Tipovi autobusa na linijama 2018. (neuobičajena vozila za tu liniju)

Autor 405GN2, Siječanj 02, 2018, 16:49:01

421

Citat: smogovci.bbb2  u Lipanj 10, 2018, 16:08:55
U postu si napisao da niste osposobljeni voziti ni te dvije marke th-down
Ne nego da nije bilo potrebe da APP vozi APD  bus123 i obratno, stoga obuka za te vrste  bus123 bus123 nikad nije izvršena.
BTW, Pevalek je bio vizionar s ciljem i znanjem, politika mu je služila kao sredstvo da dođe do cilja.
Sad je, nažalost,obratno. Zato stanje i jest ovako kaotično, nepovezano, stihijski.
Nekolicina forumaša,  svojim cinizmom, nepoštovanjem tuđeg mišljenja, olakim tumačenjem problematike zbog nedovoljne širine znanja,  obezvređuje sve pokušaje argumentirane komunikacije nudeći isprazne riječi bez pokrića.
Zato se forum poprilično srozao u kvaliteti i nema novih ljudi koji bi unijeli nešto novo i podigli kvalitetu na višu razinu.
Ajmo se sad prepucavati...

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

MAN truck bus

Ja sam bio napisao o tome kako vozači ne znaju voziti NG 312. U načelu je isto upravljanje vozilom no nije isto.
Recimo na MBO405GN2 se može odmah čim se vrata otvoriti, stisnuti gumb da se vrata zatvore dok se na NG 312 nakon što se vrata otvore treba pričekati 5 do 10 sekundi da vrata naprave klik da bi se zatvorila normalnom brzinom, inače elektronika registrira da vozač želi zatvoriti vrata dok su još u procesu zatvaranja te se zatvaraju osjetno manjom brzinom. Vozači su otkrili jednu foru na NG 312 koja omogućuje da se vrata zatvore bez klika jednakom brzinom i to ne utječe na rad stanične kočnice te na sigurnost putnika.
Postupak je sljedeći, u garaži kada vozač upali autobus pričeka određeni period da autobus nabije radni tlak od 8,5 bara. Tada otvori sva vrata i ugasi bus te oduzme kontakt. Pričeka 15 do 20 sekundi te ponovo da kontakt i upali bus.
Tada će vrata normalno funkcionirati te će se moći normalno otvarati i zatvarati vrata. Samo nakon tog postupka se ne smije autobus više gasiti jer se automatski poništava cijeli postupak.
Most people get all angry about going to work the grind, just living for the weekend and all that, not me! Nope, I enjoy what I do!  Contributing the only way I know how. No place I'd rather be, nothing else I'd rather be doing. This is what life's all about only and I only really feel like myself.

Volzhanin

MAN truck bus

Reci mi što je tu velika tajna? To jedan običan putnik može vidjeti na Črnomercu svaki dan... Hoćemo li sakrivati sve podatke kao zmija noge? U najmanju ruku kao da sam napisao kako se Lion's City pali kod motora...  ::|
Most people get all angry about going to work the grind, just living for the weekend and all that, not me! Nope, I enjoy what I do!  Contributing the only way I know how. No place I'd rather be, nothing else I'd rather be doing. This is what life's all about only and I only really feel like myself.

Dreamwalker

Citat: MAN truck bus  u Lipanj 10, 2018, 18:42:51
Reci mi što je tu velika tajna? To jedan običan putnik može vidjeti na Črnomercu svaki dan... Hoćemo li sakrivati sve podatke kao zmija noge? U najmanju ruku kao da sam napisao kako se Lion's City pali kod motora...  ::|

Prosječan putnik ne zna što vozač točno radi i kako funkcioniraju sklopovi na busu. Prosječan putnik ne zna kako se povlači ručnu na busu, ne zna kako se pali retarder, kako se aktivira stanična,... Odi na Črnomerec ili na bilo koji terminal i anketiraj putnike. Iznenadit ćeš se.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Shole

Tipično preseravanje da ovdje na forumu pokaže kako on zna kako se to radi.  Čisto da znaš - nikog nije briga šta ti to znaš i sad ćeš upravo na hlađenje do daljnjega

421

Citat: MAN truck bus  u Lipanj 10, 2018, 18:24:22
Ja sam bio napisao o tome kako vozači ne znaju voziti NG 312. U načelu je isto upravljanje vozilom no nije isto.
Pregruba konstatacija i insinuacija.
Nije stvar u znanju vožnje, koliko u poznavanju te korištenju pojedinih sklopova i rasporedu komandi koje nisu iste na svim vozilima.
Tipičan primjer je MAN Lion`s City 2009. i MAN G 2017. Iako su istog proizvođača, prilično su različiti prilikom izvedbe na terenu, neke su stvari poboljšane, a neke pogoršane.
Što se tiče tvojih javno objavljenih prenošenja "znanja", zakonodavac je također predvidio "hlađenje".
Članak 234.
(1) Tko drugome protupravno oduzme tuđu pokretnu stvar radi privremene uporabe,
kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Tko neovlašteno oduzme tuđe motorno vozilo radi privremene uporabe
kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
(3) Za pokušaj kaznenog djela iz stavka 2. ovoga članka počinitelj će se kazniti.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

smogovci.bbb2

Citat: 421  u Lipanj 10, 2018, 17:41:41
Ne nego da nije bilo potrebe da APP vozi APD  bus123 i obratno, stoga obuka za te vrste  bus123 bus123 nikad nije izvršena.
BTW, Pevalek je bio vizionar s ciljem i znanjem, politika mu je služila kao sredstvo da dođe do cilja.
Sad je, nažalost,obratno.
Objasni kako bi pomogla tipizacija voznog parka u situaciji kad u jednom pogonu kronično nedostaje ispravnih autobusa i moraju se posuditi vozila iz onog drugog?! Opet bi bilo isto da niste osposobljeni voziti sve modele autobusa. I zašto banirati MTB-a?! Jedino još on drži podforum ZET aktivnim. Evo, ako baš morate banirajte mene a MTB-a ostavite na životu hi
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Dreamwalker

Tipizacija možda ne bi pomogla u takvoj situaciji, no velike su šanse da do takve situacije ne bi ni došlo da se išlo Pevalekovom logikom upravljanja ZET-om. Ne bi imali stihijskih nabavki, nego bi imali više malih, kao i prije. To znači da bi u periodu između 2009. i 2017. kad je bila zadnja (sramotno mala) nabavka (one kantice ne računam pod nabavkom) imali barem još 2 nabavke. Tu bi tipizacija odradila svoju dobru stranu u smislu boljeg, jeftinijeg i efikasnijeg održavanja. U takvoj situaciji bi se rasteretio stariji dio voznog parka, bilo bi manje kvarova i ne bi bilo potrebe za improvizacijom i posuđivanjem vozila između pogona.

Btw. imaš na forumu jednu lijepu temu o gosponu Pevaleku. Nije loše pročitat s vremena na vrijeme. Puno stvari postane jasnije.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Ivan

Citat: 421  u Lipanj 10, 2018, 19:40:11
Pregruba konstatacija i insinuacija.
Nije stvar u znanju vožnje, koliko u poznavanju te korištenju pojedinih sklopova i rasporedu komandi koje nisu iste na svim vozilima.
Tipičan primjer je MAN Lion`s City 2009. i MAN G 2017. Iako su istog proizvođača, prilično su različiti prilikom izvedbe na terenu, neke su stvari poboljšane, a neke pogoršane.
O tome se radi, da. Zato mi je potpuno nejasna bila strategija razdvajanja minijaturne serije 4 Crosswaya na dva pogona kad se moglo fino zaokružiti i minijaturnu seriju Regija u drugom pogonu koji god bio (no očiti je izbor Dubrava za nove zbog i dalje daleko manje autobusa pod outsourcanim održavanjem).

Isto tako nema smisla poslati u principu novijem LC-u slični NL263 Dubravi, ono je neko vrijeme bila zgodna egzhibicija za fanove ali tehnički nije imalo smisla.

Na kraju ja stvarno ne znam po čemu je neki puno veći gušt voziti se u niskopodnom MAN-u iz 2009. prema onom iz 2003., stariji je još mekši i udobniji jer je MAN očito s vremenom odlučio ovjes dovesti na "sportsku" razinu Citara, noviji je jači ali se manji D20 i jače pregrijava i ljeti mu i ventilatori za motor stalno oduzimaju snagu a ne samo klima, a ako oba nemaju klimu a sumnjam da će za APD odabrati baš one koji su u super stanju uglavnom je stvarno vrlo slično.
I gdje bi recimo Dubrava našla banalnu stvar poput dijagonalne šipke koja drži predzadnji red sjedala u NL263 da pukne kad NL313 '09 ima potpuno drugačiji koncept oko toga. Inače autobusi ili ekipe za održavanje moraju sasvim nepotrebno putovati kroz cijeli grad radi gluposti.

No sitničavi mozgovi oko svega ovoga vide katastrofu i autobus star 9 godina je ponižavajuće poslati makar na njemu ne bilo ništa posebno zavidno, a ide u pogon koji je već godinama na granici raspada (samo neki zadojeni mozgovi nikad neće prihvatiti činjenicu da i loše održavan Mercedes nije baš neka prestižna stvar pa odmah u APD teče med i mlijeko jer ih imaju)...

421

Citat: smogovci.bbb2  u Lipanj 11, 2018, 01:05:17
Objasni kako bi pomogla tipizacija voznog parka u situaciji kad u jednom pogonu kronično nedostaje ispravnih autobusa i moraju se posuditi vozila iz onog drugog?!
Sada više ne bi, no s 2 marke je lakše izvršiti edukaciju vozača i mehaničara nego s xy.
Osim toga lakša je nabava dijelova kod kojih su pojedini vitalni sklopovi u 60-80% od istog proizvođača, a odgovaraju na obje marke (vrata BODE, mjenjač VOITH, hidraulični volan ZF 8098, gume 275/70x22,5, felge, isušivač SEPAR, klima Spheros, Webasto grijač, osovine ZF, kočnice Wabco....)

Citat: Ivan  u Lipanj 11, 2018, 10:18:03
O tome se radi, da. Zato mi je potpuno nejasna bila strategija razdvajanja minijaturne serije 4 Crosswaya na dva pogona kad se moglo fino zaokružiti i minijaturnu seriju Regija u drugom pogonu koji god bio (no očiti je izbor Dubrava za nove zbog i dalje daleko manje autobusa pod outsourcanim održavanjem).
Navedeni  bus123 bus123 su nabavljani ciljano za škole pa su prilagođeni kapacitetima određene linije/škole. Nemoj ih miješati s redovnim prijevozom.

STIB

Citat: 421  u Lipanj 11, 2018, 12:19:54
Navedeni  bus123 bus123 su nabavljani ciljano za škole pa su prilagođeni kapacitetima određene linije/škole. Nemoj ih miješati s redovnim prijevozom.
To je u redu, sve dok se i oni jednog dana ne pojave u redovnom prijevozu (npr. na 232  >:D)
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

dominik,

Citat: Shole  u Lipanj 10, 2018, 19:25:20
Tipično preseravanje da ovdje na forumu pokaže kako on zna kako se to radi.  Čisto da znaš - nikog nije briga šta ti to znaš i sad ćeš upravo na hlađenje do daljnjega
Ćemo takve reakcije, nije napisao ništa loše ili što je neka tajna, a i nisam primijetio da je prekršio neko pravilo foruma i koliko znam "preseravanje" nije zabranjeno u pravilima foruma.
Dečko se trudi na forumu i na kraju dobije ban radi ničega. Mislim da treba malo smiriti tenzije jer se za stvari koje su definitivno zaslužile ban nije reagiralo. Uglavnom da ne idem dalje van teme, mislim da Mtb-u treba poništiti ban.

Shole

Ban nije ni dobio, samo je spomenuto da vidimo reakcije. 

tramvajac 92

Zbog izrazito lošeg održavanja u ZETu općenito, opet će se dogoditi da će ostati u kvaru više buseva nego što pogon može progutati (što je sramota uprave, a opet će se putnici iskaliti na 421 i kolegama(icama) jer ne mogu drugačije ništa. I tako bu trajalo par dana dok to ne dođe do šefa pogona, koji će tražiti od kolege iz drugog pogona da pošalju x ovakvih i y onakvih autobusa.

Koliko god je nama zgodno vidjeti NG 312 na 2xx, mislim da vozačima nije ni upola zabavno. Pogotovu jer nemaju osjećaja kako bus ide (a u odnosu na Citara G, Citya G, kockicu), a i recimo, bez da ti neko pokaže prije (ili da testiraš gumb do gumba) ne znaš upaliti rasvjetu u putničkom prostoru - ili sebi, za čitati novine dok si na pauzi. Ili obratno, dobiješ Conecta i kaj sad? Osnovne stvari su iste, jasno, ali treba li držati kočnicu dok šaltaš iz D u N i obratno ili ne? Male stvari se razlikuju, koje neće nikakvu štetu napravit (ali nisu ugodne).