Rashodi, posudba i selidba vozila između pogona (1)

Autor Ivan, Kolovoz 18, 2008, 21:33:51

Portos

Citat: Ivan  u Siječanj 22, 2014, 22:13:35
Očito je problem da su računati po različitim standardima za stajaća mjesta po m2. Sjećam se da je tako tramvaj GT-6 imao neki užasni standard sa 6,67 putnika / m2 pa je na papiru bio sličan 60% dužem i manje natrpanom sjedalima 2200 kod kojeg je računato 4 put. / m2.
Treba ih sve zbrojati po istom standardu pa razlike vjerojatno ne bi bile veće od cca 5-10 putnika.
Upravo tako, Ivane. Zbog toga ispada tako različit broj putnika. Nekada je 6,66 putnika po m2 bilo normalna stvar, sada je to maksimalno opterećenje vozila. Danas se kod svih vozila računa 4 putnika po m2.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

marin

Citat: Ivan  u Siječanj 22, 2014, 21:23:51
Mislim da Citelis 18 nema razloga da ne vozi na 109, zašto ih ne stavljaju ne znam, voze i duge i brdovite i natrpane linije, i voze ih u jako lijepom postotku, zašto ne 109, tko zna, valjda se nekom jednostavno svidjelo na 109 raporediti NG 313, a pošto njih ipak nema dovoljno da cijelu pokrivaju svaki dan onda ubace NG 312... U svakom slučaju, to što se događa na 109 ne znači da zglobnih nema viška, NG 312 ipak većina ne izlazi iz garaže, Citelisi 18 voze linije poput 113, 114, 119 ili 124 na kojima nisu potrebni, kad se sve zbroji meni to sasvim jasno izgleda kao da zglobnih očito ima previše.
Inače, NG 313 nije uopće loš bus kad se sredi, sad su malo zapušteni ali lako bi ih se moglo dotjerati.
NG313 je odličan bus, pravi radni stroj, uopće me nebi čudilo da izdrže kao i NG312 ili više, a Citelise ne stavljaju iz razloga jer je očigledno manji bus, uži i stane manje putnika. A i NG312 u koji najviše stane je pretrpan i bitan je svaki mali prostor tak da Citelis nije baš za tu liniju. I da, to nije da sam samo ja rekao.

421

Citat: Tomek  u Siječanj 22, 2014, 21:22:03
A jel 501,503-505 i 515 imaju registracije? U Osijeku su navodno na dvije linije jako velike gužve i solo bus nije dovoljan pa bi bilo super da uzmu zglobnjake.
Danas sam provjerio stanje  bus123 501-505: samo je   bus123 505 još registriran s oznakom ZG-2964-EV,ostali su neregistrirani.
Za OS bi bili odlični! Sutra pogledam za 515 pa javim.
Citat: Dreamwalker  u Siječanj 22, 2014, 22:35:10
A tko računa te podatke??? Ne bi li ti podaci trebali biti standardizirani nekim europskim standardom kao i svi normalni podaci koji se računaju??? ???
http://www.cvh.hr/cvh/naslovnica.aspx
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Citat: marin  u Siječanj 23, 2014, 20:47:12
NG313 je odličan bus, pravi radni stroj, uopće me nebi čudilo da izdrže kao i NG312 ili više, a Citelise ne stavljaju iz razloga jer je očigledno manji bus, uži i stane manje putnika. A i NG312 u koji najviše stane je pretrpan i bitan je svaki mali prostor tak da Citelis nije baš za tu liniju. I da, to nije da sam samo ja rekao.
Kakve veze ima tko je rekao da je "manji bus" kad su podaci jednostavni i lako je vidjeti koliko su razlike mikroskopske... Činjenično je manji ali radi se o smiješnim i neznatnim brojevima.
Od Citara je uži 5 cm, odnosno širok potpuno jednako kao i MAN-ovi, a od Citara je kraći 14 cm i od NG 313 16 cm, dakle : uži je 2% odnosno 0 a kraći 0,8% odnosno 0,9%, gdje je tu na kraju ikakva bitna razlika?
Uostalom, kad je vozio 4,5 godine je li Citaro s preosjetljivim senzorima i previše sjedala u prikolici bio je kakti bolji i nije se pretrpavao? Mislim da je zbog vrata na kraju Citelis bolji za gužve, i tada je trebalo stavljati MAN-ove kad su zastoji bili nepodnošljivi, a sada s Citelisima čisto što se tiče prostora ne vidim nedostatke, osim neznatno manjih vanjskih dimenzija ne vidim kako bi tri sjedala manje iza bila bitna kad ima recimo dva sjedala prema natrag na prednjem blatobranu (drugi niskopodni tu imaju prazni prostor) i više prostora za stajanje kod 3. vrata.
Ako je "svaki mali prostor" stvarno tako bitan, a dosad nisu baš razmišljali kad su naručivali ni NG 313 ni Citare, neka onima koji voze na 109 počupaju stolice nasuprot 3. vrata, ako se moglo tako napraviti na 70 novih tramvaja može se i na autobusima.

Uostalom, vizualna percepcija je često kod takvih paušalnih ocjena potpuno kriva i ne treba se voditi time kako se nekome čini malo ili veliko, Citelisi imaju visoki prostor za motor ali to puno više utječe na percepciju nego na činjenični kapacitet. Isto bi se tako većina ljudi (čuo sam i nekoliko vozača da to govore) zaklela da je SG 220 Avtomontaža bio veći od Citara ili bilo kojeg drugog niskopodnog, a to je potpuno krivo, bio je kraći cijelih 1,5 m. To što je imao jednostavnu preglednu unutrašnjost umjesto raznih izbočina za sam kapacitet nije bilo jako važno i odnosi samo nekoliko mjesta, i zapravo je niskopodnima kapacitet veći za otprilike 10-ak sjedala i još 10-ak stajaćih mjesta.

marin

Hej, ja nisam rekao da je Citaro bolji, to si ti rekao, ja sam samo rekao da je MAN NG312 ili 313 bolji za tu liniju. Pogotovo 312 jer on ima mjesta za barem 10-15 ljudi više od Citara, (a od Citelisa i više)što na toj pretrpanoj liniji puno znači kada neki ljudi nemogu ući u autobus.

Tomek

gbr 134, 25, 139

Dolaskom gbr 134 iz APD-a mislim da se deifinitivno odustalo od prodaje, sve će ih očerupati i poslati u CIOS ;)

Ivan

Hm, pa ne znam tko bi pri zdravoj pameti sad kupio bus star 20 godina koji je stajao skoro 5 godina za onakve cijene, a nisam vidio da su ih spuštali ispod 200.000 kn... Zglobnjak star 15-ak godina u Njemačkoj se može naći i za manje od 10.000 eura, a skoro sigurno bi bio i bolje održavan i s manje tkm.
http://suchen.mobile.de/lkw/man-gelenkbus.html
http://suchen.mobile.de/lkw/mercedes-benz-gelenkbus.html

konkordsky

netko bi morao odgovarati što su ta vozila stajala tamo pet godina, a mogla su se u tom vremenu koristiti i ove godine poslati u CIOS.
doista nerazumljiva odluka ZET-a i Grada o olakom bacanju prve serije niskopodnih autobusa koja je došla u Zagreb prije dvadeset godina kada su se svi otimali ili pitali zašto nisu na našoj liniji (novi) niskopodni autobusi.
NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

MAN19464

Gb. 101 i 106 preselili u PAVG (neznam jel za stalno ili posudba).
Gb. 106 u jako lošem stanju.

lovac27

tramvajac 92

104 se je prekjučer vozao prazan oko Remize, vjerojatno nakon nekog servisa, pa će možda i on za VG

MAN19464

lovac27

Večeras viđen podsusedski gbr 103 u Apvg i još jedan (mislim 109) al nisam siguran, uz 101 i 106 koji jesu već tamo i stigao je jedan citaro al nisam vidio gbr,

lovac27

U ApVg gbr. 100,101,103,104,106, i citari 650 i 651

STIB

Što će sad biti "stalna postava" na liniji 203? (kad su 650 i 651 u VG)

(via Tapatalk)
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU