TAM - Tovarna Avtomobilov in Motorjev

Autor Tomek, Prosinac 01, 2007, 16:38:14

Ivan

100% je Čazmin, možda se tu u clipu sa youtubea ne vidi tako dobro, ali sjećam se ovog spota sa TV i jasno se vidi logo...

conecto

To je Čazmatransov 100 posto, vidi se i po povišenim sjedalima, a otkud dvostruka stražnja šajba nemam pojma ali je se sjećam. Mislim da je bio BJ 418-D (nisam siguran ali tu negdje), bio u Zelini, kasnije u Dugom Selu uz BJ 504-AE (navodno ex.Vukovar) od kojeg je bio mlađi (1991. vs. 1990) ali je bio u znatno lošijem stanju pa je već negdje 1995. završio u rashodu. Možda sam već dosadan, ali vozio sam ga, bio je to užas od auta, a što je prikolica radila iznad 60 km/h spada u horore. Inače se ovaj model nije baš pokazao pa je brzo nestao gdje god ga je bilo - u ZET-u, Čazmatransu...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Citat: conecto  u Prosinac 31, 2008, 19:26:13
Možda sam već dosadan, ali vozio sam ga, bio je to užas od auta, a što je prikolica radila iznad 60 km/h spada u horore. Inače se ovaj model nije baš pokazao pa je brzo nestao gdje god ga je bilo - u ZET-u, Čazmatransu...

Bez brige, nisi ti dosadan.  Informacije iz prve ruke su uvijek najbolje.

manoplan

Tomek je već jednom pisao o ovom modelu na temi Zumbul bus. Ovo je TAM 190 A 11 TAZ ( model nastao na TAM-ovom podvozju, a karoseriran u TAZ-u). Pripada Stubaki prijevozu i svakako ću ga postati i na njihovoj temi.

arsenal

Isti takav je imao i Mornaricko tehnicki remontni zavod "Sava Kovacevic" u Tivtu za prijevoz svojih radnika. Uvijek mi je taj bus bio simpatican, "dubrava" ali iz koje ne cujes "mercedesa" ili FAP-a, vec prepoznatljiv zvuk zracno hladjenog "deutza".

goranxxx

Jel netko možda zna gdje je zavšio TAM od Jamnice kojeg je zamijenio Eurobus Volvo a kasnije i MAN, i jel još na životu ??? ???
SETRA 417 HDH

Srđan

Slike su sa slovenskog foruma tovarnjak.net a autori andreja i sviz

i za kraj jedna gusjenica  ;D

mb0404

Pola ovih autobus nisam na na filmu vidio,stvarno su lijepi ljepsi nego ijedan kinez..posebno ovaj plavi i ovaj od jugoprevoza samo ne znam zasto me sa straen podsjeca na stare MAN-ove.Kakve su ovo galerije pozadi na ovoj zadnjoj slici posto to nesto nisam vidjo na ovdasnjim TAM-ovima,gdje se uputio ovaj kontingent da nije za "nesvrstane zemlje" ;D

dialogos

Da u Suadijsku Arabiju. Dva busa iz tog paketa je nekom igrom zavrsio u ATP-u Ši. Jedan kao prigradski, a drugi kao turisticki. Raspoznavali su se po zatamnjenim staklima i velikim otvorima za zrak na prozorima. Prigradski je bio u crvenoj boji, a turisticki u standardnoj ATP-ovoj shemi. Dosli su Atp Ši 1988. godine.

arsenal

Meni je posebno interesantan ovaj od Jugekspresa Kumanovo. Nikada jos do sada nisam vidio 190(170)A11 sa tim jednostukim vratima za putnike niti sa jednostrukim vjetrobranom i vodoravno polozenim metlicama brisaca.
Uzgred, zna li neko nesto vise o vremenu kada je TAM bio u nekoj kooperaciji sa poljskim "Jelsz" -om i kada su Poljaci lijepili svoju marku na TAM-ove buseve koji su tamo izvozeni ?
|Autoboka| Kotor je svojevremeno imala dva pomalo cudna TAM=a 190A11, nisu kao obicni primjerni imali ostre ivice oko stakala, vec one poluokrugle, stakla su im bila zatamnjena, a svako drugo po redu imalo je mnogo veci klizni otvor za proivjetravanje nego sto je to kod "obicne" 190-tice. Unutra su neki natpisi poput onoga "ne razgovarajte sa vozacom" i "u slucaju opasnosti razbij staklo" bili napisani na poljskom jeziku. Mozda je toi moj subjektivni dojam, ali cini mi se da su te dvije "cudne" 190-tke isle mnogo, mnogo bolje od "obicnih" koje je "Autoboka" tada takodje imala.

shef

Čini mi se da je Jugekspres bio (ili još jest) iz Leskovca.
A što se TAM-ova u Poljskoj tiče, nije loše zaviriti na phototrans.eu, ima ih poprilično u galeriji.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

arsenal

U pravu si shefe, ja Leskovcane pomijesah sa "Jugturistom" ili kako li se vec zove onaj prevoznik iz Kumanova koji je imao masu TAM-ova.....

zlikowszky

Mislim da je ovakve kakav je "Jugekspresov" imao i tadašnji Kompas. Sjećam se crveno, bijelo, plave sheme bojanja, a ono što mi je bil upečatljivo bili su upravo zicevi s posebnim naslonima za glavu..
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

maky

Zna li itko šta je "ovo" ?
Danas sam ga uhvatio u okolici Omiša, ima otraga znak TAM...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Shole

Bože sveti, kakva je ovo spodoba!?   Pa nije ovo valjda klima montrirana na prednju kosinu?   Ne sliči mi a ništa, osim što je branik od novosadskog 260a116