otkidaju glave putnicima koji čekaju autobus preblizu ruba

Glasan zvuk prilikom najave izlaska – djelomično riješeno izolir trakom koja smanjuje intenzitet zvuka


Evo nadam se da sam istaknuo većinu nedostataka, prednosti sam istaknuo maksimalno koliko sam ih se mogao sjetiti, svi komentari su dobrodošli. Hvala prijatelju na ustupljenoj fotografiji.  :)

"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

NP-549

Svi navedeni nedostaci su se mogli unaprijed izbjeć da je netko iz ZET-a zainteresiran kad se piše specifikacija za nove autobuse.  Samo prepisuju iz godine u godinu, bez obzira na primjedbe i savjete od vozača i održavanja.  Nitko ne odlazi u tvornicu pregledati vozila, nit je ikog briga kod isporuke šta je sve na njima ugrađeno, odnosno nije, a moglo je biti.  Klasična zagrebačka priča - uhljebi iz Posavine i Hercegovine pametuju kad ne treba, a nije ih briga za ono što bi trebali radit. 

tramvajac 92

Mislim da bi vozačima bilo puno lakše da je ugrađena VDV continental tabla, kao na NG313, sa prepisanim načinom otvaranja vrata. Prekidač za pola vrata, ili u položaju nula, otvaraju se oba krila.

NP-549

Ova najnovija MAN tabla je totalno fulana. Ima dugmiće iz Neoplana koji inače stoje dosta okomito i onda je to OK pritiskat gornju stranu,  ali kad je tabla ovako polegnuta onda se dugmići trebaju pritiskat prema dolje.

conecto

Ti dugmići su se prvo pojavili u kamionima TGX i TGS (gdje također stoje uspravno), a onda su kasnije ugrađeni i u autobuse iste grupe te lakše kamione (TGL i TGM).
Ova primjedba da se vrata neće zatvoriti bez prekidača nakon zahtjeva invalida ili dječjih kolica ne stoji jer ta funkcija upravo tome i služi (takvi putnici izlaze na drugačiji način od ostalih). Jednako vrijedi za štangu na prednjim vratima koja se ugrađuje po narudžbi.
A kod narudžbe mi se čini da ZET-ovi "stručnjaci" i ne sudjeluju osobito niti imaju volje pa u nedostatku informacija MAN samostalno konfigurira vozilo kako se njima čini da je relativno najbolje za grad poput ZG.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

MAN truck bus

#637
Slažem se oko ovoga s invalidima, no do sad još nisam vidio da ih koriste invalidi ili roditelji s dječjim kolicima već isključivo putnici koji se nadaju da će se vrata čarobno otvoriti ako oni tipkaju po tome. Mislim da bi bilo bolje rješenje da se vozaču samo signalizira na tabli da ulazi invalid ili roditelji s dječjim kolicima, pa vozač obrati dodatnu pozornost (onako kako je izvedeno na Citarima G/City 09). Štangu na prvim vratima smatram nepotrebnom ako se prije moglo bez nje, može se i sad. Umjesto te štange bilo bi bolje da je izvedeno ovako nešto, nekad bilo u 519. Autor fotografije 822Dodo, hvala mu na dozvoli za objavu.  pivkan
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

conecto

#638
Kako se neka funkcija koristi na Balkanu je drugi par opanaka, ali to ne znači da je greška u busu. Shodno tome kod narudžbe bi trebalo složiti balkansku konfiguraciju bez takvih kerefeka pa se onda ne bi koristio NOT AUS (ili SECU na nekim drugim busevima).
Najbolji bi bio Ikarusov sistem s jednim tasterom za sva vrata koja se numitno zatvaraju kad vozač pritisne i onda bi fluktuacija putnika bila puno brža (kao što je nekad i bila). Tko zna, da netko naruči možda bi MAN i to isporučio...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

smogovci.bbb2

Štanga na prvim vratima je ugrađena iz razloga otvaranja krila pojedinačno. Tako su sad stigli i solaši good_boy
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

MAN truck bus

@conecto

Što se tiče vrata, ja ipak imam zapadnjački san o svim vratima na senzor, a vozač samo daje dozvolu slično kako je izvedeno u ZETovim Urbanwayima.  8-8
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

NP-549

Meni je pak senzor tlaka.  Stanična, zujalica kod zatvaranja i reverzibilni sustav na vratima su zakon.  Nema mrdanja dok se ne zatvore vrata,  najprije odsviraju kad stisneš taster i ako se ne makneš pa te stisnu odmah se nazad vrate.  Ali nema da se neće zatvorit jer netko stoji "tamo negdje blizu".  Neda mi se navečer gubit živce sa klincima koji meću nogu ili guraju jedan drugog u polje senzora čisto da bi još malo za dešpet stajali na stanici. 

Štanga na prvim vratima ne treba, kao ni na ostalima,  ako oćeš da polako idu nutra i validiraju se, onda otvoriš samo prednje krilo. 
Mi nemamo nikakvih problema sa vratima. Bitno da ne držiš duže dugmić kad ih otvaraš ili zatvaraš. Samo lagano stisneš i gotovo. To mu je ko reset ako duže držiš.   Što se tiče invalidskih dugmića izvana i iznutra, kod nas je to samo signal da netko želi koristit ta vrata i rampu.  Nema nikakav značaj na ponašanje vratiju, samo obavijest vozaču.

Što se tiče namještanja volana, to vam je očito krivo spojeno jer se volan namješta pod ručnom, a ne pod staničnom.  Onaj prekidač pokraj ručne funkcionira samo kad na tabli svjetli crveno P. 

Kvaka jest loša, to je boljka svih Lion's City-a,  kao i magnet vrata vozačke kabine. Ima li ZET vrata kabine na magnet ??

Kočnice su odlične, ako i dolazi do proklizavanja to je zbog guma.  Mi imamo kud i kamo lošiji i nezahvalniji teren od Zagreba pa su nakon 80.000 km disk pločice na 96%.

MAN truck bus

Što se tiče tih zadržavanja na stanicama, zadržavaju sami sebe nikog drugog. U Zagrebu je češći fenomen stiskanja STOP uzalud iako nitko ne ide dole, pa vozači školuju putnike s dužim stajanjem na stanici tada ili prestanu ili na svakoj stanici stoji duže.
Za Balkanski mentalitet, nažalost, jedino može funkcionirati tako kako ste opisali, bez optičkih senzora i ostalih dodataka jer u suprotnom vozač može samo uzalud objašnjavati kako funkcionira otvaranje i zatvaranje vrata i koja je razlika između STOP tipkala i tipkala VRATA. Na zapadnom dijelu grada još uvijek putnici muče muku s Citarom G kad se pojavi na nekoj liniji gdje nije uobičajen. Sve te muke bi se riješile unificiranjem VPa i edukacijom preko medija, internet portala, društvenih mreža i letaka (kao kad su došli NT2200, pa su educirali putnike o tome da si mogu otvarati sami vrata zbog uštede energije).
Vozačka vrata na magnet imamo samo na Urbanwayima, svi ostali imaju klasična vrata na kvaku.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

lussin

Treba prije svega unificirati ono što autobus nudi putniku. Smješno mi je da u Citaru zatražiš izlaz na jedan način, a u Lion's Cityu na drugi način (karikiram, ne hvatajte me na riječ). I ne ide mi u glavu kako jedan te isti autobus može biti dobar u jednom dijelu grada, a loš u drugom

MAN truck bus

Sve je stvar navike i prošlosti, APD od 1995. ima autobuse s automatskim vratima dok APP počinje koristiti tek 2009. (i to primorano jer nemaju mogućnost ručnog otvaranja za razliku od NG313/NL263...) tako da me ne čudi što putnici na zapadu nisu naučeni na automatska vrata dok putnici na istoku jesu.
Unificiranje, bez naknadnih prepravki u garažama, bilo bi korisno i za putnike i za vozače, no do unificiranje neće doći još dosta dugo kako mi se čini.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"