Irisbus Citelis CNG (3)

Autor marin, Siječanj 25, 2014, 19:36:36

Portos

Iako Citelisi od otvaranja punionice u APP voze redovito nije sve baš bajno. Navodno je punionica projektirana da se odjednom mogu puniti 2 autobusa, međutim nije dobro projektirano napajanje samih pumpi strujom pa se ne mogu odjednom puniti 2 autobusa. Punjenje traje oko 15 minuta i iako se autobusi pune cijelu noć ne uspiju se svi napuniti do početka jutarnjeg izlaska nego sat ili 2 poslije čime nastaju problemi. Da li će i kada će taj nedostatak biti otklonjen ne znam.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

marin

Otkud si to čuo? Svi smo mi svašta čuli pa sam ja tako čuo da je sve perfektno kod punjenja.
Btw, ispod kolko bara ne smije past gorivo u Citelisima? Kaže mi jedan vozač da je neki dan sa 146 došo s 12 bara u garažu bez ikakvih problema, dok drugi dan već ispod 40 je počeo cukat???

Portos

Citat: marin  u Srpanj 01, 2014, 10:44:46
Otkud si to čuo? Svi smo mi svašta čuli pa sam ja tako čuo da je sve perfektno kod punjenja.
Btw, ispod kolko bara ne smije past gorivo u Citelisima? Kaže mi jedan vozač da je neki dan sa 146 došo s 12 bara u garažu bez ikakvih problema, dok drugi dan već ispod 40 je počeo cukat???
Nije zgodno da otkrivam informatora jer ovo mogu pročitati i oni koji ne bi trebali pa bi informator mogao imati problema. Međutim uopće ne sumnjam u tu informaciju niti izvor niti ja ne bi iznosili netočne informacije.
Koliko smo tu pisali na forumu jedini problem sa niskim tlakom u rezervoarima je taj da se bus ispod određenog tlaka ne smije/ne može ugasiti jer sa malim tlakom plina ne bi ponovno mogao upaliti motor. Dakle bus se u načelu može voziti skroz dok ima dovoljno plina da se s njim može samostalno odvesti do garaže (za ovo ipak nisam siguran ali možda netko napiše točniju ili precizniju informaciju).

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Westin

Sa gbr.682 ispadali manji komade gume sa kotača

marin

To već odavno, kao da ju je netko odgrizao, guma je doslovno za smeće kao i na pola Citelisa. Inače svi Citelisi imaju još onu najljepnicu za Zelenu magistralu što je zabava bila negdje još 21.6. kad su besplatno vozili gore.

dominik,

Mislis valjda na one koji su ju i imali. thumbs

svicar

Citat: marin  u Srpanj 10, 2014, 21:40:42
To već odavno, kao da ju je netko odgrizao, guma je doslovno za smeće kao i na pola Citelisa. Inače svi Citelisi imaju još onu najljepnicu za Zelenu magistralu što je zabava bila negdje još 21.6. kad su besplatno vozili gore.

Dalj ljudi stavam je,toliko godina lezi na ledini, dobro i ide ikako, crijep na krovu za te sve godine promjeni boju, nekad su se nove gume bacale poslije 7godina starosti.

421

Citat: Westin  u Srpanj 10, 2014, 01:19:40
Sa gbr.682 ispadali manji komade gume sa kotača
Protektor by GUMIimpex!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

marin

Citat: dominik,  u Srpanj 10, 2014, 22:09:39
Mislis valjda na one koji su ju i imali. thumbs
Naravno, 681, 682 i 683.
Inače Svicar, te gume mi se ipak ne čine da su original, kako bilo u katastrofalnom su stanju, nema opravdanja za to.

svicar

Citat: marin  u Srpanj 11, 2014, 14:48:03
Naravno, 681, 682 i 683.
Inače Svicar, te gume mi se ipak ne čine da su original, kako bilo u katastrofalnom su stanju, nema opravdanja za to.

Mozda bi mogle biti orginal ako su tako malo presle, valjda mogu preci 100.000 km u HR

marin

Ma nema šanse, kao prvo većina ih je na 120 tkm najmanje, dobrim dijelom i preko 150 tkm, tak da te sigurno nisu original, a izgledaju užasno. Konkretno taj 682 ima preko 150 tkm.

Dreamwalker

Marin je u pravu, nema to veze s nikakvim stajanjem i čime sve ne. Gume su jako loše kvalitete. Osobno sam se vozio u još dva autobusa (gbr. 663 i još jedan kojem ne znam gbr) kad se usred vožnje sloj gume raspao kao da ju je netko klinom i čekićem zagrebao. Na nekim autobusima vidio sam da se još voze na zimskim gumama što nikako nije dobro. Znajući kako ZET mulja s gumama, tj. kako ih nepravilno mijenja, ovakve pojave me ne iznenađuju te još više nekvaliteta guma dolazi do izražaja.

Općenito guma nakon 6 godina starosti, bilo da je vozila, bilo da je stajala na autu ili u skladištu, više nije upotrebljiva jer guma stari, postaje sve plastičnija i samim time opasna za promet.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

svicar

Svezi guma, kod mene u firmi imamo posebne za gradske buseve, sa boka gume ima posebni zadebljani sloj, koji dozvoljava cesanje od rub trotoara, postoje tri udubljenja, oznake koje pokazuju do koliko je dozvoljeno trosenje, da nebi doslo do zice.Vjerovatno su dole klasicne kamionske bez bocnih ojacanja, pa se i raspadaju.

221

Guglajte ''protektirane gume''. Kao što je 421 napisao, izgleda da ZET koristi takve gume. To su gume kojima je obnovljen gazeći sloj, ljepljenjem novog sloja gume. U određenim uvjetima može doćii do otpadanja komadića ili čak cijelih traka gume. Najčešće ih koriste kamioni i autobusi ali ih ima i u dimenzijama za automobile.

marin

Da jer su jeftinije i trebali bi se prije potrošit nego raspast  :-X
Provjereno je da oni (bar na novim busevima) mijenjaju gume jednom godišnje i, naravno kako su pametni, stave zimske usred zime kad ih više ne trebaju i ostave ih cijelo ljeto i tako ukrug, opet iduću zimu mjenjaju.
Iz 2 razloga je to užasna glupost:
1. Zimske gume slabije drže u zavojima kad se zagriju po ljeti i može doći do zanašanja (naravno neprimjetno ako se netko sporo vozi, ali uvijek se nađe netko), "rondaju" bezveze i kad se voziš recimo prema Zaprešiću 70, nekad i više, to jako smeta.
2. Da mijenjaju ljeti ljetne, zimi zimske, trajale bi 2 godine 2 seta, jer pola godine jedne, pola druga (ovako je samo jedan set na godinu) i to još vrlo često su ljetne gume gore (pola-pola kolko primjetim), tako da si zimi u banani, a to je ipak gore ajde nego ljetne-ljeti, ali se to ne radi tako jebiga.