TAM - Tovarna Avtomobilov in Motorjev

Autor Tomek, Prosinac 01, 2007, 16:38:14

negas

OK, evo i ovog ovde, naravno sada je isecen. Inace je ovo bila firma Lasta Negotin, ali se taj pogon posle izdvojio od Beograda i postao ASNegotin. Imam jos jednog uslikanog pa cu postaviti... ovo je firma propala pa su prodavali autobuse, i jedan lik je kupio, pa mu sada stoji u dvoristu i njega sam slikao, bice slika sada ovaj:

Naravno, i ovaj tip autobusa Avtomontaze TAM je vrhunski...

Tomek

Jesu li svi TAM-ovi 260A119 tvornički imali stražnje staklo?

mirzony

Ja koliko znam da nisu. Oni koji su rađeni za američko tržište imali su dvodjelnu prednju šajbu,duple četvrtaste farove i nisu imali zadnju.

negas

Trebalo bi da je kako napisa mirzony ;) ;) Danas mi jedan americki pobeye, ima ga u Cacku, a gostovao iygleda u KG ja ga video kroz grad...nzm mozda samo prolazio...

zlikowszky

Ovog tražite?

Fotka nije moja, ali da me ubiješ ne mogu se sjetiti čija je. Mislim da je s autobusi.net
I jel netko zna kako je ovaj ostao u matičnom (ex Yu) tržištu?
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

mirzony

zlikowszky

Američki busevi gotovo u gotovo 99% slučajeva imaju samo prednja vrata. I europski proizvođači se tome prilagođavaju, pa čak i Setra.
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

Tomek

Prošli tjedan na našu mail adresu autobusi.org@gmail.com od Jan-a iz Slovenije stigao je mail sa linkom na ovaj film i popratnim tekstom:

Pozdravljeni!
imate lepo urejen forum mogoče bo koga interesiral ta video o avtobusih tam izdelanih za Rusijo- video je javno dostopen na youtube. ker nisem član foruma vam pošiljam spodnji link - uživajte!

Zadnji avtobus za Sibirijo je zgodba o avtobusu, ki so ga leta 1995 izdelali v Tovarni avtomobilov TAM za ruski Gazprom, eno največjih naftnih podjetij na svetu. Filmska ekipa je takrat spremljala enega od avtobusov, ki so ga odpeljali v Surgut, v Zahodno Sibirijo. Leta 1996 je šel TAM v stečaj, ki je na cesto postavil osem tisoč delavcev. Trinajst let pozneje se je ista filmska ekipa vrnila v Surgut, da bi razkrila usodo TAM-ovih avtobusov. Čakalo jih je presenečenje

lep pozdrav jani

Ugl. preporučam da pogledate filmić i zahvaljujem se i ovim putem Janu!

volvobus

vedran 811

Film je stvarno super jer pokazuje da dosta negativnosti koje vladaju o Tamu kao lošem domaćem proizvodu padaju u vodu jer ako je mogao da zadovolji Gazproma i uvjete rada u Rusiji onda je mogao i na našim prostorima, a ne da odu prebrzo pod brener uz priču o nekvaliteti. Svaka čast za film i daj Bože još ovakvih filmova.

STEFI- GRAF

Pa kad ga tako hvališ pošto si vozač ja bi poželio do mirovine da ga voziš bar nećeš dobit kamence na bubrezima ;D ;D ;D ;D

vedran 811

Ja dok sam njega vozio bila je i solidna ,plaća a i dnevnice su bile jako dobre, a onda su se pojavili vozači ( čitaj konobari) sa puno gela u kosi i narukvicama na rukama koji su pljuvali po njemu i tražili od šefova u komercijali " zapadne zvijerke" koje su došle friško uvezene iz današnje EU pa su za to dobivanje se odricali i dnevnica a neki i bogami određenog dijela i plaće , a danas ti isti kukaju kako se puno vozi za malo para a ja im samo   ;)

NP-549

Već je rečeno jednom prilikom (možda i više puta) ovdje na forumu što je rekao vozač Autotransa iz PJ GOSPIĆ:   Pred deset godina sam vozio smrdljivu Dubravu D4420 u kaputu i lijepio marke po kući, sad vozim novu Setru a nemam za marendu !

volvobus

BoBi19

Kot znano, bo v Mariboru začela izdelovati tovarna TAM - DURABUS , letališke, mestne, in turistične avtobuse.

V Mariboru imamo na test 100% električno vozilo, kakšne bodo izdelovali v Mariboru ...

MAPROM d.o.o.