Rashodi, posudba i selidba vozila između pogona (1)

Autor Ivan, Kolovoz 18, 2008, 21:33:51

MAN19464

Da, stigli gb. 107 i 108, a tri citara kasne, mozda dodju do kraja tjedna.

MAN19464

SL ne šalju u goricu jel su vjerovatno u boljem stanju od niskopodnih, jel ovo što su poslali, to je bogu za plakanje, a isto tako i citari, toliko su loši da je to nevjerovatno, onda će biti kako su goričke ceste rasturile te autobuse, ja ne znam kakve su linije u zagrebu vozili, al imam osječaj da nisu nikako održavani, totalno rastureni autobusi. 650 je vozio samo 2 dana, a onda puno dana ne izlazi iz radione. Od svih novopridošlih autobusa jedino nesto valjaju gb. 107 i 108 sve ostalo je krama.

Dreamwalker

650 i 651 bili su redoviti na liniji 203 zadnjih par godina. Linija ima trasu oko 5 kilometara ceste u očajnom stanju. Cijela Bukovačka i komplet Kameniti stol su rupa na rupi u doslovnom značenju. Neki dan sam išao autom cijelom trasom linije i mislim da više nikad neću ići jer je očajno stanje. Solo Citaro ima i inače klimav ovjes i jedino kaj valja na tom busu je motor. Kad 2 cijele godine 300 dana u godini prođeš 2 puta u satu po toj trasi, nikakvo čudo da je ovjes u banani. Još k tome bi pridodao i doba od 2003. - 2009. kad je dobar dio cesta bio u lošem stanju i doba plinskih kriza 2009. - 2012. kad su svi vozili sve bez da su se gasili, dolazimo do stanja u kojem su sada. I nisu samo 650 i 651 rasklimani, nego više od 50% solo Citara.

Sad kad su otišli u APVG, opet ih stavljaju na najlošije linije tipa 310. Nažalost, mislim da solo Citare čeka sudbina još gora nego ona koju imaju O405N2. Za Citare 530-541, ne znam kakvi su jer se nisam vozio puno s njima. Vidim da sad voze linije s Kvatrića, a iako su 2006. godište, neki primjerci izgledaju izraubano. Ali to je samo moje viđenje što se zglobova tiče, neka sude o tome oni koji znaju više od mene.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

lovac27

Prosao sam večeras Mandlovom. Izrezan gbr. 844 ( vidi mu se samo stražnji broj,sav izrezan do poda) 843 nisam siguran,859 i 842 dugo ih tamo nema,očito su prije izrezani, ali nitko o tome nije napisao. Ostali su svi tamo za sad.

Portos

Citat: lovac27  u Travanj 05, 2014, 03:34:54
Prosao sam večeras Mandlovom. Izrezan gbr. 844 ( vidi mu se samo stražnji broj,sav izrezan do poda) 843 nisam siguran,859 i 842 dugo ih tamo nema,očito su prije izrezani, ali nitko o tome nije napisao. Ostali su svi tamo za sad.
842 je demoliran u nekoj vježbi interventne policije prije par godina.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Ivan

Citat: Dreamwalker  u Travanj 04, 2014, 22:55:08
Sad kad su otišli u APVG, opet ih stavljaju na najlošije linije tipa 310. Nažalost, mislim da solo Citare čeka sudbina još gora nego ona koju imaju O405N2.
Velika Gorica je uvijek bila mjesto kud se prvo šalju autobusi koji se ne sviđaju drugim pogonima, tek poslije ako ima viška ili ako dobiju naređenje i ostali (zato mislim da netko viši treba intervenirati za SL i Conecte). Za Citare je ekipi koja ih održava u APD jasno (iako nekima na forumu nije) da su autobusi koji se raspadaju i kad ne voze jako teške linije i da ih se žele riješiti, možda su oni koji su bili neko vrijeme na 203 ili 208 prije nego je cesta sređena podnijeli veći teret ali jednostavno ni oni koji su vozili 223 ili 233 ne izgledaju dobro, a sad bi trebali u VG voziti slične takve ceste samo većom brzinom, dakle možemo se pozdraviti s njima ako i nakon zatvaranja pogona praksa slanja autobusa na linije ostane ista.

107 i 108 su inače prošli dosta težak put, prvo na 118 prije preuređenja trase koja je praktički cijela od Zelenog vala do kraja izgledala katastrofalno kao danas kraj Baštijanove, onda od 2003. redovito na 126 i 127 dok su trajali najgori radovi, često i po makadamu kroz radove, a par godina kasnije su počeli stalno voziti prigradske linije na kojima se ceste jesu ponešto popravile ali i dalje povremeno postoje razvaljeni dijelovi poput Brezovice i, naravno, tkm koji se nabijaju su neusporedivo veći; no poslije početka malo boljeg održavanja 2009. opet izgledaju sasvim solidno. Da malo flejmam ljubitelje Mercedesa, dogodilo se ono što sam godinama pričao (ha, ha, rekao sam vam) - tako niti jedan niskopodni Mercedes poslije 15 godina izrabljivanja neće izgledati, a pogotovo ne Citaro koji bi trebao biti konkurencija kad je ista generacija kao i MAN 3. :)

Portos

Citat: Ivan  u Travanj 05, 2014, 09:47:11
Velika Gorica je uvijek bila mjesto kud se prvo šalju autobusi koji se ne sviđaju drugim pogonima...
Ja nikako ne mogu prežaliti glanc nove TAM 260 gradske g.b. 805÷818(820)??? sa klasičnim mjenjačima koji su kupljeni mislim 1988. i poslani u APVG, a iz APVG u APP i APD vraćeni MAN SU 2200 851÷867. To je doduše iznimka kada je APVG dobila nove autobuse...

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Ivan

No da, ali mislim da ZET nikad TAM-ove nije previše volio i mislim da su imali predrasude prema njima, uvijek se pričalo "poluproizvod mrmlj mrmlj" iako nisam shvatio radi čega jer meni su bili odlični. Isto ni 260A116AM nisu 2000. kad se zatvarao Samobor (kojem su, podsjećam, tad sve linije već duže bile gradske) morali završiti u VG, bili su samo 8 godina stari potpuno gradski autobusi s 3 vrata i 28 tvrdih sjedala, zašto je trebalo njih poslati u VG a za prigradske linije puno bolje SL 200 i O 305 s dvoja vrata i 40-ak mekanih sjedala ostaviti u Zagrebu gdje su se pretrpavali recimo na 128 ili 224? Isti takvi TAM AM u Ljubljani su vozili barem 5 godina duže na gradskim linijama, no ZET je imao jaku potrebu "obračunati" se s TAM-om što prije i poslati ih u VG da ne "smetaju" zagrebačkim pogonima i da se brže unište.

NP-549

TAM-ovi su imali problema sa lošom tvorničkom izvedbom zračnih kočnica. . Mnogi vozači ih nisu volili za po gradu gdje je puno stani/kreni.   Za prigrad su bili donekle OK. Brenze su se rado raštelavale i svaki put je hvatala na drugom mjestu što je bilo prilično neugodno i za vozača i za putnike.

Naši Riječki su naknadno slani u Maribor na preradu na kompetno novi sistem kočenja.  Poslije tog su bili puno bolji,  al im je sila kočenja na stražnjim kotačima strašno pojačana zbog čeka su počele pucat šasije zbog naprezanja koje nije bilo predviđeno projektom.  Neki su pojačavani, a neki su rashodovani nakon 6,7 godina

Ivan

Točno je da su raniji TAM-ovi su grubo kočili, ali 260A116 AM godište 1992. nisu bili grubi kao recimo 260A116 M 1988.-1990., dakle pričam o onima s novom karoserijom kao MAN SLxx2, oni su došli s osjetno bolje namještenim kočnicama. Mislim da sam pročitao da je i prvi ljubljanski AM imao ovaj problem i da su ga zvali "kiper", ali ostali ne. :)

Sjećam se inače dobro tog problema sa starijim TAM-ovima jer moja mama je jednom zbog naglog kočenja skoro iščašila ruku u 260A116 M na 119 i imala par mjeseci bolove :-\, tad su 119 vozili samoborski M godište 1990., s bijelim sjedalima i automatikom. :)

Ivan

Kako god bilo, mislim da je rješenje uvijek trebalo biti da V. Gorica direktno participira u nabavci novih autobusa kako je to slučaj kod općina u okolici Rijeke i Splita pa se onda malo jasnije zna kakav i koji bus trebaju dobiti. Znalo bi se bolje da je ona Piculina kupovina 2008. prošla, makar bi onda još 40 ispravnih autobusa koji i dalje pet godina kasnije voze išlo u rashod poslije pretjerane zagrebačke nabavke u isto vrijeme.

Ako Velika Gorica i dalje želi da vozi ZET a da ne dolazi krama iz drugih pogona, a kako stvari stoje 2009. se neće baš često ponavljati i sad je situacija dobra u usporedbi s onim kako bi moglo biti ako se planirane nove nabavke budu odugovlačile (a već se počelo jer 30-ak autobusa je bilo najavljivano već za kraj 2013.), trebali bi možda ipak obnoviti planove za vlastitu kupovinu, najbolje bi bilo nabaviti neke udobne LE autobuse.

NP-549

MAN19464

Sječam se tih goričkih TAM-ova
801-805 klasik mjenjači 4 brzine okrugli farovi 806-815  klasik mjenjači 6 brzina kockasti farovi. 816-820 klasik mjenjači 4 brzine kockasti farovi. 823 prvi automatik mjenjač. A onda 820 824 823 i 822
Sječam se gb. 831 i 832 turistički tam 6 brzina klasik mjenjać, za vrijeme rata vozili vojsku u bosanski brod. E sad jedino ako nisam šta pobrkao, puno je vremena proslo.

Jako loši autobusi kočnice se brzo pregrijavale preuske pakne i tromble, , motori zračno hlađeni u busu zimi nikad grijanje nije radilo, bio je to poluproizvod.

NP-549

Ja sam vozio 260A116P iz 1989.  Drugačija generacija kočnica,  čak je i freno (motorna) drugačije pištao.  Nije bilo ono visoko cijukanje, nego slično kao na MAN-u.  Grijanje OK ako je ispravan uljni webasto.  Najbolji auto koji sam ikada vozio.  6 brzina, klasični menjač.  Otišao u rashod 2005. nakon što je vrisnula turbina.  Iznutra je imao skaj klupe, a plafon sa braun plastikom.

https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1.0-9/1962728_1411054539151947_357807252_n.jpg

marin

Citat: Dreamwalker  u Travanj 04, 2014, 22:55:08
650 i 651 bili su redoviti na liniji 203 zadnjih par godina. Linija ima trasu oko 5 kilometara ceste u očajnom stanju. Cijela Bukovačka i komplet Kameniti stol su rupa na rupi u doslovnom značenju. Neki dan sam išao autom cijelom trasom linije i mislim da više nikad neću ići jer je očajno stanje. Solo Citaro ima i inače klimav ovjes i jedino kaj valja na tom busu je motor. Kad 2 cijele godine 300 dana u godini prođeš 2 puta u satu po toj trasi, nikakvo čudo da je ovjes u banani. Još k tome bi pridodao i doba od 2003. - 2009. kad je dobar dio cesta bio u lošem stanju i doba plinskih kriza 2009. - 2012. kad su svi vozili sve bez da su se gasili, dolazimo do stanja u kojem su sada. I nisu samo 650 i 651 rasklimani, nego više od 50% solo Citara.

Sad kad su otišli u APVG, opet ih stavljaju na najlošije linije tipa 310. Nažalost, mislim da solo Citare čeka sudbina još gora nego ona koju imaju O405N2. Za Citare 530-541, ne znam kakvi su jer se nisam vozio puno s njima. Vidim da sad voze linije s Kvatrića, a iako su 2006. godište, neki primjerci izgledaju izraubano. Ali to je samo moje viđenje što se zglobova tiče, neka sude o tome oni koji znaju više od mene.
MAN-ovi stotke su neki još dan danas bolji za vozit ob bilo kojeg autobusa u APP, a svi znamo kaj su prošli i kak su voženi  ;)