TAM - Tovarna Avtomobilov in Motorjev

Autor Tomek, Prosinac 01, 2007, 16:38:14

conecto

A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

sokolovac

Biti će zanimljivo vidjeti neke deteljanije podatke ili fotke. Hvala puno na podacima.
Gledao sam temu o TAMu, neznam gdje bih ovo stavio, pa sori ako je malo off topic, no najzgodije mi je ovdje.
TAMova plaketa na dva vijka koja se dodijeljivala za 200 tisuća prijeđenih kilometara i koja se očito učvršćivala na kontrol tablu autobusa ili kamiona. Ima li itko kakvih informacija ili da je dobio ovo.

doBUS

Moze li mi neko reci par rijeci o Tam 222 A 110 T  ???
Primjetio sam da da su ti autobusi veoma rijetki i da se veoma malo prica o njima :)

mechanik

Istina!

Bilo napravljeno nekoliko tih avtobusa ali više manje za Rusiju sa Cummins motorima! One koje ja znam za bivši YU imali su MAN! Trenutačno voze zasigurno kod Odžaci Transport Vojvodina i Drinatrans te jos par komada kod malih privatnih firmi u Bosni!

To nije radio TAM nego jedan jedinica koja je od TAM-a ostala te se kasnije kod otvaranja i stvaranja TVM (tovarna vozil Maribor) spojila k toj firmi -bila su to MPP Vozila!

Pozdrav!
Mechanik

Shole

Baš mi je palo na pamet pa me zanima i vaše mišljenje o ovom rijetkom "L" modelu TAM-a  260A119.  

picture from www.karlbuswelt.de

Pošto ih je proizvedeno samo 10 komada tokom 1990. godine i svi su zaredom  (5 Autotrolej Rijeka + 4 Autotrans Rijeka + 1 negdje u Sloveniji) da li je moguće da su to ustvari iskorišteni ostaci djelova TAM-a 190A110T koji se prestao proizvoditi baš u to vrijeme?   Karoserija je klasična 260A119, ali niti jedan "T" ili "TK" model, bilo da su vrata na sredini ili straga, nema zaobljene rubove prozora i vrata bunkera koji imaju kvaku dole na dnu, odnosno bunkeri se otvaraju pod kutem, a ne paralelno s karoserijom kao kod svih 260A119 koji imaju kvaku na gornjem kraju bunkera.  Moja je pretpostavka da je to bila neka najjeftinija varijanta (nisu imali ni klimu, ni tunele za ventilaciju po plafonu, ni tapecirung) samo da potroše stare dijelove.

Berlingo

Meni je jedan vozac iz Troleja pricao da ih je bilo sram kad su to preuzimali. A prije toga se pricalo da ce preuzeti nesto sto ce imati monitore, klimu, kemijski WC....
Pitanje. Zar nisu oni (tih 10) imali jedno bocno staklo, a svi drugi duplo?

Shole

Malo sam si mislio i zaključio da sam napisao jako glup post.  Zašto bi pokrenuli proizvodnju posebnog modela da potroše zalihe kad bi se tih 100 stakala i 50 bunkera ionako potrošilo i prodalo naknadno kao rezervni dijelovi.  Sorry na glupom postu iznad, al mi je fakat misterija i dalje ovaj model od 10 primjeraka.  A za 260A117 da ne pričam

damir fido

Evo 2 iz Srebrenika.Prvi sam slikao danas a drugi prije 10-tak dana.

damir fido

Sto se ovog zadnjeg tice,u njemu je MB motor i prodaje se a evo jos jedan 331 od "Edis prevoz Busovaca.Za ovu sliku sam se popeo na zadnji gepek.Nije drugacije islo.

peron24

Zanima me jedan detaljčić vezan za TAMove 260 A 116 M i P i 190 A 110 P koji su proizvedeni u drugoj polovici 80-tih:
Neki od njih na stražnjoj strani imaju udubinu za standardne reg.tablice,a neki za četvrtaste.Ovi prvi imaju žaruljicu za tablice smještenu iznad,a drugi imaju žaruljice na bočnim stranama.
Jesu li ovi drugi možda bili namjenjeni za izvoz,budući da u ex yu nismo imali četvrtaste tablice?

Shole

Dimenzijski gledano, stare YU tablice su bile skoro pa jednako velike ko četvrtaste HR registracije.  Original su novosadski (M i P) Tamovi imali udubinu za YU tablicu i u nju je stala četvrtasta HR tablica.  U 99% slučajeva naknadno (od 1992.) stavljane su regularne tablice tako što su montirane skroz preko rupe s jedne na drugu stranu, a osvjetljenje je montirano ili dvije crne kutijice sa žaruljama sa gornje strane, ili po jedna sa svake bočne strane ovisno kako je električar bio raspoložen. Bilo je i varijanti bez rupe za tablicu, ali to su naknadne modifikacije made by limarija ako je došlo do nekog sudara pa je hauba dobila šut. Tad im je jednostavnije bilo pokrpat sve ravno nego pravit udubinu u koju ionako ne stane tablica.

damir fido

Nesto iz revije "Auto magazin" 1991 godine.Rijec je o saradnji Mariborskog TAM-a i Ljubljanske Automontaze u cilju proizvodnje autobusa za Americko trziste.

jos nesto iz iste revije.Rijec je o firmi AM bus nastale poslije reorganizacije Automontaze.

jesrib

nekadašnji TAM, danasnji marbus,koji je u stečaju, treba da pokrene proizvodnju u septembru. neka holandska bus tvrtka jih je unajmila a kasnije planiraju odkup. o kome je riječ jos je tajna ali če se znati ovih dana.
kvalitetno odrađen posao traži kvalitetne uslove rada!

doBUS

Tam 222 A 110 T        god.proizvodnje: 2003         motor: Man 222KS, Euro 3              broj sjedista: 47

izvor: www.avto.net

peron24

Stariji TAM-ovi 260 A 116 M sa okruglim svijetlima su prilikom zaustavljanja ili usporavanja proizvodili specifičan zvuk za razliku od onih sa kraja 80-tih koji su imali četvrtasta svijetla.U ATP-u Šibenik zadnji takav je bio ŠI 989 I,a bilo ih je još dosta u Čazmatransu,Autotroleju itd...
Našlo bi se tu još dosta sitnih detalja,npr.displej i sl.