Povijest (stare fotografije, podatci itd.)

Autor markost, Ožujak 12, 2008, 18:19:12

STress

Tapacirung su imali i prastari TAM-ovi AS3500. Onaj tamnocrveni, od skaja. Ipak, moja je poanta bila u političkoj odluci da splitski novci odu u Zemun za šrot. Slovenci su TAM-iće ionako prodali dalje bez problema (valjda)...

željko halambek

Bio sam kod Dražena i naletio sam kod njega na par slika iz Zagreba vezanih za Splitske Tam-ove.

Foto: Zbirka fotografija Dražen Bijelić

Paško

Bravo! thumbs

Žuti TAM je #678, a bijeli #624. Jel bi mogao skenirati prvu sliku kao i druge dvije? Izgleda da bus na njoj ima drvena sjedala, a ne tapecirana ???
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Shole

Sjedala su definitivno drvena, možda nisu svi bili isti.   Prvi proizvedeni se razlikuju od kasnijih i po tome što su imali na blatobranima obratno okrenuta sjedala, ukupno 4.  Iza vozača po dva,  i između prvih i drugih vrata je onaj dupli bio naopako okrenut.  Na zadnjoj osovini nije bio okrenut taj dupli.    Osim toga, rukohvati na strani gdje su vrata nisu išli ravno nego su bili izvučeni prema sredini i onda su pred kraj naglo skretali na onaj uspravni.  Kasnije su uvučeni prema staklu i bili su potpuno ravni

markost

I meni se tako čini, a i kad se malo bolje promislim i bila su drvena i to ono nekako jednobojna bila kava.

STress

A sad sam i ja već dobrano zbunjen... :-\

Ta serija TAM-ova, kad je tek došla, uglavnom je bila na linijama 12 (Riva - Institut) i 16 (Ninčevići - Riva - Ninčevići). Buržujima s Meja smo zavidili, jer su dobili buseve s tapaciranim sicevima, ali za njih je to nekako i bilo normalno - ipak su tamo živile viđenije gradske face, elitni kvart i to... Ali nam nije bilo jasno zašto su vozili šesnajsticu, jer ni u to vrime solinske i trogirske linije nisu bile na dobru glasu. Iskreno, ne mogu se sitit nijednog tamića s drvenim sicevima, ali memorija je ionako precijenjena - pogotovo nakon trideset godina...

bojcicivan7

connery

Paško

thumbs

Kad smo već u 1960ima, par razglednica iz otprilike tih godina dok je standardna Prometova boja bila crvena (flickr - Démodé postcards):

I jedna s Izgubljene generacije - Most preko Cetine u Omišu:

bojcicivan7

edit by moderator: povećana veličina prikazivanja slike
connery

2062 036

Scan iz knjige Prvi trajekti na hrvatskom Jadranu

Paško

Na ovu jako lijepu fotografiju naišao sam na stranici digit.wdr.de, a datirana je 27. svibnja 1970. godine. Riva iz nekog skroz drugog vremena, a od autobusa u prvom planu TAM-ovi AS 3500 kojih je na fotografiji bar četiri. Zna li netko koji je autobus treći slijeva, ovaj malo zaobljeniji?

gaspa

netko

Ova mi nije u sjećanju da je imamo:

I malo bliža povijest:

I slučajno sam pronašao nešto što me pitao kolega AMF:
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

Prvu smo imali, ali ne u ovako dobroj kvaliteti. Di si je pronašao i ima li gdje veća rezolucija? Skoro se da pročitati garažni broj na O317, čini mi se da je 356.

#166 vozio bez stražnje tablice, kad je to slikano? ST-904-UB je dobio negdje krajem 2010. pa je to valjda onda bilo.

Zadnja slika je #87 koji je izletio u Segetu, još da je naći koje je to bilo godine...