TAM - Tovarna Avtomobilov in Motorjev

Autor Tomek, Prosinac 01, 2007, 16:38:14

NP-549

Rekao sam za novosadske 260a116 P i M da su sa sporijim diferencijalima mogli svejedno ić 90, dok su turistički 260A119L išli debelo preko 120.   Za Riječke uvijete prigradski 520-527, 544-547, 555-561 su imali idealni prijenos i bili su najbolji busevi za vozača i za putnike. Mana im je bila što su im često odlazili bočni prijenosi i pucali nosači motora

Berlingo

TAM_fan

Citat: NP-549  u Prosinac 27, 2009, 16:01:51
Rekao sam za novosadske 260a116 P i M da su sa sporijim diferencijalima mogli svejedno ić 90, dok su turistički 260A119L išli debelo preko 120.   Za Riječke uvijete prigradski 520-527, 544-547, 555-561 su imali idealni prijenos i bili su najbolji busevi za vozača i za putnike. Mana im je bila što su im često odlazili bočni prijenosi i pucali nosači motora

Već kada si spomenuo, sjećam se da je stari dok je bio šef održavanja u Troleju stalno bio u Mariboru u TAM-u..Jednom sam ga pitao zašto stalno ide u Sloveniju, a on mi kaže: Ma oni tamići nam se stalno kvare, dobro su to zamislili, ali nije to to! :-\
Ali kad malo bolje razmislim, Trolej još uvijek ima stare MAN-ove, čak su i SANOSI bili u službi dulje od TAM-a...

conecto

Na otvorenim linijama kako-tako, ali u gradskom prometu TAM-ovi nisu bili trajni i izdržljivi, osobito u vrijeme onih nekadašnjih gužvi. U ZET-u su se uvijek raspoređivali na linije koje su bile manje opterećene.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

medo

prije nekih 7 ili 8 godina sam naletio autobus potpuno isti tam 260a119 na kojem je pisalo (GDJE INAČE BUDE PLOČICA AVTOMONTAŽE) IVECO, A DESNO OD PREDNJIH VRATA PLOČICA MAN, imao je talijanske tablice i nije nimalo zvučao kao tam a bogami ni kao man, e sad zna li itko što bi to moglo biti, napominjem da je izgled potpuno jednak kao kod tama 260a119.

TAM_fan

331A119 - što nije predivan, pravi stroj!

conecto

Lijepa slika (vjerojatno tvornička) ali to ipak nije 331 A 119 (povišeni) nego 260 A 119 i to jedan od prvih prototipova (svjetla i žimgavci)
A GDJE JE POANTA?

Berlingo

Da, kolega. I ja tako mislim. Jos je vidljivo da nije povisen i da ima zadnja vrata iza zadnje osovine. Nije ih bilo puno za vidit na cestama. Inace, onaj poviseni pamtim za vrijeme ratnih godina (motor 331) kad se penjao uz Skrad 70-75-80 km/h. Dobro se sjecam toga. Za ono vrijeme pila koja nije imala previse konkurencije.

Shole

Ima u monografiji od TAM-a raznih modela koji nisu nikad ustvari vozili.  Osim ovog za kojeg mislim da stvarno piše na njemu 331 u knjizi, ima i slika povišenog 260 koji također nije postojao, barem ne koliko je poznato većini nas.

conecto

Citat: Shole  u Siječanj 10, 2010, 14:19:57
Ima u monografiji od TAM-a raznih modela koji nisu nikad ustvari vozili.  Osim ovog za kojeg mislim da stvarno piše na njemu 331 u knjizi, ima i slika povišenog 260 koji također nije postojao, barem ne koliko je poznato većini nas.

Po nekim dizajnerskim rješenjima jasno je da je ovo jedan od prototipova i mislim da 331 motor u to vrijeme još nije bio ni u primislima, pa makar tako i u toj monografiji pisalo. Za povišeni 260 više vjerujem da je moguć pokoji prototip.
A GDJE JE POANTA?

kurijerist

Kakav je bio za voziti 331 A 119 u usporedbi s 260 A 119? Je li trebalo već na manjim uzbrdicama kretati u prvoj kao i s 260?

conecto

A što je ovo?
Uočite TAM-ov znak na maski prije nego me netko optuži za OT!

A GDJE JE POANTA?

shef

Koliko vidim, a još dobro vidim ovo je Ayats Olimpo.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

conecto

Slika je iz novina negdje iz 1988. Karoserija je na TAM-šasiji, stvarno je španjolska, ali u tekstu (a vidi se natpis i na samom busu) piše da se zove "Arbus Olimpia".
A GDJE JE POANTA?

zlikowszky

Citat: arsenal  u Lipanj 30, 2009, 23:37:20
Po meni najbolji autobus koji je ikada napravljen na podrucju eks-YU, TAM 331A119VT  u floti jednog malog srbijanskog turistickog prijevoznika. Ovi TAM-ovi i dan-danas izgledaju odlicno, kakva je to samo avangarda bila  pocetkom 1990-tih.....

Ovo je ex-Izletnik Celje
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....